Ahojte,
píšem zrovna jeden filmový scenár a v rámci zberu materiálu som si hľadala, aké je to mať novorodenca s rázštepom. Dočítala som sa toho žiaľ veľmi málo, iba to, že bábätko môže mať prvú operáciu hneď na druhý deň.
Máte niekto nejaké bližšie info, ktoré by ste mi vedeli poskytnúť?
Špeciálne ma zaujíma kam sa umiestni novorodenec po takomto zákroku, keďže si nie som istá, či ho matka bezprostredne potom môže mať pri sebe.
Za každý poznatok dopredu ďakujem.
pera/podnebie
@fray napíšem skúsenosť zo Slovenska, neviem ako to riešia v zahraničí. Určite sa dieťa neoperuje na druhý deň. Operácii predchádzajú konzultácie s plastickým chirurgom a ORL lekárom, keďže pri ťažších formách je aj poškodenie /deformita kosti v oblasti ďasien, narušený neskorší vývoj zubov. Po operácii (zväčša vo veku niekoľkých týždňov až mesiacov) je podľa stavu a zložitosti operácie dieťa umiestnené zväčša na detskom ORL, prípadne novorodeneckej JIS, detskom odd. Matka býva hospitalizovaná spolu s ním. Je žiadúce, aby sa čo najskôr naučila starať o svoje dieťa, kŕmiť ho atď.
Ahoj, prosimta mna by zaujimalo ako si sa dostala k posaniu scenaru na temu, o ktorej nemas blizsie informacie, vedomosti, skusenosti. Musi to nyt velmi narocne. Neviem ci vies nemecky alebo anglicky ale ak ano, tak najdes tych info viac. Aj na youtube su rozne videa o tejto vyvojovej poruche ak ti to pomôze. Pekny vecer ti prajem.
@fray Náš maly sa narodil s kopletnym obojstrannym razstepom pery a podnebia v pôrodnici bol pri mne až poslednu noc lebo mal infeciu a žltacku,kŕmila som ho flaškou.Keby bol po pôrode ok,tak by ho operovali ako týždňového, nakoniec mal 2m. Operovali ho stvrtok,bol na jis do soboty a potom ho dali na det.oddelenie, ja som bola na inom poschodi ubytovana v izbe pre matky,chodila som stale za nim. Bol sondovany do pondelka, ked toleroval mlieko z flase pustili nas domov poobede😉
@lenja123 tak by si mala vedieť ze deti sa operuju uz niekolko dnove...ze ak sa rodicia rozhodnutu pre op nie v rannom veku tak dietatko je normalne doma, vacsina je krmena z flase, mimo nejakych co maju extremny razstep a hlavne PRS takzs tych par musi byt krmenych sondou a pod..
@fray nepíšeš s akým razstepom i keď také dieťatko nemam