Dobry vecer damy,
Potrebovala by som radu zienky, lebo uz som v koncoch:(
Nas 3 tyzdnovy Adamko cez den vobec nespi. Vidno na nom, ze je unaveny, vsemozne ho uspavame, nosime na rukach,cvicime mu s nozickami a davame uz aj espumisan,keby to bolo kvoli kolike.. No nie a nie zaspat. Medzi krmeniami obcas vyzera spokojne ale aj tak nespi a musime sa mu niekolko hodin venovat a zabavat ho, inak spusti plac.
Ked sa nam ho uz nosenim a hojdanim podari uspat, vzdy len na par minut. Po chvilke sa strhne zo spanku so strasnym placom a opat musime nosit..a znova a znova sa takto strhava s placom.
Krmime vylucne UM Bebou HA1, mal by mat 120ml kazde 4h ale zbasti uz aj 150ml a o 3 hod opat pyta. Kaka pekne, prdka taktiez.. No aj tak nespinka a dost place..az je cely bordovy a spoteny:((
Zienky poradte prosim lebo uz som uplne znicena za tieto 3 tyzdne:(
Ake mozu byt priciny jeho nespania, strhavania a lakania zo spanku? A co robit ked tak casto pyta papat? Asi by sme nemali takto prekracovat davky um:(
Kludne mu daj jazde 3hod, koliky moze mat aj ked brusko neboli..este nema uplne vyvinutu nervovu sustavu...moja plakavala od 7.00 do 23.00, a spala tak 3x 15min ked uz nevladala plakat...nemoze mu byt teplo? Mozno chce byt len pri tebe ,skusala si ho.mat v nosici?
Podla mna na 3tyzdne pije velmi vela UM, radsej kazde 2 hodinky a omnoho menej...
Nas maly pil tyzdnovy 180ml, takze je to individualne, presne kazde tri hodky sa ozval. To strhavanie potrapilo aj nas teraz pri dcerke. Nechcela ani ulitku ani perinku, tak som ju balila normalne do detskej preriny a kym nezaspala drzala som jej rucky a potom ked uz spala,este som jej cez tie rucky prelozila deku. Viem, zlozite, pre niekoho nepredstavitelne, ale nevyspata mama urobi cokolvek.
Ako prisiel na svet? Porod komplikovany?
Skus si precitat cosi o stvrtom trimestri. Je to teoria o tom, ze deti by potrebovali byt v brusku cely rok. Teda prve tri mesiace na tomto svete este potrebuju na vyvoj CNS, na zvyknutie si, ze uz nie su v brusku, na zivot mimo, tiez rodicia si musia zvyknut, tak navzajom sa ako tak zosuladit. Vyzera to tak, ze mate drazdive dietatko. Ako vyssie bolo spomenute, skuste ulitku, resp.silno zviazat do plienky, nech trci len hlavicka. Pozrite na youtube ako utisit dieta - Karp. Zavinut, robit ssss do uska a hojdat. Nasa prva dcerka prve tri mesiace preplakala, no tato teoria nam dost pomohla. Ono sa ti to bude zdat vecnost, ale prejde to rychlo, neboj.
Co sa um tyka, je mozne ze je to aj moc a tazsie potom travi, preto nevie dobre spat. To ale tazko takto zhodnotit. Drzim palce, nech mate cim skor vysmiate slniecko.
teda môj vypil tuším v 3t maximálne 90 ml, možno má ťažký žalúdok z tolko mlieka a bolí ho bruško. Ved môj polročný nevypije ani 180ml , vždy nechá trošku a to nie je žiadne drobátko, už teraz váži 8,7 kg. Tiež sa strhával zo sna, ale pomáhalo pohladkanie. Skúsila by som ten nosič a perinku, deti sú tam kludnejšie. Ked už som nevedela, čo s ním, vyzliekla som sa, aj bábo a dala som si ho na telo, koža na kožu, to ho pekne upokojilo.
Coliprev? Prve co ma napadlo
Coliprev bolo to jedine,co nam pomohlo....
Tiez sa mi zda, ze je to dost vela mlieka. Radsej menej a častejšie. Preco pije HA mlieko?
Presne coliprev pred každým dojčením, inak sa nedalo.
Vyskusaj makku podlozku..paperovu perinku..proste zavinutie...a tiez Sab simplex je lepsi ako espumisan...8kv do kazdeho mliecka...
ako casto kaka? Bruso moze boluet aj ked prdka.
.
Raz som videla video kde fyzioterapeut napraval takto uplakane babo....malo blokadu chrbtice a strasne bolesti.hlavne v urcitych polohach....napravil ho a plac ustupil...
Tiez zdieľam názor ako baby vyššie. Pije veľa. Toto množstvo mlieka pil moj maly v 2 mesiacoch. Viem, je tažké nedať ked pýta ale jeho žalúdok na tu nalož mlieka nie je pripravený, ma tazobu na žalúdku. Skús mu jednoducho dávať menšie dávky. Mozno len plače, plače, nevieš co mu je tak zo zúfalstva uz dávaš veľké dávky. Babatko nema rozum ono bude papať , papať kým bude vladat. Moj co ma 3mesiace a 2 týždne vypije len o 30 ml. viac. Viem nedá sa úplne riadiť tabuľkou ale na 3 týždne je to dost :/
Moorov reflex mal aj min vladtne majú to asi všetky babatka. Tiez uspala som a zobudili ho ruky. Balis ho do perinky? My sme balili a balim stále do deky a aj rýchlejšie zaspí. Babatka su zvyknuté z bruska na tesnostu a teraz su tu vo veľkom priestore. Ulitka je tiez dobrá vec no neviem od akého veku su.
Želám pevne nervy fakt niekedy je to o drzku mne dnes tiez nechcel spat cely den a navečer uz plakal od únavy 😒
Ja ťa nepoteším. My sme mali presne takéto isté babatko. Spala len na rukách, vždy tak 5 minút. Plakala Veľa, lebo bola unavená a nie a nie zaspať. To je prvé bábo? Tie totiž také bývajú. My maminky si neverime, chceme ho všetko naučiť, všetko robiť správne a sme úplne neisté. Babatko to vie. Do toho majú ešte mezrelu cns q niektoré sú jednoducho také 🙂 Američania to volajú needy baby. Neboj, prejde to. Ale potrvá to dlho. Budeš vyčerpaná, zúfalá aj nahnevaná. Ale vieš čo, naša malá bola od roka to najposlusnejsie a najrozumnejsie dieťa v širokom okolí a zostalo jej to do dnes. Je síce stále vsetecka, ale neuveriteľne bystrá a empaticka. Teraz máme 2. Bábätko a je to moja najväčšia pomocnicka. Neboj, aj Adamko pod rastie a upraví sa to. Zatiaľ sa mojkajte čo to ide a snaž sa vydržať. Om ti to vráti 🙂
_ menej mlieka, castejsie...aj kazde dve hodky.
- ulitka a plienka cez oci ( to ma zachrnailo pri druhom synovi, prvy bol no problem).
- spi v kociku? Veeeeeeeeeeeeela kocikuj. Mladsi sa narodil v lete v kosiku spal super, tak som so starsim bola dobedu aj poobede von, mladsi spal...Mas tu vyhodu, ze mas len jedno, nemusis mu nic prispsobovat ( domacnost pocka)
- Ak sa zobudi po 30minutach spanku, pri prvom mrveni uspavaj znova..to ti neie len prejst do hlbsej fazy spanku, prejde samo okolo 8 mesiaca.
- skus citat nieco s spankovych cykloch deti...
- sabsimplex je lepsi..
-nedaj si nakukat,ze su take deti ...niesu...dieta v tomto veku ma proste spat 19h z 24 plus minus hodina..ja neverim na nespave deti, len an deti s problemom a ked ho najdes a odstranis pojde to.
@red_cat presne ten istý problém máme aj my len ja kojim takže už mám pocit že prídem o bradavky
Naša malá takto plakávala a u nás bol problém, že veľa papala a jednoducho ju bolelo bruško. Ona bola kojená a vedela byť nonstop prisatá vždy keď bola hore. Keď zme trochu upravili papanie a pomocou skúšky kojenia sme si odsledovali koľko papala, plakanie ustalo. Ja som ešte vylúčila čerstvé pečivo, lebo ju po ňom tiež bolievalo bruško a odvtedy sme mali doma ukážkového spachtoša.
Úplne viem, ako Ti je. U nás to trvalo len pár dní a boli sme zúfalí keď sme jej nevedeli pomôcť. Našťastie, my máme skvelú detskú doktorku, ktorá nám vedela poradiť (ja som sa na poradni vždy pýtala na všetko, čo mi nebolo jasné).
Neviem či mu dávaš napiť aj trochu prevarenej dojčenskej vody medzi krmenim? Detičky ktoré sú iba na UM potrebujú.
A na tu nespavosť by možno pomohlo polozit si ho na hruď aby cítilo tvoju vôňu, ak je nedojcene. Možno ho to upokojí.
Neviem či niečo zaberie keďže každé babo je iné,ale píšem ti to na čo som prišla pri mojej dcérke:
- na koliky nám pomohla iba fitlopta a na tej som skackala od 18;00 do 02:00. Iba tak si vedela cez ne pospinkat.
-Pokial vieš že je to kolika ( hrozný plač ako opisuješ) tak netreba vtedy v ten čas dávať veľa papať. Ameli vtedy najviac chcela papať ale kolika potom bola len horšia :/ ja som v 3.týždni ešte kojila ale obmedzila som to v tom čase na raz za 4 hodiny.
-Skús nasadiť probiotiká a napríklad ten coliprev, espumisan sa dáva keď sa dieťatko nevie vyprdkat no tvoje podľa toho čo píšeš prdka.
-proti lakaniu a strhávaniu je fakt skvela perinka ❤️ Zababus ho do nej aj s rukami a aj keď chvíľku poplacka nevadí mojkaj ho zatiaľ hojdaj, kým sa neutíši nech si na ňu zvykne. V perinke mi vždy dlhšie spinkala. Keď ju nemala bola každú chvíľu hore čo sa sama budila rukami.
-denný spánok skús si k nemu ľahnúť keď bude v perinke. Možno zaberie 🤷🏼♀️ No beda ti ak si na to zvykne ako moja 🤣 teraz musím počas každého spánku ležať pri nej 🤣🤣🤣🤣
A možno ta poteším že v 3-och mesiacoch by mali koliky prestať 🙂 u nás to tak aj bolo ale čo je blbá správa že ten kľud je len do cca 6. Mesiaca dokym nejdú prvé zuby 🤣🤣🤣 momentálne mame skoro rok a poviem ti tak že som si zvykla a úprimne ani jedna noc od 3-och mesiacov nebola taká hrozna ako tie s kolikami 🙂 treba len vydržať aj keď to je ťažké. No keď ti bude najhoršie pozri na to malé a sama si povedz že ono za to nemôže má len teba a ty to musíš za neho zvládnuť aj keď už nevladzes ❤️ Držím Vám palčeky
a este ak davas vigantol..tak jeden z neziaducich ucinkov su krce v bruchu...treba zmenit za ine D
U nas cez den pomohla satka, v tej dokazal prespat pol dna, ja obcas s nim, hojdajuc sa v kresle 😅 alebo som si porobila, co som potrebovala, ja som kojila a u nas pomohlo v noci trojkombo zavinovanie, prso nablizku a biely sum, najviac sa mu pacil iduci vlacik, vysavac nezabral. Ja som maleho zavinovala len do plienky, kedze bolo leto. Kvapiek na koliku sme vyskusali uz ani neviem kolko, skoro vsetky druhy, nam najviac pomohol baby calm. Postupne to vsetko preslo a aj ked sa to zdalo vtedy nekonecne, tak teraz vidim, ako to rychlo ubehlo
@red_cat keď sa strhne takto PO kŕmení, vyzerá to na tráviace problémy. Určite by som to riešila s pediatrom, nie tuto na koníku. Nezrelý tráviaci trakt novorodenca nie je sranda, a liať tam espumisan, a kadečo iné jedno cez druhé nie je riešenie. Je to len látanie symptómov. Môžeš mu tak natrvalo poškodiť tráviaci trakt. Možno bude potrebné zmeniť značku mlieka, možno bude alergický na laktózu.... Za mňa, smer pediater, hlbšia diagnostika... 😕
Skús mu dať mliečko častejšie možno je hladný a potom keď už má veľa vypije. Každé dieťa je individuálne môže vypiť toľko koľko potrebuje ako veedia matky ktoré koja koľko dieťa vypije
@red_cat ahoj... pridavam sa k mucuinka - moje prve babo bolo presne taketo🙂 a zial nepomohlo nic, musela jednoducho dozriet... a trvalo to dlho takze sa musis psychicky aj fyzicky obrnit... ja stale pisem ze pozitivne bolo ze som schudla ani nevedela ako : -) ale jasne ze to vycerpanie bolo nenormalne - nielen moje ale aj muzove - on nevladal do prace a ja zit🙂 moja malinka je teraz uz velka a tiez sa zhodujem s tym co pisala mucuinka - krasne, zdrave a velmi sikovne a empaticke dievcatko...
Co mi este napada - ja teraz mam pomaly pred 3tim porodom a nenormalne kyseliny - fakt to boli a si tak hovorim ze keby som bola babo tak rucim ako pavian - takto spatne ked sa nato pozeram tak si myslim ze aj moja malinka mala reflux - dost grckavala len ja ako prvorodicka som jej asi moc nepomahala - mne teraz pomaha spat pomaly posediacky, byt vzpriamenej polohe - skus babatko po papani viac nosit na pleci alebo v tej satne v polohe kde ma hlavku zvysenu - mozno to pomoze... babatka ktore zase trapi kolika maju radi polohu na tigrika - pozri na nete - ta sa odporuca aj detom s nue este dostatocne vyvinutou ns ( na oddeleni predcasniatok sestricky len tak nosia deti...)
Drzim palce
@red_cat zacni davat aj cajik,moze byt smadny,preto tak pyta.Skus ho nosit v satke ale nie vsetky deti sa radi nosia.Alebo tu perinku.Ma cumel?Taketo male deticky manu este nedoztetu centralnu sustavu,a lahky spanok,preto sa budia pri kazdom pohybe,Odsleduj si ci pri com sa zobudi,ci sa budi kvoli moorovmubreflexu ak ano,tak perinka.No a prajem ti vela nervov a sily fakt nezavidim.U as zabrala fitlopta a urciye uc a cumwl
čo som odsledovala pri mojich troch deťoch
-po nakrmení musi poriadne odgrgnuť,aj keby s ho mala držať vzpriamene pol hodiny,inak ten vzduch ide von cez črevá a to je už bolestivé pre dieťa
-dávať aj detský čajík,len slabý a nie veľa,ale dávať
-čo najviac ho držať na matkinom holom tele
-použiť rektálnu rurku aj ked kaká a prdká dobre,uvidíš kolko vzduchu ešte z neho vyjde cez rurku
-mama musí čo najviac oddychovať a byť čo najmenej nervozna,dieťa toto cíti a je nervozne tiež
nas prve 3 mesiace doma spal jedine v noci...inac sme sa s manzelom striedali v kocikovani, lebo vonku v kociku dokazal spat 3 hodiny. Ked mal 4 mesiace 1. spal cez den doma 15 min. a to sme s muzom mysleli ze strelime sampanske. Cim bol strasi tym lepsie spal doma...ale prvu hodinu preapal doma cez den az okolo roka. Inac nas bol kolikovy. Ked zacal vecer vrieskat tak prestaval okolo 10tej
Mala by si sa poradiť s pediatričkou.... toto robí od začiatku? Nevygrckáva mliečko? Dávate bábo na bruško? Nechávate ho aj vyplakať? Niektoré deti sú proste také, snáď z toho vyrastie 😉
@vyhuelka nechavate ho aj vyplakat to je co za otazku ? to ak navod nehaj a bude lepsie..
ze sa strhava co spanku je normalne lebo ma moorov reflex..zda sa mu ze pada potrebuje byt but v ulitke alebo v satke