Novorodenec a chorý súrodenec

liliana1986
24. jan 2018

Chcela by som poprosiť o skusenosti.
Som ešte v nemocnici, v pondelok sa nám narodil novorodenec a muž je doma so starším, ten ale dostal nádchu. Pravdepodobne nič strašne, má soplik priesvitný, tečie mu z nosa. Teplotu ani nič iné zatiaľ nemá. Asi je zahlieneny takze nechuti mu jesť a ťažšie sa mu dýcha. Bojím sa aby novorodenec nechytil niečo od staršieho. Mali ste niekto podobnú skúsenosť? Čo robiť?
Nemám kam dat staršieho a ani nechcem ho odkladať, hlavne keď má tak dlho nevidel...
Ďakujem

nikuskakri
24. jan 2018

Malý mal 3 mesiace, keď dcéra dostala vysoke horúčky, mala vtedy nejaký vírus, z krvi jej zistili vnútorný herpes, nakoniec skončila v nemocnici. Pri prvý prejavoch sme ju izolovali v samostatnej izbe, v spoločných priestoroch nosila rúško, aj my všetci, keď sme boli v styku s malým. Ale mala už 7 rokov, takže to chápala.

zuzka38
24. jan 2018

@liliana1986 ak dojcis malinky je chraneny prsve v prvych dnoch tyzdnoch najviac..ja by som starsieho rozhodne nikam.neodkladala. Potrebuje citit ze je stale milovany. Skore uzdravenie

katarina644
24. jan 2018

ahoj, nic sa malemu babu nestane, mam prax. prisla som tiez v takom stadiu domov. a to som mala rizikove novorodenia a nebol kojeny a zvladol to uplne v pohode.

miska333
24. jan 2018

U nas to bolo podobne. Pred rokom ja v porodnici a za tu dobu starsi ochoreli. Normalne sme doma fungovali, deti nosili rúška ked chceli ist kuknut malu ale snazili sa co najmenej k nej aj ked sa to niekedy nedalo. Malinka bola v pohode nic nechytila

donatela23
24. jan 2018

My sme to mali tiez tak isto. Mladsia mala 2 tyzdne a starsia dostala chripku. Malu som mala vo vajicku pri vani a starsiu sprchovala,aby som jej zrazila teplotu. Mladsej nic nebolo,bola aj kojena. Zvladnete to,nemusis sa bat❤

liliana1986
autor
24. jan 2018

Ďakujem Vám krásne, trochu mi odľahlo. Nechcem ho odkladať, už teraz mi chyba. Starší má 21 mesiacov a tiež ma potrebuje. Takze ďakujem za podporu a verím že to zvládneme. Mladší je kojeny, tak verím že to dáme bez ujmi. Pripadne ocko bude spat so starším v inej izbe.

dai
24. jan 2018

@liliana1986 akurat prezivam to iste🙂 moj sa narodil v piatok, od pondelka sme doma - obaja starsi surodenci maju nadchu... mne bolo tazko uz im zakazovar chodit do nemocnice - mala som sama nadstandard kde boli dovolene aj navstevy deti, moje sa na maleho strasne tesili... nakoniec manzel kupil detom rusky a s tym chodili - na 5-10 minut...
Odkedy som doma chcu byt stale pri malom - mojkat ho, pomahat... maju aj doma rusky, takze ked su blizko pri nom tak ich maju na sebe, inak nie... ja kojim tak verim ze je malinky chraneny a drobci su uz viac menej zdravi, tak to hadam v pohode prezijeme😉

jana_eyre
24. jan 2018

co robit? nic bohuzial.. moj treti sa narodil 5.9. cize prvy skolsky den.. najstarai siel prvy krat do skolky, ked som prisla z porodnice uz lezal. doma s teplotou.. priznavam. bol to velmi narocny rok pre najmladsieho z pohladu chorobnosti, - uz v 2m mal silny zapal priedusiek.. .ale najstarsi tam chodil prvy krat.. najmladsi je po roku na imuno liekoch a trocha sa mu polepsilo.. ale inak sa to spravit neda, bacile su vsade a je vlastne jedno ci ich chyti od surodenca alebo inde.. choroby tu jednosucho su, ja som sa s nimi zmierila a je mi odvtedy lahsie ako. ked som. sa trapila co zase.. samozrejme ak nejde o vazne choroby to je ine..

gretocka
24. jan 2018

myslim si ze staci obmedzit aby maly nepusinkoval novorodenca a aby celkovo nebol pri nom blizko a ty si umyvaj ruky po smrkani soplikov a podobne.... treba prevetrat niekolko krat za den miestnosti v ktorych prave nebudete a dojcit novorodeniatko - s takymito opatreniami si myslim ze by ste to mohli ustat.
Inak moj treti krpec si odbil pri starsich surodencoch ako trojmesacny aj kiahne...

deti95060810
24. jan 2018

najml, dcéra mala asi 2 týždne keď staršie deti dostali ovčie kiahne....nedostala ich, myslela som že preto, že som ju kojila...

sandey
24. jan 2018

@liliana1986 neda sa aspon izolovat kazdeho v inej izbe?

zdenusa4
24. jan 2018

myslim, ze by to nemalo byt nic strasne..skus aby neboli stale pri sebe ale nejaka vyrazna izolacia vobec nemusi byt..budu surodenci takze je jasne, ze ked bude jeden chory, bude prevdepodobne aj druhy..

liliana1986
autor
24. jan 2018

Určite, budú spávať oddelene. Muž so starším a ja s mladším. Tak snáď to zvládneme. Volala som aj s doktorkou, povedala že riziko tam je. Ale v podstate to iste, obmedziť kontakt, aby ho veľmi nepusinkoval...
A snáď mladší bude väčšinu času spinkať, aspoň. Do dvoch týždňov.
Ďakujem ešte raz za nazor

sandey
25. jan 2018

Ja osobne by som ich izolovala uplne, teraz zrovna mam choreho 2 rocneho a nechcem aby to ten 8 rocny dostal lebo byva casto chory, tak su uplne od seba

cikitka123
8. feb 2018

Dobry den. Poprosim o radu..Moj 4r syn ma nadchu ,sople ,kasel len obcas. A pravdepodobne nakazil 2 mes sestricku , dr zobral vyter a zistil sa pneumokok.. nakazal nam len cistit nostek pamykon-om.Staci to ? Vytrati sa to potom? Na kontrolu zevraj netreba.. Mate podobnu skusenost?