Mile mamicky moja dcerka ma tri roky. Od kedy nastupila do skolky tyzden v skolke a dva doma. Tazko sa dostavame z choroby. Teraz po vysetreni na ORL nam povedali,ze vybratiu sa zrejme nevihneme. Niesom striktne proti ale bola by som rada, keby sa tomu dalo vyhnut. Su tu mamicky, ktorym detickam to tiez.hrozilo a podarilo sa zlepsit zdravotny stav bez vybratia? Mate skusenost s dlhodobým uzivanim Aeriusu? A naopak mamicky s dedickami, ktorym mandle vyberali. Lutujete? Zlepsil sa zdravotny stav?
Z mojej zivotnej skusenosti...ja som do skolky nechodila, a som kazde 3 mesiace mala zapal pluc, stale som bola chora.... a nakoniec mi vybrali nosne mandle asi ked som mala 10ak si dobre pamatam, ale nemyslim,zeby mi to nejak pomohlo....v 13tich som sla na liecenie do dolneho smokovca a odvtedy sa aj koje zdravie zlepsilo. Neviem ci to bude tym, co za vsetky procedury som tam podstupila, alebohovorili doktori, ze dieta z toho moze vyrast, ako skm vyrastla aj z alergie a astmy...
@fiafia komentalne pracujem v materskej skole ako ucitelka, no v tomto obdobi ako je november az februar sme v skolke stale vsetci chori, ci deti ci ucitelia:( lebo nam nosia take seti do skolky, ktore iba kaslu,iba maju soplik, alebo doma im nic nieje...... a potom hla chripkove prazdniny :( ale podstata co som chcela povedat, najnachylnejsie su prave tie najmensie deti -2-4 rocne.. mame v triede od 2,5-6, tak to viem porovnat ze tie najmensie vypadnu ako prve a dlgo sa nezdrzia, takze ja si nemyslim, ze vyber mandli je tak nevyhnutny, a ci to pomoze....:(
@brita7777 ako to zvladol? Kde vam to robili? V celkovej narkoze? Bez komplikacii? Mam z toho obavu, mne vyberali ako 6rocnej. Dodnes si to dobre pamatam. Mala po poslednej chorobe zacala chrapat a tak "fufnavo" hovorit, pritom vyfukat nejde nic. Samozrejme ked to bude potrebne, dame. Zatial to dr.neuzavrela, ze sa to bude sledovat a mame aerius.
Mojej dcére vybrali nosnú mandľu,no v priebehu jedného roka jej opäť narástla.Synovi vyberali aj nosnú aj krčné mandle naraz,budú tomu 2roky tak dúfam,že nosná mandľa nedorastie aj jemu,lebo viac by som ho asi na operaciu mandli nedostala.
@bejka90 ved to, ze date do skolky zdrave dieta, a za tri dni je chore, lebo rodicia nemaju inu moznost a "obycajne ".sople sa neriesia. Zatial som doma tak malu doliecim a ide stopercentne zdrava. No neviem si to predstavit, ked budem pracovat. Teraz je uz treti tyzden doma a este stale to nevyzera na skolku 😏
Môj syn mal iný problém ako chorobnosť, nevysvetliteľný nočný suchý dráždivý kašeľ, ktorý prišiel a zmizol akoby zázrakom (trvalo to 3 roky v tom istom období). Naša dr. nás poslala na ORL kde pani doktorka odporučila len po nahliadnutí vybrať nosné mandle. Ja som ale chcela počuť viac a hlavne nájsť prečo sa to deje. Tak sme boli u imunologičky. Viaceré testy neukázali žiadnu alergiu, ani náznak. Imunologička striktne bola proti vyberaní, vraj je to taká záchytná stanica a syn býval 1x do roka chorý iba na jeseň. Prechladnutie či viróza. Nič viac. Takže to pokladala za blbosť zasahovať do organizmu. Dostal od nej tabletky na predpis Isoprinosin, tie sme užívali podľa jej odporúčania a testy robila opäť po polroku. A zase bolo všetko ok. Až na ten záhadný kašeľ čo zase prišiel v tom istom čase.
Tak to ju napadlo, či nemáme v okolí nejakú rastlinu či strom čo si niekto priniesol z inej krajiny? No to som netušila, takže ani táto teória sa nám nepotvrdila. Na jeseň syn ochorel a pediatrička nás zase poslala na ORL, kde jednoznačne odporučili vybrať nosné mandle. Tak som volala imunologičke, že čo s tým a ona, že jasné, že ich má zväčšené, veď je chorý.
Syn inak nemal problém ani s dýchaním a ani s hovorením. Proste nič. Tak sme to nechali tak a teraz len pravidelne navštevujeme ambulanciu imunologičky. Syn má 11. Záhadný kašel čo sa objavil keď mal 3 zmizol po 3 rokoch a už sa nevrátil. Mandle má a chorý nebol už 2 roky. Klop klop klop.
A ten sirup sme tiež mali od pediatričky. Na ukľudnenie.
ja by som sa zamerala na zlepšenie imunity ... ono si to tie deti asi v MŠ musia kadejako preskákať
@fiafia Syn mal veľké bolesti kôli vybratiu krčných mandlí a k tomu všetkému ešte veľmi vracal po narkoze.Dcére sa polepšilo,žiaľ iba na veľmi krátku dobu.Nieje teraz tak často chorá ako bývala pred výberom mandle,ale má veľký problém dýchať cez nos, v noci veľmi chrápe,stekajú jej hlieny do hrdla a má huhňavý hlas,akokeby bola stále nachladená.
@fiafia tak na jednej strane chapem aj rodicov, lebo dnesni stari rodicia este tiez pracuju alebo byvaju niekde dalej a rodic nema s kym nechat dieta, pripadne ma take zamestnanie kde si nemoze dovolit byt tolko doma ale tak s tym asi nikto nic neurobi:(ked je koznost tak treba doliecit doma co najlepsie nech sa tie deti netrapia mne ich je tak luto ked kazdu chvilu behaju po vreckovky:( alebo sa dusia kaslom ale to iba v skolke.....:D a pred 2 tyzdnami som mala ptipad ze mi priniesli dievcatko po chorobe mala papier od lekara... cez den nos cerveny stale siple oci bolo zjavne ze je chora a na druhy den uz neprisla tak aj toto nechapem tych lekarov ako davaju papiere len tak do luftu kazdemu a pritom mozno ani to dieta nevidia v akom ke stave
Ja som to odkladala dva roky,bála som sa toho... predtým bývalá chorá dosť často, väčšinou teda angíny s atb, v máji 2019 ich teda vyberali, dnes máme február 2020 a dieťa nemalo ani sopel, ani nádchu, má 0 vymeskanych hodín, za mňa to pomohlo
@fiafia mozem odmietnut, ak sa mi dieta nezda, ale za tu polminuty co ta mama stravi s dietatom v dveriach clovek hned nevidi a navyse ked po chorobe mi davala papierik od lekara tak som si myslela ze je zdrava....u deti, pri ktorych uz od satne pocujeme kasel alebo ze ako fuka nos v satni len nech do triedy ide ,,cisto,, tak stalo sa parkrat, ze sme dieta neprebrali, castejsie skor napkminame rodicov ak vidim ze dieta 2 dni v skolke kasle a sopli zeby ho mali doma preliecit....
Moj bude mat tri v juni. Tiez po nastuoe do skolky bol tyzden tam a dva doma. Teraz vydrzal cely januar a zase od vcera sople a kasel. Ale boli sme v november/december na orl. Samozrejme mal zvascanu nosnu mandli. Dr poveda ze mame orist po mesiaci na kontrolu ako zo vyzera. Mandla sa dala do normalu takze sme odisli spokojni. Ale vravela som ze keby bolo treba vyberat nedala by som skor ako 4-5r.
@fiafia Mila mamicka, ja som bola v podobnej situacii. Dcera po nastupe do skolky bola sustavne chora. Anginy do vtedy nemavala, nechrapala v noci a ani nechodievala bezne s otvorenymi ustami. No od 3rokov v kolektive sa to zacalo. Lekarka nas posielala vybrat mandle, vraj jej len to pomoze. Po navsteve ORL- chceli samozrejme vybrat. No ja som skusila este moznost navstivit lekarku Kadlicovu (uzasna, odporucam) v Podunajskych Biskup. Ta nam nasadila liecbu a zhodnotila, ze s mandlami to take strasne nie je. A mala pravdu. Dcere sa stav zlepsil. Brala Montelukast len v zimnom obdobi. Celu jar, leto a jesen bez problemov. Druhy rok v skolke v zime opat bola chora, opat sme navstivili lekarku a hned to preslo. Treti rok v skolke bez chorob. Teraz je 2hacka v skole a ma len bezne nadchy ale vsetko to za par dni prejde. Mandle ma a sluzia 😉 Drzim palce
Už dlhšie rozmýšľam, že vyskúšam no neviem či nám to pomôže, ale vyzerá to jednoducho, a načo trápiť deturence, https://www.google.com/amp/s/vedomec.com/2016/1...
@fiafia my ideme v piatok 28.2. v Trencine s dvoma chlapcami na ADT, mladsi 3rocny v podstate od babatka mava v zime usi chore, tuto zimu troje antibiotika, usi prepichovali, anginy, tympanogram ma C, cize pocuje akoby pod vodou. A to som s nimi od novembra doma, v januari boli 3 dni v skolke a bum zas dalsie lieky. Ja som za januar nechala v lekarni cez 250€, kolostrum, imunoglukan, vselijake sirupy, spreje na preplachovanie... ale asi najviac pomohlo konvickovanie obycajnou solou a ten Aerius sirup samozrejme na odpuchnutie sliznice. ORL doktor nam predpisal aj kortikoidovy sprej Nasofan, ten fakt pomoze, ale dieta nesmie mat bacila, musi byt po prelieceni antibiotikami. Len nechcu to davat malym detom, ze az od 4 rokov.
A chodte cim skor ked budete zdravi do Tatier Strbske pleso, Nova polianka, Hagy. Aspon na 2-3 tyzdne. My sme takto pred rokom deti zachranili od operacie, tento rok sa tomu uz chudaci obaja nevyhnu 😢 tie Tatry + Nasofan sprej fakt pomahaju. Najdite si uvytovanie na sukromi, to byva lacnejsie ako tie hotely, alebo si pytajte kupele do Smokovca.
@mkrnacova72 Amp sirup ma nieco do seba, ano kupila som asi 4 balenia tuto zimu. ale velmi dobry na imunitu je aj olej zo zralocej pecene ( od fin club), nie som diler. Ale mam v okoli niekolko deti aj dospelych, ktorym to podporilo imunitu. Zralok ako jediny zivocich na Zemi nebyva chory. Starsi syn to bral a velmi lahko prekonal chripky, krasne sa vyteplotoval pri 39.5, Boze co by som ja dala za taku teplotu! Aj kolegynin syn, co nikdy teplity nemaval, tak so zralokom konecne 39.5 a do par dni je fit, resp. doktorka ho prelieci max Pamyconom. Moj muz konecne nie je soplavy po 3 mesiacoch, zacal jest tie zralocie kapsle 3x denne po 2 kapsle, ... vivat... viete co to je ked ma chlap sopliky a je na smrtelnej posteli...
@because ake ma problemy? Moja mala kasel a hlavne v noci ten len pred nedavnom skoncil a take funenie ma ako keby plny nos hlavne ked sa blazni. Davame denne aerius ten to tlmi. Zatial stojime este to nebolo v stadiu musime. Z dr som teraz volala tak ze nas ked toto skonci opatovne posle na orl a chce este alergologiu pripadne imunoalergologiu tak uvidime. No ked mala tie nocne kasle bola som uz rozhodnuta dat no do toho korona....
@fiafia tiez neustale huhnavy nos, dycha ustami, zachripnuty, cele noci sa mrvi, prehadzuje, vykrikuje,a od februara ma nonstop kasel, hlavne ked lezi, spi a rano a zatekaju mu sople. Tak ja som tak na 80%presvedčená ze mu to dam vybrať... Dnes nam predpisala aerius aspon na stlmenie a večer 1 strek mometasone sandoz aby sa aspon trochu vyspal😔
@because skoda,ze je takato situacia rada by som jej to dala skontrolovat. Ako je doma je to ovela lepsie. Nam kaslala od pred vianoc do nedavna.kopu sirupov sme jej dali. Teraz davam broncho vaxom je to na tri mesiace dost to chvalia tak som zvedava. Nam zaberal muconatural dobre z neho vykasliavala. Ked davam aerrius pomaha.pri jednom sirupe kazali vysadit a dost sa jej pohorsilo.
@because mne hovorte po troch tyzdnoch tri dni v skolke a ked som ju po xy tyzdnoch chcela dat tak korona. Ja sa snazim len prirodne davat ale aj tak som sa nevihla antibiotikam ako nastupila do skolky snad tri x. Aerius je dobry len na dlho mne dr povedala min 4_6 tyzdnov, akurat sme zacali druhu flasku. Bolo to na nervy uz som nevedela co je to den bez kaslu, aj toto "funenie" ma irituje ale nevyzera,ze by jej to vadilo no urcite to chcem riesit.inak nam sa pri tychto kasloch vzdy osvedcila jazvecia mast
Nam nosne mandle vyberali pred 3tyzdnami, zlepsila sa vyslovnost i chrapcanie pocas vyslovnosti. Ak to ma zvacsene a nemoze napr. poriadne dychat, netrápil a by som dieta..zavisi, aku velku ju ma. Je to inak bezna operacia u deti vraj.
Ano pise sa, ze vzhladom k tomu, ze ten nos nemoze volne dychat hlieny sa tam ukladaju a to moze mat za nasledok caste ochorenie.
Ci mu to v tomto smere pomohlo za ten cas este nemozem posudit. Uvidime, ci bude menej chory.
Maly ma 3 aj 4mesiace