Ahojte
Prečítala som už pár diskusii ale väčšinou s nosnou mandľou čo mali deti odporúčané zmenšovanie už mali aj iné problémy ako chrapanie alebo časté zápaly uši atd
Dcera 4,5ročna po chorobe (klasika sople len) dlhšie oddrhovala take ani kašeľ ale hmkanie oddrhavanie a má aj taký huhnavy nosovy hlas. Po vyskúšaní kadejakých sirupov domácich rad a vyterov sme šli ku krčnej a tá povedala že má nosné mandle dosť zväčšené dala nasonex a odporucila kontrolu. Sprej pomohol dcera ozaj len občas to urobí ale aj tak som šla na kontrolu bola tam ina lekárka a tá hneď na mna že tu mandľu má veľkú že mi odporúča ju zmenšiť lebo môže mat problémy a že mám ísť na súkromnú kliniku tam že ona robí toto zmenšovanie. Potom som sa bavila ešte s obvodnou detskou lebo až tak vážne na operáciu sa mi to nezdalo a tá mi zase povedala že mám počkať keďže nemá veľké problémy že jej to môže prejst.
Máte prosím nejaké skúsenosti že mandla sa zmenšila alebo niečo čo by pomohlo zmenšiť ju bez operácie?
Dakujem za rady
No neviem, ci sa sama zmensi ale u nas bol problem, ze dcera sople ani anginy nemavala, len m ala zvacsenu mandlu, zle sa jej dychalo aj ked bola zdrava. Problem nastal, ked ocohorela a mandla sa chorobou este zvacsila a teda hrozilo aj zadusenie.
@elkakk my sme podobne problémy riešili pred cca dvoma rokmi. Bola stále chorá na ORL nám odporúčali mandle vybrať lebo už to začínalo vplivat aj na uška. Naša pedina sa prikláňala k čakaniu. Predpísala nám Bronchovaxom a potom sme brali aerius sirup každý večer. Do nosa používam sterimar, takmer denne. Koncom roku sme boli na kontrole a doktorka nám povedala,že pri Tom náleze neverila,že nás vyberanie minie. Zatiaľ sa držíme a budúci týždeň máme zase kontrolu. Ja kým to nebude ozaj nevyhnutné nechcem dávať vyberať
Ja som svojim 3 deťom musela dať vybrať, lebo mali uz aj iné problémy, ale pri staršej dcere mi OrL doktorka odporučila, keďže nález nebol na akútne vybratie nosnej mandle, ze jej mam dávať produkty z hlivy ustricovej (imunoglukan), ze toto pomáha na zmenšenie nosnej mandle. Ci je to pravda, neviem, hlivu som dcere nenasadila, a nosnú mandlu nebolo treba vybrať. Už bola staršia. Ale povedala mi to OrL doktorka z kliniky, kde "len" operujú, takže nebolo to tak, ze jedna pani povedala... Vyskúšajte
@elkakk ahoj, starsej dcere sme dali vybrat, lebo sa jej zle dychalo, chrapala a mandla bola velmi zvecsena. Pri mladsej sa stala taka zaujimava situacia, mandla sa jej tiez zvecsila. Mala nejakeho bacila v nosa, ktory jej sposobil narast mandle a ani po vylieceni sa mandla nezmensila. Dcera uziva pravidelne Prednison kvoli imunoporuche. A ked som jej ho vtedy podala, tak ta mandla sa zmensila. Prestala chrapat a zacala pekne dychat. Imuno aj ORL to pripisali Prednisonu.
Skusila by som este jedneho doktora a jeho nazor. Pretoze sa mi moc nepozdava ten pristup, ze mate ist na sukromnu kliniku, kde robi ona. To mi skor pride ako nahananie si pacientov.
Mam s tym skusenost, mala som stale priesil na ruke, statny, ze si mam dat bandaz, brufen a nepretazovat ruku. Sukromnik chcel hned operovat, ze mam poskodene slachy, bla, bla..nakoniec stacili 4 navstevy fyzio a bolo po probleme.
Synovi tiež ako 4 ročnému operovali nosné mandle nemala som s tým problém a maly to tiež zvládol úplne v pohode... tiež bol stále splavy raz mal aj zápal stredného ucha takže som to považovala za potrebné a vhodné robili nám do v BB na jednodnovke a mame pokoj maly ma 5 rokov
@elkakk sme mesiac po operácii a konečne je pokoj. Dcera bude mat 3r, každý mesiac bronchitida či laringitida či kašeľ a teplota, dokonca aj zápal stredného ucha. Keď už mi štvrtý ORL lekar (s 20 ročnou praxou) povedal, že pravidelne zapálená mandla už neplni svoju funkciu ako vstupný filter pri dýchaní a že sa jej každým zápalom zväčšuje, nemala som už čo váhať. Operacia za 10min laserom, 2 hodiny počkať na pooperačke a šli sme domov. Spinka celu nič, čisto dýcha, zobudí sa vyspata a spokojná. Dokonca dcera konečne sama od seba povie, že toto jej vonia a toto smrdí. Chodte ku viacerým ORL a dajte si predtým urobiť krvné testy a vytery ci to náhodou nie he ešte aj nejaký bacil. Nenechajte to dôjsť do štádia, kedy už dieťa začne byt nahluchle lebo jej hnis tlači aj na Usne bubienky alebo začne mat otvorené ústa a v noci chrapanie a z toho deformácia tvare. Hrozne
Mali deti pri zvacsenej mandle aj nechutenstvo? A obcas vyvracanie hlienov?
Mojim obidvom dievcata nosnu mandlu vyberali a krcne zmensovali nekrvavou metodou. Tiez v takom veku okolo 4 rokov. A su spokone, ziadne problemy.