Nosná mandľa

10. sep 2022

Ahojte môjmu malému vyberali veľmi veľkú nosnú mandlu (2,5 rocny), zistilo sa to kvôli oneskorenemu vývoju reči. Po vybratí pozorujem upokojenie a začína sa hrávať inak rozumnejšie, keďže doteraz hlavne skákal, behal a robil zle. Fyzicky je veľmi zdatný, bojím sa však tej mentálne stránky ci to dokáže dobehnúť a vyrovnať sa iným deťom. Mali ste niektorá podobne problémy a dobehlo vaše dieťa ostatné deti?

pribinak
10. sep 2022

Samozrejme že to dobehne. Veď má 2.5 roka. Iné by bolo ak by mal 5 tokov, žil v nizkopodnetnom prostredi, mal nižšiu inteligenciu, mal iné vážne choroby

Toto je vek kedy veľa deti ešte len začína s rečou. Takze žiadne strachy a stresy

boks45
10. sep 2022

To prvykrat pocujem ze nosna mandla moze za oneskoreny vyvin reci, ja som myslela ,ze moze sposobit iba fufnave rozpravanie . Netusila som, to aby som sla dceru dat vysetrit na orl.

autor
10. sep 2022

@boks45 ja som sa to tiež dozvedela v jednej diskusii tu na mk, preto som tlačila na logopediu a následne na orl. Moj syn nemal absolútne žiadne problémy typické pri zväčšenej mandli (neskor som si vsimla az chrapanie). Všetci si skôr mysleli, že to bude neurologický problém, keďže nebola funkčná reč, veľká hyperaktivita a veľká drazdivost.

boks45
10. sep 2022

dakujem, nasa ma 3 roky , v rozpravani sa uz rozbieha,tvori vety,sklonuje a ma aj velku slovnu zasobu, len ta zrozumitelnost, cudzi jej rozumeju dost malo podla mna a niekedy jej ani ja nerozumiem niektore slovicka, az ked mi nahnevana ide ukazat pochopim:D

autor
10. sep 2022

@boks45 za pokus kontrola na orl stojí. Lebo veľkosť mandle môže brániť aj správnemu pocutiu a teda problémom s rečou.

ajsha123
10. sep 2022

Ja, keď som bola s dievčatami prvýkrát u logopedicky (staršia nevedela povedať "r"), tak prvé, čo bolo, že nás poslala na ORL, aby sa vylúčilo, ze nesprávnu reč spôsobuje veľká nosná mandla... Takže určite má zmysel ist na vyšetrenie, keď sa niečo nepozdáva

boks45
10. sep 2022

Uf ,len si teda neviem predstavit ako by u nas to orl vysetrenie prebiehalo,ked ma panicky zachvat pri obycajnom pediatrovi len ked ju pocuva :/

zuzuky
10. sep 2022

Nie je žiaden rozdiel okrem reči, ešte stále nerozpráva čisto a naberá slovnú zásobu. Nosnú mandlu jej vybrali ako trojročnej, teraz ma 6r. A z mesiaca na mesiac som počula ten rozdiel.