Ahojte, syn sa v noci často potí keď zaspí a hocikedy mu tečie len tak z nosa krv, manželka sa boji či to nemôže byt leukémia ale podľa mňa by mal aj iné príznaky.
podľa toho koľko aký čas to má.Lebo ak často tečie krv to nie je dobre.Nemal zvyšenu horúčku.Treba ísť na vyšetrenie
@pralinka25 trvá to už dlhšie. Bol aj na vyšetrení krvi a doteraz všetko ok
@alickapusinka nemal práveže nič také, aj keď ho buchne dcéra presne do nosa tak sa mu spusti
@juraj456 starsiemu tiekla pravidelne krv, vyrastol z toho. Mladsi (11r) ma stale obcas obdobia, ked mu ide denne krv (choroba, alergia). Vtedy nasadime na par dni (na radu pediatricky) ascorutin.
Co sa tyka potenia, starsi mal.tiez obdobie, ze sa noc co noc spotil, ale na prezlecenie. Kedze sa divtefy nepotil, trvala som na vysetreni a ukazalo sa, ze prekonava mononukleozu.
@juraj456 treba ísť pre istotu a pokoj.
@juraj456 aj moja dcéra mala 2 x mononukleózou nikdy som si to a tým nespojila ale tiež sa po zaslaní potila veľmi ... A aj krv z nosa boli sme na krčnom zrejme suchý vzduch,prekonaná viróza a oslabená nosná sliznica a cievky. Dávali sme morskú vodu na takú regeneráciu. Má 11 r. A zmizlo to ...
Môj príspevok zo sk.Zdravotnici
Epistaxa krvácanie z nosa u detí nie je nič zriedkavé.Krváca väčšinou zo zhluku cievok v nosovej sliznici tzv. Locus Kiesselbachi .Pomáha nasadenie Ascorutinu s vedomím pediatra,prísun C vitamínu aj v tbl forme,prísun rutínu v strave napr. pohánka,spanie vo vyvetranej neprehriatej izbe,nie suchý vzduch,spanie s vankúšom v mierne vyvýšenej polohe.Pomáha aj poleptanie roztokom alebo elektrokauterizácia /oš. elekt. prúdom slabým/ na orl amb. Deti z toho vyrastú.
Prvá pomoc- nezľaknúť sa a upokojiť aj dieťa.Vyfúkať nos najprv jednu dierku so stlačením tej druhej dierky a potom naopak,Vyfúkavať aj krvné zrazeniny,ak sa už vytvorili,nebáť sa toho.Ako laici nič do nosa nestrkajte,žiadne tampony.Stlačiť krídlo nosa a držať.Hlava predklonená dopredu .NIE DOZADU. Niekedy používaný studený obklad na šiju sa dnes neosporúča /ja dávam vždy,logiku to má podľa mňa,/Občas treba vypľut slinu,aby ste videli,či krv nezateká do hrdla.Takú zatekajúci krv treba vypľúvať,ak ju pohltá tak sa nič nestane,ale bude ho bolieť brucho a môže prísť hnačka.Ak je krvácanie silné a nezastavuje sa,tak rovno na orl pohotovosť,tam odborne ošetria nos a dajú injekciu.
U dospelých ten istý postup,treba zmerať krvný tlak.
SPRÁVNY POSTUP
poloha v sede
mierny predklon
silný tlak na mäkké časti nosa
tlak v trvaní 10minút bez uvoľnenia
opakovanie postupu 3X po dobu minimálne 30minút
vypľúvanie krvi
ľad na krk, čelo a nos nemá význam
pri pretrvávaní krvácania vyhľadať lekára
NESPRÁVNY POSTUP - najčastejšie chyby
poloha v ľahu, stoj, prechádzanie sa
záklon hlavy
slabý tlak na mäkké časti nosa
tlak v trvaní menej ako 10minút s opakovaným uvoľnením
neopakovanie postupu/krátky čas
prehĺtanie krvi
ľadovanie krku, čela, nosa
neriešiť stav ďalej
Môjmu manželovi tečie krv z nosa keď mu je horko. Nebude to problém? Keď sa aj veľa potí.
@juraj456 ako dlho to ma? nebol predtym chory?