Nočné pomočovanie v 5. rokoch

dr_smajlik
15. dec 2021

Ahojte, syn mal v novembri 5 rokov. Doteraz bez nočného budenia nemal suchú noc. Chodíme na nefrológiu, všetky výsledky má v norme, upravili sme aj pitný režim, pred spaním už nepije. Už v 4 rokoch sme sa pokúšali o odplienkovanie, lebo sme mali pocit, že sa počúra do plienky naschvál, nakoľko to viackrát urobil hneď po oblečení, ešte skôr ako zaspal. Ráno bol lenivý plienku vyzliecť a radšej sa v nej ráno hral. Nemali sme prehľad kedy ju počúral. Potom sme skúsili bez plienky. 3 týždne vkuse som prala celú posteľ no nepomohlo, vrátili sme sa k plienkam. Teraz už druhý týždeň skúšame opäť. Lekár mu predpísal minirit melt ale zmenu nevidím. Užíva ho už cca 3 mesiace. Pred spaním sa vyciká, 2 hodiny pred spánkom už nepije. Chodí späť o 8.medzi 10 a 11 ho dávam znova cikať, neviem ho zobudiť, odkráča podopretý mnou ako mátoha so zavretými očami na wc a druhý deň si to nepamätá. Ráno je opäť celý pocikaný. Za posledné 2 týždne mal suchú noc len 3x. Všimla som si včera aj dnes že vstane okolo 3 až pol 4 vyzlečie sa, veci dokonca zanesie do kýbla a ide si ľahnúť na gauč a čistými slipkami. Nezobudí sa na to, že sa mu chce cikať ale na to, že spí v mokrom. Neviem teda, či ho zobudí to pocikanie alebo to, že už má ľahší spánok a spí v mokrom. Prosím maminky, ktoré s tým majú skúsenosti o rady, čo vám pomohlo, lebo popravde mám chuť sa na to total vyprdnúť, keby nie som teraz doma, nedávala by som to už asi. Nechcem aby mal traumu, že nemôže niekde prespať lebo sa pocikáva. Budúci šk.rok bude ešte pred školák, teoreticky má teda 1,5 roka na to aby sa odplienkoval. Ako mu ešte prosím pomôcť, čo pomohlo vašim deťom? Ďakujem

dobromila
15. dec 2021

Náš syn sa v noci pomočoval do 6 rokov. Prestalo to samé od seba, aj keď večerné obmedzenie pitia, je dôležité. Dozrel. Som rada, že "len" do 6r. V príbuzenstve máme aj také, že až do puberty 11-12r. Chce to trpezlivosť. Prajem pevné nervy.

anjelicek26
15. dec 2021

Pomocovanie v tomto veku nie je az take neobvykle. Co popisujes, je velmi tuhy spanok a cika v noci aspon 2x (raz ho vodis, raz sa pocika), co je este na mile od toho, aby mal suche noci a to uz berie lieky a obmedzujete pitie... za tie roky viem, ze v okoli kamaratov mojich deti boli aj take, co tu plienku na noc mali do 8-9 rokov, na tabore aj v skole v prirode - a vies co? Nikto to neriesil... deti nie su ani tak hnusne, ani tak zakerne, ani tak nechapave, ako si clovek moze mysliet...

macekovam
15. dec 2021

@dr_smajlik v poobednychhodinach by som dávala piť už len čistú vodu... Od 18 piť len v malom množstve.. Pred spaním sa ešte vycikať... Dala by som na noc väčšiu plienku a skúšala tak ci sa v noci po cika.. Nevodila by som ho cikat do WC... Ak by zabralo že pri obmedzení tekutín už v noci cika len minimálne tak by som plienku zložila ďalšiu noc... A znova skúšala bez plienky.. Možno na sliepky by som nalepila vložku pre inkontinentnych..

sense
15. dec 2021

U nás jedine trpezlivosť, ale.... Výraznejšie zlepšenie prišlo až v 8rokoch s tým ze keď som ju počula okolo 22-23.00 sa mrvit tak som ju odviedla na wc, ja dom ale odmietla daň v 6 rokoch lieky keďže príčinou bol tvrdý spánok a kľudne spala aj v mokrej posteli, a pred spaním šla na WC s tým ze tam podľa pokynov nefrologicka po sedela 3 min s podloženými nohami aby sa jej úplne vyprázdni mechúr, moja mala aj oslabené oanvove dno, podľa vyšetrení a nato jej pomohla fyzioterapia kde chodila na pelvi centre, a pitný režim ráno 2pohare vody, desiata 1 pohár, obed 2pohare,olovrant 1 à večer 1 pohár, potom už max tak glg
Do 6rokov mala plienku. Nohavičky na noc a potom som prezliekala posteľ aj 4x do týždňa, pretože plie ký nechcela a občas mala aj suchu noc

sense
15. dec 2021

A inak moja tiz neskôr okolo 7r keď sa pocikala bud začala plakať lrbo jej to mokkre vadilo a v prvom momente ako ju to zobudilo nevedela co alebo prišla bez nohavíc ku nám do postele a to som vedela ze je posteľ mokrá... Zo začiatku komplet mokrá, neskôr už len menej lebo sa zobudila ale už nestihla..

dr_smajlik
autor
15. dec 2021

@dobromila tohoto sa presne obávam. Neviem si predstaviť plienkovať zdravé 12ročné dieťa. V tom veku to už musí byť aj pre neho ponižujúce. Nie?

@anjelicek26 no trvalo mu dlho nepocikať sa aj pri obedom spánku. Aj teraz keby spal dlho na obed(spáva už len v škôlke) ako keď minule sme boli chori a zaspal, pocikal by sa. Úprimne uvažujem aj vysadenie tých liekov, efekt nevidím a od začiatku s tým nie som stotožnená. Ja som ani nechcela na nefro ísť, poslala nás detská, tak som dala skontrolovať, ale asi fakt potrebuje dozrieť.

@macekovam toto všetko sme už zaviedli, pije len vodu, teraz v zime občas čaj s lyžičkou medu ale večer už len vodu. Keď som ho nevodila cikat, za celé 2 mesiace mal stále mokru plienku. Teraz 2. Týždeň je bez plienky a 3x mal len bez pocikania. On sa proste nezobudí.

@sense ja ho nepočujem sa mrviť, spí v detskej so sestrou za 2 dverami. Teraz 2 noci ma zobudil o až okolo 3 to ze za niesol pocikané veci do kúpeľne a vybral si sliepky zo skrine a prešiel do obývačky. On toľko co si napísala na večer ani ne vypije. Jedine keď došiel spotený zo sánkovačky, inak za celé poobedie odkedy príde zo škôlky vypije 3x pol šálky vody, poslednú tak o 6.

Baby, nechcem dávať nazad plienku, nebolo to lepšie, spolahol sa že má zadok v suchu a spal ďalej. Minulý rok spal aj v počúranom, teraz ho aspoň to mokré už zobudí. Je to krok k tomu aby nemal taký tuhý spánok?

anjelicek26
15. dec 2021

@dr_smajlik ono je to taka tabuizovana tema a tyka sa to tolko deti... keby to bolo raz, ale on cika dva krat este a vodit ja tiez nevidim zmysel tam proste vidis, ze sa stale v noci tvori vela mocu... tam ide o tu tvorbu, nie, ci sa preberie na to, ze je mokry... a jemu sa tvori vela a to je len o zrelosti... mne by to za to prezliekanie a riesenie v noci nestalo, dala by som plienku, skusala odmeny - za kazdu suchu noc, motivovat ho, dat nocnik napriklad k posteli a pull up plienky, keby sa preberie nech to nema daleko a rozhodne nech tam necika, ked je zobudeny... uvidite... nasa mala 4 ked sme sa zbavili nocnej, proste to prislo zo dna na den...ale ani jedinu noc som ju zatedy nenechala spat bez plienky ci mokru, nenosila na zachod...unikal mi vyznam...proste som pockala, kym sa prestala pocikavat sama od seba - a prestala...

dobromila
15. dec 2021

@dr_smajlik ono je to skôr o tom, že sa mu netvorí dostatok hormónu, ktorý zahusťuje moč na noc. Aj keď, toto by mali zabezpečiť tie lieky. Nás tiež poslala po preventívke v 5r k nefrologičke. Vyšetrenia v norme. Dali sme mu ešte aj na jej popud vybrať nosnu mandľu - niekedy je pomočovanie spojené aj s tým. U nás to nepomohlo. Lieky sme odmietli hlavne preto, lebo bolo pri synovi ťažké upravovať pitný režim.

ichbinich
15. dec 2021

Dcera sa tiez pocuravala dlhsie, ked mala 6 rokov, sla som ku lekarovi, nech sa na to kukne, lebo som vedela, ze do 6 rokov je to este OK.
Zapisovali sme co vypije a vycura, robil ultrazvuk, ale zo zdravotneho hladiska bolo vsetko ok. Detsky lekar nam odporucal taky budik, co reaguje na mokre. Teda zacne zvonit/pipat, akonahle sa dieta pocura. Teda ho to zobudi a postupne by sa malo samo zobudit v tom case a ist samo na wecko.
Nakoniec sme to nespravili, lebo v tom case toho bolo vela, nechceli sme este aj my rodicia vstavat extra uprostred noci na budik... A postupne sa to samo zacalo lepsit.
Ono to bolo ako na husienkovej drahe, niekedy 2 tyzdne sucha, potom 4 dni za sebou pocurana...

Ono ked sa zobudi na to, ze je mokry, tak vlastne ako keby mal ten budik. Takze podla mna je to uz na ceste k lepsiemu.
Ja viem, je to strasne unavne a pracne. Moj brat sa pocuraval tiez relativne dlho. Jemu vtedy tiez odporucili taky budik, takze zjavne je ta metoda celkom ucinna.
Drzim palce!

sense
15. dec 2021

@dr_smajlik treba len vydržať, ak občas vydrží už by som sa k plie ké nevrátila aj keď treba viac prať, no moja ma dvere otvorené resp privrete a izbu ma vedľa mojej a keďže ja mma slabý spnok ja ju počujem alebo ešte nespím... Ale ako vravím u nás zlepšenie ako tak až po 6 rokoch aj to nie úplne... Tento problém má podľa našej nefrologicka veľa detí ale rodičia sa hanbia o tom hovoriť a u nás bežné až po 6 roku sa to začína viac riešiť, lebo dovtedy zrejme u detí nervová sústava, my sme boli skôr preto ze mala aj iné problémy

sense
15. dec 2021

@ichbinich ten alarm mala aj suseda s že vsetcia boli hore len syn spal

anjelicek26
15. dec 2021

Inak neviem, co tym pranim a vodenim rodic ziska... 2x v noci dieta vo vyvine aby v noci vstavalo je take blbe, nie? Nevyspate nebude? Zaspi hned nazad? Ja som tak rada, ze moji spia ako polena... Rosalie doslova teraz taha 21-10:30 cez vikend a cika az potom... a teda ako pisem, nocnu mala dlho, tuhy spanok jej ostal, ju by ani tank nezobudil...ale teda hormony porobili zvysok.

ichbinich
15. dec 2021

@anjelicek26
Vidis, spomenula som si, take samolepky nam lekar vtedy dal. To tiez pomohlo.
A s nosenim na wecko sme tiez prestali, lebo je to vlastne opak toho, co clovek chce docielit 😉
Nohavickove plienky sme tiez pouzivali dlho.

ichbinich
15. dec 2021

@sense
Presne toho sme sa obavali, tak sme to nespravili 😉

anjelicek26
15. dec 2021

@ichbinich veru vodenim na wecko len clovek podporuje nocne cikanie, lebo je to pre telo automatika, ze vtedy cikam... ach jaj cela veda toto... ja som teda bola fakt rada, ze uz po rokoch ziadne plienky nekupovat a bum dalsie babo v brusku a mozeme od juna nanovo 😂

ichbinich
15. dec 2021

@anjelicek26
Tak, ked vam to tak dobre ide s tymi detmi, tak este jedno repete, no 😉
Prajem ti vsetko dobre!

macekovam
15. dec 2021

@dr_smajlik sú aj pánske vložky pre inkontinentnych.. Dat na noc. Dieťa je veľké.. Chápe že to neslúži na vycikanie sa.. Ale len ako ochrana pri,, nehode,,.

derdia
15. dec 2021

@dr_smajlik ahoj aj my sme to riesili. Dcerke sa to podarilo az v 9tich rokoch, neteri az v 12tich...dalsej neteri az v 7ich.takze my to mame v rodine.
Zaklad je nedat pit vodu po 18tej.musi vsetko vypit pred tym.
Mam druhu dcerku ta je taka ze od odplienkovana sa pocikala asi 2 krat.
Teraz ked v noci zaplace tak viem, ze chce cikat. Dam ju cikat a spi dalej.
Skus aj ty maleho davat v noci cikat na nocnik posadit ho tam a naucit ho cikat. Moja ke tak natrenovana. Ze ked som nevedela preco v noci place tak som ju posadilana seba a ona hned pustila na mna😄😄😄takze skus tak aj ty. A hlavne neboj sa. On musi dozriet. On za to nemoze spinka. Je ako leby v bezvedomi ked spi. Neciti to zemu treba cikat a drziaky povolia. Normalne by ho to malo zobudit ale nefunguj to. Hlavne ho netrestajte a nevenujte tomu taku pozornost aby on nebol smutny. NEMOZE ZA TO.

silviaa
15. dec 2021

@dr_smajlik Aj moja dcera sa pocikavala do 7 rokov, uz som bola z toho na nervy, vkuse prat, na dovolenku alebo ku kamoske na prespanie bol strasiak pre nas obe. Natrafila som na vybornu nefrologicku doktorku Klacansku z Antolskej. Ma vyborny pristup k detom, dost nam pomohla. Navstevovali sme ju rok, nasadila dcerke na pol roka minirit melt, dodrziavala prisny pitny rezim, po siestej ziadne tekutiny. Snazila som sa aby pila vela cez den, ked bola vecer smadna tak len po lyzicke. Plienky sme uplne vysadili, aby sa na ne nespoliehala, ani som ju nevodila na wecko. Tiez mala tuhy spanok, cize by ani nevedela, ze sa bola vycikat. Kazdy uspesny den si nalepovala nalepky, dost ju to motivovalo, mozno tym ze dozrela alebo aj tym ze ona sama chcela, verila, ze to dokaze, sama sa zacala budit v noci a sla na wc. Teraz ma devat a klop, klop mame suchu postel. Viem ake je to pre teba narocne, drzim ti palce a vela sil.

lucyluska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
15. dec 2021

Hmm. Podla mna...ho nechaj tak a daj mu plienku. Sam si ju da o par dni dole,ked prestanete vysilovat..

dr_smajlik
autor
15. dec 2021

@anjelicek26 ja tiež nevidím zmysel v tom bude i, lebo on sa nezobudi, on ide ako matoha, len ja zbytočne vstávam, včera som si budík musela nastaviť, lebo o pol 10 som už spala a dávala som ho cikat o 11...dnes som ako matoha ja, našťastie som doma teraz ale s prácou to bolo pre mňa nezlučiteľné... Robím len čo odporúčal lekár ale nevidím markantny rozdiel medzi dňami keď som ho nebudila a dňami kedy ho zobudím večer na ten záchod. Plienky mame doma stále tie naťahovanie, on si ju už vždy aj večer chystal, ale bol hrdý že to chce skúsiť bez len nevidím efekt. Akože tie 3 noci keď bol suchý som ho vychvalila ale stalo sa mi ze keď sa počkal jednu noc mi zamlcal len sa prezliekol a nepovedal. Zistila som až keď som postielala. Proste akoby ho to trápilo.

@derdia áno ja viem ze za to nemôže, netrestam ho, podporujem ho že aj on to neskôr zvládne. Ja ale nevidím efekt v tom nočnom budeni. On krásne spi celú noc, ako baby písali vyššie, podľa mňa by mal dozrieť na to aby sa v noci nepotreboval budiť, max tak nadránom ak už mu moc treba. Nechápem, u dcéry to išlo tak kamoši automaticky, tak ma to kus depta, lebo ma nebaví nonstop prať...

@silviaa my chodíme do NM a popravde ten lekár mi je nesympaticky, ani malý tam nechce chodiť, je to stará škola, vôbec nemá podľa mňa vhodný prístup k deťom. Preto zvažujem tam už neísť. Nasadil nám rovnaký režim ako si popísala, ale s tým jedným nočným budením. Ako som písala, nevidím v tom efekt, ale tie nálepky sa mi pozdáva ju, vyskúšame. Zvažujem ale ci najskôr radšej nie s plienku bez budenia ako bez nej, lebo to bude asi veľa pocikanych noci ešte.

Ono to už trvá pol roka, čo to riešime aj na nefrológii. Skúšali sme s plienkou aj bez, s budením aj bez, sledovať pitný režim aj nie... Asi proste musí dozrieť no.

ichbinich
15. dec 2021

@dr_smajlik
Ku tym nalepkam, dcera to mala takto:
Slniecko za suchu noc, duhu na trosku cvrknute a oblacik za mokru noc. Dali nam ich u pediatra, ale staci, ked skocis do TeDi podla mna, urcite nieco najdes 😉

Ja viem, ze to pranie je otravne, ale musela som aj ja sama seba premahat, aby som to nekomentovala, proste prezleciem bez komentara, operiem a hotovo. Aj mne samej to najprv muselo dojst, ze aj ked som to priamo nevycitala, ale uz len ten komentar, ze zase mam robotu, to dcere tiez neurobilo dobre. Takze, zatat zuby a oprat.

A ak nemas dobry pocit u lekara, tak ho zmen. Ja viem, ze teraz je to sialene, ale ak ti brucho hovori, ze nie, tak ho posluchni. Casto su rozhodnutia z brucha najlepsie.

derdia
15. dec 2021

@dr_smajlik vies co absolutne neriesi ze si na nieco zvykne a tak. Pije vecer vela? Aky mate antidiureticky rezim? Nastavili Vam nejaky? Ono naozaj je dolezite aby mu nebolo treba cikat. Nasa dr nam este odporucala ju davat cikat dve hodiny po zaspati. Ale dcera nechcela ani za svet ale proste potom to nejak preslo. Ani neviem ako aj u vas to tak bude. 😊😊😊😊

dr_smajlik
autor
15. dec 2021

@derdia no nakázal nám piť doobeda, poobede menej, po 6 nepiť, ak by bol moc smädný tak pár glgov. Po zápätí 2 hodky dat vyčkať ale to nikdy nevydržal tak som dala až po 3. Obmedziť sladké, Co je u nás od Mikuláša dosť problém... Ja dúfam ze to čoskoro prejde

derdia
15. dec 2021

@dr_smajlik no musis len vydrzat... Viem lahko sa to vravi, viem presla som si tym... Ale nic ine ti nezostava....musi vyrast... To moze kludne trvat aj do 9tich rokov...

plnenapaprika
15. dec 2021

@dr_smajlik nas prestal v 6, proste z toho vyrastol

silviaa
16. dec 2021

@dr_smajlik Este ma napadlo, ze nam radila zachovat rovnaky ritual pred kazdym vecerom, citanie knizky, mojkanie, rozhovor aby sa nervova sustava ukludnila a dala do rezimu ide sa spat /obmedzit elektroniku adpon 2 hodiny pred spankom/. Spat len doma na jednom mieste.

silviaa
16. dec 2021

@dr_smajlik Tiez radim zmenit doktora, nech aj syn citi z teba pohodu.