Dobry den. Dcera (bude mat 3r) sa uz dva mesiace v noci pomocuje (uplne odplienkovana bola viac ako pred rokom) a asi mesiac pozorujem vyraznu zmenu spravania, pride chvila, ked je hyperaktivna alebo vyrazne mrzuta a unavena. Nevydrzi sediet pri aktivitach alebo pri citani knihy, tak ako predtym. Obcas v skolke drzi hladovku a naje sa az ked pridem pre nu. Nedavno takto nejedla cely tyzden kazdy den 8,5 hodin a od nasledujuceho pondelka zase normalny stravovaci rezim. Do skolky a zo skolky ide aj v taketo dni v pohode s usmevom. Na vahe to nie je poznat, a preto si doktor mysli, ze je to "v poriadku." Mne sa to cele nezda, nechcem nieco zanedbat. Mate skusenost s podobnym spravanim u deti?
A v škôlke je všetko OK? Nerobí jej niekto zle?
Moze to byt psychickeho razu. V skolke sa jej moze niekto posmievat robit si z nej srandu.. Neviem ucitelky su tam ake?? Musis zistit ten zdroj odkial to prameni a riesit to jedine ti poznas svoje dieta. Byt tebou preklepnem si vsetkych aj v skolke aj v okoli.. Treba najst nejake riesenie😊
@misel0806 - no to je málo pravdepodobné, že by si z dievčatka v škôlke niekto robil srandu, nemá ešte ani 3 roky, také maličké deti si srandu ešte robiť moc nevedia. To prichádza až v staršom veku.
Učiteľky by som sa opýtala, či si nevšimla nejakú zmenu správania @mosto. Ale ak je dcérka v pohode psychickej (ak som to dobre vyrozumela), tak môže to byť len také obdobie, že to proste treba vydržať a prejde to. S tým jedením to môže byť, že aj po niekom v škôlke opakuje, že niekto nechce jesť, tak skúša aj ona, alebo jej proste nechutí... ale tá mrzutosť a únava môže súvisieť napr. s tým, že ju niečo obchádza, nejaký vírus a pod., a takto sa jej to prejavuje.
To len tipujem, samozrejme. Ale v prvom rade by som asi dbala o to, či je dievčatko spokojné, netrápi sa. Ak je toto OK, asi by som to nejak veľmi neriešila, pokiaľ zdravotne nie je problém. Dala by som jej nejakú dobu čas, a počkala, či sa to neutrasie samé. Deti mávajú naozaj rôzne obdobia.
dakujem, dievcata. ako napisala katrinka, dcera je psychicky v pohode, myslim tym, ze nejavi znamky nejakej sikany alebo zleho zaobchadzania. o skolke rozprava stale rovnako zaujato a mimo skolku som nonstop s nou. skor panikarim, ci su to neni priznaky nejakeho ochorenia. mame v rodine vela cukrovkarov, alergikov, autizmus, zlyhanie obliciek. v ramci pravidelnej kontroly ju doktor len odvazil a snazil sa popocuvat srdiecko. je priam nemozne ju vysetrit a ani ju nechcem vlacit po zbytocnych vysetreniach, lebo stres dokaze s detmi spravit vela neplechy. no nechcem nieco prehliadnut a zanedbat, aby sme si neskor nevycitali, ze sa to mohlo podchytit skor.
@mosto no určite by som jej dala aspon vyšetriť moč, či náhodou nemá nejaký zápal alebo niečo také
@janickacrazy dobry napad, dakujem
@mosto mna napadla taka vec - neprislo ti do zivota nieco, co ta duchovne/dusevne zamestnava, ci uz v dobrom alebo zlom? nieco co si berie tvoju pozornost a proste cast z teba...Dcerka mozno moze citit, ze to "sustredenie" ktore doteraz smerovalo ku nej, je uz o kusok mensie. Takto zmenila spravanie (pomocovanie, nejedenie..) a ty si "nutena" sa tym zaoberat, si podvedome opat "berie viac z teba"?
su na to bylinky
o co ide? inak moc je vporiadku, ziaden zapal. dcera zostala velmi roztrzita, akoby sa nesustredila a s tym asi prislo aj to pomocovanie. trochu sa to zlepsilo za posledny 1-2 tyzdne, ale sem tam sa stane este nehoda.
z byliniek sa piju caje, viem o 3 bylinkach...vsetky su vhodne pre deti...lipkavec syridlovy / musi to byt tento druh, lipkavcov je viac druhov/, lubovnik-trezalka a mysi chvost. len si treba dat pozor na kvalitu, mam konkretne ten lipkavec odfoteny vo svojom blogu, ten co vyzera ako sekane seno bol kupeny v cajovni 😢
zmena spravania nastala po nastupe do skolky? Netrva to zhruba tak dlho? Bude mat tri roky, takze ak uz chodi do skolky, mohlo to byt na nu priskoro. Asi jej treba dat cas. Co sa tyka vysetreni, ako clovek vie, ze su zbytocne? Kym nema vysledky? To tazko, bud chcete vediet, ci ma nieco, co sa vyskytuje v rodine alebo nie. Na druhej strane, priznaky tych chorob by mali byt zname, tak uz len posudit, ci sa to moze na nieco podobat. Autizmus asi nie a ostatne choroby maju asi viacero aj inych priznakov.
@mosto Niekde som čítala, že deti, ktoré boli veľmi zavčasu v noci odplienkované, možu mať takýto regres, že zrazu sa začnú pocikávať. Moja neter sa tak začala, ked sa presťahovali. Trvalo to nejaký čas a potom to prešlo samo. U nej to bola reakcia na zmenu, u vás žiadna taká zmena nebola pred tými 2 mesiacmi?