Ahojte mamičky, prosím máte niekto skúsenosti s nočným pomočovaním u starších detí? Môj syn má 6 rokov a niekedy sa mu stane, že mu v noci ujde. On sa ale na to vôbec nezobudí, Povie, že on nevedel, že sa mu dá cikať. Niekedy sa mu to stane raz za mesiac, niekedy aj 2 krát za týždeň. Mám navštíviť lekára, alebo máte niekto nejakú dobrú radu, čo s tým?
@19janka81 aj nám sa to stáva 😒 Boli sme aj na nefro, postup lekára je takýto: večer obmedziť tekutiny, piť čo najmenej. V noci ísť dať dieťa cikať. Len tak "preventívne". Ak sa dá, nemusíš ho pri tom ani budiť. Preniesť na záchod, často mi začal cikať už len tým, že som ho tam posadila. Ak nie, tak som ho oslovovala, vravela som mu, aby sa vycikal. Niekedy zabralo, niekedy nie. Toto je prvý krok. Potom ti môže Dr.(nefrológ) dať lieky. Podmienka ale je, aby ti večer dieťa fakt nepilo, podstata je, že tie lieky spôsobia, že moč je nejak zadržaný v tele, čo by nebolo dobré, ak by dieťa pilo(pre množstvo moču). Ja som to nechcela a odmietla som ich/resp. popýtala som dr. že ich nechcem. nastalo zlepšenie a malý sa mesiac nepocikal, teda som myslela, že je to už ok. Žiaľ, zas sa sem tam pociká. Tiež neviem čo s tým, ale proste čakám, že z toho vyrastie. Iný problém nemá.
Alami, ak sa smiem spýtať, koľko rokov má tvoj syn?
skor by som sa obratila na doktora...
ahoj, neviem ci sa nenahnevate, ale moze to byt aj psychickeho povodu... treba vsetko vylucit.
Baby ja som tiež na tom takto ale môjmu malému nič neni má už 12 rokov postup je stále rovnaký pred spaním nepiť po hodine zobudiť spať stále v rovnakú dobu niekedy to vydrží 3 mesiace a niekedy sa pociká aj 3x za noc uvažujem nad alternatívnou liečbou a nieje to psychického pôvodu ani žiadnu poruchu nemá chodíme na enuretickú poradnu ale ani lieky mu nedali tak zvažujem nad hypnozou alebo nad akupunktúrou a akupresúrou len neviem nikoho kto by mi poradil kde takého človeka čo to robí nájdem :(
Ak lekár vylúči všetky možné podozrenia, tak je v tom jednoznačne psychika...dieťa sa takto v noci uvoľňuje...vtedy treba riešiť vzťah dieťaťa k matke alebo k otcovi...
No zatiaľ sa to pokúšam riešiť tak ako tu radia ostatné mamičky ..... neskoro večer už vôbec nedávam piť, keď idem spať tak ho dám ešte cikať .... a zatiaľ sa nám to darí. Ale objednala som sa aj na kontrolu na nefrológiu. My sme tam už chodili, ale všetko bolo už OK tak p. doktorka povedala, že viac nemusíme.... chcem ale počuť aj jej názor nato, prečo to môže byť, tak radšej tam zájdeme.
Ahojte tiež máme rovnaký problém náš syn má 11rokov a je to už veľké trápenie tiež necíti kedy sa pocika skúšali sme pitný režim na večer obmedziť, boli sme u psychológa čakáme teda na výsledky tak uvidíme
Ahoj, aj my sme riešili podobný problém keď mal maly 4.5 roka. Bola som snim na detskej neurológii v MT. Urobili mu sono, vyšetrili a dali nám lieky. Pred liečbou som musela 24 hodín merať koľko vody vypil a o koľkej, a samozrejme cikal do odmerky aby som to mohla vsetko zapisat. V polovici liečby som to zopakovala a po mesiaci sme išli aj s papierikom na kontrolu. Vydelí tam veľký rozdiel v hodnotách a odvtedy sa nepocikal. Tie lieky mu pomohli. Keby som to vedela tak by som to riešila oveľa skôr . Teraz tam idem s malou, lebo ona sa narodila s oblickovou panvickou na obličke a tiež sa sem tam pocika.
A ozaj, dva, tri hodiny pred spaním nemohol piť. Teraz pije hoc kedy. 🙂
@19janka81 Dobry den, uz vam vela mamiciek odpovedalo a my s nimi musime len suhlasit. Rozhodne so svojim synom navstivte lekara. Pricin nocneho pomocovania moze byt viac, je potrebne vasho syna vysetrit (nejde o ziadne bolestive vysetrenia, v podstate sa lekar opyta len na rodinnu anamnezu, vysetri moc, urobi sono mocoveho traktu, pripadne zvazi ine vysetrenia). Pre deticky je nocne pomocovanie velmi neprijemne, stresujuce, moze ich to psychicky poznacit, preto netreba cakat a treba problem riesit. Lekar navhne sposob liecby a budete mat velku sancu, ze sa pomocovanie upravi. Drzime palce a ak by ste mali akekolvek konkretne otazky, pokojne sa na nas obratte.
Nám pomohlo dávať večer pred spaním teplý termofor na podbruško na oblasť močového mechúra. Stačí keď s tým dieťaťko poležká pol hodinku. Môžete skúšať prikladať aj na oblasť ľadvín na chrbtíku. A na noc musí mať dieťatko pyžamko ktoré sa mu nevyhrnie, aby bolo bruško a chrbátik v teple. My sme obehali doktorov, všetky vyšetrenia v poriadku, žiadna baktéria v moči, skúšali sme bylinky, všetko možné a nakoniec zabralo toto chvála Bohu.
@19janka81 urcite chod k lekarovi.Akekolvek dlhodobejsie pomocovanie dietata starsieho ako 5rokov treba riesit s lekarom.