Nočné pocikávanie 5,5 ročného dieťaťa

poohie
4. nov 2014

Ahojte, chcem sa spytat na vasu osobnu skusenost.
Moj 5,5-rocny syn sa na cikanie v noci nebudi.
zatial sme sa vsade docitali, ze do 5 rokov sa to neriesi a potom treba ist k dr. a to cim skor.
Chcem sa spytat, kto s tym ma skusenost - ci to detom doslo aj neskor same alebo ti, co ste to s dr riesili, ako take "riesenie" prebieha. co by mu robili a dali?
dakujem za kazdu odpoved 😉

mandarinkadarinka
4. nov 2014

Asi v som skočila k pediatričke... Nedávas mu veľa tekutín pred spaním? Moj nemá od dva a pol na noc plienky a aj tri krát sa zobudí lebo ide čakať. Ale zato ja ked som bola mala som sa dlho v noci pocikavala, vždy sa mi snívalo, ze som na wc, ale nebola som ;) a išlo to do posteli. Vyriešilo sa to samo od seba

marcy1980
4. nov 2014

@poohie problémy s pocikávaním syna riešime uz od jeho 4 rokov. Sme sledovaný v nefrologickej ambulancii kde nám iba poradili opatrenia a vždy prinesieme aj vzorku moču na kontrolu. Náš Matej bude mať teraz 5 rokov a v noci spí ako medveď, na cikanie sa tiež nezobudí. Keď chodím spať tak ho dávam v polospánku vycikať a do rána vydrží. A hodinu pred spaním už nedávame žiadne tekutiny. Takze treba sa pýtať na nefrológiu 😉

poohie
autor
5. nov 2014

@mandarinkadarinka nie je problem v tekutinach, ale v tom, ze sa nezobudi. clovek sa ma zobudit na to, je jedno, kolko krat mu treba. nevies, dokedy to trvalo u teba?
@marcy1980 dakujem a nic ine mu nerobili? ziadne lieky nedali? no len on este nema tych 5. mozno v tom je rozdiel. nepacia sa mi tieto tabulky, vsade a vo vsetkom. preto sa pytam - ci ma sancu, ze mu to prejde, aj ked podla tabulky je chory. mne sa neda dat ho v polospanku, to by som ho musela strepat z hornej postele a 5 minut donho hucat, nech sa vycika. on proste spi aj posediacky. a neriesi to problem. potrebuje sa na to zobudit sam.
@xxxxxnnnnn dakujem

xenicka13
5. nov 2014

Treba ísť k nefrologovi, predpise tabletky, ale režim bude treba dodržiavať taký, že dve hodiny pred spaním nepit

poohie
autor
6. nov 2014

@xenicka13 ake tabletky? co maju sposobovat?

xenicka13
6. nov 2014

@poohie dopĺňajú chýbajúce hormony

poohie
autor
6. nov 2014

@xenicka13 aha. a to funguje len kym to uziva ci to ma aj nejaky lieciaci efekt? (ze sa mu potom budu tvorit)

alusha
6. nov 2014

nas ma 4,5 roka, tiez sme isli na nefrologiu pred par mesiacmi, fyziologicky je v poriadku, spravili mu sono bruska, musia vylucit vadu mocovych ciest, pripadne mechura, moc dali vysetrit vsetko ok, on mal problem aj s pomocovanim v skolke pocas obedneho spanku. Dalej sme dostali knizocku, kde si za kazdu suchu noc nakrsli slniecko a ked sa pocika tak kvapku. Nespravne si to vysvetlujes, ze sa ti ma zobudit v noci, ze ma cikat... nam nefrologicka vysvetlila, ze mozog dietata musi dozriet do stadia, ze tu noc musi vydrzat, proste ako aj dospely clovek vacsinou tych osem hodin vydrzi spat a nemusi ist na wc... a kazdy mozog sa vyvija a dozrieva inak, preto niektore dieta do toho dozreje skor, ine neskor, male percento ma s tym problem aj v dospelosti. Ten vyssie spominany liek je hormon vazopresin, je to tabletka, ktoru dieta da pod jazyk pred spanim, hodinu pred nim nesmie nic pit a ani potom osem hodin nesmie nic vypit. Ten hormon dietatu chyba a zahustuje na noc moc, aby nepotreboval tych osem hodin cikat. Nelieci nic, proste na tych osem hodin sa zvysi davka hormonu, aby vydrzal. Nas syn ho tiez dostal, ale nemala som z toho dobry pocit, lebo neziaduce a vedlajsie ucinky ma dost vystrasili, tak sme ho prestali davat a radsej malého raz v noci zobudíme, vycika sa a spi dalej... a postupne budeme takto skusat... maloktore dieta sa v noci zobudi, ze mu treba na wc, maju tvrdy spanok.

xenicka13
6. nov 2014

@poohie nám to za dva roky užívania pomohlo

poohie
autor
6. nov 2014

@alusha dakujem za podrobne vysvetlenie. presne to som chcela 😉 no mne tiez pride od veci davat mu lieky, ktore len na ten cas mu pomozu, aby sa nepocikal. este k tomu hormony. mne to nevadi, ze v noci cika (kym sa mu ta plienka da zapnut 🙂). jemu tiez nie. ma len mladsich surodencov, vsetci maju plienky. praveze sa skor obavam toho ist niekam a riesit to, az vtedy mu dojde, ze to nie je normalne.
takze ak to nie je nieco, co mu pomoze, aby mu dozrelo to, co nedozrelo (a bez liekov dozriet nemoze), tak sa mi nechce to takto riesit... jedine ze by ho vysetrili, ci mu teda fakt nic nie je a nechali tak. ale preco do kazdeho pchat hned lieky za to, ze dosiahol nejaky vek, ktory niekto urcil a ktory je urcite v inych krajinach iny a o dva roky to zmenia aj tu?

@xenicka13 a vy ste to kedy zacali uzivat? nemohol proste dorast a zrazu uz mu vsetko funguje, ako ma?

alusha
6. nov 2014

@poohie presne tak, ja som tiez mala velmi zly pocit, ze do zdravého dietata pcham hormony zbytocne... teraz sme boli na nefro na kontrolu a dr nam povedala, ze aj toto je cesta, ze ho raz cez noc zobudíme, ale ten liek nas mal odbremenit od toho, lebo je to starost navyse... ale nam to nerobi problem a on ma z toho radost, ze bol v noci suchy a nakresli si to slniecko... ma to aj trosku psychologicky efekt na neho cez den asi, lebo v skolke cez obed sa uz nepocikava. ja na tvojom mieste navstivim nefrologa, kvôli vyluceniu nejakého defektu, budete kludnejsi a tie deticky skor ci neskor dozreju, je to trosku obmedzujuce na výletoch a pod, ale este to nie je az taky kriticky vek. nas maly ked sa okolo 11tej vecer vycika, uz do rana vydrzi, ale celu noc este nie...

spinoscapularnabeta
6. nov 2014

my mame taky isty problem, maly ma 6. fyziologicky je tiez v poriadku. nam pediatricka vravela ze tie lieky sposobuju to ze dieta ma lahsi spanok a zobudi sa na cikanie. som proti tomu aby bral take lieky. pride mi to na hlavu aby to davali detom pre ktore je kvalitny spanok velmi dolezity, koly odzrievaniu CNS. a ak sa davaju aj nejake hormony ako vravite...tak no zbohom.
Jedine co pomaha u nas je upraveny rezim, vecer ziadna polievka, vody od piatej minimalne. vtedy sa maly nepocika, uz si to dokonca aj sam sleduje. Ked mu napustim plny pohar tak ma upozorni🙂

xenicka13
6. nov 2014

@poohie v ôsmych rokoch

poohie
autor
6. nov 2014

@alusha tak on snad v blizkej dobe nepojde na nejaky vylet na noc. poobede v skolke vydrzi. teda raz sa pocikal, ale ktovie, ci bol predtym na wc-ku. ja verim, ze mu to proste len dlhsie trva, takmer vsetko mu neskor dochaza, ale chory podla mna nie je, proste je taky. nemam rada tie tabulky a tu tendenciu riesit vsetkych pacientov rovnakym sposobom bez rozmyslania. proste sa to tak naucili v skole, tak to tak budu robit, ja tam nevidim logiku. len teda keby mal z toho traumu, ze sa pocikava. ale on nevie, ze by sa uz nemal (podla nejakej tabulky 🙂).

@spinoscapularnabeta vdaka za odpoved. tak vy mate asi iny liek, ako sa vola prosim ta? nech som v obraze 🙂

poohie
autor
6. nov 2014

@xenicka13 v 8 rokoch zacal a v 10 sa prestal pocikavat aj bez toho? a to ste mali tiez ten vazopresin?

spinoscapularnabeta
6. nov 2014

@poohie my praveze nemame lieky, zatial nam bolo doporucene ten rezim upravit. to mi len pediatricka spominala ze ake lieky sa davaju ale ak je maly v poriadku tak mu lieky nejdem davat.

xenicka13
6. nov 2014

@poohie mali sme minirin, s tým sa to začalo upravovať, postupne sme zmenšovali dávky az úplne vysadili

poohie
autor
6. nov 2014

@spinoscapularnabeta aha, ja som to pochopila tak, ze vam nejake chceli dat, len mu ich nedavas.

ok, tak asi su rozne. a mozno niektore maju cosi do seba. ale malo by sa to davat podla veku a roznych okolnosti.

@xenicka13 dakujem, pozriem si to.

poohie
autor
6. nov 2014

@xenicka13 tak vyzera to, ze to je to iste. proste tiez ten hormon. ja neviem, ci podavanie hormonu moze nieco liecit. alebo sa len dava nejaky cas, kedy ho telo tvori malo (alebo kedy ho chceme viac), kym sa to nespravi.

xenicka13
6. nov 2014

@poohie neviem, chodili tam aj Pubertaci s týmto problémom, ja som rada, že sme z toho vonku, myslím, že telo potrebovalo ten hornon doplniť a potom si ho postupne začalo vytvárať samo

poohie
autor
6. nov 2014

@xenicka13 neviem, aj to je mozne. kazdopadne je ine riesit to v takom veku, uz sa dietatko moze ozaj za to hanbit, ak niekde chodi/chce chodit na noc.

sasanka369
6. nov 2014

moj syn sa tiez pocikával do 5,5 roka, ale u neho to bolo z dovodu velkej nosnej mandle, v den ked mu ju vyoperovali sa pocikavat prestal

marissenka
6. nov 2014

@poohie my mame tiez taky problem...pomohlo dodrziavanie rezimu OD nefro:tekutiny ponukat do 16.00,potom dat pit len na poziadanie a hodinu pred spanim nepit...2hodiny po zaspani dat dieta vycikat...a netreba o tom hovorit,alebo ho hresit...maly sme par mesiacov v suchu,ked sme to dodrziavali.potom sme prestali a pekne par tt vydrzal,teraz sa to zase par x opakovalo,tak zase zaciname.lieky mu nechcem davat,to ho radsej budem vlacit na wc.drzim palce. 😉

voskovka
6. nov 2014

aj nas sa pocikava a dostaval minirin ale bol z neho divny tak sme vysadilii. teraz ma plienku keby nahodou a budime ho. problem je v tom ze on spi velmi tvrdo anii zobudit sa neda ☹ a ked ide v noci cikat on ani nevie ze bol cikat.... nefrologia v poriadku sono tiez.tak lekarka azala obmedzit tekutiny a davat cikat parkrat sa uz stalo ze bol nepocikany..... urcite lieky nepchaj don je to humus

marissenka
6. nov 2014

@poohie za 2tt ma 5 rokov..

alusha
7. nov 2014

@voskovka nas maly sa tiez nie dobre od toho citil, stale sa stazoval na bolest bruska, hlavicky a bol neustale uplakany... doktorka tvrdila, ze sa este s takym vedlajsim ucinkom nestretla, ze mame skusit davat po polovicke, ale nedavame ani to
@poohie ten liek sa vola minirin - je to vlastne ten hormon, je to tabletka rozpustna pod jazykom

poohie
autor
7. nov 2014

@sasanka369 fiha, to som este nepocula, ze to moze supvisiet, super, ze mu to teda preslo.

@marissenka to sa snazime, piju pri veceri 2 hodiny pred spanim, potom uz sa snazime nedavat. fajn, ked vam to takto funguje. a tt je tyzden tehotenstva 🙂

@voskovka presne aj nas, je tazke ho zobudit a keby sa mi to aj podarilo, asi by rano nevedel, ze bol cikat. neviem, ci ma vyznam ho budit.

kazdopadne dakujem vsetkym za odpovede a prajem drobcom, nech sa to same spravi, ked pride ten cas 😉 a vam trpezlivost 😉

mandarinkadarinka
7. nov 2014

@poohie myslím ze tak do šest rokov mi to trvalo. Ale nebolo to každý den, skôr tak raz do týždňa. Proste som sa nezobudila, len sa mi snívalo, ze som na wc a bolo 🙂

poohie
autor
7. nov 2014