Ahojte baby, chcela by som sa popytat o radu. Moj mladsi syn (bude mat 10) ma stale obcas problemy s pocikavanim v noci. Uz sme to riesili aj cez psychologa (na odporucanie nasej lekarky) a skusali sme aj niektore triky (nepit vodu pred spanim, vycikat sa tesne pred spanim, budenie v noci na cikanie atd) ale az tak velmi to nepomohlo. K psychologicke sme objednany az o dva tyzdne. Syn inak nema zdravotne problemy preto nas detska lekarka poslala k psychologovi. To pocikavanie je dost neprijemne tak pre neho ako aj pre nas. Uz sme kvoli tomu menili aj matrac a neratam kolko krat som uz musela prat pocikane pradlo. Nemate niektora podobne skusenosti? Niekde som citala ze existuju aj specialne plienky na nocne pocikavanie ale neviem ze ci to dostat aj pre takto velke deti a hlavne ci by som syna naucila aby ich nosil aspon kym ten problem nejak nedoriesime 😒 Dakujem za typy
@gabikamacikova Ahoj Gabi, vdaka za podporu 🙂 U nas som si tiez myslela na zaciatku ze to je kvoli tomu ze na noc vela pije. Potom sme sa to snazili nejako obmedzit a pred spankom uz nepije nic, ale nie vzdy to pomaha. Nestava sa to uplne pravidelne, ale tak raz-dva krat za tyzden. Inak to musi byt sranda, ak si ten tvoj nakoniec nic nepamata. O to lepsie 😀 Uvidime co nam este navrhne psychologicka, zatial sme tam boli len raz ale nejaky velky uspech to nemalo 😒 Asi je to o trpezlivosti 🙂 Ty to zvyknes riesit nejak aby syn nemal mokru postielku?
@martina335 v DMke maju plienky pyjama-hoschen pre vacsie deti, najvacsia velkost je L pre deti 8-12 rokov. Ak ich vyrastie tak sa daju zohnat v zdravotnickych potrebach plienky pre inkontinentnych dospelych, len to uz vyjde drahsie. My mame 8rocneho, ale pocika sa uplne kazdu noc. Chodil aj ku psychologicke ale ta povedala ze to unho s psychikou nijako nesuvisi. Boli ste na nefrologii? Treba skontrolovat oblicky. Nam tam predpisali take hormony co mu vraj chybaju, ale nepomohlo. Povedali nam ze mame ratat ze to potrva aspon do 12 rokov. Tiez dodrziavame rezim, doobeda musi pit vela a vecer uz vobec, budime 2h po zaspati. Ale zobudit sa neda, strasne tvrdo spi presne ako pise @gabikamacikova Ked ho donutime aby vstal z postele tak prejde 3 kroky a lahne si na zem a dalej spi. Alebo prejde par krokov niekde doprostred izby a tam sa vycika lebo si mysli ze je na wc. Rano o nicom nevie. Jedine riesenie co nam ponukali su psychiatricke lieky na slabsi spanok, aby sa zobudil na to ze musi cikat. Lenze ked som videla zoznam neziaducich ucinkov tak som ich radsej nedala. Bojim sa mu davat take tazke lieky ked sa mozog vyvija.
@martina335 @gabikamacikova liecte to
www.suchapostielka.sk
@martina335 ahoj, syn má 8 skoro a tiež to riešime. tiež tuhý spánok a proste sa nezobudí, keď treba. stalo sa, že spadol dole schodmi, bo netrafil na wc, ešte sa aj chudák pocikal, osprchovali sme ho, prezliekli a nic si nepamatal. takže sme pre istotu zostali pri tom, že okolo jedenástej ho dovedieme na wc, chytím pod pazuchy a odkráča. nehody máme len výnimočne. inak stále má nepremokavú plachtu na posteli, zvrchu je to normálna tkanina, zospodu neprepusti. ak je nehoda, len vymenim za druhú a môže spať ďalej. matrac je suchý. a zhruba v 6 rokoch sme boli aj u nefrologičky, či je všetko v poriadku a je. akurát povedala, že ak by sme chceli, sú lieky na obmedzenie tvorby moču v spánku. nakoniec sme ich nepoužili, upravením režimu pitia sme zatiaľ skončili na tom jednom nočnom odkráčaní na wc a to sa dá. kedysi to bolo aj tri krát, sme s mužom mali budíky nastavené.
držím palce, nech sa vám to vylepší.
Maťka dávam mu pod plachtu, detské prebalovacie podložky aby neocikal matrac. @lauricka my sme boli aj na nefrologii a tam nám povedali, že má všetko OK.
@gabikamacikova ale tam spominaju rozne moznosti liecby a je tam aj zoznam lekarov
vyrastie z toho 😉
Ahoj,aj ja som sa pocikavala cca v tom veku,mozno ajviac som mala. Doteraz si to pamatam. Mne sa prostev noci snivalo,zrsom na wc a tak som sa vycikala. Hned som sa na to mokro zobudila. Prešlo to samo. Takmozno aj jemu sa to sniva len si to nepamata
@martina335 ja som tym presla s oboma detmi,so synom do 13 tich rokov,pocikaval sa kazdu noc,vyskusali sme vsetko od psychloga,po neurologa,vsetky moznosti,vysetrenia,nic nepomohlo,obmedzovali sme tekutiny,bral lieky na mocovy mechur,Adiuretin hormon,a aj tak ,kazdu noc sa pocikal,budila som ho jednej v noci,dala vycikat,aj tak sa pocikal,a potom spal v mokrom,potom som uz nechcela aby mal kazdu noc mokru postel,a spal v mokrom ,tak som kupovala tie najvacsie plienky az do 13 tich.Priesiel do puberty a skoncilo to samo 🙂 .Detska lekarka mi povedala,ze musi v mozgu dozriet centrum pre nocne zobudzanie,ked je plny mocovy mechur a takymto detom to dozrieva neskor,ze je to o genetike.Mala pravdu 🙂 .Dcera presne to iste,u psychlogicky som s nou ani nebola,uz som vedela o co ide,neurologia anefrologia v poriadku,tak som sa uz tym netrapila,kupovala som aj jej plienky,nech nespi v mokrom.Prisla do veku 12 rokov,kedy prisla do puberty a nocne pocikavanie prestalo.Takze treba vyckat cas,skonci a prejde to samo 😉 🙂
A ja som brala lieky aby som silno nezaspala len 3mesuace a bola som ok... viem je to uz 20r. ale mozte sa opytat na nefrologii este si pamatam ten stres z kazdej noci co zas bude:( a detom som kupila nepremokavu plachtu je aj velka...
@gabikamacikova daj na matrac nepremokavy potah a na to mozes dat tie male prebalovacie podlozky. deti zvyknu "behat" po posteli a moze ti posunut tie podlozky hore dole. takto by si ochranila matrac uplne a ked budes mat stastie bude mokra len podlozka a vymenis len tu.
kup dva potahy, ked by bol mokry tak vymenis za iny.
hadam ti pomozu tieto stranky:
@martina335 Ahoj, so synom to trvalo 3 roky . Niekedy sa mu to stalo aj tri noci za sebou, niekedy týždeň-dva nič. Môj postreh: častejšie mal nehody okolo splnu. Detská mu predpísala Minirin, môže sa to brať aj dlhodobo. Syn užíval viac-menej pravidelne cca tri roky a žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme obmedziť príjem tekutín večer, pred spaním sa vycikať až keď chvíľu poležal, vraj obličky tak pracujú účinnejšie (info od lekárky), aby sa vyprázdnil čo najlepšie. Neprejedať sa na večer, plné črevá tiež môžu tlačiť na mechùr. Ja som mu plienky nedávala, bolo by mu to trápne. Dávala som iba nepremokavú podložku pod poťah madraca. Hlavne neobviňovať, iba podporovať 🙂. Neboj sa, je to len prechodné, treba to vydržať 😉. Držím palce !
Osobne poznám veľa detí, ktoré sa pocikávali, no ani jedno sa neprestalo po návšteve pediatričky či psychologičky. Liečba je na základe mojich skúseností neúčinná. Všetky sa však pomočovať prestali, aj keď niektoré až vo veku 15-18 rokov. Hlavne sa na ne kvôli tomu nehnevať, v staršom veku sú samé z toho nešťastné. Držím palce, aby Vaše deťúrence dozreli čo najskôr. Vydržať! 🙂
@martina335 ahoj mali sme niečo podobné. Aby si nemusela meniť matrac tak existujú prateľné podložky vhodné aj pre alergikov - z jednej strany textil, z druhej nepremokavá vrstva - ale nie guma - dýchajú. Dokonca v BA tuším šijú ľubovoľný rozmer. Kúp si 3-4, aby bolo na výmenu, daj krížom cez posteľ. Keď dôjde k nehode vyhodíš podložku dáš druhú a hotovo. Plachta aj matrac ostanú OK. Ráno preperieš večer máš suché. Naša už plienky cca od 6 nechcela - hlavne v horúčavách boli nepohodlné. Paplónik sme dali tiež tenký aby ľahko išiel vyprať a vyschol raz dva. Alebo len deku som obliekla do obliečky. Vyrástli sme z toho. Druhá dcéra takéto problémy nemala.
@martina335 boli ste na nefrologii? existujú na to lieky, ale nie na každé dieťa zaberajú. My sme mali tiež takéto problémy v rodine 3 deti, u 2 lieky krásne zabrali, u tretieho vobec nie, ale vyrástli z toho všetci do tej puberty.
@janickacrazy @janage @carolek @pincsike @stardust @dana_l @soporova @darkabarka23 @luslus @macka84 @evadur @lauricka @gabikamacikova @rebroza @wendy62 Baby ste super, dakujem velmi za rady 🙂 U nefrologa sme tiez boli ale nic nezistil. Preto detska hovorila ze to bude mat asi kvoli psychickej stranke a poslala nas k psychologovi. Vela si od toho asi neslubujem ale tak vyskusame vsetko. To pocikavanie neni nijak pravidelne ale minimalne raz za tyzden s tym bojujeme (niekedy aj castejsie). Pytala som sa aj syna ze ci sa nezobudi ked ma to nutkanie na cikanie ale hovoril ze sa mu niekedy iba nieco sniva alebo ani to a potom sa pocika. Moj starsi syn (ma 15) s tym ale nemal nikdy problem. Akurat s nim ale plieska puberta tak tam mame zas ine problemy 🙂
Skusim asi tie nepremokave potahy kupit a dam ich pod plachtu. Synovi davam na noc pod pyzamko aj slipky ale teda velmi to nepomaha lebo sa pocika viac a tie slipky to aj tak potom pustia na plachtu. A asi vyskusame aj jednorazove plienky na noc. Tie z DMky vyzeraju celkom fajn. Len musim pozriet aby synovi sedela velkost a nejak sa s nim o tom porozpravat lebo neviem ako zareaguje ked ich kupim. To su inak take klasicke slipkoveho strihu? Mate s nimi niektora skusenosti? Mozno by som pripadne vyskusala aj tie pre dospelych v najmensom cisle ak by boli tie detske prilis male.
@martina335 alebo ešte skús tie nepremokavé jednorázové plachty, kúpiš v zdravotných potrebách, ak ti tie plienky nebude chcieť nosiť, mne sa to osvedčilo
@martina335 Ja mám síce 6,5 r. syna ale tiež s tým bojujeme dlhšie a zataiľ, posledné mesiace úspešne....boli sme aj na vyšetreniach a lieky som zatiaľ nedávala. Moje rady. Neviem kedy chodí spať ale ja mojmu už od 19 hod nedávam piť ani jesť mliečne výrobky. Ide spať o 21.hod. Ciže 2 hod pre spaním žiadna voda, cez den pije kvantum. Kedysi sme sa budili o pol noci, tiež má tvrdý spánok a vobec si nepamatal, že sme boli na wc. Stalo sa, že do 4 hod bol pocikaný zas, potom 2 mesiace pokoj a zasa aj 3x do týždna. Je to aj o psychike aj o vyzretí, spánku. Mavame nepremokavú plachtu, a na to ešte tenku deku. Ja by som do plienok nešla, podporí ho to len v tom, že sa na nu bude spoliehať, nič tým nevyriešite, ani pri odplienkovaní, nie je dobre zasa začať s plienkami, dieťa je schaosené, nevie čo robiť a zvlásť u 10 r. mladého muža, uberiemu mu to na psychike ešte viac. Nekričať, nehnevať sa, proste sa to stalo, vyriešiť si problémy v rodine ak su, žiadne hádky pred detmi, oni su veľmi citlivé aj na toto. No snáď to pomôžem, mi sme veľmi postúpili, dokonca sa mi už stáva, že sám sa v noci zobudíl a povedal, idem cikať 🙂, držte sa...
@darkabarka23
@martina335
@wendy62
@pincsike
Dievcata, chcela by som sa spytat zopar otazok, ked si zaspominate,
-kedy sa vas syn odplienkoval, (den, a celu noc)
-ako a kedy ste zacali s ucenim na nocnik
-ako to prebiehalo, ako to dieta vnimalo
-maval problemy aj v skolke cez obednajsi odpocinok...?
Dakujem za ochotu 🙂
@papricka33 ahoj 😊, napíš ip, rada odpoviem
@janickacrazy
@nefertiti7 vdaka baby vyskusame urcite a dam vediet ci sme nejako dobojovali 🙂 jednorazove plachty urcite skusim, tie plienky uvidime. Nechcem ho do nicoho nutit tak hodime spolu rec 🙂
@martina335 my kupujeme tie z DM ale davame ich len na dovolenky, lebo nechcem aby ocikal hotelovu postel. Su take natahovacie, ako slipy, len je trochu problem ze ked ma chlapec v noci erekciu, tak sa mu tam pipik niekedy zachyti smerom dohora, a potom vsetko vytecie von. Nestava sa to casto, ale nosim kvoli tomu pre istotu tie podlozky aj do hotelov a davam ich ako poistku. Mame 8rocneho a nosi tu najvacsiu velkost, myslim ze do 12 rokov mu to nevydrzi aj ked je tam pisane ze to je velkost 8-12r.
Na matraci mame nepremokavu podlozku a na tom este dalsie tie jednorazove alebo mensie pratelne, aby som nemusela vzdy prezliekat vsetko. Aj tak je najvacsi problem s paplonom, ten sa neda nijako ochranit.
Pytala som sa na nefro ci by nam nedali predpis na tie jednorazove podlozky ale na to vraj treba tazsiu diagnozu, musi byt aj inkontinencia. My mame aj tu, ale nie v dostatocnom rozsahu takze nemame narok na nic. Paradoxne lieky nam poistovna preplacala v plnom rozsahu a to je niekolkonasobne vyssia suma. Ale tie mu nezabrali. Skusali sme aj enureticky alarm, ale syn je nezobuditelny, cely panelak sa zobudil a on to mal 20cm od ucha a spal.
@martina335, viem ti poradit len ze urcite zozenies plienku na 10 rocne dieta, ved stari ludia, kt. sa pocikavaju nosia plienky., V zdravotnickych potrebach ich predavaju, velkost ti poradia, asi podla vahy. Urcite by som mu dala plienky, lebo hentak nemozete fungovat. Co nato urolog? Ja poznam len 7 rocneho co sa pocikaval, bol sledovany, vraj nemal dozrety ten hormon, teraz ci je uz ok, to netusim.
@martina335 ak by si vyskúšala tie prateľné môžeš ich dať kľudne na plachtu ja mám ekzematičky a vôbec ich nedráždi - ak ich dáš krížom a zasunieš pod matrac ani sa Ti nebudú šmýkať - pekne budú držať na mieste a nemusíš meniť ani plachtu. Vymeníš len ocikanú podložku. Pri mladšej to používam v oblasti hlavy - jej sa občas púšťa krv z nosa v noci - zatiaľ mi to zachránilo matrac vždy. Počiatočná investícia sa mi bohato oplatila. napr. http://www.nepremokaveplachty.sk/ProductDetail....
@wendy62
@katka1981
@janage Velka vdaka baby. Tak nakoniec sme mali vcera v noci zasa nehodu tak som sa rozhodla ze tie plienky a plachtu ozaj asi vyskusame dokial s tym nic nevymyslime. Skusim asi kupit tie z DMky a ak by boli male tak mozno by som skusila pre dospelych. Od psychologicky asi ani zazraky necakam a ostatni lekari hovorili ze je vsetko v poriadku. U urologa sme boli ale ten vtedy nic nenasiel. Syn nemal ani zapal ani sono nic neukazalo. Hovoril ze sa da urobit este jedno vysetrenie kde mu do pipika strci cievku a postupne mu napusta mechur a sleduje tlak ci co. Ze sa tak da zistit ci tam nema nejaku inu poruchu. Ale ze nic tomu nenasvecuje a ze si mysli ze to moze byt psychikou. K urologovi sme este objednany aj na konci juna na kontrolu a ze potom moze synovi urobit aj to vysetrenie ale mam z toho troska strach. S tym nemate niektora skusenosti nahodou?
@martina335 to mu nedávaj robiť, akurát bude mať z toho traumu, to je fakt blbosť
@martina335 Ziadne plienky preboha!!! Nekomentovat, prechadzat akoby sa nic nedialo... Z neho spravis psychicku trosku.
@martina335
Ahoj,ten náš bude mať onedlho 10 a tiež sa občas stane že sa pociká. .. Nie je to však stále, väčšinou keď nejde pred spaním,alebo keď toho veľa vypije. Zistila som však, že má strašne tvrdý spánok a aj keď sa V noci zobudí na wecko,ide naňho námesačný,pobehá celý byt až kým ho neodvediem na správne miesto 😃 Jasné že si to nepamätá na druhý deň 🙈 Sranda ale je,že inde ako doma sa mu to nestava...Neviem však ako ti pomôcť😕, no nie ste s tým sami...