Ahojte. Mali vaše decká atb aj pri hodnote crp 5? Boli sme na pohotovosti, horúčky,triasky,plechový kasel, dr nasadila atb že zrejme vírusovy zápal priedušiek, hrdlo v poriakdu. Nás mama s týmto liečila vždy bez atb. RTG nerobili. Ale už tretí deň ťahá 40tky s prestávkami po nurofene a panadole
Jaasne ked ma take horúčky 3dni a viac určite by som si sama pytala od lekárky urcite by som nenechala trápiť dieta a este po koľkých dnoch od prvej teploty ste isli na crp aj od toho závisí
Ahoj, my sme mali nieco podobne pred mesiacom, 4dni horucky jak fras, 5. den zvysena teplota a potom uz len ten kasel ostal. Nedali nam ATB, iba popocuvala a CRP (my sme mali 6)
@zuzkaa1991 prvé teploty mal v stredu,čiže bol 3 dní už chorý to už by bolo crp vysoké keby bol bakteriálny zápal.
Lekári už zo skúsenosti dávajú Atb vopred ako tzv. krytie. Nie všetci. Lebo väčšinou tie teploty potom vedú k dlhším zeleným soplíkom a zahlieneniu.
@lenny307 a kašeľ bol aký? Sopel nie?
Nemusíš mu dávať Atb ak nechceš a nechaj si ich ako rezervu ak by sa to nezlepsovalo. Môj lekár mi napríklad predpise Atb a rovno mi povie. Vezmite ich ak sa to nebude zlepsovat a budete mat hlieny a pískanie v plucach. Manželka (mame doma fonendoskop) a pri bežnom nachladeni to vie počuť - kamarátka lekárka jej dala raz také školenie.
Nie pri takom nízkom crp nás lekár nedáva, ale káže sa nám prísť ukazat tak cca o tri dni.
@slovakboy ani som nedala.zatial,ja celkovo sa snažím vždy liečiť prírodne, teploty zrazam až na d 39. máme ísť v stredu na kontrolu tak uvidím asi dnes zajtra či sa stav zmení
Nemali sme atb ani pri crp 45..isla som o 2 dni na krv a kleslo...a pri víruse uz vibec nie atb..mali sme pred mesiacom 5 dni horucky, boli take virozy..skuste vydrzat, zrazajte teplotu, crp 5 je uplna norma, nech ste rychlo zdravy
Nechápem, na čo teda chodíš na pohotovosť, keď nedodržíš nastavenú liečbu a aj tak liečiš prírodne...
Nepodceňujte to a atb sa nevyhybaj- moja to isté, nie a nie zraziť teplotu na dlhšie, vysoká horúčka a skončila na 4ty deň v nemocnici so zápalom pľúc....držte sa
@andreakotesova dr mu okrem toho nasadila fenistil aby nemal záchvaty a prednison aby si pospal,napriek tomu že som jej vravela že v noci nekasle a prespí celú noc,kašle iba cez deň aj to nie celý deň. Nevadí,mám mu to aj tak nasadiť,že preventívne. Crp mu nerobila lebo podľa jej slov pri takých teplotách bude mať crp hrozne vysoké na sto percent a preto mu dáva ATB. Až keď som si ja vydupala crp mu spravila.Na pohotovosť idem aby sa pomohlo dieťaťu,ale keď som si nie istá správnym postupom unavenej lekárky tak je to snáď moje právo nie?
Máš 2 možnosti - bud sa držať odporúčaní lekárky alebo si ísť podľa seba.
V každom prípade je to zdravie tvojho dieťaťa. Nepoznám také ktorému by ATB uskodili.. Ale sú známe prípady, kde ATB neboli a prešlo to až do zápalu pľúc, angíny s následkami.
Tak treba vymeniť dr. Naša pediatricka robí CRP deťom vždy, keď ku nej idú choré, s teplotou, alebo s kašľom. Dokonca ho robí zadarmo. Určite by som na to zbytočne nevyuzivala/zneužívala pohotovosť...
Takze si to zhrnme…
Teplotu ktora sa ma zrazat od 38.5 zrazat az od 39, ked to 3 dni neprechadza ides na pohotovost-s teplotou a vlastne inak mu nic nieje…a ked podla teba unavena lekarka predpise zle atb-lebo vidi matku ktora prisla s ,,teplotujucim,,dietatom na pohotovst(lebo prespi celu noc-zvlastne ak ma 40 ako prespi celu noc co to nezrazas?),tak ona je potom ta ,,unavena zle diagnostikujuca lekarka,,..
Tak ja by som ti dala zaplatit navstevu a tie atb si si bola vybrat?Predpokladam ze ano a len tu si hrdinka.
Tak pouzi prirodne lieciva a nezatazuj pohotovost prosim.Dakujem
@judit47 prečítaj si niečo o teplotách a infekciách. Organizmus začína bojovať s vírusmi intenzívne a zapájať všetky mechanizmy imunitného systému pri teplote NAD 38,5
Ak sa posnazis, oficiálne zahranicne štúdie si o tom dohladas aj sama.
Toto mám odkonzultovane s našou pedinou ktorá mi to sama potvrdila. Že sa Ty riadis článkami z netu je Tvoja vec. Dr predpokladala že dieťa sa celú noc nevyspi lebo ma záchvaty kašľa,preto mu dala fenistil a prednison. Až keď som jej povedala že sa vyspí a vôbec v noci nekasle,povedala že aspoň preventívne ....zrazam teplotu úplne normálne,dám cipok do zadku keď ma nad 39 a dieťa spí ďalej,čo je na tom zvláštne? Kde píšem že inak mu nič nieje? Píšem že má kašeľ...môj bratranec lekár v Nemecku nikdy nedava deťom pri takomto náleze bez RTG napr. Ten ho ale nevidel čiže tam sme sa radili len cez telefón. Samozrejme že ATB som bola vybrať a v prípade že dnes horúčky nezačnú klesať tak ich nasadim. Ja by som dala zaplatiť ľuďom kopec iných zbytočných veci. Naša pedina vždy zadre že bodaj by všetky matky chodili s deťmi k lekárom len keď je to treba a nie pri každom sopli. Tak každý by dal zaplatiť iné veci ľuďom. Ale ďakujem za Tvoju plodnu radu
@andreakotesova to nie naša pedina. Tá práveže vždy robí crp plus vytery a až na základe toho lieči. Zbytočne ako zbytočne. Naša dr mala v piatok voľno a doobeda vysoká horúčka nebola,až od poobedia.
@judit47 a áno bola unavená,lebo keď sme prišli a malý sa jej spýtal či mu nebude brať krv,lebo sa toho boji,tak jej reakcia bola že či mu má dať dole aj gate či náhodou nieje posratý....doslova a do písmena. Dieťa neplakalo iba sa toto spytalo a ďalej bolo v pohode. Tak toto je buď lekárka čo si pomýlila povolanie alebo skrátka unavená lebo jej neprislucha takáto reakcia malému decku
Necitam predosle komentare,ale naco si teda isla na pohotovost,ked rovnaky stav liecila tvoja mama bez ATB? 🤔Ak islo len o CRP - tak to si mohla kupit v lekarni a spravit diagnostiku aj sama doma. Keby nenasadili ATB, tak o par dni pises,co je to za lekarov,ze ani ATB nedali. Aj Covid je virus a ked mi raz nedala ATB,ved naco,kedze je to virus,tak som skoncila so zapalom pluc. Pritom nikto v okoli pri Covide ATB nebral. Tak len vymyslaj dalej, preco ATB nedat.
Dcéra mala covid- lekarka zvažovala či neda preventivne atb- nedala o tri týždne sme skončili s bakterialnym zápalom pluc v nemocnici- potom dostávala intravenózne take atb, že ľutujem že som vtedy s ATB váhala. A čo sa RTG týka spravili jej v nemocnici len raz, lebo si neboli istí diagnózou a potom už plucna ani nechcela- ze načo malé dieťa toľko oziarovat- je to tiež zásah do organizmu.
Pletu sa ti pojmy a dojmy.
Imunitny system startuje v momente pritomnosti virusu/bakterie v tele,bojuje a aktivuje vsetky mechanizmy hned-toho vysledkom je Teplota.
Vedecky je dokazane a rokmi skusenosti-ze je najlepsie nechat telo samo bojovat do 38.5 a az nasledne nasadit antipyretika lebo telo nedokaze bojovat dostatocne. takze ty si sa rozhodla nad 39-to je v poriadku tvoje dieta,v zahranici som zila dost dlho aby si sa tu ohanala clankami na nete-rovnako ze bratranec je lekar v DE tu niesme na skolskom dvore kde sa machruje kto ma co lepsie kvalitnejsie a zo zahranicia(uplne zbytocna poznamka o bratrancovi aby si akoze zdvihla doveryhodnost svojich cinov).
Asi nevies co je neklesajuca teplot u dietata tak ti uvediem priklad-ak das dietatu cipok a teplota klesne a spinka do rana-nie to nieje neklesajuca teplota-neklesajuca je ked mal syn 39.5 dala som mu lieky a kleslo mu to na 39.3 a po dvoch hodinach zase 39.5 lieky nezabrali siel do sprchy a aj tak sa podarilo najviac na 39.2 stiahnut- to su neklesajuce teploty, nieze das liek a dieta je ok…
Pozri sa podla toho co pises to podla mna stav na pohotovost nebol-to ze lekarka bola neprijemna ok moze byt pravda-vyhodnotila si stav ze treba bala si sa mas nato pravo radsej desat razy zbytocne ako raz neist a nieco zanedbat. Avsak tvoje vyjadrenia na atb su uplne scesne a snazia sa diagnostikovat dieta aj ked nato vedomosti nemas-tak bud pocuvni dr alebo si rob po svojom ale nezatazuj pohotovost s teplotujucim dietatom ktoremu aj tak liecbu nedas.
Dufam,ze je synovi lepsie a peknu nedelu.
ja som mala atb pri crp 12 alw stacilo lekarovi pozriet hrdlo,aj zaoal ucha je zvycajne sposobeny virusom a vzdy sa lieci s atb. Crp sa netreba zaoberat,ine faktory rozhoduju o liecbe.Znamy tiez crp 6 teoloty tyzden najskor 40,potom zvysenky po 6 dnoch rtg a tam zapal dutin a chytene pluca.A cep len 6.Cize cep nieje az tak smerodajne.Zalezi od prajavov hlavne.
@poleva ale nik necpe zbytocne,ked je vysoka teplota a zapal viditelny tak hadam atb su potrebne.A po tyzdni teplot pri nizsom crp su namieste atb ked rontgen ukazuje zapal. A mne stavilo pozriet do hrdla aj som sa zle citila,hoci crp len 12 ale stav hrdla zly a po atb vyrazna zmena k lepsiemu,snad nebudem mesiac lezat s hrdlom ked mi atb zaberu hned.Neviem preco sa riesi len crp,ked aj ine faktory su na zvazenie atb,velakrat crp je nizke ale atb su nutne.Napriklad zapal usi su prevazne virusovejo povodu ale lieci sa s atb kedze zapal stredneho ucha je rizikovy.
Dala ich pravdepodobne preventivne, aby sa tam nerozvinula sekundarna bakterialna infekcia.