ahojte dievčatá chcela by som vedieť vaše názory ako postupujete u detí s nízkou hladinou hemoglobínu okrem podávania železa.
@pluto33 tak potom este cucoriedky, maliny, ribezle, vsetko cervene skratka. Teda vo vacsine cerveneho byva kopec zeleza. Ja som po porode bola velmi, velmi anemicka a cervene mi dost pomahalo. A mala ti prisla aj na pomaly pecenu malu cviklu? Ved je sladka ako med. Inak teraz ma napadlo, ze ja som pila aj cviklovu stavu. Je to dost zemite, ale ja som si to miesala. Skus to zmiesat s jablkovou stavou alebo poskusaj rozne ine stavicky zmiesat s cviklovou. Ja ked som nekojila tak som uz mohla aj cviklovu stavu s cervenym vinom, ale to asi dcerke nie. 😀
@pluto33 moj maly mal tiez nizky hemoglobin a malo zeleza, ale stravou sa to tak po polroku upravilo......najviac zeleza ma cvikla, brokolica, ovsene vlocky, telacie masko, sosovica, davala som este kompot z cucoriedok a ciernych ribezli...ale vraj naozaj taka naj bomba je cviklova stava...staci lyzica denne.....
bravčová pečeň , pšeno a mak majú vysoký obsah železa, sú to lídri. Aby sa železo z potravy lepšie v metabolizme využilo možno dosiahnuť aj jej prípravou:
http://www.akv.sk/index.php?Itemid=30&id=118&op...
tých potravín je dosť, treba vybrať to, čo dieťa má rado, moju dcéru by som na cviklu neprehovorila, ale na pečienku áno a ja si zas dám radšej makovník 😉
@pluto33 takze cviklu na 1/4ky a na 170°C piect kym nezmaknu na suchom plechu. Pripadne mozes aj male cvikly v alobale zabalene kazdu zvlast. Cvikly sa nesupu v ani jednom pripade, ale len umyju. Urob si skusobne, ochutnaj a ak bude sladka tak podla tvojich chuti skuk co by sa k nej hodilo. Ja tak peciem aj mrkvu na sladko.
@amdeis ahoj. prosim ta ako zvyknes piect cviklu ? ja som to dnes skusala, zatial iba tak som ju dala do rury, neolupanu, umytu a nakrajanu na trojuholnicky. avsak zvrchu mi dost vyschla 😒 treba ju potriet trochu olejom alebo zabalit do alobalu ?? dakujem za radu 🙂
@reikina dakujem 🙂 a ako dlho piect ? tak 45 min aspon vsak ?
@seginiatko urcite by som ju nekrajala na male kusky lebo vyschne. Ja ju peciem zabalenu v alobale. V alobale mozes aj velku zviklu, ale na male kusky. Vtedy ti nevyschne. Cas ti neviem povedat, ale urcite aspon pol hodky. Potom ju zacnes citit takou sladkasto cviklovou vonou. Ak si si nie ista vyber jednu, rozbal a tozkroj. Ak este nebude hotova tak ju len spoj rezom a opat zabal a este pec. 🙂
@amdeis dakujem 🙂
Ahoj @pluto33 ja som detom od malicka, teda odkedy uz smeli, davala aj cviklu. Teda ak som robila masko na stavicke tak som k masku dala na drobno pokrajanu cviklu (mensie cvikly su lepsie ako velke). Cvikla sa dlhsie dusi tak preto od zaciatku k masu. Taktiez cviklu peciem v rure na nizku teplotu a ona tak scukornateje (je sladka), a to sme papali, robila som z pecenej cvikly natierky na chlebik, papame strukoviny, naklicene mungo fazulky. Nam to dost pomahalo na zelezo a to az tak, ze deti maju dost zeleza aj v zasobe a dokonca aj ja.