Nízka glykémia u dieťaťa

xlucia
10. aug 2013

... ktore nie je diabetikom
mate skusenosti s tym aby dieta, ktore podla vsetkeho nie je diabetik, malo nalacno glykemiu 2,5???
lebo ja som uz z toho zmatena, neviem co si mam o tom mysliet, na nete som nasla vysvetlenie len v suvislosti s cukrovkou, avsak toto vysoko pravdepodobne nie je ten pripad
viete poradit?

saska.t
10. aug 2013

@xlucia co takto dat urobit dlhodoby cukor,to napovie Vela,kedze je to typicky znak pre cukrovku? skusila by som to touto cestou 😉 nech nezacne mat aj ine problemy,kedze toto je Problem metabolizmu....

xlucia
autor
10. aug 2013

@saska.t co je to dlhodoby cukor? ake ine problemy ta napadaju?

kazunomiya
10. aug 2013

@xlucia Myslim, ze by sa to malo potvrdit dalsimi vysetreniami, pre zaujimavost mne namerali 1,4 nedavno (dokonca nie nalacno) a to by som mala byt v kome.. ale nebola som.. takze to bola zrejme chyba, ale dala som si to skontrolovat. Zatial neviem vysledok. Ale chcem tym povedat, ze kym sa ta glykemia nepotvrdi, teda nepotvrdi sa, ze sa to stava castejsie, tak sa asi netreba trapit.
Na nete musi clovek velmi hladat aby nieco podrobnejsie nasiel... k tomuto vedia povedat viac endokrinologovia/diabetologovia a prip. rodicia deti s diabetom, ktori toho maju nastudovaneho vela. Ja som sa o tom docitala velmi malo o hypoglykemiach u ludi co nemaju diabetes, pretoze vsade sa o hypoglykemii pise v suvislosti s diabetom.

xlucia
autor
10. aug 2013

@kazunomiya ved ja som nasla tiez len v suvislosti s diabetom. ja mavam hypoglykemie, ale hodnoty ktore som mavala ako dieta si nepamatam.
syn v poslednej dobe ako su tie horucavy menej jedol, ale ako sa ochladilo zasa zje vsetko co vidi... to je u neho zvyk, a obmedzili sme sladke a mam pocit ze zas podrastol, tak som zvazovala aj ci toto nie je ten dovod.
pediatrovi som to povedala, jasne ze to budeme riesit, no ale teda kludna nie som, lebo vobec neviem co mam od toho vlasnte cakat

latvia
10. aug 2013

@xlucia ake stare dieta?

xlucia
autor
10. aug 2013

@latvia v novembri bude mat 7 rokov. ma 134 cm a 25 kg

latvia
10. aug 2013

@xlucia a tu hodnotu 2,5 ste namerali len raz? mal nejake priznaky?bola to hodnota z klasickeho glukometra z kvapky krvi z prsta?

xlucia
autor
10. aug 2013

@latvia mal ju dva krat . raz po jedle a raz na lacno rano. ano kvapka krvi bola z prsta. aky je rozdiel v hodnotach medzi prstom a zilou?
hovori ti toto nieco? lebo mam z toho stres...
neviem ake myslis priznaky, ale tie co viem ja nemal ziadne. ziadne trasenie ruk, odpadavanie, zhorsenie videnie...neviem co tam este patri

latvia
10. aug 2013

@xlucia hodnoty z krvi ked sa odoberie krv a vysetri v labaku su niekedy odlisne od prstoveho glukometra, preto sa pytam. mali sme obcas pacientov, ktori mali glykemiu okolo 2 nalacno, ale vobec nemali ten pocit, ze by im nieco chybalo. nalacno rano by som glykemiu 2,5 zas nebrala tragicky, po jedle by mala byt vyssia. s akym odstupom casu po jedle mal tu hodnotu? mal nejake priznaky? bolo mu zle, bol spoteny?

latvia
10. aug 2013

@xlucia dlhodoby cukor bol mysleny zrejme ako glykovany hemoglobin, ten najpresnejsie urcuje hodnoty cukru za posledne 3 mesiace. zatial nemas praco stresovat, sla by som sa objednat k detskemu diabetologovi na vysetrenie, nech si kludna.

xlucia
autor
10. aug 2013

@latvia no merali sme pol hodinu po jedle, ale jedol velmi malicko. to boli este tie horka. nebolo mu vobec zle.
potil sa cez tie horka velmi. ale aj velmi vela pil aj vela cural.
vlastne som mu to merala preto, lebo vela pil a vela chodil curat, ci nahodou nema cukrovku. no ale vysli takeho nizke hodnoty.
resp. takto
cez tie horka cez DEN velmi vela pil a velmi casto chodil cikat. niekedy cikal riadne, niekedy objem max. polievkova lyzica, potil sa primerane teplotam...
cez noc curat nechodil, ani nepil ale potil sa, kedze on odmieta spat pri otovrenom okne, mali v izbe strasne teplo...
pocas tych horucav strasne malicko jedol.
teraz ako sa ochladilo, tak to dobieha...
co ti z toho vychadza?

xlucia
autor
10. aug 2013

@latvia toho diabetologa by som rada zatial vynechala, ak pediater povie ze je potreba, tak urcite pojdeme, lebo malicka ma len 10 dni a celkom si to neviem predstavit. nemozem ju nechat doma kvoli kojeniu a absolvovat to so vsetkymi detmi... no komplikovane
ale samo ze ak bude treba pojdeme
nebyt toho curania, tak mu glykemiu nemeriam. zatial ked mal robene odbery, mal vzdy cukor ok. aj ked mi je jasne, ze to sa moze hocikedy zmenit. ale teda zatial s tym problme nikdy nebol

latvia
10. aug 2013

@xlucia pol hodinu po jedle je dost malo, a duplom ked malo zjedol. nedostatok jedla moze sposobit, ze inzulin sa vyplavi v normalnom mnozstve, ale nema ako najst glukozu, ktoru do tela dostavame jedlom , a tak je relativny akoby prebytok inzulinu a preto ta nizka glykemia. to je ako kebyze sa diabetik nenaje, ale pichne si inzulin. inzulin pozbiera vsetku glukozu ktoru najde, a kedze sa z maleho mnozstva jedla uvolni malo glukozy, inzulin si dostupnu pozbiera a tym zostane v krvi malo zvysnej glukozy... neviem ci ta velmi nepletiem tymto vysvetlovanim 😅 iny priklad: mas 20 horiacich vedier(glukoza). za beznych podmienok staci, ked uhasis 10 horiacich vedier (inzulinom), aby si fungovala ako mas. ak ale mas len 12 horiacich vedier, lebo hladujes, a uhasis ich 10 vedrami inzulinu, tak ti ostanu len 2 vedra gluzkozy....
merala by som glykemiu nalacno a 2 hodiny po jedle glukometrom 3 dni po sebe, ale za podmienok, ze bude aspon tyzden normalne jest a pit. uvidis ake budu vysledky. ked sa to nezmeni, tak diabetolog.

saska.t
10. aug 2013

@xlucia jj tak ako pise @latvia 😉

jonas17
10. aug 2013

@xlucia ja som sa vrátila z pôrodnice s malou, mala necelé dva týždne a syn ostal v nemocke s cukrovkou. všade som chodila s vajíčkom, s párdnovým dieťaťom. môj syn mal 13 rokov, ale nevedela som ho nechať samého..neboj, zvládneš to..len ho daj poriadne vyšetriť..môj syn bol stále smädný, hrozne veľa pil, aj v noci..to potenie k tomu patrí tiež...tiež veľa chodil cikať, tak veľa, že si to vyrátal na každých 20 minút..a raz sa aj pocikal v noci. to som bola v pôrodnici.ja som si myslela, že je to nejaká čudná žiarlivosť na malé bábo, tak som bola zmätená, som ho vzala k dr, nech ho pozrie, lebo on si už vygúglil cukrovku sám, podľa príznakov.. nakoniec mal pravdu ☹ nevravím, že je to aj u vás, len k tým hypo, ak sú časté, tak vraj už si na to dieťa zvykne a nevie ich rozlíšiť...inak ich cíti...a vysokú glykémiu nemal ani raz? fakt je to čudné...u nášho syna cukrovka prepukala určite postupne, možno rok predtým mal už nejaké príznaky.často ho bolelo v oblasti pankreása, boli sme aj na vyšetrení a nič mu nenašli.a ten glykovaný hemoglobín, ktorý sa zistuje za tri mesiace, to je tak, že ak sa striedajú vysoké a nízke glykémie, tak vyjde aj tak priemerný, čiže dobrý...treba to merať priebežne...držím palce, nech sa to vyrieši a nech to nieje cukrovka..

xlucia
autor
11. aug 2013

@jonas17 dam to vysetrit, prve veci mame uz zajtra. nenecham to len tak. len ja mam novorodeca, starsi ktoreho sa to tyka ma 6 a teda kym ho nedrzia traja styria dospeli , tak krv sa mu vziat neda a medzi tym este 4 rocneho, takze je to trochu komplikovanejsie...
vysoku glykemiu nemal zatial ani jediny raz. ani nalacno ani po jedle. prosim ta co je to ten trojmesacny .... lebo vsade o tom citam ale nie som si ista, ci to spravne chapem.

jonas17
11. aug 2013

@xlucia moj syn si meria glykémie a zapisuje do denníčka a diabetologička to kontroluje. ale to je také orientačné. preto mu berie raz za tri mesiace krv a z nej sa zistí, aký je primer glykémií, tam sa nedá oklamať. lenže, ak to u cukrovkára skáče, číže, ak má časté hypa a hyper, tak priemer može vyjsť aj tak dobrý. náš syn hypo cíti, je mu zle, a vraj hypa sú horšie, ako hyperglykémie...

maznacik007
16. okt 2013

@xlucia ako si dopadla s tou hypoglykemiou?

moja ma tiez nizke glykemie 2,5. 2,3 a tak ... normalne z krvi zo zily ... ale teda moja ma poruchu stitnej zlazy ... a ze to je z toho, aj tlak jej tak dost skace ..

ja jej davam hroznovy cukor ma pri sebe aj v skole vedia a ked jej pride zle tak jej daju ... ale teda dufam ze ked sa jej upravi stitna tak to pominie ...

xlucia
autor
16. okt 2013

@maznacik007 zo zily mal dobry cukor. uz potom. inak stitnu zlazu pekne upravuju zelene potraviny, ako jacmen a pod. len by som musela pozriet ktore ako, toto si nepamatam.

maznacik007
16. okt 2013

@xlucia moja musi brat lieky lebo ona ma dost blbe tie vysledky hormonov berie normalne euthyrox ... a ma aj strumu .. a zmeny v strukture ...

ale napis mi ze co je na to dobre .... budem tak varit .... lebo nechcem aby sa jej to zvacsovalo a tak ... 😔

moja to ma v podstate stale take hodnoty za posledny polrok co chodime tam .. aj na kardio sme boli lebo mala aj problemy s tlakom ale to vsetko ta hnusoba stitna .. 😔