Maminky prosim ak mate niektora skusenost alebo mi to viete vysvetlit ako je to ked ma babo hned po narodeni nizku glykemiu. Synceka mi vcera stale brali a merali mu ju. Ked som sa pytala sestriciek preco, odvolali sa na doktorku. Na vizite rano som sa pytala, dr. sa tiez vykrucala a povedala mi iba, ze uz je to dobre. A teraz prisla ina dr. a ta zase povedala ze ich vcera potrapil tymi glykemiami. Co to znamena? Ohrozuje ho to? Keby mi to normalne vysvetlili bola by som v pohode, ale ked sa tak vykrucaju o to viac ma to zaujima... 😖
No keby klesla extrémne nízko, tak upadne do bezvedomia. Preto mu to tak často merali-kontrolovali.
Ja som mala pri 4 dieťati tehotenskú cukrovku a syn po narodení mal zase nízku glykémiu , prvé dva dni po pôrode mi ho nosili a na 3 deň mi ho nedoniesli ku kojeniu ,nevedela som čo sa deje , až neskôr ma zavolala doktorka a ja som uvidela syna v inkubátore , vysvetlili mi že mu musia dávať glukózu cez pupok ,aby bolo všetko OK . Doktorka mi však dosť necitlivo povedala ,, že takéto deti môžu byť buď fyzicky,alebo mentálne trošku zaostalé. No až na to , že syn začal trošku neskôr chodiť a museli sme absolvovať cvičenia , tak neskôr to dobehol a čo sa týka mentálnej stránky tak v 2 rokoch vedel po nemecky asi 100 vecí
pomenovať podľa obrázkov ,bol a je stále veľmi šikovný , žiadne problémy s ním už potom neboli a to už má 26 rokov, takže treba len pozitívne myslieť a všetko bude OK .
@kukakaj nechaj to na lekárov. Toto som našla : Etiológia hypoglykémie
V novorodeneckom období, ako sa uvádza vyš-
šie, prebieha výrazná zmena v spôsobe získavania
glukózy. V adaptačnom popôrodnom období je preto
výskyt hypoglykémie veľmi častý a pozoruje sa dokonca
aj u novorodencov s fyziologickou adaptáciou. Hypoglykémia
môže byť prechodná alebo prolongovaná.
Okrem postnatálnej poruchy adaptácie môže prechodnú
(transientnú) hypoglykémiu provokovať aj oneskorený
príjem mlieka. Transientnou hypoglykémiou sú
ohrození najmä prematúrni novorodenci, ďalej sú to
deti malé na svoj gestačný vek, deti diabetických matiek,
dvojčatá, novorodenci so zvýšeným perinatálnym
stresom, sepsou, či IRDS. Na druhej strane, za prolongovanou
hypoglykémiou sa skrývajú endokrinologické
príčiny (napr. hypokorticizmus, hyperinzulinizmus)
a dedičné metabolické poruchy (napr. galaktozémia)