Nezrozumiteľná reč po vybratí nosnej mandle a zmenšení krčných mandlí

katka708
20. mar 2017

Milé mamičky, prosím o radu či podobnú skúsenosť.
Syn (3,5r) je 10 dní po vybratí nosnej mandle a orezaní krčných... Hlas sa mu hneď po operácii trošku stenčil ale výslovnosť mal ako normálne. Zhruba na 8 deň ráno vstal s upišťaným a zároveň huhňavým hlasom.ako keby väčšinu spoluhlások ani nevyslovoval. Predtým mu tiež niektoré spoluhlásky ako CH, R, L robili problém ale rozumeli sme mu. Teraz mu absolútne nerozumiem. trvá to už 3 dni a je to na porazenie. Zajtra už ide do škôlky a obávam sa či mu tam vôbec budú rozumieť a či sa mu nebudú deti smiať. Volala som doktorovi čo ho operoval a povedal že je to ešte v norme a malo by to prejsť. Ak nie, mám sa ozvať. to čo znamená??? to mu tá reč môže zostať len tak z ničoho nič?
Inak dýcha už pekne nosom, v noci nechrápe (po tejto stránke vypadá, že sa operácia vydarila) Ale mohol mu doktor pri operácii "pošahať" niečo s hlasivkami? a prečo sa to prejavilo až na 8 deň?
Máte niekto radu alebo sa vám stalo niečo podobné?

katka708
autor
21. mar 2017

Nikto nemá skúsenosť???

chrumka0203
22. mar 2017

Ahoj, neviem ci ti pomozem, ale dceeke cca pred rokom a pol tiez vyberali nosne madle. Operacia bola spojena zo zavadzanim takych trubiciek do usiek, kvoli zhorsenemu sluchu. Vsetko bolo ok, ale moja mala HNED po operacii hovorila ako smolko ☺ tiez huhnavo a pisklavo. Ja som sa pytala este v nemocnici co s tym a ci to prejde. Odpoved bola ze hned po operacii to je viac menej normalne, ale ze sa to velmi rychlo spravi, ALE ze vela deticiek si takyto sposob reci "privlastnia" ze ju jednoducho mam stale napominat, aby hovorila pekne. A aj som tak robila a ozaj ona akoby prepla a zacala hovorit pekne, po chvili zas huhnavo, rak znova napomenutie a stale dookola. A teraz hovori uz len pekne ako predtym. Ono mi to prislo ze to fungovalo tak ako ked mam nadchu, mam tendenciu hovorit nosom, ale potom sa spamatam ☺ a hovorim normalne. Nieco na ten styl. A tie deticky treba smerovat.