Mám syna je druhorodeny a mám pocit že som na neho alergická už , nevládzem ho počúvať , nevladzem s ním, len zle robí , už som na nervy..naozaj, on len rozpráva tak že kričí (boli sme u usnej je úplne v poriadku)..je hyperaktivny, neustále skáče, behá , jeho pamäť je 5 sekúnd,stále robí zle ,aj sľúbi že nebude a za 5 sekúnd je po slube.. najhoršie je že aj on si myslí už že ho nemám rada a stále sa ma to pýta...ja ho mám rada naozaj , ale kricim po ňom stále, moja trpezlivosť je na nula,ako si s tým poradiť?má 5 rokov
@sashka22 doktorka povedala že je v poriadku len je živí, že treba mu dávať podnety to zivota
Ahoj, nerozmýšľala si nad psychológom? Že by ho pozrel, vyšetril. Aj keby povedal, že je úplne oki a je to normálne, tak ti vie poradiť ako s ním pracovať a ako sa na seba napojiť. My chodíme, neurologická aj všetci tvrdia, že má iba trošku problém s pozornosťou ale chodíme do centra včasnej intervencie, tak 2x do mesiaca, ona sa s ním pohrá, ukáže mi v čom sa môže zlepšiť ako lepšie môžem ja reagovať aby sme sa lepšie chápali. Deticky majú rôzne povahy a nie je hanba si priznať, že tejto zrovna nerozumiem, tak nech mi niekto vysvetlí ako a co. Môj má 3 roky a je to loptoš veľký 🙂
Tiež by som vyhľadala odbornú pomoc. To čo popisujes vyzerá na Adhd. Čím skôr tým lepšie. Keď pôjde do školy ( netvrdím že sa nemôže dovtedy zmeniť) to bude iný zahul. V škôlke ako? Sťažujú sa veľa?
@marianeta práveže vôbec , vraj je to najlepšie dieťa aké tam majú ..takže neviem či chyba nie je vo mne..
Objednaj sa k detsksj paychologicke a povedz jej aky mas problem.Oni na to maju papier,vedia vam pomoct,my nie.Ci pateis k zenam pre ktore je vziat dieta k psychologovi hanba?Alebo ze by sa odhalilo nieco v rodine?
Cíti, že si z neho nervózna tak na seba upozorňuje.Ak by mal dg, tak sa sťažujú aj zo skolky.Ako by si sa ty správala, keby všetko bolo zle a stále niekto po tebe hucal?
@eliska13 veď ja priznávam že chyba môže byť vo mne , vôbec to nevylučujem
Ty neustale kricis, aj on neustale krici. Deti sa ucia zrkadlenim. Vyhladat psychologa a porad sa ako s nim pracovat. Nie je to hanba. Bude lahsie tebe a aj jemu.
Tak možno sa nudí 🤷. Upozorňuje na seba. Aj tak by som sa poradila s psychológom. Nieje to hanba. Sústavný krik nepomáha ani jemu a ani tebe.
@marianeta od 5 rána býva hore ,minule som nevstala hneď ,ešte som desať minút ležala a skoro sme zhoreli , a to nepreháňam vôbec , chápeš on je strela ,pri ňom stále v pozore..
Správa sa presne tak, ako sa správaš Ty ... Deti sú len zrkadlom rodiča, takže Ti to len pekne vracia ... Takže v prvom rade, by som začala sama od seba ...
@nikoleta999 a čo mi prosím rádis? Ako začať?.
Ukľudniť sa, kúpiť hračky, veci čo ho zaujímajú.Vela športovať odrážadlo, futbal, málo TV a mobilu.Citat mu večer, skludnit sa.A ísť k neurológovi a psychologovi
@eliska13 má bicykel (čo si sám vybral) elektricke auto, elektricku motorku, kolobežku, korčule , benzínovú motorku ,motokáru .. ako on nedostatkom netrpí ..
Mozbo tresnem hlúposť ale prvé čo ma napadlo po poslednom autorkinom komentári je že PRAVE ZE NETRPI NEDOSTATKOM. Neviem to obhájiť len taká strelna myšlienka. Čo ak mu chýba núdza?
A ako tráviš s ním deň ? ako sa mu venuješ cez deň ? Možno len vzbudzuje pozornosť
@elisebah91 neviem nemyslím , on mi pripadá ako dieťa ktoré sa boji že ho neľúbim ..on sa to stále pyta
a nedostatkom pozornosti netrpi? Ked sa stale uistuje, ze ci ho lubis, tak niekde bude chyba. Preco stale kricis? Nauc sa pocitat do desat skor ako úo nom vybehnes. Ked sa ukldnis ty, ukludni sa aj dieta
@nikoleta999 vstaneme o 5 rano , naje sa , oblečie, ide so mnou na dve-3 hodiny do roboty, ideme domov ,naobeduje sa, ide sa kúpať do vírivky, potom sa môže bicyklovať atď ..možno.tej pozornosti nie je toľko koľko by chcel ? 🤔
@viestta neviem prečo kričím ,ozaj neviem 🤷
Ja mám dcéru 6r.. presne ako píšeš, stale musím len kričať, ale už ani to nezaberá. Ja som na dcéru prikrátka. Muža poslúcha hneď, ja len rozprávam, rozprávam a ona ani nevníma, že s ňou komunikujem 🙄
Príšerné. Najhoršie je to, že už ani na verejnosti si nedávam servítku pred ústa, jednoducho kričím už úplne všade.
Neviem kde sa stala chyba
A o koľkej ide spať keď vstáva tak skoro ráno?
@marianeta o 20:00 až 21:00
Moji obaja mali v tomto veku veľmi podobné prejavy. Ako prišli do školy tak to pomaly prešlo. Popravde vtedy som myslela, že ich asi zaškrtím. Nedalo sa s nimi nijak. Myslela som, že sa zbláznim. Nonstop robili len zlotu. Nezastavili sa ani na chvíľu.
Skúšala som čítať si o ich vývoji,analyzovať čo robím zle.nakoniec ako tak zabralo začať robiť veci s nimi a chváliť ich. Ale aj tak to bolo hrozne ťažké obdobie.
Možno ho prihláste na nejaký šport. Nauči sa disciplíne, minie prebytočnú energiu a môže sa v niečom realizovať.
V robote sa venuješ práci a nie jemu, je nutné ho tam brať so sebou ? Možno on to nechápe, že Ty tam musíš pracovať a nie sa venovať jemu a očakáva niečo iné... Pritom je s Tebou ale v podstate ako keby ani nebol ... Potom sa ide kúpať alebo bicyklovať, kde toto robí sám, čiže možno áno, vyžaduje si asi, aby si zdieľala viac času s ním ... Môj je jedináčik, má 2,5 roka a prerástlo nám cez hlavu jeho pozeranie Tv, strašne to začal zneužívať, pozerať pri raňajkách, obede, večeri a potom sa to vždy pretiahlo a začal robiť to, že len otvoril oči a hneď rýchlo dole, lebo TV - keď sa vypla robil také cirkusy, že sme museli zatvárať okna. Kričala som ja, kričal on dokonca hádzal všetko na zem, čo mu prišlo pod ruky a zaháňal sa aj na mňa ( nikdy som mu to však nevrátila) .. Odo mňa odkukal to kričanie, lebo ja som po ňom hučala, že žiadna telka, on kričal, že telka a tak sme sa prekrikovali ...Prestali ho zaujímať hračky, nechcel chodiť von, čo predtým len rozlepil oči a chcel utekať von na záhradu/ ihriská, len zakaždým vypnutím vrieskal a potom bol urazený ... Tak ma zmenené pravidlá, žiadna telka pri jedle, začali sme opäť chodiť na ihrisko, kde sa sám pýta, dokáže sa tam prehrať niekoľko hodín... Ráno síce hľadá ovládač, ktorý skrývame, ale keď nenájde, začne sa zrazu hrať s hračkami ... Dnes sme obedovali všetci za jedným stolom a dieťa je zrazu kľudné a NEKRICI a TV už ani nespomenul ... Včera sme sa celé doobedie hrali, potom sme boli na ihrisko a deň mu ušiel ako nič ... Uprimne je to náročné pre mňa, lebo keď pozeral TV rýchlo sa varilo, pratalo atd. a potom, ked som chcela ist von, keď som mala porobené a išla mu to vypnúť, bol to boj ho dostať von ... Momentálne si s priateľom kreslí a uplna pohoda, až sa mi zdá, že po toľkom boji snívam :D :D Skús sa s ním hrať spoločenské hry, vypracovať nejaké pracovné zošity, alebo ho naučiť nejakú kartovú hru, hrať s ním pexeso, prípadne ja som synom často chodím do detských klubov, kde ma kopu hračiek a rôzne aktivity. Nie vždy to ide, nakoľko práca, domáce povinnosti, ale netreba zabúdať aj na tie potreby detí, že stále nás potrebujú a vyžadujú si pozornosť, aj keď sa dokážu prehrať sami ... Ale aj vysvetľujem dookola, že teraz varím, nemôžem sa venovať, keď dovarím budeme sa hrať atd. Prípadne mu sprav nástenku s nálepkami, kde si bude lepiť nálepky za to, že si poprace hračky, bude počúvať a keď nazbiera počet dobrých nálepiek vyberie si odmenu ... U nás táto nástenka platila pri odplienkovaní, veľmi ho to motivovalo :D Držím palce 🙂)
Ako sa dieťaťu venuješ? Lebo je fajn že motorku, bicykel, vírivku … ale to všetko je na prd keď nemá pozornost rodiča. Aké aktivity robíte spolu? Ja mam tri deti, prostredný na naozaj živel , ale proste ho musím zabaviť a unaviť. Chodíme na túry, hráme futbal, kúpili sme si kolky, a veľa veci robíme spolu. Možno mu chyba pozornost.
Ja mam 6 ročnú. V piatich mi už dokázala vypekat lievance, pomáhať pri upratovaní. V tomto veku by som ho zacala zapájať do spoločných činnosti. Robte veci spolu, pochváľ ho za pomoc. A zase nedávaj mu veľa podnetov - ako sú hry, tv, mobil. To absolútne
Navštevovať detského psychológa, čím skôr to podchytiš, tým väčšia šanca, že sa nezblaznis, keď začne chodiť do školy. V opise Tvojho syna som našla aj svojho a máme dohodnutý termín.