Neustále nutkanie na cikanie 5,5 ročnej dcéry

betina1984
7. okt 2013

Ahojte maminky. Mam neskutocne problemy so starsou dcerou. Denne ide cikat, resp.mozno len cvrkne, alebo ani to nie asi 30x minimalne. Odmieta mi chodit do skolky, odmieta s nami niekam chodit, lebo sa nebude moct vycikat. Od zaciatku septembra sme boli v skolke 7x... Ostatne su rano revy, hisaky, jednoducho nejde. Tieto problemy s cikanim mame myslim ze uz vyse roka, ale neboli v takej intenzite. To je teraz asi 2-3 mesiace. Do skolky ako tak chodila. Chodi tam uz tri roky. Ked som robila, tak isla bez problemov. Akonahle som zostala doma, zacala strajkovavat. Nebolo to denne, mozno 1-2x do mesiaca, ze nejde. V aprili mala 5 rokov, chodila krasne, dennodenne az do polovice juna. Potom vyhodili jednu ucitelku, nebola to ziadna vyhra, ale bola uz akotak na nu navyknuta a zobrali druhu. Nie je zla, nekrici, len je prisna. Tamarka sa vypytala cikat uz z lozka a pravdepodobne ju zahriakla, ze nie, ze az ked sa vyspinka. Odvtedy zacala nasa nocna mora s cikanim. Pravdepodobne si to vsugerovala. Je polhodinu vonku a ona si minimalne 8x cupne cikat... Aj som odkazala do skolky, nech ju pustaju, kedy sa vypyta, posluchli, ale aj tak to nepomohlo. Ideme von - mama, ja idem cikat. Prejdem 200 metrov do obchodu, zase ide cikat, idem 100 metrov babke, zase cikat, pridem domov, zas leti na zachod. Proste, ked niekam ideme, tak len cikat chodi. Akonahle sme doma, kresli, pozera, tak je to Ok, ide ako bezne dieta curat.
Koncom septemba nastal zas dalsi extrem, vecer nechce ist spat. Jednoducho zacala revat, drzat sa zabradlia, ze nejde, lebo noc rychlo pominie a ona musi do skolky, tak som jej slubila, ze ju odhlasim. Potom uz ani to nepomahalo. Vycikala sa, lahla si, citam rozpravku, za dve minuty zas - mami, idem cikat. Potom sa rozplace, ze ked si lahne, tak ju to nuti cikat. Toto sme mali asi tyzden, teraz sa to nejako upravilo a ide spat bez problemov. Uz som sa rozhodla to riesit aj cez psychologa, v pondelok mame prvy termin. Chcela som len vediet, ci ste sa aj vy s tym stretli, ako ste to riesili, v suvislosti aj so skolkou, ako jej to vyhnat s hlavicky...
Dakujem...

kveta
7. okt 2013

@betina1984 Psychologa? Co takto urologa? Infekcia mocovych ciest vznika napriklad vdaka zadrziavaniu cikania. Preto to vypuklo ked ju ucitelka nepustila cikat.

dejnas
7. okt 2013

nespomínaš žiadne absolvované vyšetrenia, takže - v prvom rade daj dcérku komplet vyšetriť, močové cesty, mechúr, ľadviny.... až po vylúčení všetkých týchto možných problémov by som hľadala príčinu v psychike

betina1984
autor
7. okt 2013

@kveta dnes som aj moc niesla na sedimentaciu, zajtra na kultivaciu, ale u nas je to pravdepodobne psychologicke hladisko, ona to ma v hlavicke. Ked cika, nic ju neboli, nema krv v moci. Aj ked pravdupovediac, radsej by som bola, aby to bolo toto hladisko, nie psychologicke....

betina1984
autor
7. okt 2013

@dejnas teraz som to pisala hore vyssie, ale ako hovorim, u nas je to skor v hlavicke....

betina1984
autor
7. okt 2013

@kveta a este som zabudla, ono to vypuklo uz davnejsie, len teraz sa to zintenzivnilo....

kveta
7. okt 2013

@betina1984 Moze ist o chronicky zapal mocovych ciest. Chce to podrobnejsie vysetrenie.. Vidiet, ze si tym netrpela.. Ja len par dni, ale realne som sa bala vstat z toalety, jak ma stale nutkalo..

kazunomiya
7. okt 2013

V rodine sme to kedysi mali - bolo to psychickeho povodu u uzkostneho dietata. Vsetky urologicke a pod. vysetrenia boli OK a ta uzkost bola taka zjavna, ze bolo jasne, ze je to spojene skor s nou.
Kedze doma s tym Tvoja dcera nema problem a ma aj ine uzkostne prejavy, bude to zrejme tiez nejak podobne.

betina1984
autor
7. okt 2013

@kveta Ona bola cele prazdniny v pohode.Pokial ma nejaky stres,nervozitu a pod.,vtedy to zacne.Teraz je doma,kuka telku,hra sa,od rana bola mozno 3x cikat.Akonahle by som povedala,ze niekam ideme,von,tak uz by zas chodila curat,aj vonku,kym by sme nedosli domov.

mzov
7. okt 2013

@betina1984 ahoj, my sme mali rovnaky problem s 4rocnou dcerkou - cez leto do skolky nechodila a mala potom v septembri tazsi navrat do skolky. Tiez sa jej stalo ze ju ucitelka nepustila uz z postele sa ist vycikat. Potom chodila cikat aj kazdych 7 minut (ale len v skolke, doma to bolo ok). Kedze zdravotne bola ok (taktiez sme niesli moc k lekarke), riesili sme to cez psychologicku - poradila ze jednoznacne si to cikanie nemame vobec vsimat, ani ho nijako komentovat, ked chce ist cikat nech ide, aj 50 krat, vraj si tak dieta tiez vydobija pozornost, ani ucitelky v skolke si to nemaju vsimat ani ju zahriakavat, nech ju vzdy pustia. Takze ja si myslim ze u vas je to tiez psychologicke. U nas to krasne preslo ;)

betina1984
autor
7. okt 2013

@kazunomiya Presne si to vystihla.Ako sa to u vas vyriesilo? Ako jej pomoct?

betina1984
autor
7. okt 2013

@mzov presne tak.Vobec ju nezahriakovat.Ale ja ju do tej skolky ani nedostanem,rano sa ani obliect nexce

kazunomiya
7. okt 2013

@betina1984 bola som vtedy este dieta, tak si pamatam velmi malo, ale postupne to preslo. Mozno s pomocou psychologa alebo pedopsychiatra. Ja by som sa priklanala k tomu, vyhladat taketo odborne riesenie, oni sa s tym urcite stretavaju, asi to nebude take zriedkave. Myslim, ze uzkostne prejavy u deti sa lahko menia, raz je to nieco, potom daco ine... Je to len priznak ktory sa spaja s uzkostou, a ta je ten zakladny problem, ktory asi treba riesit.

myskin
7. okt 2013

@betina1984 moje dcera (taky 5,5 roku) tento problém měla loni ve školce a taky se ukázalo že to souviselo s psychikou (měla nějaký problém ve školce). Doktorka mi potvrdila, že to děti mají často z různé psychické zátěže. Ovšem neměla to tak hrozné jako vy a odeznělo to samo. O problému jsem si s ní promluvila a vysvětlili jsme si to. Pokud to u vás trvá tak dlouho a v takové míře, asi bych se jí snažila pomoc návštěvou dětského psychologa. Tím nic nezkazíš. Moje dcera chodila neustále cvrkat před třemi týdny, moč v pořádku, psychika v pořádku a vyvrcholilo to angínou. Takže bych dceru určitě proklepla i po zdravotní stránce (moč, krevní testy). Aby jsi měla jistotu že je to od nervů.

myskin
7. okt 2013

A ještě mi to nedá, ale učitelka která nepustí dítě z postýlky se vyčůrat je pěkná kr..a. Z holky taky jednou vylezlo, že se nesměla jít z postýlky vyčůrat, protože uklízečka kolem nich když leželi šůrovala s hadrem 😖 ,kdyby se to opakovalo, tak bych už na ně vlítla. Jedna maminka mi říkala že její holka se do postýlky počůrala, už to chudák nevydržela. Děti leží hodinu a půl, tak se snad může stát že potřebují čůrat 😠 .

martinka05
7. okt 2013

Jednoznačne odporúčam návštevu psychológa, ja som si s dcérou prešla tým istým keď nastúpila do prvého ročníka ZŠ.

betina1984
autor
8. okt 2013

@martinka05 ja zas dufam, ze to nastupom do skoly prestane. Nakolko aj ja sa uz vraciam do prace a ked som este robila tych 8 mesiacov, co som cakala dvojku, tak ona chodila uplne bez problemov. U nas je jeden problem aj v tom, ze vie, ze som doma a chce byt aj ona....

katka1981
8. okt 2013

@betina1984, mozem sa ta spytat preco si jej nedala vysetrit moc hned? Mne keby mala chodila castejsie cikat alebo to co opisuje, tak by som necakala viac ako 1-2 dni. Po 2-3 mesiacoch uz moze mat chronicky zapal a tam uz mozu byt trvale nasledky. Ak som nieco zle prictala, prepac.

katka1981
8. okt 2013

@betina1984, hovorila ti preco nechce nikam chodit? nema surodenca?

betina1984
autor
8. okt 2013

@katka1981 dnes mam vysledok zo sedimentacie, je OK, a davala som moc na kultivacne vysetrenie este. Pretoze ona ma cikanie v hlave, je to psychicka porucha a tym som si na 100% ista, ale pre pokoj duse som si dala urobit aj mocove vysetrenia. Ona ide cikat, ked sa zmeni situacia, znervoznie, pravdepodobne trpi uzkostou, alebo ako to nazvat, ked ideme napr.von, alebo niekam autom. Ked je doma, je to OK, chodi ako kazde ine dieta. Neviem, ci bola od rana cikat 3x. Nedavno bola vonku s tetou, asi pol hodinu, cupla si 8x, ratala jej to.

betina1984
autor
8. okt 2013

@katka1981 mam 22 mesacne dvojicky a ten zlom nastal prave vtedy, ked sa narosili, ja to pripisujem aj tomu. Dovtedy sa svet tocil okolo nej, zrazu bum a bolo treba prniest viac starostlivosti na babatka. Ale nikdy nebola sama. Byvame u nasich, mam tu sestru, babku, tety, vzdy sa jej niekto venoval.... Ja viem, ze nenahradia mamu, ale nemala som na vyber.

katka1981
8. okt 2013

@betina1984, moze to byt naviazanost na teba. Dufam, ze ti psychologicka dobre poradi, je to neprijemne, je mi to luto, ale apson ze vysledky ma dobre.

betina1984
autor
8. okt 2013

@katka1981 hej, je to mozne. Aj ked nechce do tej skolky, vzdy mi povie, ze jej je tam za mnou smutno....

katka1981
8. okt 2013

@betina1984, mysim si ze si to vystihla. Moja mala skoro 4 roky ked som nastupila do prace, ked som prisla domov, ona bola doma s tatinkom na rodicovskej dovolenke a bola strasne hnusna. Po nejakom case som sa s nou rozpravala ze ci si mysli ze ja som od nej odisla, ked je taka ku mne zla. A ano, ona si to zle vysvetlila, odvtedy sa to zlepsilo a ako nastupila v sept. do skolky tak ked pridem domov, ona ma vzdy pocka na zastavke s tatinkom tak je to jedno uzasne dievcatko. V tej skolke sa jej paci a je naplnena a je to super. U tvojej moze ist o separacnu uzkost, a ta moze pretrvavat este v tomto veku. Moja je jedinacik, ktovie co by nastalo u nas keby k nam pribudla druhe dieta. Mala by sice chcela, ale ozaj neviem aka by bola.

katka1981
8. okt 2013

@betina1984, moja je v skolke spokojna, no tiez by radsej bola s nami. Dnes rano hodinu plakala lebo sa zle zobudila a stale zjednava aby tam nemusela lezkat.

luba41
8. okt 2013

ja som také zažila pred 12 rokmi s dcérou-nastúpila do škôlky v 4 rokoch..s ničím iným v školke nemala problémy-šikovná, hrala sa s detmi, učitelky ju mali rady, len sme riešili presne takýto istý problém..proste neustále pýtanie na WC..ak niekam šli mimo školky, dcérina prvá otázka bola, či tam bude WC..možno náš problém nebol až takýto vyhrotený, ale učitelky to pochopili, nič nesilil-pustili ju na WC kolkokrát chcela, spala v postielke na kraji, aby nerušila deti, ked bude utekať zase na WC...po čase jej učitelka začala jemne "predlžovať" intervaly po minutách-až ked dočítame knižku, až ked sa zahráme, až ked dorobíme toto....dcéra v 4,5 r. vedela písať a dokonca napísala učitelke na lístok / tá si ho odložila do zásuvky na pamiatku/ "Pani učitelka nezabudni ma púšťať cikať"..trvalo to celý rok a potom problém postupne odišiel ..s psychologičkou sme to neriešili...teraz by som urobila to isté čo Ty, ak je možnosť nechať dcérku doma, nestresovať ju..radšej nech problém ustane ako by to malo trvať dlho a pokračovať trebars ešte v škole... v takej detskej hlavičke sa niečo zablokuje, ani nevieme ako...my to nechápeme, ale pre deti je aj maličký problém veľký..

betina1984
autor
8. okt 2013

Tak dnes som sa dozvedela zaujímavú vec. Som si dnes písala s kolegyňou, čo je tiež na materskej a som jej rozpovedala, že čo mám s Tamarkou. Hovorila som je o tej učiteľke... A ona že, nevolá sa tak a tak? A nenosí stále slnečné okuliare... Reku ja ani neviem, meno sedelo, priezvisko neviem, okuliare nosí... Že je to asi tá učiteľka, ktorú vyhodili zo škôlky v dedine, kde býva, lebo sa kvôli nej začali deti pocikávať a nechceli chodiť do školy, že boli na ňu sťažnosti... Zajtra idem robiť do škôlky poriadky...

vlasa
23. nov 2013

@martinka05 prosim ta,ako to u vas dopadlo?my sme zacali chodit do skoly a citi nutkanie stale viac a viac.proste rychlo musim cikat,stekli ma to ,sadne si a nic 😠 alebo po chvilke cakania jedna kvapka ☹ moc ma negativny,nic ju neboli.prosim napis mi ako ste z toho vysli.dakujem pekne

martinka05
24. nov 2013

@vlasa u nas to bol psychicky problem, upravilo sa to do dvoch mesiacov.

vlasa
24. nov 2013

a boli ste u psychologicky?moja odkedy chodi do skoly je to hrozne,ale neviem o nicom,co by ju trapilo,aj ked pri detoch clovek nikdy nevie:(aj u vas to spustila skola?

monika91168
24. nov 2013

z
@betina1984 zmeň škôlku, je to v učitelke, neviem ako taká hus môže pracovat s detičkami, ja som kôli takej učitelke v základnej škole menila školu a je to v poriadku, malá mi nechcela chodiť do školy, pocikávala sa mi, dokonca mi učitelka tvrdila, že naša dcéra je dyslektička/ poruchy učenia/, prešla do inej školy z dediny do mesta, tam sa ma učitelka opýtala, že je nejaká utiahnutá, povedala som, čo a ako a tak ju poslala ku školskej psychologičke a čo sa potvrdilo? Naša dcérka nieje žiaden dyslektik, praveže je velmi šikovná a má dobrú pamäť, len sa bála, ale to vraj prejde . A prešlo, dieťa začalo mať dôveru v novej učitelke a dnes sa do školy teší. Chodí tam už tretí rok. Prajem aj tebe aby to dopadlo dobre a dúfam, že v tej školke si ich dobre postavila na nohy, pretože ako pozerám, bolo to písané ešte v októbri. Niektoré učitelky len hrajú divadlo pred rodičmi aké sú milunké a len zamknú dvere a razovo sa zmenia, hlavne v škôlke a potom si deti kupujú cukríkami, aby doma čušali. Nevravím, že všetky, ale ten typ je tu opísaný. U nás v dedine je v škôlke tiež taká mrcha, tiež nosí okuliare na hlave a nemá deti. Volá sa Lucia a nikto s tým neurobil nič, lebo pani riaditelka je jej rodina.Dúfam, že vám to dopadlo dobre, ale netreba dieťa nútiť, ono pre nič za nič neplače a sama vidíš rozdiel pri zmene učitelky, pocikávanie je psychycký problém aj keď len cvrká, môže byť aj prechladená. Jedna učitelka dávala dieťatko spávať na zem, dodnes má problémy s močovými cestami a učitelku vyhodili, v škôlke už nerobí. Netreba to takto nechať. Za dverami je veľa dobrých učiteliek, ktoré sú bez práce.Treba dať podnet na školstvo.