Chcela by som sa opýtat či máte tiež často choré dieťa potom ako začalo chodiť do škôlky?Mám dvoch synov vo veku 4 roky a 2 roky. Ten mladší ešte nikam nehodí...Už tri roky sme každý mesiac chorý vždy sople, kašel, pálenie v krku, niekedy teploty teraz sme mali šarlach. Najhoršie je že to dostaneme všetci no mi dospelý už to znášame horšie...*Dneska som po 3 a pol roka zistila že škôlka je len záťaž nakolko ležim s horúčkou a zápalom mandlí v posteli...a to pred mesiacom bol zas v skôlke iny vyrus... Keď náš syn nechodil do jasli a škôlky bola som chora tak raz za rok. Cítim sa z toho vycerpana a unavena je to stále točiace sa kolečko v škôlke je teraz 28 deti a točia sa tu rôzne choroby....viyusove, infekcne, uz sme mali asi všetko... Po dnešnom dni som si povedala že seknem so škôlkou aa budem s detmi doma a venovať sa im naplno. Spojili by sme to tri krat do tyzdna s lesnou škôlkou a verím, že takto syn nedonesie nič domov... Ako hovorim s manželom dostaneme každe vírusové a infekčné ochorenie máme z toho oslabenú iminitu a uz nas to nebavi... Myslim ze najdôlezitejsie je zdravie a potrebujeme v tomto smere najst inu cestu a dať si velku pauzu od skôlky. Mate aj vy podobny problem?dakujem
ďakujem aj mi vetrame aj teraz mam celu noc otvorené okná. Deti beru Laktobacily zacneme s colostrum a beru detske spickove vitaminy stravujeme sa bio strava. To plavanie je dobry napad len dufam, ze tam v zime niečo nenachytame. Ja keď som bola diťa som vôbec nebola chora...a v škole mi začali angíny ale nikdy nic extra. Teraz mam raz ročne chrípku s horúčkou aj deti momentálne angínu... Verím že zmenou školky a domácim prostredím sa z toho blúdneho kruhu dostaneme.... Inak malý mal 2 roky ked začal chodit do jasli lebo sa nám narodil druhy syn. Na začiatku ok. a po par mesiacoch horúčky.... Je tažké nedostať to pokial ide o vyrusy máme predsa piamy kontakt s detmi.
drzim palce nech je mala stale fit.
@sarahh28
podobny problem, podobne riesenie
nevidim zmysel v tom, ked dieta ide do kolektivu na par dni a potom sa niekolko tyzdnov cela rodina toci v chorobach, piju sa sirupy na litre, produktivita nulova ...
prevencia moc nepomaha, ked je raz dieta v strese a obklopene bacilmi cely den, tak vsetky tie imunoglukany a ine zazraky su aj tak na h***** 😉
ahoj, tak moja stvorrocna dcera chodi teraz druhy rok do skolky - ten minuly rok to bola katastrofa, z celych 10 mesiacov bola v skolke len necele 4 mesiace - stale horucky, angina, zapalene hrdielko, 6x mala antibiotika. Mladsi syn od nej tiez chytal bacile - jemu to ale slo do priedusiek, takze mal tiez 3x antibiotika. Takto sme sa dookola tocili cely rok - medzitym este virozy, raz vracanie, raz prehananie. Tiez som parkrat ochorela od deti aj ja alebo manzel, alebo mozno manzel doniesol domov z prace niekedy. Ale prislo leto a bolo celkom fajn. Deti sa drzali a my dospeli tiez. Do skolky som ju ale dala znova. Boli sme aj na krcnom a lekarka mi povedala, ze dieta v tomto veku musi byt "soplave a chore", aby potom neskor bolo zasa zdrave. Jednoducho si musi vybudovat imunitu. A ja si ju zasa "obnovujem", kedze som uz styri roky doma a taham jednu matersku za druhou, tak sa tak s bacilmi nestretavam a obranne latky trosku zaspali. Teraz sme zatial horucky nemali, len sople a kasle dookola. Posledny mesiac sa toho akosi nevieme zbavit. No zobrat ju z kolektivu by som asi nechcela - uz by muselo byt naozaj zle - lebo si neviem predstavit, ked zacnem chodit niekde do prace - nikto mi nebude tolerovat, ze budem musiet byt stale doma pri detoch. No snad to bude tento rok uz lepsie. Drzim palce aj vam.
Tak každé dieťa je iné, to je pravda, ale my našťastie nemáme tento problém. Môj syn nikdy nebol nejak zvlášť chorý - pár soplov, možno raz za rok teplota. A to chodil od 2 rokov do jaslí potom škôlka. Min.rok dokonca nebol chorý vôbec a tento zatiaľ tiež nie - už chodí do školy. Mali by ste sa zamyslieť aj nad tým či to nie je zlou imunitou, životosprávou - no neviem. Ale držím pršteky, aby ste už boli konečne zdraví a na stále. 🙂
Mam pocit, ze ta viac trapi ze si chora ty a manzel ako deti. Co budes robit ked bude musiet chodit povinne na skolsku dochadzku?
Zdravím ďakujem za odpovede evittam( ako hovorím byvamé pri lese deti maju super vzduch nakoľko bývame na dedine kde je nie su žiadne továrne pred tým sme boli v Tirolsku čo bolo tiež super) Kupujem len bio produkty sama sa venujem a pracujem v zdravej vyžive mameˇnaozaj výborne vytaminy ktore sa nedaju kúpiť v lekárniach pijeme aleo vera( Môj muž hovori citujem" cítim sa ako taký debil dobre sa stravujem, beriem šp
ičkove vitamíny, keď vidím čo jedia moji kolegovia na obed oproti mne.... a napriek tomu dostanem každú chorobu od deti...) Hej je to tak lebo tý kolegovia ktorý nemajú šajnu čo je zdravo sa stravovať nemaju dve male deti ktoré donesú vždy nejakú sračk...Pre mňa je najhoršia črevná viróza minulý rok som bola kôli nej hospitalizovana v nemocnici.... Nakoľko sú u mňa črevá slabšie ako u iných ľudí(Liečila som sa na zápaly...) čiže ono nie jde o to aký máš životný štandart. Napr. pred mesiacom sme všetci tak kašlali doteraz smrkame žlté sople a potom o dva tyzždne šarlach, teraz mam bakteriálnu angýnu - mimochodom z jasli od jedného dievčatka, ktore so zeleným soplom a červenými očami dávalo žemlu môjmu synovi a točilo sa len okolo mňa. Za 4 dni mal môj malý syn to iste a za dalsie 3 som to mala ja od neho a nakoniec mi to vypuklo do angyni! Kôli tým dvom dňom v jasliach beriem antibitoka a ležala som v bolestiach spotená v postely. Po troch rokoch mam toho dosť! Môj argument bol vždy "´Však nemôžem zobrať syna z kolektývu" Dnes sa na to pozeram úplne inak. Dospela sm k tomu že to nemá takú cenu, že cesta vedie inam... Som prvý týždeň s detmi doma len doma. Je to ovela náročnejšie, ale máme k sebe blišie chodíme do lesa, bastujeme potom sa vela hraju chalani spolu pozeraju dvd alebo sa hrame hocijak inak niekedy mi pomôzu s kompostom inokedy s prádlom proste sa snažím objenať im deň do budúcna chceme psíka chalani sa radi hraju v nasom rybníčku. A čo je najkrajšie cítim, že syn je zrovnanejši. Proste nie je v tej hektike v klasickej škôlke ako u nas je 28 deti v jednej triede, krik, hluk. Keď príde syn domov o 15hod cítim to z neho. Ja budem pracovať tri krát do týždňa s tým že si rozdelím časy a deti budu chodit do lesnej škôlky tri krát do týžna- lesna škôlka Montessori je úžasna do 12 detí sú len v prírode plus výlety ... Môj prvy dojem bol:Vau aký pokoj, kľud a láska tu žije. Bolo to krásne sledovať ako prirodzene sa moje deti hraju šmýkaju na kopci šplhaju lanom chodia do týpi.... Moje deti boli šťastné a ja tiež. Čo bolo pre mňa zvláštne, že aj tie deti vyžarovali čosi inakšie neviem ako to nazvať viac radosti, lásky a žiadnu agresiu...Je na každom ako sa rozhodne sa som šťastná a vďačná, že niečo také existuje lebo si myslim, že v tejto dobe je ďaleko viac rôznych chorôb a premnožení ako za čiac našich babiek... Hlavne mi nie sme tak zdravý lebo čo dýchame a jeme je hrozne.
my mame tiez takyto problem a uz neviem co s tym, ci to je dedicne alebo kde robime chybu, tak by som sa chcela opytat @evittam ze aku zivotospravu maju vase deti? davate len bio stravu, ziadne sladkosti ci co? ake vitaminy im davate alebo co na podporu imunity, ake sporty robite, kolko chodite von kazdy den resp. cez vikend? tiez spite v miestnosti kde je pod 20 stupnov ako tu jedna pisala ?Vdaka.
@sarahh28 vacsina deti, ked zacne chodit do kolektivu je castejsie chora...stretava sa s virusmi a bakteriami, kt. dovtedy telo nepoznalo...cize logicky sa s nimi telo potrebuje zoznamit a zabojovat....kazdy organizmus to vsak moze zvladat inak...podla mna vybratim zo skolky nevyriesis problem, len ho odsunies na neskor....pojdu ti do skoly (kde uz musia) a budes mat to iste...akurat je horsie vymeskavat zo skoly....no, ak byvate chori cela rodina, tak niekde bude problem....zivotospravu upravit, otuzovat, pohyb, saunovat, chodit plavat (to velmi pomaha na imunitu) a osobne mojmu pomohlo kozie mlieko...ako ho zacal pit...chory nebyval....
Do skoly by chodil Mostessori kde je v kolektyve do 15 deti samozrejem že môže byť aj tam chorý. Podla mňa to neodsuvam ľahko sa radí keby si bola v našej sitacii a by si si tým musela prejsť tiež by si sa na to inak pozerala.... Ja som napr. ako dieťa nebola chora v škôlke ale v škole čiže to podla mňa nijak nesúvisi je to proste tak každý človek je iný.... Už som pisala ze zivotospravu mame v poriadku okrem plavania robim všetko...
@adrianaza Nie, davame jest vsetko co sme jedli my aj jeme,sladkosti primerane,vonku kazdy den,spime v normalne vykurenych izbach,nemeriame teplotu ale predpokladam cca do 21-23st. Umele vitaminy a ine chemicke farmaceuticke veci ziadne. Proste nic vynimocne. A nie sme ani ockovani...
@sarahh28 pozri,neviem to este tak posudit..ale..viem,ze odkedy prestal maly pit aj UM (zas zvykol viac vracat,ked ho pijaval),tak mava castejsie nadchy. Obe deti vsak maju nosnu mandlu medzi 2-3,cize hranicne a teda su aj nachylnejsie. Mavaju zvacsa len nadchy.. Mam 4,5 a 2,5r.
Maly sa dostal az teraz do skolky,chodi tam od polovice septembra. Po tyzdni dostal sopel,ostal tyzden doma. Chodil mesiac a bol 2tyzdne doma,lebo mu to sadlo az na ucho. Po cxa 2tyzdnoch zas plny nos a kedze mal aj teplotu,nechala som ho doma...
Vzdy to schytame aj my,v poslednej dobe len teda ja a dcera. Muzovi asi zabrala liecba ribomunilom ci co to bral.
Vacsinou vsak deti maju len nadchu,prip.zo zatekajucich hlienov kaslu. Malemu to sadlo 2.xna ucho asi po roku a raz mam trochu chytenu priedusku, a malej 1.x na usko.. Teraz je 2.x vaznejsie chora (1.x,ked mala 11m.,vtedy jej to sadlo na priedusky).
A vzdy to v horsej verzii schytame my. Deti uz maju len sople,no ja..skoda reci..
Beru imunoglukan uz od septembra,zvlhcujeme nosteky. Plus beru lieky na tu nosnu mandlu..
Boli sme aj dokonca 2x pri mori,2x v Tatrach(aj ked len.kratucke pobyty)..snazim sa o zdravu stravu.. Beru uz opat aj vit.D. Aj cecko.
Boli aj na imunoalergologii,maly bude na daco alergicky,no z testov nic nevisvitlo. Takze az o rok,to uz spravia aj malej. Podla dr.zatial nie je dovod na kontrolu imunity,vraj sople su normalne a vaznejsich chorob musi byt viac..
Takze tu nam zatial nekontrolovali.
U nas je vsak problem s prekurenim,drahy nejak nechce pochopit,ze prekurenie nie je dobre. Tak kym som doma,snazim sa ,aby smz nemali prilisne teplo a vetram. Aj teraz mam v kuchyni vyklopene a do obyvacky otvorene dvere,kym su vsetci vonku.
Tak bud je to len tym u vas,ze si musi imunitu vybudovat alebo sa na to uz musi pozriet imunoalergolog dokladne a teda aj u vas dospelych.
@sarahh28 ja mozem z vlastnej skusenosti odporucit kombinaciu probiotika-Actibax-lentilkove-jednu az dve za den,plus Beres kvapky-podavaju s c vitaminom- ale podla madarskeho letaciku davkovanie-co je od 10 kil 2 krat za den 5 kvapiek v zdravi a v chorobe 2 krat 10 kvapiek-je to ich vyrobok ,tak hadam to vedia lepsie ako nasi-nas letacik je 1 krat za den 4kv 😖 .
Dalej ak zacne nadcha ihned nasadit Kapucinku-podla vahy ak ma napr 21 kil tak 3 krat za den 7kv-teda 21 spolu- v 8h intrevaloch.
Plus ako doplnok stravy ryby tuk-pol lyz za den.,dalej kokosovy panensky olej- pol lyzdicka hned rano-vyrazne to stimuluje imunitu-jedna sa o tuk co je aj materskom mlieku-kys.laurova-a ta chrani novorodencov pred chorobami.
Toto je nasa kombinacia.
A jasne ze sladkosti takmer na nulu,pecivo obmedzovat-je tiez plne cukru.
Do nosa morsku sol-ja mu preplachujem nos kazdy den rano a po skolke-aj v zdravi.
@sarahh28 Urob ako ti kaze tvoj instinkt - ak si myslis, ze pauza od skolky pomoze, tak to skus. Vela detom par mesiacov doma urobi zazraky s imunitou. My sme tak boli minuly rok chori so starsou - posledne 4 mesiace skolskeho roka brala antibiotika kazdy mesiac a v maji som si povedala dost a nechala som ju doma, maj, jun a cele prazdniny a teraz je to omnoho lepsie.
Skus to a uvidis, ak mas tu moznost. 3 mesiace doma a potom znovu do skolky na skusku.
Drzim palce.
bosoriak - mas uplne pravdu nechavam to cisto na môj cit a intuiciu teraz to skusime aj s tou lesnou školkou a ak by sa nam to páčilo necham ich tam dlhodobo a uz ziadna klasicka skolka ak sa mi to raz osvedci nebudem menit budem si vazit ze to vyslo a sme vsetci spokojny...dakujem
@evittam vdaka za odpoved, ale vlastne sme sa nic nedozvedeli. Niekto ma proste dar, ze deti su zdrave viac-menej samy od seba, iny sa ide pretrhnut, ako sa snazi, kde len vie, vychytat co by mohlo byt pricinou neustalych chorob a aj tak nic nefunguje. Nic v zlom, ale radsej do takejto temy nepiste, ak nemate ako pomoct, lebo takto znie Vas prispevok ako chvalenie a druhemu mozete ublizit.
Dajte pozriet orl ci nema velke mandle, mojej dcere robili problem nosna mandla, bola stale chora, chrapala a viac doma ako v skolke
@adrianaza heh, takym, ako vy, len nas*at do ruk a tyzden nepustit k vode. Spytate sa, dostanete odpoved a este je zle. 😠 Nuz mozno by nebolo odveci prestat sa, ako vy hovorite, "snazit" a nechat deti zit v tomto svete.
@maslenka47 Krásne napísané..... 😉 🙂
@sarahh28 žiadaj od pediatričky vyšetrenie na alergologii.
Môj malý prekonal minulé Vianoce mononukleózu (zistili sme to z testov až "po"... dieťa sa mi nepozdávalo, tak sa žiadala možné aj nemožné testy a nakoniec sa z krvi zistilo, že je v štádiu "konca" mononukleózy). Potom vo februári nastúpil do škôlky a bol nonstop chorý. Lekárka nám stále tvrdila, že to je tou mononukleozou, po ktorej je oslabená imunita, väčšina detí po nej ani nenastupuje do kolektívu.
Potom sa mi malý začal vysypávať, tak nás poslala na alergo, kde mu zistili HIT (histamínovú intoleranciu), ktorej príznaky sú kašeľ, výtok z nosa, zahlienenie, bolesť hlavy atď. ..... Takže aj toto sa môže napr. skrývať za častou "chorobnosťou". Píšem v úvodzovkách, lebo môj má teraz napr. totálne plný nos, kašle ako "tuberák", pritom chorý nie je, lieky nepomáhajú, nasadili sme prísnu nízkohistamínovú diétu....
Takže ja osobne (po vlastnej skúsenosti) by som už nepodceňovala častú chorobnosť dieťaťa a nepripisovala to len a len kolektívu. Môže sa za tým skrývať aj niečo iné a dieťa "trpí"... lebo napr. môjho histamín doslova ničí. Ak by som to nevedela, tak je potraviny aj naďalej ktoré nesmie....
Presne tak - nepodcenovat. Moja bola preve dva roky non stop chora - na prstoch by sa dalo poratat kolko bola v skolke do kopy za tie dva roky. na alergologii jej urobili krve testy zistili ze ma vazne choru pecen - co jej ale bolo nezistili za dva roky intenzivnych vysetreni po celom slovensku. nakoniec som jej nasadila liecbu s mms (CD2) a od vtedy chora nebola, aj pecen je uz v poriadku. teraz uz ma jeden a pol rocneho braceka, ona chodi do skolky a on je uplne zdravy. precitaj si aj tu diskusiu tu na MK o mms. verim ze toto urcite pomoze.
Podľa mňa je dosť podstatné to, že v dnešnej dobe dáva veľa rodičov do deti do škôlky aj keď sú choré. My sme už síce zo škôlky dávno vonku, ale všimla som si, že tam v pohodičke chodia deti usoplené a ukašlané a dokonca niekedy aj s liekmi. A učiteľky ich zoberú... Ja som vždy moje deti už len pri nádche nechávala doma, aby ostatných nenakazili, ale iní rodičia to majú ťažko v paži. Jednoducho nebudú vymeškávať v práci a ostatné ich nezaujíma. Takže vírusy pekne kolujú...
A ďalšia vec je ako učiteľky oblečú deti keď idú von. Zažila som aj ťažkú ignoráciu zo strán učiteliek, kedy sa vôbec nenamáhali dozrieť ako sa deti obliekli, resp. či sa vôbec prezliekli s tenkých tepláčikov do hrubších a dali si aj pančuchy a iné teplejšie veci, ktoré rodičia veľakrát dávajú "zbytočne" do skriniek.
A ďalšia vec je, že deti po príchode zvonku bývajú komplet spotené a hlavne v zime a málokedy sa prezliekajú.
dakujem za vsetky nazory skusime ostat doma plus ta leska škôlka a uvidime ak ma nejaku poruchu tak sa to preukáže aknebude chorý je jasne že to mal z kolektývu. Cackaa- hovoríš mi z duše presne môj nazor na dnešnú situáciu. Nehovoriac o tom že v našej škôlke chodia poobede aj školské deti čo je ďalší typ nového kolektývu su to proste masy v jednej triede a ako hovoríš choré..... odporúčam lesné škôlky s dobrým kvalitným oblečením ....
my sme cele štyri roky v škôlke fungovali spôsobom - 3 dni v školke, 3 tyzdne doma....
prave preto budu chodit deti len tri krat do tyzdna do tej lesnej lebo to nema absolutne ziaden vyznam.
Ahoj, naša malá začala chodiť asi pred mesiacom do škôlky a zatiaľ v pohode. Aj som čakala, že príde s chorobou, ale nič. Pripisujem to tomu, že spí v "ľadovni". Celý deň vetrám izbu (aj v takom chladnom počasí ako dnes) a potom spí v takom chlade. Toto mám odskúšané aj na sebe. A okrem toho dávam deťom švédske kvapky na cukor. Je to síce alkoholové, ale myslím, že 3-4 kvapky denne nemôžu ublížiť a mám pocit, že v kombinácii so spánkom v zimnom je to super. Ďalšiu dobrú skúsenosť mám s plávaním. 1-2krát do týždňa v bazéne určite pomáha s imunitou nie len deťom ale aj rodičom. Držím palce a prajem veľa zdravia.