Neustále choré 13-mesačné dieťa.

majuska283
14. dec 2019

Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Mám 13-mesačnú dcéru, ktorá od septembra už uživala 3 antibiotiká a 4-té jej teraz lekárka znova predpísala.
Ide o to,že zakaždým je to hrdielko, kašel, soplík, teplota. vždy využivame, dokonca uživa aj Imunoglukán no nepomáha. Teraz momentálne má od štvrtku teploty do 39. Zrážam jej to Nurofenom, nakoľko ďalšie antibiotiká jej dat nechcem. Hlavne preto, že teraz nekašle, nekýcha, síce jej tečie soplík; ale noštek nemá upchatý. Takže má "len" teplotu a ja neviem z čoho. Čo ma ale znepokojuje je. Že máme 4-krát predpísané antibiotiká a ja neviem prečo. Lekárka jej vždy pozrie do hrdla a popocuva ju. Ale myslim si ze to nestaci. Na zaklade coho jej mam dat antibiotika ked ani neviem co jej je. Co sposobuje teplotu ? Nie je dóležité najskor zistit jej pricinu a az potom dat antibiotika ? Lenze to by musela spravit aj nejake vysetrenia. Alr na ziadnych sme nikdy neboli. A bojim sa o dceru pretoze jedine co si teraz vypestuje je imunita voci antibiotikam a nie voci virusom. Mate s tym nejake skusenosti ? Robia vam lekarky vysetrenia ? Dalujem.

dskjhfdlkdjhl
14. dec 2019

@majuska283 u nas vzdy robi crp, az potom sa rozhodne, ci budu/nebudu atb.

deti95060810
14. dec 2019

nám ešte NIKDY nerobili crp...ani pri jedno decku a to máme 4. Tiež len predpísali antb. a bolo vybavené....

pribinak
14. dec 2019

Ak sa ti to nezda, aj zajtra vies kupit v lekarni domáci CRP test

viva88
14. dec 2019

@majuska283 nabudúce si pýtajte od lekárky CRP test aby ste si boli istá ze tie ATB naozaj potrebuje. Striedajte nurofen z panadolom a skúste jej dat sinupret kvapky. Sú to prírodné kvapky na dutiny.

marlent
14. dec 2019

Vzdy trvaj na crp

silvia3009
14. dec 2019

Takmer pri každej chorobe syna, má 2 roky, robí lekár crp. Aj keď už dopredu tušíme že bude nagativne, lebo vždy ide len o sopliky a z toho ako zatekajú začne kašľať. Takže podľa toho sa rozhoduje či dať alebo nedať antibiotiká. Ja ako dieťa som bola liečená ako vaša dcéra, pri každom kašli a bolesti hrdla antibiotikami. Ja by som teraz dieťa k doktorovi ktorý nerobí crp test ani nedala. A keď má syn horúčky bez iných príznakov, hneď beriem aj moč a dr. ho skontroluje tým papierikom. Inak, stále nie každý doktor má v ambulancii prístroj na crp test.

eriksonka1234
14. dec 2019

@majuska283 ani krvné testy nerobila? Moja dcéra mala 2x zápal pľúc bez zvýšeného CRP, takže ani na to sa nedá spoliehať. Mala mykoplazmy.

ladyvi
14. dec 2019

U mojej dr. nemusim ani ziadat crp. Robi to automaticky. Jedinu podmienku (aj to nie striktnu) na crp test ma, ze horuckovy stav uz musi trvat druhy den. Aby sa ukazali zapalove markery. Toto mi uz pripada ako samozrejmost, myslela som si, ze vsetci pediatri su uz v tomto uvedomelejsi.

kucikuc
14. dec 2019

@majuska283 u nás to bolo to isté furt nám dával antibiotika mal ich aj 5 krát cez zimu! Keď nemal teplotu tak som mu ich ani nedávala samozrejme lekárovi som povedala že mu ich dávam 😁 keď som mu tie antibiotiká prestala dávať od tej doby je málokedy chorí tutu zimu sme boli minulý týždeň trochu na chladený ale chodil do školy

dadka555
14. dec 2019
Používateľ dadka555 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dadka555.

Ja toto nepochopím. Veď sme v 21. storočí a čoraz viac sa píše o antibiotikorezistencii a aké dôležité je nedávať pri každej chorobe automaticky ATB. Teplota je sama o sebe prirodzená obranná reakcia organizmu. Naša dr. vždy robí CRP, do pár minút je výsledok doplatíme 5eur a je to.

kacena4
14. dec 2019

no vies dobre sa tu vykecava na MK mala si sa vykecavat pokazde u doktorky o tom co je tvojmu dietatu a pytat sa na vysetrenia, evidintne ked jej pozrela do hrdla mala ho zapalene, vysoka teplota sople, mozno videla v hrde aj zatekanie soplikov do priedusiek z toho pocula pri pocuvani priedusiek chrapot a z toho usudila ze je potrebne preliecit dieta atb - to je moj laicky nazor - treba sa vzdy pytat lekara ci netreba nejake vysetrenie, ked nasadza atb co vidi v hrdle, co pocuje na prieduskach ci vidi zatekanie soplikov a ake lieky a preco predpisuje, niekedy nestaci crp, lebo byva nizke ale atb treba ak je tam zapal priedusiek moze byt crp nizke v tej chvili ale neskor vyskoci (napr. ja ho mavam pravidelne nizke ale musim dostat atb skor ako sa mi rozvinie zapal priedusiek...) urcite by som ziadala od dr aby vas poslala k imunologovi/alergologovi popr. spravila testy na imunitu ak moze ak ste castejsie chory a uvidite co vam vyjde drzim palceky - urcite atb nasad lebo sa to moze zhorsit sadnut napriedusky a Vianoce stravite v nemocnici (sople ti nemusia tiect von ale dovnutra do priedusiek a to ani nemusis pri malom babatku vidiet)

ladyvi
14. dec 2019

@kacena4 no neviem, priesvitny soplik, a teplota do 39. Ziadne tazkosti. A hned atb? Ved jej mozno zacinaju kiahne napriklad. Samozrejme kazda mamina musi vyhodnotit situaciu sama, kazda si pozname svoje dieta. Kedy je to mala viroza a kedy vidim, ze dieta je hotove. Doverovala by som lekarovi, ale podla pozretia hrdielka neviem neviem. A musim inak povedat, ze mne ani ako dietatu nedavali antibiotika, a to sa ani crp nerobievalo a kolkox som mala hrdlo chytene, kasel prieduskovy a atb som nebrala.

jaja23
14. dec 2019

Skúste inhalator, nám ešte nedala antibiotika, ona je skôr za to, skúsiť vyliečiť klasický. Čiže skôr prírodné veci, medik s cibuľou, ten inhalator odporúčala, my sme dávali aj prekrojenu cibuľu na noc do izby. Síce to smrdelo, ale kvôli malému to vydržíme. Ja som robila aj slabý majorankovy čajík na kašeľ. Mrzí ma to, treba asi naozaj pýtať to crp, nie je dobre brat takto často ATB. Držím palce.

pepa1995
14. dec 2019

No v prvom rade by mu mala spraviť CRP ak má zvyšené zapálove hodnoty az potom nasadiť antibiotika. My sme mali sice len raz soplíky a troška kašel a keď sme prišli hnet mu zobrala krv ma Crp a bolo negativne automaticky povedala netreba antibiotika. Dala iba pamycon na vytieranie nošteka a plus nejaký sirup na posilnenie imunity.
Nechápem čo je to za doktorku keď "z brucha" hnet dáva antibiotika. Chuďa dieťa keď stále má v sebe antibiotika ked ani nemusí.
Keď tam pojdes dalsi krat si vyžiadaj Crp vyšetrenie, je to na počkanie za pár minutiek výsledok. Platila som zaň síce 10€ . Ale o to nejde...
Keď bude naďalej pchať len antibiotika radšej zmeň lekárku 😉

lindusss2016
14. dec 2019

@pribinak ten domaci test je dost na prd, za mna zbytocnych 10e... uz to nekupim, vysledky mozu byt velmi nejednoznacne, takze radsej zaplatim 5e na pohotovsti a je to aspon lepsie

lindusss2016
14. dec 2019

@majuska283 a ty s kazdym soplikom chodis k dr? Ja som bola az po troch dnoch, co mala dcera 39 a vtrdy to aj bola angina. Okrem toho mala uz dva lahsie infekty a nikde sme neboli, ani ziadne lieky neuzivala. To, ze jej das nurofen, jej mozno zrazi horucku, utlmi bolest, ak nejaku ma, ale vskutocnoati nic nelieci

lindusss2016
14. dec 2019

@majuska283 a este by som podotkla, ze ak su len horucky a nic ine, vzdy je potrebne vysetrenie mocu!!!

pribinak
14. dec 2019

@lindusss2016 napr v BA cakas na pohotovosti niekedy aj 2-3 hod kym prídeš na rad
Takze radsej na prd test, mne sa to celkom oplatilo kupit

lindusss2016
14. dec 2019

@pribinak aha, tak jasne, tiez by sa mi nechcelo. No ja som ho kupila len raz, ale vysiel z toho taky duch 😐 no vobec som to nevedela vyhodnotit proste...

lula313
15. dec 2019

@majuska283 ja by som sa skôr zamerala na to, prečo je tak casto chora. Dcéra má 20 mesiacov a sople mala asi len 2x, aj to len doma liečené a to ju aj do kutika vezmeme. Chodi do jasiel, či čo považuješ za zdroj nákazy?

soldi
15. dec 2019

@lindusss2016 ked vyjde duch, treba zopakovat test o 12-24 hodin, ci crp stupa dalej alebo je stale iba duch. pri crp do 40 sa totiz mozu ale nemusia davat atb v zavislosti od celkoveho klinickeho stsvu

lindusss2016
15. dec 2019

@soldi moj maly mal od narodenia urologicke problemy, takze u nas kazda teplota moze znamenat zapal oblicky a vtedy treba konat co najrychlejsie, takze my nemame 24 hod na pozorovanie 😐 ako pisem, robili sme to raz, vysiel duch, takze sme aj tak sli na pohotovost. Cize za mna uplne zbutocnych 10e...

soldi
15. dec 2019

@lindusss2016 a na pohotovosti, co povedali? ake bolo crp? a crp test ma byt len ukazovatelom, nie je jednoznacny. dokonca ani pri odbere z prsta. moja dr ho napr berie iba zo zily. my crp test doma mame a uz sme ho raz aj pouzili a nam vtedy pomohol. bol cisto biely, takze sme nesli ani k dr ani na pohotovost. deti mali vtedy virusovy zapal priedusnice.

janka273
15. dec 2019

Vzdy jej dat skontrolovat CRP,ak ti ho dr.echce urobit,trvaj na tom,ze si ho zapkatis sama...lebo aj ked ma vysoku teplotu moze ist o virozu ( na tu antibiotika nepotrebuje) alebo to mozu byt zubky,pripadne iba virus.choroba...a davaj jej vitamin c,pestru stravu,ovocie zeleninu.

janka273
15. dec 2019

@janka273 este probiotika jej davaj,pretoze po tych antibiotikach musi mat znicenu mikr.fl.v brusku...a cela imunita sa zacina v bruchu.

mogaa
15. dec 2019

@majuska283 U nás pediatri robia najskôr CRP ale nedávno boli naši s 2-ročnou na pohotovosti a tam jej CRP ani nerobili, ale mala 3-tí den horúčky a kašlala a sopel e nemohla ani dýchať - tak jej dali hneď ATB a že je to zápal priedušiek a nabudúce treba prísť skôr a nečakať....druhý krát doma len vracala, išli na pohotovosť a hneď si ju nechali v nemocnici, CRP mala dobré ale strašne vysoké leukocyty....nemala ani sopel ani kašel len vracala, druhý deň jej už vyskočila teplota a aj CRP tak jej hned dali ATB ale ani z nemocnici ju primár nechcel pustiť že mala tak vysoké leukocyty...

mogaa
15. dec 2019

@majuska283 nemáš staršie dieťa čo chodí do škôlky?

mogaa
15. dec 2019

@majuska283 inak teplotu môže mať aj zo zubov

janynyna
15. dec 2019

@dskjhfdlkdjhl aj u nás najprv crp a až potom sa rozhodne.
@majuska283 nechápem lekárku,že len tak predpíše dieťatku ant. a to už 4x. Veď to je dosť aj na dospelého človeka. Skús sa s ňou porozprávať alebo zmeniť lekára.

lindusss2016
15. dec 2019

@soldi vies co, my sme tam boli uz tolkokrat na crp, ze fakt vobec nepamatam, ako to dopadlo vtedy 😐 ale 2x sa nam stalo, ze na pohotovosti malemu ukazalo strasne vysoke crp az 250, hned nas hospitalizovali a tam nakoniec okolo 50. Tak potom dali ten pristroj prekalibrovat, ale inak by velke rozdiely ukazovat nemal, ak je v poriadku