Neustála bolesť bruška u ročného. Čo mám robiť?

vcielka0
17. sep 2011

Ahojte,nazaciatok vas chcem poprosti aby ste nepzerali na moje gramaticke chyby lebo nie som Slovenka :P.
Nas syn uz od druheho tyzdna mal problem s bruskom. Isli sme ku nasej lekarke a povedala ze to je kolika. A tak sme skusali vsetko mozne co by mu pomohlo(kvapky,caje,pupikovu mast,masaz,cvicili sme,vsetky mozne probiotika,).A nic nezabralo. Tak som isla zase ku pani doktorke a urobila mu vyter. Bol negativny. Ked mal asi tak 3 mesiace zacal mat zelenu stolicu a bolz tam aj hlieny: a zacal mat problem s vetrami(pomahala som mu rektalnou hadickou ale nepomohlo to). A tak som zase isla ku doktorke urobila mu vyter. A bol pozitivny. A kedze maleho kojim nedala mu nic. Tak som na svoju ruku mu zacala davat nejake prasky a docasne to pomohlo. Potom zase dostal bacila a uz mal pol roka. V noci zacal plakat. Budil sa tak min. 7 krat a vzdy som ho nakpjila a spal dalej. Teraz ma uz rok a este mi ani jednu noc neprespal. A zase ma bacila. V noci krici. Budi sa aj 5krat. Vzdy ho nakojim. A chvilku je pokojny a potom zase place. Nasa doktorka nam za tento rok nedala skoro ziadnu uzitocnu radu(boli sme aj u inej a tiez nevedela co s tym). Ja uz neviem co mam robit.Inak mali je velmi krasny,velmy aktivny a cez den spokojny. Ale v noci je to s nim velmy tazko. Prosim vas ak mate niekto skusenosti alebo neaky navrh poradte. Dakujem

radlinka
17. sep 2011

@vcielka0 vymen detsku lekarku a pytaj sa k odbornikovi, na vysetrenie. Nech ti on spravi vsetky testy, nech ta posle na sono, alebo bude musiet postupovat dalej. Nehlta vela vzduchu pri papani ??? Neviem ci ide presne o gastroenterologicky problem, lebo by som to potrebovala specifikovat blizsie. Aky bacil mu nasli ? Myslis helikobakter ? 😕 Treba vediet kde ho to presne boli, ako casto, co papa, pije a dalsie fakty. Ake 'prasky' si mu davala ? Podla mna treba spravit vsetky testy od krvnych az po gastro, zavisi o aky problem sa jedna.

-koliky postihujú najmä deti do troch mesiacov
najčastejšie večer alebo v noci. Ak má dieťa koliku, treba sa ho v prvom rade snažiť utíšiť, nenechať ho kričať dlhšie ako 5 minút.

Skontrolujte, či dieťa:
nie je hladné a chce len jesť,
alebo sa chce len pestovať,
nechce sa mu spať,
nudí sa a chce, aby ste sa mu venovali.

Často deti kričia aj keď sú ospalé ale sú natoľko unavené, že nevedia zaspať. Ak zistíme, že bruško dieťatka je meteoristické /nafúknuté/, pomôže fenyklový čaj, ktorý bol osvedčeným liekom aj našich babičiek. Vhodné sú aj masáže bruška v smere hodinových ručičiek, eventuálne teplé obklady a cvičenie s nožičkami.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc
Ak nepomáha žiaden osvedčený recept a dieťa naďalej plače, treba navštíviť lekára.
Invaginácia čreva

Niekedy príčinou plaču a citlivého bruška býva, najmä u pastóznych /bacuľatých/ detí, tzv. invaginácia čreva, kedy sa teleskopicky vsunie časť čreva do susedného úseku.
Postihuje najmä deti v druhom polroku života, je sprevádzaná krutou bolesťou.

Hernia
Treba vylúčiť aj hernie, ktoré sa vyskytujú u novorodencov najčastejšie v oblasti pupka a spontánne sa do roka života upravia.

Viróza
Bolesti v oblasti bruška sa môžu vyskytovať aj v priebehu virózy, kedy dochádza k zdureniu lymfatických uzlín v bruchu. Každé horúčkovité ochorenie môže začínať bolesťami brucha.

Erofagia - nadmerné nahltanie vzduchu
Najčastejšou príčinou bývajú bolesti brucha u dojčených novorodencov z erofagie, kedy deti pri prehĺtaní mlieka prehltnú aj väčšie množstvo vzduchu. Možno tomu zabrániť tým, že dieťatku urobíme počas dojčenia prestávku, kedy ho necháme odgrgnúť.

U umelo živených dojčiat dochádza ku kolikám pri nadmernom podávaní cukrov.
Ale aj v prevencii a liečbe kolík, ktoré sú funkčne podmienené a nemajú žiadnu organickú príčinu je potrebné si uvedomiť, že najdôležitejšia je pre dieťa láska matky, jej neustála prítomnosť a kontakt s ňou.

radlinka
17. sep 2011

Skus sa poradit tu priamo online... http://poradne.rodinka.sk/

maculienka123
22. dec 2011

ahoj

moj syn mal 15 mesiacov a ma tento isty problem.je tazke najst vobec temu,kde sa niekto stazuje na taketo tazkosti hlavne v neskorsom veku dietata.ja som uz zufala.moj syn nespi cele noci,strasne ho bolieva brusko,on to ma tiez od narodenia,najskor mal koliky,tak sme si mysleli,ze to prejde ale trvalo to stale,vlastne trva to doteraz.v noci sa budi aj 5-10 krat,napije sa vody a zaspi alebo place mi aj dve hodiny od krcov,to ho nosim alebo masirujem brusko,potom zaspi od unavy.celu noc,mozno tak s jednym prebudenim prespal asi tak dva krat a to uz si ani nepamatam.robili mu vsetky mozne vysetrenia,vratane alergie na lepok,mliekó atd.testy na zapaly,virusy,no vsetko mozne a nic nezistili.źevraj je zdravy ale mne sa to stale nezda,patram,citam,nemozem nic najst,co by mu pomohlo,vyskusali sme vsetko.cez den je spokojny ale tie noci su krute,pre neho aj pre nas.

@vcielka0

dioska99
18. feb 2012

ahojte, mame podobny problem, nas syn mal traviace tazkosti uz do narodenia ale take mierne, nakolko sme nasadili probiotika , aj babycalm, masirovali brusko atd atd. s nadejou som cakala do tretieho mesiaca ci to neprejde no nestalo sa , teraz mame sest mesiacov a je to horsie.. cez den je uplne v poriadku ale celu noc sa budi asi kazdu pol hodinku a mrnci a pritlaca nozicky k rusku. od stvrtej rana uz nevie zaspat vobec a krce sa stupnuju. potom to rano nahle zmizne, on sa pokaka a je zase dobre az do vecera. neviem co mam robit. syn prospieva, je zdravy a velky ma uz desat kg, kojila som do piateho mesiaca potom mi mliecko zmizlo ale s um a teraz s prikrmami nema absolutny problem. neviem ci je to nezrelost travciaceho systemu alebo comu to mam pripisovat ale som zufala , nespala som uz pol roka ale naozaj skoro vobec. prosim mate niekto taketo problemy? ked neporadite aspon napiste , budem rada ze v tom nie som sama😒

veronicka1901
5. feb 2013

@dioska99 Viem, ze sice po roku, ale chcela som sa opytat, ako ste na tom teraz. My mame podobny problem. Dakujem.

dioska99
5. feb 2013

@veronicka1901 pozdravujem, nam to trvalo pol roka a potom este do osmich mesiacov sme mali obcas bolave brusko a zastavene prdky. Zda sa mi ze vyrazna zmena nastala ked sa krpec postavil na nozky, akoby sa cele travenie nastartovalo, krpcek sa naucil aj prdkat a bolo dobre, teraz nema ziadne problemy a po prebdenych nociach zrazu spi od siedmej vecer do siedmej rano. A kolko mate mesiacov? Diana

veronicka1901
6. feb 2013

@dioska99 Dakujem, rok aj dva. Dnes sme boli u lekarky, nariadila bezlaktozovu dietu, tak uvidime.

dioska99
6. feb 2013

drzim palce, inak pisala mi jedna mamicka, mali take iste problemy a tiez potom zistili ze je to alergia na laktozu. Tak prajem nech sa najde pricina aby uz bolo dobre.

harinecko
1. júl 2013

@dioska99 Dobry den.Aj ja by som sa vas chcela spytat,aj ked ste sem uz pisali davno,ze ci ste boli s tym aj u lekarky.Nas ma pol roka a trva mu to uz druhy tyzden,presne to iste co ste opisovali vy.Som uz hotova a neviem cim to je.Aj ste mu skusali davat kvapky infacol?Nas ich bral pri kolike,ale ta mu presla a cca tri mesiace bolo dobre,budil sa uz len dva krat v noci a teraz toto.Je hore kazdu hodku a pomoze mu iba mliecko,ale sme na um a tiez neviem ci je dobre ked pomaly kazdu hodku pije,vodu nechce.A rano je zasa vsetko ok,nic ho neboli je vysmiaty,ale tie noci su cista katastrofa.Nemoze to byt z prikrmov?Dakujem vam za kazdu radu.

tinki
1. júl 2013

@harinecko môže to byť znova reflux..Tá príklopka sa vyvíja do pol roka a niektoré deti majú oneskorený vývin. Moje obe dievčatá majú reflux a to má jedna 5 a druhá 2 a pol

dioska99
1. júl 2013

@harinecko dobry den prajem, no priznam sa ze uz je to davno ale viem presne ze u nas to trvalo do osmeho mesiaca, akonahle sa postavil na nozky a zacal skusat chodit , akoby sa mu rozbehol traviaci system a naucil sa prdkat aj v noci a bolo dobre. moja svokra je pediatricka a aj som sa s nou radila a vyskusali sme vsetko aj infacol aj masaze aj homeopatika ale pomohlo az ked nam zacal krpec stat, nechapem to ale tak to bolo a teraz krasne haja stale cele noci. ale jedna mamicka my sem tiez pisala a malemu zistili intoleranciu na laktozu a akonahle dala bezlaktozove mliecko tiez boli v poriadku. drzim vam palce nech to rychlo prejde , poznam to velmi dobre ked chyba spanok a energia. napiste mi ako sa vam dari . a inak premyslam ci by to vo vasom pripade nemohla byt kombinacia bruska a zubkov. lebo v noci dokazu rastuce zubky riadne potrapit . drzte sa.diana

harinecko
1. júl 2013

Velmi pekne dakujem,ja to nejak vydrzim do toho osmeho mesiaca byt kazdu hodku hore 😉 len keby som vedela,ze to neni nic vazne a ze to naozaj casom same prejde.Lebo mi ho je strasne luto ked place a neviem mu nijak pomoct,len to mliecko zarobit,pohladkat a utisit,ale zachvilku je to zase.....No a ta alergia na laktozu by sa uz asi prejavila skor,si myslim.Ved ked skoncili koliky,bol uplne v poriadku a budil sa v noci len dva krat..Neviem uz sama comu to pripisat,zubky tiez este nemame.V stredu ideme na poradnu tak sa poradim aj s lekarkou.Este raz dakujem a dufam,ze to bude mat taky isty koniec ako u vas 🙂

harinecko
1. júl 2013

@tinki dakujem a reflux je co 🙂 ?to ked sa tusim potrava vracia spat a grcka sa vela,ci?Nas ma,ale problem s vetrami,tazko sa mu ide v noci vyprdkat,ked si ulavi chvilku je fajn a potom zasa plac a kolom dokola.

tinki
1. júl 2013

@harinecko reflux je vtedy, ak nie je dobre vyvinutá záklopka a potrava sa vracia späť do pažeráka aj so žalúdočnou kyselinou. A tá deti páli, vtedy chcú piť, aby sa im uľavilo. Ale to, že jedia im problém len zhoršuje, pretože v polohe po ležiačky majú stále problém. A to je taký nočný kolotoč.. Nemusí zvracať, stačí, že tá potrava mu vyjde zo žalúdka a vlastne toto robí dieťatku bolesť..
Mojej pomohlo ak spala na brušku..Keď mala pol roka často sme s ňou po nociach pochodovali, lebo spala len v nosiči /klokanka/..Alebo teda na brušku, ale na veľkom vankúši..že bola dosť vyvýšená..
Je dobré u detí podložiť aj nožičky postielky, nie vankúš, ani matrac, ale nožičky postielky..
Intolerancia laktózy sa prejavuje kŕčmi bruška, hnačkami..A mal by to stále, keďže je na mlieku..Príkrmy môžu robiť tiež svoje, neviem ale čo mu dávaš..Jeden druh príkrmu mu dávaj tri dni a sleduj reakciu, potom iný druh príkrmu a znova tri dni..Príkrmy nedávaj večer ale na obed..Nedávaj mu kašičky večer, môže mu trávenie ešte viacej sťažiť..

jovzin
9. dec 2013

Ahojte
Chceli by som sa poradit s vami dievcata 🙂

Mame posledny tyzden dost rusne noci. Maly ma 15 mesaicov, zacal vela prdiet aj cez den ale aj v noci. Cez den je celkom v pohode a kludne sa hrajka a papa a vsetko. Ale v noci sa budi aj 2 krat a place a place mne to vyzera ako by to slo az do zachvatu. Najprv sme nevedeli preco to je kedze sme boli cely tyzden na navsteve u mojho starsieho brata. Tak sme mysleli ze cudzie prostredie tak preto vyvadza. Avsak neskor manzelka spozorovala ze ked sa v noci zobudi tak dost tlaci ako by chcel sa vyprazdnit a ze dviha zadok dohora. Planujeme mu davat znova espumizan kvapky kedze mu ich uz dost dlho netrebalo davat mozno aj 7 mesiacov.

Budeme musiet asi skocit aj k lekarke mam taky pocit.
Ale chcem sa poradit ci nahodou nemal niekto niecio podobne ? A ake to vyliecil pripadne ci to je nejake forma koliky ?

Dakujem pkene za pomoc
Pekny Den prajem
S pozdravom ostava
Jozef

lubbie
24. jan 2014

@jovzin Dobry den, mame podobny problem, maly ma uz 2 roky 3 mesiace, ma take nafuknute, vypulene brusko, cely den poprdkava a v noci sa tak 2 x budi...Chcem sa spytat, ako ste dopadli u doktorky? Vedia z coho to je? Diki. Lub

jovzin
3. apr 2014

@lubbie
Ahoj tak mi sme davali nadalej espumizan.
Co sa tyka doktorky tak sa priznam ze si nespominam ci sme tam boli alebo nie nakoniec.

Ale malemu dost pomahaju tie espumizan kvapky.

ivana1206
17. júl 2017

Ahojte,viem, že už od tejto diskusie prešli veeeelmi veľa času, ale máme ten istý problém s bruškom... máme rok a sedem mesiacov... Poraďte, čo vám pomohlo.. ďakujem
@harinecko
@lubbie
@vcielka0
@maculienka123

maculienka123
18. júl 2017

@ivana1206
Ahoj,v našom prípade to trvalo do 3 rokov a potom to samo postupne ustupovalo ale do 3 rokov som sa nevyspala,som myslela,že to neprejde ale stalo sa🙂

ivana1206
28. aug 2017

maculienka123
Ďakujem,uf... Jaj... Ja už tak potrebujem spánok... Bodaj by to už prešlo...

maruska5555
4. dec 2017

Ahojte. Tak my sme mali podobny problem. Od narodenia koliky do 5 mesiacov. Odvtedy sme stale davali espumusan kvapky. Ked som ich nahodou niekedy vysadila, tak to zase zacalo. Maly ma 14 mesiacov a ma stale problemy s vetrami. Nam ale nadovazok zistili alergiu na kravske mlieko tak sme zacali davat nutrilon allergy care s hydrolyzovanou bielkovinou. To trochu pomohlo. Ale aj tak ked mu cely den nedam espumisan, tak v noci strasne place a vrti sa. Niekedy neplace ale sa len mrvi a vzdycha. Tiez som sa vobec nevyspala. Inak zaujimave bolo ze nam zistovali alergiu u gastroenterologa aj na alergologii. A gastroentrolog to nenasiel a alergolog ano. Takze sa to nemusi vzdy zachytit. Treba vyskusat bezlaktozove alebo mlieko s hydrolyzovanou bielkovinou a pozorovat ci sa stav nezlepsi.