Neurovývojová stimulácia a RMTi - skúsenosti

17. aug 2024

Ahojte, máte prosím skúsenosti? Môj takmer 6 ročný syn je podla klinického psychologa autista. Ešte čakáme na potvrdenie diagnózy psychiatrom, ktorého máme za 2 mesiace. Na internete som našla tieto terapie. Myslela som, že sú ako všade dlhé poradovníky, tak som kontaktovala pani, čo to robí a ona, že jej niekto vypadol za 2 týždne. Neviem, či máme do toho ísť už pred psychiatrom, navyše keď začína nový školský rok, syn bude predškolák. Dočítala som sa, že na začiatku terapie býva zhoršenie. Aké máte skúsenosti, nastalo po terapii zlepšenie, bolo na začiatku aj prechodné zhoršenie, ak áno, tak v čom a ako dlho? Máme to skúsiť už teraz? Čo myslíte?

andulka1988
17. aug 2024

Podľa toho čo vidím ja tak niekomu terapia pomôže niekomu nie. Záleží od dieťatka ako napreduje,niekedy pekné to ide a bum a sme na začiatku. Sama musíš vidieť ako na tom je. U nás je to tak že je obdobie keď ide ako píla a zo dňa na deň už akoby zabudla aj na naučené. Ale za pokus nič nedáš. Ak terapia nepomôže tak určite neublíži

tulipanik12
17. aug 2024

@andulka1988 Autistovi skúsiť podávať probiotiká a ešte B 12,ono sa to časom zlepší

autor
17. aug 2024

@tulipanik12 Myslíte, že aj probiotiká pomáhajú? Dávam omega-3 a teraz som začala aj B- komplex.

thereisabear
17. aug 2024

Na takýto typ terapie chodia nie len autisti. Na začiatok ho aj tak otestuje a uvidíte, čo vám povie. Ja by som do toho šla. Pedopsychiater väčšinou len vychádza z papierov od psychológa, nezvykne zmeniť diagnózu.

tulipanik12
17. aug 2024

Nechce sa mi tak veľa vypisovať,no ja som mala dcéru do troch rokov veľmi zle na tom,nerozprávala(málo čo),záchvaty hnevu pri iných deťoch,keď fúkal vietor atď. Pochodila som s ňou kade tade až v BA na UK a im sa až tak zle nezdala.Plakávala mi od mala v kuse cez deň aj v noci,a potom sa v 3 rokoch vyjadrila,keď zas raz po mne hodila fľašku s mliekom,že to ju z toho mlieka bolí bruško.Odvtedy prísna bezlaktózová diéta a už chodí do 6.triedy a nikto by nepovedal,že jej niekedy niečo bolo Keď som s ňou bola onoho času na psychiatrii v Čadci a bola vtedy fakt strašne chudá,nechcela vôbec nič jedávať len Milka čokolády a keksy,tak tam mi dosť stará pani doktorka povedala,že ona sa síce autizmu nevenuje,no nič zvláštne na nej nevidí iba,že je strašne chudá a vtedy zahlásila jednu múdru vetu,ktorú si pamätám celý život "Najprv jej riešte trávenie až potom mozog."Som sa ešte objednala na gastro do Martina(aj keď som už vedela,že má intolerancia na laktózu) A dozvedela som sa napr.že aj keď neexistuje bezlaktózový termíx,tak existuje niečo také ako Laktázan a brala jej kopu krvi na skúmanie na rôzne alergie atď.

autor
17. aug 2024

@tulipanik12 Prosím poradíte aj nejaké konkrétné probiotika?

domininini
17. aug 2024

Podla mna najlepsie su bulharske probiotika 🙂

tulipanik12
17. aug 2024

Mne vtedy v Martine odporučili Biopron forte,že má užívať,je síce v kapsulkách a samozrejme,že ho mala problém prehltnúť ako takmer všetky lieky,tak som jej ho vysýpavala na lyžičku,lebo MUDr. povedala,že aj tak je to lepšie ako nič.Ale možno sú aj lepšie.Ja som bola pri nej doma na predĺženej platenej materskej do 6 rokov,no do škôlky šla ako 4 ročná,pretože už sa vtedy znormalizovala a začali jej chýbať deti.Samoztejme do normálnej ju neprijali,tak som ju dala do súkromnej a som zato rada,bolo tam málo detí,viac sa jej venovali a dokonca ju aj naučili držať správne pero v ruke a nie ako kôl.

autor
17. aug 2024

@tulipanik12 Ako dlho ste ich dávali? A každý deň, aj ked mala jogurt? Vyskúšala by som to, syn má aj problém s imunitou, viac je chorý, ako bez choroby, možno by to pomohlo aj na to..

tulipanik12
17. aug 2024

Prvý rok dva určite denne,teraz už len sem tam,no stále má kúpené kvapky B-komplex,čo ako jediné obsahujú aj B 12 a tie jej dávam,keď sa jej točí hlava,keď nevie zaspať alebo keď má v škole písomku a je z nej nervózna.A nie,nie je dobrá žiačka teraz na konci 6-ky mala aj dve 3-ky,no sú aj horší žiaci.No pravidelne sa s ňou učím,možno niečo k tomu dopomohli aj tie 2 covidové roky,čo fungovali iba on-line.

tulipanik12
17. aug 2024

@tulipanik12 Ozaj som zabudla,ona jogurt ani také veci z kyslého mlieka vôbec neje ani nič s bryndzou ani s kyslou smotanou.Teraz posledný rok mi začala už jedávať mliečne polievky či omáčky samozrejme všetko z bezlaktózového mlieka.Prvé 3 roky som varila nadvojako,no už má to prestalo baviť.

andulka1988
18. aug 2024

Omega 3 by mali podporiť činnosť mozgu,ale či pomôže ťažko povedať ale určite neublíži

autor
19. aug 2024

Ďakujem za odpovede 🙂 Syn dnes dostal 1x Biopron Forte, tak uvidíme.. Samozrejme nečakám z doplňkov stravy zázraky, ale mám aspoň nádej, že by mohlo nastať keď aj len minimálne zlepšenie, lebo napr. po omega 3 sa mi zdá trošku zlepšenie.

S neurovývojovou stimuláciou a RMTi nemá ešte niekto skúsenosti ? Začala som sa toho obávať.. Nemôže to synovi nejak ublížiť?

30katrusa40
19. aug 2024

Prečo diagnostika tak neskoro? Psychológ vám nič neodporučil ? Nám dala psychologička aj odporucanie na terapie na základe jej vyšetrenia. Terapie sme potom hľadali kde robia tie odporúčané. Aké má váš syn problémy ?

majkabh
19. aug 2024

Mamičky tu radia dobre, aby akákoľvek terapia fungovala, treba dat do poriadku trávenie (zastaviť neurozápalové procesy, mat dobrý crevny mikrobiom). RMTi je jedna z metód na integráciu primitívnych reflexov (ako inpp, brain gym) - pomáha v motorickom vývine (kt. je bránou k iným kognitivnym procesom). Môže pomôcť výrazne, ale rovnako nemusí "stačiť"... Deti mozu byť pri RMTi emocionalnejsie, viac vzdorovite...