Netypické správanie 21-mesačného syna.

anez30
18. feb 2020

Dobrý deň všetkým mamičkám. Idem si k Vám po radu, po názor, čokoľvek . V skratke: mám 21 mesačného syna ,niektoré jeho prejavy sú podľa mna zvláštne . No smeje sa veľmi rad, naháňa sa rad , pije sám z pohára , ukáže keď sa mu chce aký je veľký , niekedy ťap ťap ťapušky, niekedy dá aj pusu... niekedy však chodí po špičkách , stále zle v noci aj poobede spáva , keď mumpoviem ukaz hava neukáže , keď mu poviem ukaz noštek neukáže , s hračkami sa hra že ich rozhadzuje po zemi , niekedy stavia aj kocky na seba a potom ich zasa rozhadzuje , v knižke si rad listuje a ukazuje zvieratká a ja mu musím hovoriť aké je to zvieratko , mne on neukáže keď chcem. Keď sa teší máva rukami a brnka prstami do hocičoho akokeby na strunu. Pozera mi do oci ale tiež nie úplne stále , to neviem posúdiť že či je to ok, nerozpráva žiadne slova len svoju reč , keď poviem dones knihu alebo loptu alebo hocičo tak nedonesie , mám pocit že nerozumie . Naučil sa otvárať dvere kľúčnou tak len otvára zatvára , pobehuje hore dolu stále aj vonku, nechce ísť tam kam ja a tak . Myslite že môže nastať obrat? Napr po 2 roku? Za každé slovo budem vďačná , hľadám len info , ja to riešiť určite budem ak neuvidím posun hlavne teda v tom porozumení . Už dom tu všeličo počítala a niekedy som už z toho na dne.

ludinka
18. feb 2020

@anez30 no ako si sama popísala syn sa nevyvíja ,,tabuľkovo,, môj bol natom podobne, ,, obrat ako píšeš nenastal, ale po druhom roku sa to zlepšilo,, začal to doháňať, teraz má skoro 5 rokov, chodí do normálnej škôlky, hovorí celé vety ale napríklad rody, pády, predložky mu robia stále problém...diagnóza narušený vývoj reci, ono to neznie ako nejaká strašná diagnóza, ale keď sa dieťa vyvíja neštandardne, odrazí sa to na jeho psychike, a spravani
S takým dieťaťom treba začať pracovať, odporúčam skupinu na fcb rodičia detí s vývojovú disfaziou, a ako prvé treba nájsť dobrého logopeda!
Pediater pravdepodobne odporučí aj ušné a neurológiu, ale to ma väčšina takýchto detí v poriadku

ludinka
18. feb 2020

@anez30 z toho čo píšeš mi je jasné že sa obavas autizmu, ale v tomto veku také správanie ešte nič neznamena.(ani žiaden psychológ ti diagnózu nedá)

anez30
autor
18. feb 2020

@ludinka áno toho sa obávam najviac, lebo je to do konca života , viem že na stanovenie diagnózy je skoro, ale bojím sa , lebo v rodine ani vo svojom okolo som ešte take správanie nevidela. Všetci sme zdraví a to je v rodine veľa deti , bezproblémový porod , tak sa stále pýtam prečo?

mogaa
18. feb 2020

Ťažko povedať či rozumie a koľko rozumie ak rozpráva len svojou hatlaninkou....Reč problém nie je, ak používa svoju hatlaninku tak môže naskočiť neskôr...Vie sa dorozumieť? ukáže ti čo chce? to že neukáže alebo neuorbí čo po ňom chceš tiež nemusí byť žiadny problém, deti sú v tomto období "hluché" - urobia len čo chcú a kedy chcú....naša mala 2roky, tiež stále hatlaninka, teda okrem pár slov ako mama, ham, nejde,čau....keď sa jej chce tak urobí čo jej povieš,ale keď nemá svoj deň tak na teba bude len pozerať,v lepšom prípade ti povie ne-ne-ne....ono nie nadarno sa veľa z diagnóz ako autizmus alebo porucha vývoja reči, či porucha porozumenia stanovuje po 3roku, lebo dovtedy príznaky môžu sedieť na hocaké zdravé dieťa

pribinak
18. feb 2020

Sorry, ale úplne normálne dieťa. Nič nezvyčajne. Nie som žiadny odborník, ale neviem čo vlastne riešiš. Akože akú hru očakávaš od takého krpca, len rozhadzovanie.
To že používa hatlaninu, je normálny vývoj reči.
Nechaj ho, však niektoré matky tak sledujú svoje deti, že tie majú pomaly z toho tiky. A potom sa ešte čudujú, že dieťa je take či onaké.

evalin88
18. feb 2020

@anez30 moj bude mat 2 roky v marci, vie ukazat zvieratka ale nie pomenovat, vie napodobnit ako robia, nemam pocit ze by bol vyrazne pozadu, ze nechce ist kam vy sa nam stava bezne, nehovori skoro nic okrem mama daj, brm brm.. a svojej reci. Moj syn bapr reaguje ked ho volam alebo na neho rozpravam. Ale ak sa ho opytam ako sa vola pokruti hlavou. Akoby nebol s tym menom OK.. a neviem preco.

anez30
autor
18. feb 2020

@pribinak niekedy si myslím o sebe že som už ja ta ktorá je psycho , to je pravda , preto som sem aj napísala a upokojila samu seba hlavne 🤷🏼‍♀️

anez30
autor
18. feb 2020

@mogaa keď chce niečo napr. piť tak má privedie do kuchyne kde má hrnček , neukáže prstom ale dovedie nás alebo naznačí nám čo mame urobiť , no niekedy ho nepochopím tak sa zlostí.

klarka56
18. feb 2020

@pribinak ako matka dieťaťa s dg detský autizmus ti môžem povedať, že píšeš úplné bludy. Je fajn si dieťa všímať, nie kŕčovito, ale pri väčšej odchýlke v správaní sa poradiť s pediatrom, logopédom a pod. Jediné, s čím súhlasím, že nie si odborník.
Tým samozrejme nechcem povedať, že tvoje dieťatko má PAS @anez30. Len nemám rada takéto šplechy, aké sú matky hysterické a preháňajú, každá si najlepšie pozná SVOJE dieťa a nech dá na intuíciu.

kittykat22
18. feb 2020

@anez30 ved uz neblazni. Normalne dieta. Ma 21 mesiacov, co by si po nom chcela? Sibnuto kontrolujes kazdy jeho pobyb. Nase dieta do 3 rokov nepovedalo nic, vrieskalo, revalo, nespolupracovalo a bolo to jednym slovom velmi netradicne a narocne dieta. Tabulky uplne kantare - a je to krasny zdravy 8r chlapec. Je rozdiel netabulkove deti, a deti s poruchami. Deti ktore maju poruchu maju specificke prejavy s ktorymi tvoje dieta v popise nema nic spolocne. Ak takto budes analyzovat kazdy pohyb svojho dietata tak ta porazi. Namiesto uzivania dieta premarnis jeho najkrajsie pokroky analyzovanim a hladanim chyb. Ako mi radi dobry kamarat ked vymyslam tieto bejkarny - osprchuj sa studenou vodou 😀 To by som poradila aj ja tebe 😅

ludinka
18. feb 2020

@kittykat22 ono je rozdiel či dieťa nespolupracuje preto že nechce, alebo preto že nerozumie...ak nerozumie tak je tam v tomto veku predpoklad narušeného vývoja reči a bolo by fajn s ním pracovať, ja to viem porovnať pretože mám dve deti a jedno z nich ten narušený vovojs malo

kittykat22
18. feb 2020

@ludinka podla popisu je dieta uplne v poriadku.

elizabeth88
18. feb 2020

@pribinak mna to tiez napadlo,ze na svoj vek o.k.,ale netrufam si to stopercentne tvrdit,nepoznam vela deticiek.🙂

klarka56
18. feb 2020

@kittykat22 to je dosť stručný popis na zhodnotenie stavu (či si detský psychológ?).
@ludinka je to smutné na jednej strane, lebo vo veľa prípadoch (nehovorím, že tento konkrétny) to dieťatko vie krásne dobehnúť pomocou logopéda, terapií a pod., len mamička nerieši, lebo jej tu niekto povie, aby nebláznila... Z vlastnej skúsenosti by každá mamina mala dať hlavne na SEBA, na svoje pocity.

ludinka
18. feb 2020

@klarka56 presne tak!!

klarka56
18. feb 2020

@anez30 ešte je maličký a veľa detí má podobné črty a nemajú diagnózu, neboj sa 🙂 Minimálne by som s ním ale pracovala na porozumení reči, to neuškodí, len pomôže (aj v neskoršom veku - škôlka/škola). Tieto maličké deti vedia nasávať informácie ako špongie 🙂

pribinak
18. feb 2020

@klarka56 jasne, ty si pojedia všetku múdrosť sveta. Odborníkom trvá aj viac ako rok kým dieťa zdisgnostikuju, ale tu niektoré matky na základe jedného znaku urobíš hotovú diagnostiku na počkanie
Zato že tvoje dieťa má PAS ti neznamená že si neviem aký odborník. Niektoré matky sa tu priam vyžívajú v strašení ostatných mam.

klarka56
18. feb 2020

@pribinak kde píšem, že má dieťa diagnózu? Bože žena, nebuď teľa. Prosím ale ozaj mi vyznač, kde som napísala... Čítaj s porozumením a nie s nervami.

denuss
18. feb 2020

nedaj sa uchlacholit, ze vsetko dobehne, ze z toho vyrastie..ja som tu chybu spravila pri syncekovi a kvoli tomu dllho stagnoval a rovesnikov nema sancu dobehnut..u nas to zacinalo podobne a syncek ma diagnozu.prajem, aby bol vas pripad iny, ale na nic sa nespoliehaj a ries to s ozajstnymi odbornikmi(nie na MK).odkial si?mozno viem poradit odbornika. drzim palce

denuss
18. feb 2020

este som chcela..ak nerozumie, zazrak zo dna na den v reci urcite nepride..najprv musi prist porozumenie, az potom moze prist funkcna rec..mam to od odbornikov a aj odsledovane na mojich zdravych detoch a autikovi..mozno treba k syncekovi len individualny pristup a pomoct mu s porozumenim a vsetko potom pojde spravnym smerom..drzim palce

pribinak
18. feb 2020

@klarka56 počuj krava, ja nie som žiadne tela. Ja píšem, že keď tvoje dieťa dgn., to neznamená že ty si najväčší odborník.
Nauč sa citát !!!!

klarka56
18. feb 2020

@pribinak veruže si tela... A riadne. Ja sa na rozdiel od teba na odborníka nehrám.

anez30
autor
18. feb 2020

@evalin88 môj ich ani nenapodobnuje ani nevie ukázať ani kde má nos , ocko a pod. a učím ho to už straaaasne dlho 🤷🏼‍♀️

pribinak
18. feb 2020

@klarka56 no keď to povieš ty 😂😂😂😂😂 ty tak ako ja si to dieťa nevidela, takze môžeš mudrovať len na základe svojich domnienok, ty krava

snehulienka8
18. feb 2020

@anez30 co vravel vas pediater?

klarka56
18. feb 2020

@pribinak 👌 akože IQ hupaci (modrý) konik...

pribinak
18. feb 2020

@klarka56 píšeš o sebe, že?

anez30
autor
18. feb 2020

@snehulienka8 syn vôbec nebýva chorý , naposledy sme tam boli keď mal 15 m a vtedy som toto vôbec ešte neriešila . Takze nič nehovoril k tomuto zatiaľ .

klarka56
18. feb 2020

@pribinak 🤦‍♀️ isteže...

@anez30 prepáč za spam. Poradím už asi jedine, najhoršie co môže byt, sú rady tuto od takých, čo ani nevedia, ako môže vyzerať narušený / oneskorený vývin reči. Porad sa s pediatrom alebo logopedom, či to treba u vás riešiť. To sú hravé terapie, nič hrozné, ale dieťa vie pekne napredovať. Hlavne v porozumení reči.

snehulienka8
18. feb 2020

@anez30 a nemozte k nemu ist len tak, ze sa chces poradit?? ..pripadne nech ta nasmeruje niekam? nie je nejaka kontrola vo veku 24mesiacov? pockaj do kontroly, zatial nestresuj, pozoruj..