Nesprávna chôdza u detí a ploché nohy

nikols
1. dec 2011

Moja dcera ma za chvilu 3 roky a chodi pomaly vsade ju musim za sebou tahat,pričom chodidla kladie vyrazne smerom do vnutra a akokeby aj spickovala.Ortopedicka jej predpisala korytkove vlozky so slovami ze nic sa nedeje ze takto chodi vzhladom na vek,ale ze ma ploche nohy tak preto tie vlozky.
Mne ale tato chodza uplne v poriadku nepripada,navyse odkedy ma tie vlozky nic sa nezlepsilo,naopak este aj vlavy ze nevladze chodit,lebo ju bolia nohy.Rada by som sa s Vami podelila o Vase skusenosti.

sisaha
1. dec 2011

@nikols asi by som sa na tvojom mieste poradila s inou ortopedickou.. Jednu vadu chôdze (teraz ale neviem, ktoru) znamej ortopedicka korigovala tak, ze dieta na doma nosilo sandalky naopak, cize lavu na pravej a opacne..a naslapovanie nohy sa zlepsilo...Urcite to ale treba konzultovat s niekym inym, hlavne ak mas pocit, ze sa to nezlepsuje

terina25
1. sep 2012

oživujem túto tému...chcem sa spýtať,či niektorá mamička nemá skúsenosť so zlým ,,chodením,, Všimli sme si u syna,že keď chodí ,tak dáva nohy ,,dovnútra,, ako keby našľapoval až na kosť a má aj ploché nohy.sme objednaný 7.9.ku ortopedovi.syn má 2 roky. mali to aj vaše deti?ako sa to lieči?stačia len ortopedické vložky a napraví sa tým aj chodza,alebo tie sú len na ploché nohy?prípadne dávajú na to nejaké špeciálne topánky,cviky,rehabilitácie...Nemám predstavu,čo na to može pomocť a mám z toho dosť obavy.

ďakujem za odpovede.

sara07
1. sep 2012

@terina25 kamoškin malý mal taký problém,,,,vytačal nohy do vnutra..najskôr mu dali také popruhy a špeciálnu ortopedikú obuv,,,potom mal iba obuv a také plastové korytka ako vložky...pekne sa mu to zrovnalo pri chôdzi ešte pri behu . cvičit myslím necvičili ale viem že ho aj upozornovali aby pekne kladol nožičky ako mamička

terina25
1. sep 2012

@sara07 ďakujem za odpoveď. a tie popruhy nevieš ako nosil?lebo si to neviem predstaviť.viem,že sa dávajú nejaké,keď má dieťa krivé nožky napr.do 0 .ale o tom,aby ich dávali,keď zle kladie len nožky pri chodzi som ešte nepočula. on nemá krivé nohy,len zle našľapuje na chodidlá-kladie ich do vnútra.preto si to neviem ani predstaviť,kde by mu dali tie popruhy

sara07
1. sep 2012

@terina25 tak to mal nejak obtočené aby mu to držalo rovno nohu...myslím že im to priamo ukazovali u mudr..no či mal aj do o nohy to neviem ako nejak som to neriešila ..ved uvidíš..asi pol roka ich len mal

terina25
1. sep 2012

@sara07 ďakujem za info.dosť sa bojím ako to dopadne.dúfam,že dajú len vložky,je ešte malý,tak dúfam,že sa to napraví.

anjelicek26
1. sep 2012

@terina25 - predovsetkym treba cvicit, cvicit, cvicit. Korytkova vlozka ci ortopedicka topanka sice nohu drzi v spravnej polohe, ale defekt ako taky neodstrani.

beruska.zuzanka
1. sep 2012

@terina25 ahoj, my máme rovnaký "problém" a chodíme cvičiť/rehabilitovať, cvičíme aj doma. Sú to cvičenia hravou formou, nič násilné, cvičili sme aj Vojtu, pred rokom ešte, pomohlo, ale ako sme prestali, po čase nastal problém opäť... Takže ako vraví
@anjelicek26 cvičiť cvičiť cvičiť... 😉

My máme svoju rehabilitačnú sestru, s ktorou sme cvičili aj pred rokom, je super, milá a trpezlivá, cviky mi predviedla, dostali sme aj zoznam s nákresmi, pokúpila som nejaké pomôcky, nič drahé a náročné, neboj a ide nám to, ale akopovedala sama sestra, je to na dlho... ale je to zábava 🙂 Ak chceš, písni tu, alebo IP pre konkrétne info 😉

terina25
2. sep 2012

@beruska.zuzanka ďakujem pekne za odpoveď.pozerám,že máš dcérku.A kedy si s ňou bola s tým u lekára?náš má 2 roky a 2 mesiace,tak dúfam,že sa to napraví skoro.Aj dcéra predtým tak chodila ,ale teraz už chodí správne.a nikde som s ňou nebola.No ploché nohy má stále,takže dám pozrieť aj ju.Čítala som,že vraj na ploché nohy je dobré aj chodiť po špičkách-myslím,že v časopise mama a ja o tom bol článok. A aké cviky robíte na tú chodzu? Dúfam,že sa mu to skoro napraví.Nechcem ,aby mal problém neskor s chrbticou,tak ako ja.Ja som povedala,že čo sa týka chrbtice,nemožem nič zanedbať,lebo nechcem,aby mal také bolesti ako ja.tak aj preto idem s tým,čím skor.

a vyšetrenie ako prebiehalo?len mu povie,aby chodil?lenže mojmu synovi,keď chodí v topánkach to ani nevidno.len keď chodí naboso.

Naozaj ďakujem za info,dosť si ma ukľudnila 😵 🙂

jarus1
2. sep 2012

súhlasím s anjelicek26, nosíme ortopedické topánočky odkedy chodí, vložky už rok, ale zatiaľ to na ploché nôžky vplyv nemá. Našťastie chodíme normálne, bez špičkovania či vybočovania. Ale tiež neviem kedy sa vlastne plochá noha dokáže upraviť, ked za roky nevidím žiadny posun ☹

terina25
2. sep 2012

@jarus1 tak to by aj mňa zaujímalo,kedy sa to napraví.tuším,že do 3 rokov je to ešte v poriadku,keď sú aj ploché nohy.ale po 3 rokoch je to už problém. 😒

jarus1
2. sep 2012

@terina25 bola som na kontrolu u ortopeda, ked mala malá 3,5 roka, teraz v júli a povedal, že to ešte netreba riešiť. Samozrejme vhodná ortopedická obuv, pevná päta a sledovanie správnosti chodenia. Ešte spomenul 1.stupeň, takže určite aj to má veľký význam

beruska.zuzanka
2. sep 2012

@terina25 ahoj 🙂 takže k otázkam...

Emka sa narodila s tým, že v brušku mala "abnormálne" postavenie chodidiel, to znamená, že bola uložená štýlom, nôžky vytočené k sebe, neviem, či si to vieš predstaviť. Už v pôrodnici sme teda masírovali a robili sme tak až do nejakého 6teho mesiaca, kedy sa jej to upravilo.
Keď sa začala stavať a chodiť okolo nábytku, čo bolo okolo 10teho mesiaca, objavilo sa to znovu, vytáčala nôžky, teda hlavne palčeky na nohách tak zvláštne dovnútra, bolo mi vysvetlené, že si tak udržiavala stabilitu, ževraj z toho vyrastie, dostala na doma sandálky s pevnou pätou a klenbou a znovu sa to začalo celkom upravovať. Stále to však nebolo "to pravé orechové".
Mala nejakých 14 mesiacov, keď sme sa popýtali k nášmu ortopédovi, kde sme teda odvtedy neboli, pretože sa mi nezdá ako odborník, nakoľko malú vyšetril len pohmatom chodidla a podľa toho jej predpísal rovno orto vložky a topánky na mieru. Ja som sa pýtala na "nejaké cvičenia", tak nás poslal do detského rehabilitačného centra tu u nás, je tam skvelý lekár a úžasné sestričky, ktoré to s deťmi vedia...
Vtedy ešte stále behala okolo nábytku, za ruku nechcela, takže sa mu tam naboso prešla okolo lehátka, usúdil, že to nie je nejaká "závažná porucha" ale že to nie je celkom ok, že tak ukladá nôžky dokriva. Skontroloval jej svalový tonus a motorické reakcie a veľmi sa čudoval, že ešte nechodí úplne sama bez opory nábytku, že už má na to všetky predpoklady. Dohodli sme sa na termínoch cvičení a bolo.
Na druhý deň popoludní Emka urobila prvé samostatné kroky doma v chodbe, asi dala na pána doktora, že už je na čase 😀 😀 😀

Cvičili sme najskôr toho Vojtu so sestričkou, to bolo hrozné, mala bola už veľká, tvrdohlavá a celkom ťažká, mala cez 10 kíl už, tak to bolo celkom ťažké, ale aj napriek tomu sme sa snažili asi 3 mesiace, stav sa zlepšil, uznali sme, že môžeme s vojtom skončiť a ukázať sme sa mali, keď bude mať tri roky, že bude rozumnejšia a bude vedieť, čo od nej chceme pri ostatných cvičeniach.
Ja som sa rozhodla prísť už v dva a pol roku, urobila som dobre, malá je dosť vnímavá, vie, čo od nej chceme, pokiaľ jej to jednoducho vysvetlíme a predvedieme.
Cvikov máme asi 10, je medzi nimi aj stavanie sa na špičky, dvíhanie predmetov zo zeme bosými prštekmi, to robí veľmi rada, máme malé drevené farebné korálky, a niekoľko ďalších cvikov, ktoré je trošku na dlho opisovať, niektoré máme naopak zakázané, aj keď sú na ploché nohy, ale každý prípad je indivindia má svoje odchýlky.

Je superchodiť naboso po kameňoch, po piesku, po tráve, čo sme teraz v lete dosť praktizovali.

Takže pri vyšetrení sa prechádzame naboso, vyšetruje pán doktor aj pohmatom, aj chceli vidieť, ako to vyzerá, keď sa postaví na špice.

Držím prsty, určite sa to upraví😉

terina25
7. sep 2012

@beruska.zuzanka
@jarus1

dnes sme boli na ortopedii.predpísali nám ort.vložky do topánok.syn ich má už doma.nechcel si dať obkresliť nohu,tak mu dali len také,kt. mali v ambulancii.ináč by mu vyrobili na mieru.Dcére urobia na mieru,bude ich mať o cca týždeň.Dcéra to nemá až tak hrozné,ale syn,že to má dosť pokročilé.takže to,že tie nožky dáva dovnútra je vlastne preto,lebo má ploché nohy.lekár sa nás pýtal,či si to nikto nevšimol a prečo sme neprišli skor. ☹ nespomenul žiadne cviky.len tie vložky do topánok a ort.topánky že má nosiť .a aj doma nosiť papučky ort.,nie naboso.cviky som pozerala na nete,ale tak syn to ešte nevie.dcérka v pohode opakuje,ale on nie,je ešte malý.tak dúfam,že sa to zlepší.

beruska.zuzanka
7. sep 2012

@terina25 fíha, tak zaujímavé, aspoň vás mohli ešte k nejakému odborníkovi poslať... čo by určil, či nejaké cviky, alebo aspoň masáže sú vhodné... ale náš orto bol rovnaký, už k nemu nechodím, vedel len topánky predpísať, žiadne cviky, ani nič...
každopádne držím palce 😉

terina25
7. sep 2012

@beruska.zuzanka dosť lekár krútil hlavou,že je to dosť zlé 😢 a tiež som sa čudovala,že prečo nepovedal k tomu viac.ešte sa aj pomýlil a do papierov napísal synovu diagnozu dcére a dcérinu synovi. 😒 no,možno tie cviky nespomenul kvoli synovmu veku,pretože som ich doma s ním skúšala a nevie ich urobiť - tie čo som našla na nete.ja dúfam,že sa to napraví.

jarus1
8. sep 2012

@terina25 ahoj, ja na tvojom mieste by som sa objednala na detskú orotpediu v Žiline. Je to špecializované pracovisko pre deti. Sama som tam absolvovala liečbu s malou dcérkou. Určite minimálne konzultáciu u primára, dr.Popluhára

terina25
9. sep 2012

@jarus1 no,lenže ja som z Košíc nie zo Žiliny...

jarus1
9. sep 2012

@terina25 ja som z Nitry a absolvovala som liečbu s malou v Žiline...neľutujem

terina25
10. sep 2012

@jarus1 no,lenže ja mám ešte jedno dieťa o ktoré sa musím tiež starať.a Košice sú trošku ďalej ako Nitra.

a písala si,že nosíte len ort.topánky a vložky a že nevidíš žiaden rozdiel za tie roky...tak neviem akú liečbu si potom absolvovala a či to bolo vobec dobré,keď si napísala,že žiadne zlepšenie u vás nie je. A ešte si písala,že si bola na kontrole u lekára,a že to ešte netreba riešiť.Tak načo si potom bola na tej liečbe,ak to netreba liečiť? A moj syn má ešte len 2 roky,kdežto tvoja dcéra má viac ako 3 roky. teraz to nemyslím v zlom,ale je mi to trochu čudné,že si písala,že nosíte len ort.topánky+vložky a že nevidíš žiadne zlepšenie.liečbu si žiadnu nespomínala a teraz mi radíš ísť na liečbu do Žiliny,keď ty u tvojej dcéry nevidíš žiadne zlepšenie.

tá liečba nie je náhodou len ,,ukázanie,, nejakých cvikov,kt.máte doma cvičiť?to som si našla už na nete,ale syn je ešte malý a nevie to urobiť. 😖

jarus1
10. sep 2012

@terina25 absolvovala som liečbu, ked mala malá 4 mesiace....vyklbený bedrový klb a následne kratšia nožička ☹ . Ploché nôžky sú len "bonus" ☹ . Preto som písala, že ploché nôžky sú stále ploché. Avšak nemáme iný problém s chôdzou (špičkovanie, alebo dávanie nôžky dovnútra).
Chcela si poradiť, tak som poradila...je to každého vec kde pôjde 🙂

jarus1
10. sep 2012

@terina25 ale uznávam, je to o 50 km dalej ako z Nitry ☹ .
Všimla som si, že tam liečba ťažké a komplikované prípady. Našu situáciu v Nitre nevedeli vyriešiť.
Držím palce, aby ste čím skôr našli správnu cestu 😵

rius
5. jan 2013

Maminky a aké topánky dávate deťom alebo do akých vkladáte tie vložky. Ja som ortopedičke povedala že máme ortopedické korkové od Protetiky a ona na to povedala že tie sú najhoršie a mám kúpiť takét tvrdé no ale aké sú tie tvrdé???

fraufrt
5. jan 2013

@rius dcerka nosi topanocky a sandalky len znacky Protetika alebo Sante, chodi od 9,5mesiasa uplne sama a od vtedy nosi tuto obuv. Cvicili sme vojtovku a rehabilitovali sme, nasa Dr. zasa odporucala len ortopedicku obuv a ja neviem, ci je u nas dostupna aj ina znacka na trhu ako tieto. (Ak niekto vie, necham sa poucit.) Doporucovala aj chodit naboso, hlavne v lete po piesku, trave, nerovnom povrchu... vo vnutri nosime len sandalky lebo mame plavajucu podlahu a dlazbu, takze aby nebolo zima... Podla mna do ortop. topanok uz vlozky vkladat nemusis.

rius
6. jan 2013

@fraufrt veľmi pekne ti ďakujem. 🙂

bibinka44
16. feb 2013

dobry den, moja dcerka uz od kedy zacala chodit naslapuje zle na nozicky, dava ich obe spickami dovnutra a naslapuje trochu na vonkajsiu stranu chodidla.... chodime ku ortopedovi uz od malicka ale najprv nam povedal ze je vsetko v poriadku ze do troch rokov deti chodia hocijako a nemam si to vsimat, ale mne to nedalo a tak som bola za nim o rok znova a zas povedal ze to nic nieje.... aj napriek tomu som bola pred tretim rockom znova a tak aby ma odbil mi dal ortoped. vlozky ... s nimi vsak chodila este horsie... ked som mu to povedala povedal ze sa to casom upravi a ze si na tozvikne............ ma uz 7 rokov a stale ten isty problem ..... otravovala som doktora a vzdy to iste.... len som s nou cvicila co som vycitala na nete.........na moje naliehanie jej dal aspon ortop. sandalky .... no ziadna slava neviem ako jej mam pomoct viete nejake specialne cvicenia alebo ako jej mozem pomoct? dakujem

terina25
21. feb 2013

@bibinka44 moj syn má rovnaký problém.keď chodí,tak nedáva normálne nožku ,ale chodí po tej vnútornej strane nohy-tam ,kde by mal byť ten oblúk.neviem to inak vysvetliť.boli sme u ortopeda a povedal,že je to dosť zlé.vraj,či si to nikto nevšimol.aj dcéra tak predtým chodila,ale u nej to prešlo.tak sme tiež mysleli,že aj u neho sa to zlepší.no bohužiaľ zatiaľ sa to nelepší.obom deťom predpísal len ort.vložky - tie ale nechcú nosiť.tak im kupujeme ort.topánky, v kt.chodia aj doma.len mne sa nezdá,žeby sa tá chodza zlepšila len tými topánkami?synovi na nohe ,,trčia,,2 kosti .mne napr.vidno len členok,ale jemu ,,trčí,,aj kosť pod členkom,keďže tak chodí.neviem ako to upraviť.hľadala som aj na nete.ale nič som nenašla.

kiko2008
21. feb 2013

@terina25 ahojky skušal synček kreslit nožičkami? alebo stavat sa na špičky? je to jedno z cvičení, moj malý ma rovnaky problem, a takto cvičíme, poznam aj viac jednoduchych cvikov, chodime k rehabilitačnej sestre

terina25
21. feb 2013

@kiko2008 ja som skúšala len chodenie po špičkách - našla som to na nete.ale nechce to ani skúsiť.dcéra áno-tá je rozumnejšia,staršia,ale syn ani za svet.a tvojmu synovi tiež tak trčí na nohe kosť?inak nechápem,prečo nás nikam neposlal príp.neodporučil nejaké cviky,keď to má vraj také zlé.napísal len že máme prísť na kontrolu keď im bude treba druhé vložky do topánok.

terina25
21. feb 2013

@kiko2008 našla som teraz obrázok .presne takto má syn nožku.aj sa tam o tom píše.

http://www.studio25.sk/nasa-noha/choroby-noh/