Nesprávna chôdza ročného dieťaťa - zlepší sa časom sama?

erka2014
20. okt 2018

Ahojte babule, dcerka chodi necele dva mesiace, ale čoraz viac pozorujem, že pravu nožku uklada dovnutra - skratka šmatle a často aj pada. Chcela som len vedieť vaše postrehy, či vyrastli z toho vaše detičky alebo treba riešiť ortopeda. Niekde čitam, že čo najviac nechať dieťa behať naboso aby malo peknu klembu, inde že odporučaju pevnu obuv. Priznam sa že striedam pevne papučky Rak s koženymi capačkami. V capačkach to je však zjavnejšie. Cez tyžden obeham Dr. ale zaujimaju ma vaše postrehy. Hlavne aktualne, v diskusiach su velmi stare prispevky. Dakujem 🙂

pribinak
20. okt 2018

Ked vidis, ze ta chôdza je lepšia v topánkach, tak nech je teda obutá
Zrejme potrebuje mat fixovanu pätu

erickatt
20. okt 2018

@erka2014 ako spinka,?? Na brušku?? Chrbte?? Neterka takto pajdala, ale ona spinkala zasadne na brušku a nohu mala vytočenu. Vyrastla z toho

erka2014
autor
20. okt 2018

@erickatt nespi na brusku

daakotaa
20. okt 2018

@erka2014 moja tak davala lavu nozičku, ked sme boli na kontrole u neurologa tak mi nepovedal na to nič.
Po par mesiacoch sa to troska zlepsilo...

pallacinka29
20. okt 2018

Moj maly ma 2 roky, chodi od 10,5 mesiaca, nosi BF, cele leto bol na ihrisku bosy - prisli sme, sadol si a vyzul sa. Ked to porovnam s jeho rovesnikmi, ktori boli cele leto v uzavretych teniskach, je to 100 a 1.

oliali
20. okt 2018

@pallacinka29 hmmm, v com je to napriklad 100 a 1? Nezatracujem barefoot ani na boso len ma to zaujima? Lebo vacsina zdravych deti v 2 rokoch pekne chodi, beha, skace bez ohladu na to co ma na nohach?

pallacinka29
20. okt 2018

@oliali tak neviem, či je normálne, aby malo 2 r. dieťa celé leto na nohách tenisky na šnurovanie... ľutujem deti, ktoré majú na nohách vyslovene "škrupule" - tesné topánky, veľkosti snáď na milimeter presnej - v tom by sa ani dospelému dobre nechodilo, nieto dieťaťu... a mýliš sa, mnohé deti nechodia normálne - nedošľapujú na päty, čapcú ako kačice... veď si pozri, koľké kupujú topánky bez skúšania cez internet, stačí im info o vnútornej dĺžke - v živote by som dieťaťu nekúpila topánku bez skúšania...

oliali
20. okt 2018

@pallacinka29 suhlasim s tebou, tiez by som nekupila bez skusania... ale tiez si myslim ze dovodov preco niektore dieta chodi od malinka pekne a ine capce moze byt viac... nie je to len typom obuvi... poznam par barefoot deticiek a chodza nic moc...co sa tyka tej spravnej velkosti tak ja som mala posledne problem... maly mal tenisky 21ky a ked som kontrolovala vnutornu vlozku bola uz mala... tak ze ideme kupovat nove 22ky... a vsetky velke, captal v nich... tak sme kupili zas 21 ale inu znacku a tie mu snad na mesiac dva vystacia... co chcem povedat je ze tiez ma napresno lebo ked mal s rezervou vacsou tak v tom padal 🙂

heni79
20. okt 2018

@erickatt Aký má súvis poloha spánku a zlá chôdza? 🤔 Prosím, máš k tomu nejaký reálny vedecký základ/výskum? Aby si chápala, ja od detstva spím na bruchu. A už ako dospelej sa mi objavil problém s nohou. No si prvá, kto dal taký súvis. Preto sa pýtam na vedecké podklady. Vopred ďakujem.

pallacinka29
20. okt 2018

@oliali Jasné, nehovorím, že BF je záruka toho, že z dieťaťa vyrastie vrcholový športovec s proporciami Dávida 🙂 Koľko je rodičov, ktorí celá rodina sú BF, ale s dieťaťom sedia doma, lebo "nerado chodí na ihriská, na kolotoče" a pod. Veď to nemá byť navždy, ale treba s ním chodiť, chodiť, chodiť. Dnes sa podľa mňa strašne preceňuje čítanie a podobné montessori aktivity práve na úkor pohybu (bodaj by to tým deťom vydržalo do VŠ, ale pozri si názory mnohých učiteliek už na ZŠ, ktoré potvrdia, že ako je rok dlhý, dieťa knihu do ruky nechytí).
Môže mať 100 krát BF, keď bude sedieť alebo nedajbože matka ho bude za ruku vodiť ako 8 mesačné, lebo veď "nič iné, len chodiť chce", sú to úplne vyhodené peniaze

katrin21
20. okt 2018

Doma na tvrdých podlahách treba mať topánočky. Malacky sú vhodné len na mäkké povrchy a trávu,štrk a pod.. nie na plavájuce podlahy..
Susedke takt mala ukladala nôžku,začala jej dávať Ecco topánočky so zosilňovačom parou(jednu sériu maju takú) a pekne sa jej to upravilo... Netreba sa spoliehať,že z toho dieťa vyrastie, kopec deťom to zostane... My ako deti sme na boží nechodili a ani papučky mäkké sme na prvé kroky nemali, mali sme kožené členkové topánočky a nebolo toľko deformované klenby a chôdze,ako je dnes odkedy sú tu nové trendy...

A ešte.. ide aj o podrážku ... Na tvrdej podlahe sa cez pätu prenášajú hore také otrasy, že trpí celý pohybový aparát.. to je info od odborníka,ktorý mi to vravel.. pata, členok,koleno, bedrový,panva,chrbtica... Tieto otrasy sú škodlivé a detský aparát ešte jemný a problémy sa môžu ukázať až o pár rokov..

katrin21
20. okt 2018

@pallacinka29 že deti nedoslapuu na päty, to je podcenenie hypertonu nožičiek...

sasesoe
20. okt 2018

@erka2014 spomen pediatricke na poradni, mozno vas posle, mozno sa upravi. Nasa chvilku spickovala. Ortopedka nam odporucala "takmer" bf obuv, jedine ine kriterium bolo, aby bola pevna pata, inak presne podla ich, aj ked to tak nenazvala. A potom nam radila rozne cviky na roznovahu, aby zistila ako ukladat nozky - cize rozne povrchy (rozhadzane hracky v postielke al tie senzomotoricke koberceky), chodit po schodok, do kopca, dat fitloptu do rohu a nechat ju na nej hopkat (dieta stoji, drzis ho za ruky a svojimi nohami fixujes fitloptu v rohu aby neusla). A este dalsie, tieto nam boli najjednoduchsie, tak skus zatial,kym sa dostanes k lekarke.

erka2014
autor
21. okt 2018

@heni79 ze lezi na brusku a celu noc ma nôzky v tvare do"o".chodidla smeruju do vnutra

erickatt
21. okt 2018

@heni79 švagriná boli s malú vtedy u ortopéda, ze ako spinká sa prve pytal. V akej polohe.. Lebo ,ze keď je na brušku má nohu na bok vytocenu. Ale ako začala chodiť a uz aj cez noc sa otáčať vyrovnalo sa to...

heni79
21. okt 2018

@erka2014
@erickatt Ďakujem za odpoveď, dievčatá. Skúsim si o tom pohľadať viac.

charlie1980
21. okt 2018

Ak už chodí cca 2 mesiace a badas, že zakladá jednu nôžku, tak sa môže jednať o valgozitu členku (pohladaj na Googli), alebo ploche nôžky.
Ak má valgozitu, potom potrebuje kotnikovu pevnú a fixnú obuv 12hod denne, zákaz chodenia naboso, len na mäkkých povrchoch (piesok, tráva) a všetky tieto rady všeobecne o vhodnosti RAK a BF sú ti k ničomu.
Ak má plochu nohu, okolo 2r predpisu ortopedické vložky po zameraní.
Chod s ňou k ortopédovi. Nech sa na to pozrie. Môjmu diagnostikoval kvôli zakladaniu valgozitu a plochonozie 4.stupna. Topánky nosí aj doma a len kotnikove.

romiada
21. okt 2018

@erka2014 ja byt na Tvojom mieste, navstivim ortopeda a dam si poradit od odbornika. My sme s dcerou zacali chodit (myslim ze neskoro) ale mohli sme pre nu urobit ovela viac (odborne cviky su na to). Mala padnutu klenbu (bola tazka ked zacala chodit) tiez davala špičky dovnutra a velakrat sa potkla o vlastnu nohu. Teraz je z nej krasna 11r kocka ale tie jej iksove nohy ked vidim zozadu tak ju furt buzerujem "špičky od seba". Strasne ma to mrzi lebo druhy ortoped (co pozeral deti v skole) dal špeci cviky ktore musi robit kazdy den ale uz ju to z toho nedostane uplne. Zevraj sa toto da najviac ovplyvnit a upravit do 7rokov. Ver mi, ze nic ma nemrzi viac...a obcas tuzim vratit čas naspat aby sme to napravili a viac s ňou cvičili.

katrin21
22. okt 2018

@heni79 áno je s tým súvis...Je to aj dokázané.. vezmi si, že sú deti čo spia od malička na bruchu a stále tak majú väčšinu dňa vlastné nohy do V, dovnútra špičky a tým sa tak zaručuje svalstvo z šľachy atď... Ortopédi a rehabilitačné.pracovnici o tom vedia

neluska89
4. máj 2020

A