Neskoré očkovanie kvôli zdravotným problémom

iwka678
14. mar 2018

baby prosim vas je tu nejaka mamicka ktorej dietatko neockovali dlho kvoli nejakym zdravotnym problemom?mame 7 a pol mesiaca a zvysene pecenove testy a este nemame ani jedno ockovanie stale ho odkladaju kvoli tym zvysenym testom pecenovym..a strasne pomaly idu dole neviem kedy sa budeme moct ockovat takymto tempom a robi mi to starosti ze nieke ockovana bojim sa s nou aj chodit medzi ludi nech nechyti nejaku chorobu 😔

kubkovamama
14. mar 2018

@iwka678 ahoj. Môj starší má 10r,očkovaniu bol ešte v pôrodnici čo sa dnes už nerobí..a odvtedy ťahal choroby,ekzémy,imunita,takže skoro všetky ďalšie očkovania sme kvoli tomu premeškali.Ockovanie mu vôbec nechýba.☺a bežné ochorenia ti môže chytiť s očkovaním či bez.Druha ma 15mes,tiež 2 očkovania zmeskane,nič si z toho nerobím,keďže nie som veľmi zástanca očkovania-ale to už je na inú tému a nechcem tu virit vody ☺.

belllinka
14. mar 2018

A co myslis, ze ked ti dieta zaockuju, tak bude v ochrannej bubline a nic nechyti? 🙂 Chorob proti ktorym sa neockuje sa nebudes bat???

moonlight1210
14. mar 2018

@iwka678 tak, napriek neockujucim rodicom, je na slovensku este stale vcelku bezpecne prostredie. Nemyslim, ze tak lahko nieco tvoje dieta chyti.

@belllinka naco hned zvelicujes a zjednodusujes ako nervozne pubertalne dieta?
ziadna bublina. To by bol iny objav, keby to tak jednoducho fungovalo, ako si ty predstavujes.
Je to Len predpripravena imunita, ktora zareaguje skor na pritomnost virusov. Nemusi sa ich ucit rozpoznavat.
Asi akoby si sla do novej prace s tym, ze uz si take daco kedysi robila a s tym, ze v zivote si taku pracu este nerobila. Ale vysledky chcu od teba hned. Zaucenie v praci v prvom pripade bude rychlejsie, v druhom sa viac natrapis a nastresujes.

babulkomale
14. mar 2018

@moonlight1210 to je krasna a idealna predstava, ale ak si si niekedy precitala letak k vakcine, tak take vedlajsie ucinky by som mozno zariskovala pri liecbe choreho dietata, kźe mozno to zaberie a zachrani, ale štopat sest chorob naraz do dietata zdraveho, ktore nemas otestovane na zlozky vakciny a potom s napatim cakat ci to prezije, nesekne sa v napredovani ci nedostane poruchu imunity, je hnusna ruska ruleta so zdravim nasich deti.
A vsetci lekari sa na teba zvysoka vies co a nikto ti s poskodenym dietatom nepomoze.

evittam
14. mar 2018

@iwka678 Súhlasím s
@babulkomale
@kubkovamama
A len dodám, že bohužiaľ neexistuje vakcína, ktorá ti zaručí, že chorobu nedostaneš alebo bude mať lepší priebeh. Čiže aj keby malo tvoje dieťa všetky povinné vakcíny tak ak príde do styku s nakazeným napr.osýpkami tak ich kľudne môže dostať ako aj keby vakcínu nemalo.

nellita
14. mar 2018

@iwka678 my jedno ockovanie nemame stale lebo je furt chorá,imunologovo chodíme ale neprejde mesiac aby dačo nechytila. Nemam obavy z beznych chorôb skôr tych závažnejších a tie sa ani bezne v ockovacom kalendári nenachadzaju. Napr. Meningitita atd

prevenar
14. mar 2018

@iwka678 ak potrebujes info ohladom rizik ockovania - https://www.modrykonik.sk/group/1799/ . osobne si myslim ,ze aj dalej vydrzite bez toho ockovania ..dokonca, ze je to lepsie, ako ockovat.

mediksk
14. mar 2018

@kubkovamama
@belllinka očkovanie nezabráni vzniku ochorenia, ale klinické príznaky sú oveľa miernejšie a menej nebezpečné.

jamika27
14. mar 2018

@iwka678 neboj sa radšej počkať ... my sme tiež jedno očkovanie skoro rok naťahovali, kôli vírusom čo sme vkuse boli doma niekto chorí ... radšej počkať.

evittam
14. mar 2018

@mediksk To aky bude mat choroba priebeh záleží len od imunity a nie od vakcíny.

soldi
14. mar 2018

@mediksk vies co, toto sa stale tvrdi, ale co viem, tak je to len teoria. pekna, logicka teoria, ale nemam pocit, ze to tak naozaj funguje. napr. teraz co boli tie osypky, v ba, 5 ockovanych a 1 neockovany, skutocne mal ten neockovany horsi a nebezpecnejsi priebeh nez ti ockovani?
neviem sa nikde dopatrat tejto informacie.

vedama
14. mar 2018

@iwka678 zdravím, môj syn bol prvýkrát ockovany až niečo pred 7m. - kvôli zdravotným problémom po pôrode aj to naťahovali pokial nevylúčili lekári všetko. A cca do 16-17m sme pekne dohnali všetky očkovania a v pohode, aj sme posúvali kvôli chorobe co dcéra bola chorá.

mediksk
14. mar 2018

@evittam imunitu "naštartuje" vakcína, ktorú aplikujeme pecientovi. Výsledok je, že telo sa stretne s inaktivovanou formou infekčnej agens, vytvorí protilátky, špecializuje imunitné bunky, ktoré pri skutočnom kontakte s infekciou budú tzv. pripravené = Rýchlejšia (absolútna, v momente, bez prípravy) imunitná odpoveď.

evittam
14. mar 2018

@mediksk Pekne ta to naučili. Niet co dodať.😁😉

mediksk
14. mar 2018

Pravé kiahne, toto bolo pred tým s pacientami, ktorí mali kiahne. Vďaka očkovaniu bolo eradikované v roku 1979 a dnes má dieťa vďaka tomu pár vyrážok, ktoré do dvoch týždňou samé bez pomoci vymiznú.

prevenar
14. mar 2018

@mediksk daj fotky, ako vyzera mor ..a ako ho eradikovali ockovanim v roku 1600 ^^

soldi
14. mar 2018

@mediksk to je teoria, velmi pekna a logicka, ja som sa ale pytala na prax, mozes mi prosim odpovedat? skutocne ma to velmi zaujima a neviem ako a kde ziskat tuto informaciu.
a kedze podla nicku usudzujem, ze si studentom, vedel by si mi to prosim zistit?
velmi by som to ocenila. dakujem.

mediksk
14. mar 2018

@prevenar mor sa vyskytuje najmä v Afrike, nie je eradikovaný. Očkovanie na mor? Naozaj? Prehodnoťte svoju odpoveď.

prevenar
14. mar 2018

@mediksk ok, budem musiet byt presnejsi 😀 z EUROPY ..

- ako to ,ze zmizol mor z europy (bez jedineho ockovania)
- preco nezmizol z afriky
- preco z europy zmizli choroby ako tyfus, zlta zimnica , lepra a pod.

prosim

mediksk
14. mar 2018

@soldi rád Vám dám odpoveď: toto sú ľudia (generácia), ktorí možno boli očkovaní, ale vzniklo tu okienko pri administrácii, pretože sa plošne očkovalo a nemuseli byť očkovaní skutočne, aj keď majú zaevidované, že boli. Jednoducho neboli očkovaní a dali im tam "štimpel", že boli. V prípade, že by sa to takýmto spôsobom nespravila chyba, osýpky by boli minulosť. Morbili sú závažne, exantémové, horúčkovité ochorenie, pri ktorom vznikajú sekundárne problémy, najmä u malých detí febrílne kŕče, epilepsia, multiorgánové poškodenia, rozvrat vnútorného prostredia, dehydratácia, subakútna sklerotizujúca panencefalitída (poškodenie/zápal celého mozgu). Ak máte ďalšie otázky, pokojne sa pýtajte.

prevenar
14. mar 2018

@mediksk ..a este jednu 😀

- preco ockovanie "eradikovalo" iba jedno jedine ochorenie ? ..preco nie 2 ? ..ci 5 ..ci vsetky ?
- preco su stale pritomne ockovane choroby / dokonca epidemie tychto chorob v krajinach , kde sa ockuje PLOSNE cele generacie ? ..v com je problem ?

mediksk
14. mar 2018

@prevenar 1. Lepra - pacienti boli striktne izolovaní na (neviem si spomenúť na názov) lepro... miesta. Už existujú antibiotiká.
2.žltá zimnica sa nenachádza v našich geografických oblastiach. Prenáša ju komár v tropických oblastiach. Pri návšteve týchto oblastí je potrebné očkovanie.
3. Týfus - pijeme vodu zo stoky? Aktuálny v krajinách, kde nie je zaručená kvalita vody. Podobne sa dá očkovať pred cestovaním.
4. V európe ľudia nežijú s potkami, existujú antibiotiká na yersína pestis.
5. V afrike je ťažké žit, nemajú farmakologickú podporu ako v EU.

Ak máte nejaké otázky, pokojne sa ešte pýtajte.

mediksk
14. mar 2018

@prevenar 1. Pretože naďalej existujú chudobné regióny, kde tie ochorenia budú. Ak sa aj zabezpečí očkovanie v danej oblasti, vzniká problém ako zaočkovať všetkých v populácii. Oni nemajú vo zvyku preventívne prehliadky, očkovania a pod.
2. Prítomné sú preto, pretože plošné očkovanie nedosahuje 100% populácie. Ak sa nezaočkuje napr. Len 10% populácie, tak sa vždy stretne 1/10 s 1/10 nezaočkovaných. Aktuálna situácia.

prevenar
14. mar 2018

@mediksk nemyslim si, ze chapes co sa pytam

- preco z europy zmizol mor . ..mam na mysli koniec morovych epidemii v roku 1650-1700 . preco v tejto suvisloti spominas antibiotika ? preco spominas EU ? LOL

- myslim ,ze v afrike mali v roku 1650 rovnaku zdravotnu starostlivost, ako v europe +/- ^^

- a ako je mozne ,ze nezmizol z afriky

...aha , cize tyfus zmizol , koli zvysenemu hygienickemu standardu ? to snad nie !

...aha ! cize na prave kiahne bolo zaockovanych 100% obyvatelov tejto planety ? ..preto to od vtedy nezopakovali ? preco prestali v tomto prevratnom postupe ? preco chcu, aby sme boli chori 😀 ..cize proti pravym kiahnam bola vyssia celosvetova zaockovanost obyvatelstva , ako je v krajinach , kde sa ockuje plosne cele generacie a napriek tomu su tam epidemie ockovanych chorob ? ..ako dosiahli taku zaockovananost na celom svete a preco to uz neopakuju aj s dalsimi ochoreniami ?

mediksk
14. mar 2018

1. Renesancia (to je odpoveď) nechápete, nepochopíte. ATB a EU spomínam pre súčasnosť.
2. V Európe bol mor aj neskôr ako píšete (1650).
3. Rattus rattus, Rattus norvedicus
4. Čistota vody (koniec salmonela thyphi/parathyphi). Skúste sa napiť v Thajsku vody zo studne. A aj z kohútika môžete. Uvidíte.
5. V 80 rokoch, áno bola zahájená celosvetá eradikácia varioly. Je rozdiel vo vynaložení financii v rámci ochorenia, pri ktorom je úmrtnosť 50% a v rámci hemoragického typu 100%, ako na ochorenie, ktoré nie je smrtelné, ale potenciálne je nebezpečne v rámci sekundárneho poškodenia pacienta. WHO sa stále snaží (preto sa očkuje) o eradikáciu ochorení, proti ktorým sú povinné očkovania, ale niektorí to nechápu, neočkujú sa a preto nie sú eradikované ako variola.

vroni
15. mar 2018

@mediksk, kiahne boli eradikovane. Fajn. Preco ma mat potom dieta dnes dva tyzdne par vyrazok? Z coho akoze? Z tych eradikovanych kiahni? Alebo motas variolu s varicelou? Snad nie.

evittam
15. mar 2018

@vroni Prosím ta, pan medik nam tu kopíruje ucivo. Asi sa evidentne nudi alebo sa potrebuje realizovať aspon na fore pre mamicky.😉☺️

vroni
15. mar 2018

@evittam, jezisikriste nestras!!!! To ako ze by doplietli dve rozne choroby uz v ucebniciach pre medikov? To sa mi zda privela 😀

evittam
15. mar 2018

@vroni Nemyslela som to konkrétne.😉 Ale v tomto pripade asi pan medik zle odpísal alebo nedaval pozor na prednáške.😉

soldi
15. mar 2018

@mediksk prosim Ta, to nemyslis vazne teraz co si odpisal, vsak? Ze aj ockovani su vlastne neockovani, lebo to maju zle poznacene v zaznamoch?