Nerozprávanie 2,5-ročného dieťaťa

17. okt 2023

Prosim, napiste mi, ako to je s recou 2,5 rocneho dietata. Ja viem, ze vela deti v tomto veku uz cele vety rozprava, no my sme na tom velmi po zadu s recou. Len uplne zaklady, slabiky, zvuky zvierat. Ale vsimla som si, ze syncek niektore pismenka vobec nevie zopakovat. Napriklad, mozem 1000 krat povedat lalalala, vzdy to je len vavava. A to pritom naozaj mam pocit, ze sa to la snazi zopakovat. To iste mame s pi, darmo kazdy den poviem ideme pit pit pit, kuriatko robi pipipi, to vobec nezopakuje. Pocuje dobre. V sluchu to nie je. Mne pride, ze nevie dat jazyk na spracne mieato. Ale mam sttach.

autor
17. okt 2023

Syncek rad hra hru, ze ako robi huska, ovecka atd. Takze snazi sa rozpravat. Ale mna trapi, ze niektore pismenka vobec nevie. Alebo spytam sa ho, ako sa spieva (ucim ho ze lalalala), a syncek s usmevom povie spevom vavava.

pribinak
17. okt 2023

Však sa objednajte k logopedicke

autor
17. okt 2023

@pribinak K logopedicke chodime. Ale zatial nam to vobec nepomohlo.

marianarem
17. okt 2023

Ja len ohladom tych pismeniek, prave L je jedno z najtazsich, to vela deti nevie v ovela pokrocilejsom veku. Moj bude mat 4 a len teraz mu L naskakuje. Zase v tomto by som necakala od 2.5rocneho nejake zazraky. Ked chodite k logopedicke, tak to uz riesite, ono sa to casom zapne. Rozumiet ti rozumie? Dovod na obavy je skor ked dieta nerozumie.

anjelicek26
17. okt 2023

Podjazykovu uzdicku ma v poriadku? Nema cumel a posunute zuby/sanku? Ale to by snad logopedicka videla.

daja07
17. okt 2023

prepac, ale neprehanas to? poznam dieta v tvojom veku, ktore nerozprava takmer nic a aj to co povie, je hatlanina. chapat chape, a to je zaklad.
moje dieta ma 5 rokov a teraz sa uci hovorit L. nacvicujeme to uz piaty mesiac s logopedickou. Ak sa sustredi vie ho povedat, ale bezne v reci ho casto povie zle, lebo sa nesustredi. ma problem aj so sykavkami a R.
z toho co som sa pri logopedicke naucila, je to s recou velmi individualne a na niektore veci musi dieta dozriet. rovnako treba pozriet, ci nema dlhe uzdicky alebo ine fyzicke prekazky, ktore nedovolia vyslovit hlasky spravne.
Potom je to pochopenie toho zvuku. dieta niektore hlasky pocuje ale nevie ich napodobnit, lebo jeho mozog nevnima hlasky ako rozdielne. jemu sa teda zda, ze to povedalo dobre. myslim ze je to takto akurat so sykavkami
ak su fyzicke a mentalne aspekty ok, tak to chce len trpezlivost a cas. a u teba menej ocakavani od tak maleho dietata.

autor
17. okt 2023

@marianarem Rozumie mi vsetko. Len ta rec. Ked sa maleho napr. pytam nieco, ako napriklas ci chce pit, kyve hlavou na ano, a miesto ano povie hav, hav. A dnes mi miesto odpovede ano povedal mnau ☹️.

autor
17. okt 2023

@anjelicek26 Nema cumel uz od roka.

pribinak
17. okt 2023

Tak logopedia je často beh na dlhu trať, tam nemizes očakavat zázraky Na počkanie

heln
17. okt 2023

sama pises, ze vela deti v jeho veku uz rozprava cele vety, ale zabudla si napisat, ze vela deti v jeho veku nepovie ani pol slova.
k logopedicke chodite. dala vam precvicovat nejake cvicenia? napriklad: na macicku robime ci-ci-ci, vcielka robi bzzzz bzzz.... treba len precvicovat, ale nenasilne, bez stresu, dieta to vyciti ze tlacis na pilu... vela deti zacne mat cistu rec az okolo 4 roku, vela deti "nepocuje" pismena kym sa ich nezacnu ucit pisat.
davaj uzatvorene otazky, nie ci chce pit, ale ci chce pit vodu alebo caj(alebo cokolvek), aby muselo odpovedat jednu z moznosti.

autor
17. okt 2023

@heln Ano cele dni precvicujeme rozne zvuky, praveze maleho to velmi bavi, smeje sa pritom, usmieva. Ale su zvuky, napr. ako robi bocian, a syncek cely hrdy napodobni zobak bocianov ruckami, a miesto klep klep, povie kep kep. No nevie take tazsie slova vobec povedat. Zacnem davat tie uzatvorene otazky.

janka_266
17. okt 2023

Môjmu pomohla skolka(alebo náhoda) čo deň to nové slovo v septembri, od konca septembra už aj jednoduché vety, teraz už aj skúša nové slova, dovtedy používal len slova, ktoré si bol istý, že vie vysloviť. Ale veľa hovorí v angličtine, nepozerava aj váš anglické rozprávky? V auguste mal 2,5 roka

autor
17. okt 2023

@janka_266 Nepozerava syncek vobec rozpravky. Iba hudbu pocuvame. Ale uz zacinam byt smutna, ze kolko sa tym slovam venujeme. A ziadne zlepsenie. Mozno extra pomaly. A to maleho velmi bavi, tie zvuky zvieratiek, smeje sa pritom napodobnuje. Ale tazsie slova vobec.

marianarem
17. okt 2023

Tak si z teba uz robi aj srandu to je pozitivny znak 🙂 Aj moj niekedy zamnauka na otazku 🙂 Ta rec sa mu nakoniec zapne. Aj s mojim malym je to tak, ze kym nie je na nieco zrely tak sa mozem aj rozkrajat a potom jedmeho dna sa nieco prepne a ide to same.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
17. okt 2023

Nesustred sa tak priamo na jednotlive pismena. S L maju problem aj deti, ktore inac velmi dobre rozpravaju a nabieha o par rokov neskor. Vnimaj skor celkovy rozvoj reci. Ste v rukach odbornicky. Chce to trpezlivost.

autor
17. okt 2023

@zuzanaete Ked mi maly miesto klop klop, povie kop kop, lebo l nevie povedat, tak teda mozem byt rada, ze dalsie slovo vie? A ze to l snad neskor nabehne. 😊

amelia89
17. okt 2023

za slovo sa z logo hladiska povazuje aj napriek BA namiesto BANAN, ak to dieta na banan pouziva vzdy. L je uplne normalne ze nevie. Dolezite je ze vsetkemu rozumie, ze napreduje a este aj chodite na logo takze ako fakt by som troska prestala tlacit na pilu a bude to lepsie uvidis 😊

zuzanaete
17. okt 2023

Ano. V tomto veku sa tes z kop.

lia2022
17. okt 2023

Ste si istá že vám rozumie keď miesto áno povie hav a miesto odpovede áno mňau? Ja neviem ale ja mam syna starého 2 roky a 2 mesiace a ked sa ho nieco opytam odpovedá normálne áno alebo nie a tak aj robí. Keď povie ze nechce nechce a keď áno áno.. takže rozumie určite. No ale on už aj rozpráva...nie vedel už dosť dávno povedať ale áno mu trvalo dlhšie. Vtedy keď bolo áno sa len naťahoval za tým alebo čo ale nezvykol namiesto toho nič iné hovoriť ako napr. mňau..to len na mačku..

lia2022
17. okt 2023

A to l by som ani neriešila u tak malého dieťaťa. Veď niektoré nevedia ešte ani 3ročné rozprávať 🤔

autor
17. okt 2023

@lia2022 Nie vie povedat, ako ne, aj pritom kruti hlavkou, ze ne ne. Ano povedat nevie. Iba kyve hlavkou na ano, a niekedy miesto ano povie hav. Mame psika tak dost casto vravi hav. No a dnes prvy krat miesto ano povedal mnau. Inak tie zvuky priraduje spravne ku zvieratkam.

tiika
17. okt 2023

Myslím, že problém je ten, že tebe to pride pomaly. Zrejme si mala iné očakávania. Doveruj tomu, že robíš, to čo je správne, v tejto chvíli najlepšie a najviac ako vieš a že tie výsledky sa raz dostavia. Skus sa uvoľniť, neriešiť, len sa tes so synom z tých cvičení ako on. Jeho mozog na reči pracuje, “nasava” i keď ty to nevidíš a ten prejav pride za nejakú nevies aku dobu, ale pride.
Skús rozvíjať i jeho jemnu a hrubú motoriku (navliekanie, srobovanie, lepenie, preliezanie…) a logiku (stavanie, puzzle,..) niekedy to vie pomôcť.

lia2022
17. okt 2023

Tak keď rozumie je všetko v poriadku. To je základ. Aj náš vedel stále viac a viac slov..zo dňa na deň začal spájať dve slová do krátkych viet..a teraz už aj 3 slová spojí..ani neviem ako. To príde zo dňa na deň..ako som písala veľa detí aj do 3 rokov nerozpráva,verím že človeka to štve a bojí sa ale podľa mňa zbytočná panika. Kamoškyna dcéra začala rozprávať až keď začala chodiť do škôlky.. do vtedy len hatlanina. Váš má koľko presne ak sa smiem spýtať?

lia2022
17. okt 2023

Podľa mňa nám veľmi pomohli knižky, je pravda že ja som mu veľa čítala, spievala, pesničky púšťali, rozprávky.. všetko. Ale on je asi aj taký typ osobnosti že jemu sa ústa nezavrú od rána do večera. Buď rozpráva alebo spieva 🙈😂.

kris_tin257
17. okt 2023

Môj do troch rokoch povedal 3 slová - mama tata baba, áno hovoril A nie E. Logopedicka tvrdí že to dobehne kým pôjde do školy ale vyzerá to momentálne na diagnózu NKS (4 roky)
Rozumel ale všetko s tým nikdy nemal problém

amelia89
17. okt 2023

@kris_tin257 a nie je pri NKS prave problem to neporozumenie ? (tak mi to vravela suseda co ma syna s NKS tak ma to zaujalo ze teda ako to vlasne je)

danielahamar
17. okt 2023

Mam doma niečo po 2.5r a veruže l, s, č, r a iné písmenká idú postupne. Vsak len začína, hoc nás rozpráva celé vety, ale v tej svojej hatlaninke

kris_tin257
17. okt 2023

@amelia89 nemusí byť, je široká škála, u nás je problém sluchova pamäť krátkodobá pamäť rozprávanie kreslenie a držanie pera atď .. niektoré deti s nks nevedia ani kopať do lopty nemajú dobrú hrubú motoriku napríklad, takže závisí