prosim vas, ktora mamina mate s tymto skusenosti podla POSLEDNYCH zakonov, platiacich teraz mam na vas takuto otazku. starsi syn mi chodi do skolky od septembra, a od oktobra to s nim ide zdravotne dole z kopca. preto som premyslala ze sa s nim vratim znova na rodicovsku dovolenku. hlavne synov alergolog zato lobuje. a dnes mi povedal, ze ak to budem vybavovat, tak tam napise ze je pre neho detsky kolektiv vyslovene nevhodny. a ze si mam rozmyslet, ci bude doma alebo chodit normalne. ak som to spravne pochopila, tak podla zakona ma moznost chodit na pol dna, ak by bol uznany jeho dlhodobo nepriaznivy stav, tak som aj s tymto ratala. ide o to ze sa mi nepaci, takto ho odtial vziat, lebo nezavisle od nasho dr. sme zistili, ze ak chodi doobeda, zvlada to psychicky aj zdravotne vcelku dobre. zdravotne je tam ta vec, ze sa jeho problemy tykaju astmy, cize netreba atb, nie je bacilonosic alebo nieco take. a ked je tam doobeda, pohra sa, nieco sa nauci, podstatne lepsie papa, aj jeho celkove spravanie je vyrazne lepsie, chodili sme kvoli tomu aj psychologicke, proste kolektiv mu po tejto stranke prospieva, a ked pride naobed domov, kludne nainhaluje a trosku pospi. cize nemusim do skolky nosit inhalatory, potrdenia, nespi tam.
proste celkovo taky model, doobeda skolka, poobede doma sa nam najviac osvedcil.
chcem sa teda opytat, ci ked uz chodi do skolky, moze sa mu po dohode s riaditelkou oficialne skratit navsteva na doobedie, kedze tento papier by asi pozadovali na urade prace a socialnych veci, a ci ma na to dr. dosah.
celkovo aby ste ma pochopili, nechcem nikomu spravit zle, ale zatial mam take skusensoti, ze starsi bol na prisnej diete, nieco naozaj nesmel, nieco vraj preventivne...mal zakazane vsetko mozne ofialne do troch rokov, ale ked som sa lekarov pytala ci mu treba vybavovat skolku so specialnym stravovanim, tak zrazu nebolo treba.
tak som sa raz fakt najedovala a pytala sa dr. ci ked je novembrovy, tak vsetky zakazane veci do novembra fakt nesmie, do troch rokov, ale v decembri uz vsetko naraz moze, kedze v beznej skolke na neho ohlad brat nebudu. uznala ze je to na hlavu, ale realne to riesit nechcela.
@strapco13 v tomto asi problem nie je, nemaju matrace, spia na takych lezadlach kozennych, a postelne pradlo perieme doma, aj vankus ma z domu. jedine ze by to bol paplon.podla mna je problem v tom, ze jednak ucitelky nedohliadnu na to aby sa poriadne vysmrkal, a tiez ked si lahne dost mu zapuchaju sliznice, cize nemoze dychat, a tym padom nespi a nervuje, lebo je unaveny. doma vyplachneme nos slanou vodou a je po probleme, v skolke musi cakat kym pridem. to je dost velky problem, on sa sa este nepostara o seba poriadne.
celkovo je tam viac problemov, syn nema od narodenia riadne vyvynutu termoregulaciu, hned je ladovy, a tak doma mimo horucav spava v pyzame a pod tym ma tielko. vskolke ho nutia tielko vyzliekat, vtedy je ladovy a chodi za spanok aj 4 krat na wecko.
uz som riesila ze ho ucitelka nechcela pustit curat, alebo mu nedovolila vysmrkat nos, lebo ze ju vyrusuje od prace. no chvilami mi vlasy dupkom stavaju...
@xlucia ako to je co za pristup? vysvetlila si ucitelkam, ze jednoducho syn musi mat tielko, ze su na to zdravotne dovody?
a na smrkanioe nosa ma dieta pravo..ved ucitelka je tam pre neho..este by mala skontrolovat, ci sa vysmrkal dobre a nie mu to zakazovat
neuvazovala si nad zmenou skolky?
@xlucia len aby z toho nemal maly časom psychicke problemy...ked ma k tomu učitelka taky postoj..že ju VYRUšUJE...my sme si prešli v školke niečím...a donutilo nas to navštiviť psychologa a zmena školky bolo to,čo som mala urobiť ovel skor..bud sa porozpravaj s učitelkami a uvidíš aky postoj k tomu budu mať alebo fakt skus zmeniť skolku
@strapco13 uvazovala, ale kedze som na materskej s mladsim, ak ho z tejto vezmem do inej mi ho urcite nevezmu, nevzali mi ani mladsieho a to sa mam kam vratit po materskej. teraz je v petrzke taky pretlak na skolky, ze nevzali ani deti pracujucim mamam... co na to povedat.
ano riesila som to niekolko krat, do oci povedia ze nie je problem, ale realita je ina... preto je pre mna relat. ideal doobeda v skolke, poobede doma. ved to nejak vyriesime, ale cakam na oficialny papier ze mladsi nie je prijaty, lebo zatial to viem len ustne a potom uvidime ako bude.
@xlucia ahoj ja som na predlženéj RD platenéj a malá mi chodí na 3 hodiny a môže ti dokonca chodiť aj na celý deň .Celý ten zákon je vypísaný a aj v krátkosti v téme Predlžená materská a škôlka a čo k tomu potrebuješ:vybrať si žiadosť na upsvar a dať je vypísať pediatrovy a dať spraviť posudok od alergologa za ktorý platíš a pridať všetky správy od lekárov čo navštevujete aj od psychologa (všetko prefotiť)a ak máš aj kúpelné správy.A potom to odovzdáš na upsvar.Zvyšok pozri v téj téme ,vyrozumenie by malo prísť za 4-5týždňov.A do posudku sa potom nezlakni že ti vypíše že neodporúča kolektív.O tom zákone sme sa tam posledne bavili.
@xlucia len ma napadlo..pises, ze pokial v skolke nespi, je to celkom dobre...nie je problem nahodou v matracoch, postelnom pradle v skolke..roztoce, plesne..ake stare maju matrace?