Mamicky tie co mate skusenost skratena uzdicka pod jazykom u dietata a nedali ste prestrihnut.mali vase deti niake nasledky? Myslim rec??.neviem ci dat ci nie.syna kojim.ma hranicnu uzdicku
A prečo nedáš prestrihnut a riskujete následky? Je ti jasné.ze je to individuálne a teda možno moja prvá reakcia vie pomôcť viac? Lebo laik nie som....No.ako myslíš ....
Mne davali strihat myslim kvoli vyslovnosti nasi v predskolskom veku. Lepsie je to takto babatku. Skus si chytit svoju ...nie je to vellmi bolestive miesto,
Synovi síce strihli hneď po pôrode, ale nedostatočne. Mal problém sa prisať a potom aj s rečou. Strihali opätovne asi v 3 rokoch. Potom bolo všetko ok.
@nitka1157 my sme dávali strihať hornú aj dolnú keď mal malý dva týždne a bolo to to najlepšie čo sme mohli urobiť.. jednak by bez toho nebol kojeny a určite by mal aj problém s rečou takže by sa tomu nevyhol možno neskôr.. viem že teraz je moderné že laktačne poradkyne na to posielajú snáď každého novorodenca ale u nás to bolo opodstatnené aj po návšteve ORL ambulancie kde mu to robili lekárka povedala že to je určite potrebné takže sme neváhali.. ak máš na to odporúčanie od laktačnej konzultuj s lekárkou ak odporučí aj ona tak neváhajte.. je to sekunda náš malý to prespal nestihol sa ani zobudiť a bolo po všetkom
Bratovi strihali pod jazykom v predskolskom veku az, suslal a rackoval a aj sa mu rozchadzali spodne zuby, ako ho ta uzdicka tahala. Mal velku medzeru na spodnych zuboch. Potom sa vsetko rychlo napravilo 🙂
moj syn mal problem s recou a strihali mu to az cez leto pred nastupom do skoly. Potom sa za 3mesiace krasne naucil vsetko co spravne nevyslovoval. Dovtedy som chodila 2roky 2xtyzdenne na sukromne hodiny logopedie a minimalny pokrok. Nevedel L ani R. Ale nam neodporucil nikto ze strihat az ked bolo zle tak kazdy mudroval. A dcera nema strihanu a ta vedela krasne rozpravat od 4rokov. Tazko radit ale ja by som len tak nedavala. Ked zistis ze mu rec nejde za 5 minut je porieseny cely problem a teda moj mal 6rokov strihal mu to kamos chirurg a bez placu a stresu. Mne povedal ze nech s nim ide dnu muz nech s dcerou pockam ze len to pozrie a chalani boli za 5minut spat usmev a ze holaaa uz je hotovo ty by si robila len stres🙈 krpec dostal nanuk od doktora a bolo po bolesti a zlom pocite ze mamicka tam nebola🤷♀️
@nitka1157 dcérke to robili keď mala 5rokov v celkovej narkoze museli ju zastrihnúť a prišiť preto narkóza. Len ja som vôbec nevedela, že má niečo z uzdickou začala neskôr rozprávať a strašne zle aj keď sa to potom zlepšilo a prišla na to logopedicka tým, že ani jazyk nevedela zdvihnúť dohora a keď ho cvičením dokázala zdvihnúť robilo sa jej srdiečko a nemala peknú špičku nevedela povedať L a R. Po operácii 2 týždne cvičením dala peknú špičku potom sa celkom rýchlo naučila L a ešte bojujeme s R a je prváčka teraz. Moja rada určite to napraviť teraz.
@nitka1157 my sme to mali a nechcela nam to strihat DR ambulantne, ale ze v narkoze, lebo uz bola trochu hrubsia a ze by to vela krvaclo. Tak sme to nechali tak. Nevem ci to bolo kvoli uzdicke, ale u logopedicky sme sa museli ucit viac pismenok vyslovovat, R, Ch, Č, L, a este asi nejake. Ale pred nastupom do skoly uz vedela vsetky.
@nitka1157 nie, žiadne trvalé následky, jedno dievčatko čo poznám, všetko ok, neviem teda aké trvalé následky predpokladáš. Nemá žiadne nezvyčajné diagnózy. A druhá - známej dcéra ešte ako 9-ročná nevedela povedať r, až nástrih uzdičky pomohol, aby sa to r naučila. Predpokladám ale, že to asi riešiš kvôli kojeniu a nie kvôli R-ku. Nástrih sa naopak robí aj veľkým deťom/dospelým, ak s dlhodobo pod vedením logopéda nevedia naučiť normálne vysloviť R - môže za to skrátená uzdička, ktorá nedovolí jazyku správne sa dotknúť hore podnebia.
Mna by zaujímalo ak som od začiatku nekojila ( prepadnute bradavky a atb po sekcii) nasledne strata mliečka, ako a kto zisťuje tu uzdicku? Ako to ja doma zistím?
@koticka ahoj ano dali.pozrela povedala ze to je malinko.ze moze aj nemusi mu to robit probleem.a radsej teraz ked to nebude tak vninat ze to ani neboli ako neskor ked uz bude niaky problem a bude starsi vnimat to viac a mat stresy z toho..
Bol na mne v kresle stikla vycistila a bolo.fakt chvilocka.maaly trochu zamrnkol a doma v pohode.ze ked kojim sa mu to nezapali.ak nekojim mam potierat repikom.na kontrolu sme sli o par dni
@nitka1157 ahoj, prosím ťa a kde vám to robili?
@micha_elka1 ilava dr .pucikova.zavolaj si ale vopred.myslim ze sa platin5e
@janaceh prosím vás a špičku nemala pri volazeni jazycka ?
@juliavolna nie, teda neviem o tom
@juliavolna pri vyplazeni myslíte? Keď to ani neviem teraz.... Ona do hora ked dala jazyk tak tu špičku nemala
@juliavolna nemaju spicku. Taha im to do takeho srdiecka -na take 2 obluciky sa to vytvaruje ta spicka.
@koticka prosím a mali ste problém s rečou keď robili frenuloplastiku? Môžeme si napisat?
@zuzana247 prosím a vy ste mali problém s rečou? Kedy vám tk robili
@janaceh a preto nevedela rozpravat ? Či prečo sa to riešilo?
@juliavolna ked som s nou išla ku logopedičke už vedela rozprávať ale l a r nevedela a toto bol dôvod keďže tam treba špičku jazyka zdvihnúť do hora.... Písmeno L sa naučila po operácii hneď vysloviť ale bohužiaľ s R sme sa trápili a nakoniec sa ho naučila rozprávať cez hrdlo takže ho aj tak nevie ako by mala. Ale aj ked cez hrdlo tak ho niekedy veľmi pekne povie.
@janaceh vďaka v akom veku vám to robili a kde prosím ? Považujete to teda za zbytočne ?
sekunda roboty,pol minúty plaču,niet nad čím rozmýšľať