Nepodaný vitamín K novorodencovi

23. jan 2024

Ahojte, je možné že moje dieťa nemalo podaný vitamín K ? V prepustacej správe z pôrodnice má napísané že pri vybradnom dojčení podávať vitamín K. Nieje nikde zmienka že by ho podali v pôrodnici. Pediatricka povedala že dávať vitamín K nemám. Je možné teda že ho dieťa nedostalo vôbec nikdy ? Je to v poriadku ?

xlucia
23. jan 2024

myslim ze u nas sa v porodnici ani nepodava, uz len kvapky na domov. ja som napr. nedavala doma ani kvapku a v porodnici tiez nedostali a su ok

lelelienka
23. jan 2024

@xlucia na Slovensku sa v porodnici urcite podava kratko po porode a je to velmi dolezite, su 2 formy podania, bud injekcne, alebo ustne a v tomto pripade treba este doplnat aj doma kvapkami, v pripade injekcie netreba (zdroj informacie - z prednasky detskej lekarky)

leniel
23. jan 2024

mne pri oboch len predpisali Kanavit, starsej som davala, mladsiemu nie.

e1i
23. jan 2024

@lelelienka mas pravdu. Moji obaja aj dcera predcasna v 2019 aj syn v 2022 dostali injekcne a doma sme nic uz nedavali

nevenka
24. jan 2024

Vsetky 4 deti dostali v porodnici injekcne (rok narodenia 2013, 2015 a 2020 a 2023 ) a doma sme podavali kvapky podla schemy. Pred rokom, ked sa dcerka narodila, bol vypadok kvapiek, my sme este zohnali, ale sestra, ktorej sa dieta narodilo o 3 tyzdne neskor, tak zhanali cez 3 okresy.
Je to prevencia proti krvacavej chorobe novorodencov a deti na MM ho nemaju ako ziskat, musi sa preto ppdavat zvonku. V UM uz je pritomny.
Ja som aj dokrmovala obcas, aj ked viac dojcila, aj tak nam odporucali podavat. V BB to bolo. Sestra rodila v RS a tiez odporucali.

jana_eyre_2
24. jan 2024

Ja som rodila 2012,2013 a 2016 - prví dvaja nedostali injekčne a dávala som kvapky, tretí dostal injekčne a tak som mu dávala len vit.D..

Mňa zarazilo že pediatrická ti povedala že ho podávať nemáš napriek tomu že ho nedostal, spýtala by som sa či ide o nejaké nedorozumenie.. pretože pokiaľ viem dieťa vit K nemá odkiaľ získať..

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

Ak dojčiš, máš podávať, ak dávaš UM, netreba. Ale určite by som sa opýtala doktorky, prečo ona tvrdí tak a v správe máš iné

thereisabear
24. jan 2024

Pokiaľ viem, tak niektoré nemocnice dávajú a niektoré nie. Moji obaja nemali, v správe bolo napísané, že mám dávať kanavit.

cookie29
24. jan 2024

deti dostali 1 davku v porodnici a potom uz nie.

anavixy
24. jan 2024

Zavolaj do porodnice kde su rodila na novorodenecke a opytaj sa ich! Zbytocne tu budeme polemizovat. Nepodat vit K je hlupost a riziko, zisti si to 🙏

jankafark
24. jan 2024

Pri starsej som davala kvapky. Pri mladsej 7_2023 dostala v nemocnici injekcne lebo kvapky mali vypadok. Ked som sa pytala tak ze kvapky su lepsie lebo ta injekcia je pre babatka bolestiva. Vcera presne pisala jedna pediatricka na ig preco je K vitamin dolezity

autor
24. jan 2024

Dieťa má už dva roky, injekciu podľa mňa nedostalo, záznam o tom nieje a napísali do správy že pri výlučnom dojčení dávať kanavit. Dieťa bolo aj dokrmovane UM a pediatricka povedala vtedy že to je blbosť že nech určite nedávam. Tak som to zobrala že teda asi zato že dávam aj UM trochu. A presne som videla teraz tu lekárku na IG že dávala o vitamíne K, tak mi napadlo že či toto nemôže byť problém.

jana_eyre_2
24. jan 2024

Aha, tak to ano, ak dostávalo aj umelé mlieko, tam tie vitamíny zastúpené sú.. moje boli len dojcene.. navyše v tomto veku to už je teraz jedno, dôležitý je novorodenecky vek..

anavixy
24. jan 2024

Tak v tom pripade, ked ma uz dieta 2 roky, je to uz uplne jedno. Bud v klude.

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

Kanavit sa podáva len plne koženým deťom najviac do polroka. Potom už nie. Takže to už zbytočne riešiš.

autor
24. jan 2024

Ďakujem vám, tak nebudem to riešiť. Ale ešte sa opýtam. K tej istej dr chodí aj kamoška s podobne starým dieťatom. Ona len kojila. Tiež v pôrodnici nebola podaná injekcia a tiež im lekárka povedala že nemajú dávať kanavit, tak nedávali. Je na toto nejaký názor že aj toto môže byť a prečo ? Lebo v podstate nám obom povedala rovnako

anavixy
24. jan 2024

Je to nejaka alternativna lekarka? Postoje k ockovaniu su ake? Neviem si predstavit rozumny dovod preco by pediater! odporucal nepodat novorodencovi vit K. Je to maximalne nezodpovedne. Zaroven ale nechapem preco vas v porodnici riadne nepoucia a neoznamia ci a ako bol Kanavit podany a nechce sa mi verit, ze by ho nepodali ani vo forme kvapiek (tie sa podavaju klasick po porode a potom sa podanie opakuje doma v urcitych intervaloch), ked uz nie injekcne. 🤔

autor
24. jan 2024

@anavixy očkuje normálne, respektíve rešpektuje rodiča ale nič negatívne som nepočula od nej na očkovanie.
V pôrodnici ma informovali o všetkom, ja som mala veľmi zlý pôrod a na toto som v tom stave zabudla a nepýtala sa. Len teda to čo napísali na prepúšťaciu správu. Brala som to že je to u nás aj kvôli tomu UM, ale teraz som si spomenula že vlastne vtedy mi to isté hovorila aj kamoška že jej tato istá lekárka kázala nedávať a ona teda UM dávala až po roku.

anavixy
24. jan 2024

Ano, tak som si ista (pretoze neexist, ze by v porodnici na sk nepodali kanavit), ze bol podany vo forme kvapiek hned v porodnici a nasledne ma byt podavany pokial je dieta plne dojcene alebo len minimalne dokrmovane v pravidelnych intervaloch podla schemy. My u nas v porodnici podavame i.m. pokial si matka neziada inak, tak som si nebola ista ako je to s tymto podavanim u nedojcenych, ale teraz som si to dohladala je to teda tak pri per os podani. Kazdopadne teda ked bolo dieta na UM tak by to malo byt ok aj vtedy (kamaratka s dojcenym babatkom ale podla spravnosti podavat mala..) a teraz ked uz ma 2r tak je to uz bezpredmetne. 🙂