Nemocnica a rozdelenie mamičiek

9. jún 2024

Žienky, momentálne som v nemocnici s mojou 8 mesačnou dcérou. Keď nás prijimali, pýtali sa ma, či kojim. Keďže je malá na UM tak že si stravovanie musím hradiť sama, reku OK. Na druhý deň odtiaľ prevážali asi pol ročné bábätko do väčšej nemocnice, prišla sanitka a povedali tej mamičke, že môžu ju vziať so sebou to tej druhej nemocnice, ale keďže nekoji malé, pravdepodobne tam nebude môcť ostať s ním, nechajú si tam len to malé. Akože som v šoku, nie je to trošku diskriminačné? Ak by som kojila, nemusím si stravu uhrádzať a ak by ona kojila tak môže s bábätkom ostať v nemocnici? To sa ozaj takto delia mamičky aj inde? Stretli ste sa s tým?

kika193
9. jún 2024

hah, toto je predsa zlaty standard. Vsetko ostatne svetla vynimka

ada12345
9. jún 2024

Treba povedat, ze kojite a vybavene. Neuveritelne toto. V zivote by som take male dieta nenechala same v nemocnici. V DE neeistuje, ze by tam matka nemohla zostat s dietatom.

kacena4
9. jún 2024

ja som mala deti na UM a v nemocnici niekolko desiatok krat a vzdy mi dali ich mlieko, nikdy moje domace je to predsa strava dieťaťa tak ma na nu narok co sa týka ubytovania nie vzdy je volna postel ked nebola bola som na stolicke aj take chvile boli. nejde o delenie mamiciek ale predsa ak koji neposlu ju prec... logika skor moze odist ta co nekoji

svetlonos
9. jún 2024

V AT je tiež rozdiel, či kojis ci nie. Pokial kojis, tak ako sprievodná osoba si neplatis dennú stravu. Pokial pije babo um, platis si ju sama. Ale neexist aby mi vzali len same dieta! To sa tu Bohu dik nerobi.

sara07
9. jún 2024

no s tým kojením je to tak
a nárok na to aby si tam mohla aspon na stoličke spat , sa predkladal a nie raz , lenže naša pani ministerka má iné starosti a to by som povedala že ako žena pochopí matky , ako žena pochopi a zruši predpis na tabletu na interupciu
nie má iné starosti vyslovene
je to smutné ale je to tak , máš kojit vybavené, háčik je v tom že um mu vedia dat ale materské mlieko kedže u nás takéto banky nie sú nevedia , takže matka proste musi ist s babätkom, nikoho napr nezaujíma prečo nekojiš, podpora kojenia a celkova starostlivost je šialené na sk , niekto má možno štastie ale ja mám svoje odžité , najedené dieta z um predsa sa tažko budí a dáva k prsniku načo by tahalo hladalo ked nie je hladné
o tom či môžeš nemôžeš byt v nemocnici zaleží od samotnej nemocnici, potom je ešte alternativa si proste nájst nemocnicu kde by si mohla byt s nim kde to umožnuju a ponukanu odmietnut , niekde môžeš byt aj s 10 ročnym nie to s babätkom

autor
10. jún 2024

Ja som s malou v nemocnici, NIKDY by som ju tu nenechala samú. Sú tu ale aj bábätká, ktoré sú samé a je to hrozné počúvať ich ako tu plačú samé...
Takže je to bežné ako čítam, no ozaj hrozné niečo.

sara07
10. jún 2024

v 2/2024 podala návrh zo sas marcinková aby bolo uzakonené že má pravo dieta na pobyt s rodičom, lenže hlas, smer ,sns za to nezahlasovalo tak to neprešlo,
síce slovensko podpisalo chartu ale v praxi sa to nedodržiava
čo sme si zvolili TO máme v praxi
a v tom návrhu bolo že ked nie je kapacita čo vieme že nie je aj stolička alebo cez den atd ...
, ja som napr bola v nemocnici s dietatom mohla som mat postel ale aj tak sme sa tulili v jednej s malým lebo mu to bolo lepšie, ovšem mal dospelácku postel tak to šlo , so stravou so musela riešit donaškovou službou pretože po jedlo by som si musela ist do jedalne a teraz kde ako nechat dieta tam , sestričky ma odbili že oni maju inu pracu nie mi ho postražit kym zbehnem po jedlo , oddelenie otvorené, sa ma vyberie hladat alebo čo ... nikdy nevieš , aj na tu donaškovu mali pripomienky neviem asi som mala žit zo vzduchu

miskamisiq
10. jún 2024

Ja som malého nekojila, bol na umelom mlieku. V nemocnici sme boli xy krát za prvý polrok jeho života. Bola som vždy s ním ale našťastie mali voľnú izbu. Raz sa stalo, že nemali pre nás oboch izbu, dieťa mi ostalo v spoločnej izbe s inými deťmi bez mamičky ale mne dali izbu na poschodí. Celý deň som bola pri ňom na stoličke a večer keď zaspal tak som musela odísť. Trvalo to 3 dní a keď sa uvoľnilo tak nás dali spolu na izbu.

letfenixa
10. jún 2024

Chvalabohu v našej nemocnici je oddelenie pre deti do 3 rokov, kde sú izby vždy pre 1 dieťa s 1 rodičom.
Syn má 7, strávili sme týždeň na JIS, bola som s nim 24 h, posteľ pre mňa bola len rozkladacie kreslo, ale bolo samozrejme, že s ním budem.

letfenixa
10. jún 2024

@sara07 tento návrh bol predkladany už niekoľkokrát, stále neprechadza. U nás na detskom nosia nem.stravu aj rodičom na izbu, alebo v pohode donáška/bufet. Dokonca mohla prísť babka aj mimo navštevnych hodín na návštevu.

sara07
10. jún 2024

@letfenixa tak to ste mali super , ja som bola taká blbá že som si myslela že stravu automaticky dostanem aj ja, len si ju zaplatím v plnej výške , nieže ano ale chod si na vychádzku na 20 min cca

lenkakravcova
10. jún 2024

Bola som v nemocnici s 14 mesačnou a bola som tam s ňou. Nikto ma domov neposielal. Nedojčila som už. Mala dostala jedlo, čo som polovici z toho niekedy aj viac zjedla ja (lebo jej bolo zle a zvracala), takže som si svoje ani nekupovala.
Neviem teda od čoho to závisí.

reddflowerlife
10. jún 2024

Autorka ak to dieťa transportovsli predpokladam ze islo o nieco vazne. V pripade ze je na detskej intenzívke, tam naozaj nemoze byt ziaden rodic. Kde by ju umiestnili.

tamitamitami
10. jún 2024

Ja som bola teraz v nemocnici s 2 a pol ročnou. Hneď sa automaticky pýtali či k pobytu chcem aj stravu (ani nerátali s možnosťou že by som šla domov a malú tam nechala). Takže ja som bola milo prekvapená. Kojím ale to som im povedala až keď sme sa ubytovali. Stravu som si platila sama ale bolo to tuším iba 8€ na deň. Ešte mi aj prestavali izbu aby sme s malou mali postele vedľa seba. Naozaj nemôžem povedať jedno krivé slovo čo sa týka tohto. Bolo vidno že sú najradšej keď matka ostane pri dieťati.

dory11
10. jún 2024

Neexistuje bola som zmalou v nemocnici aj na pohotovosť a vzdy som trvala že budem pri každom jednom vyšetrí.bola som síce kojacia matka ale mala už mala cez rok keď sme skončili v nocí ale to sa pýtali ako posledné či kojim aj keby nie proste dieťa je malé Aby sa seba rozhodlo tak že samé tam neostane som povedala na rovinu že ak neje miesto na oddelení že žiadna aby nás poslali do nemocnice kde budem moc byť zmalou nebolo problém že miesto je že nevidia dôvod prečo nie .aj známa bola tento rok z dieťaťom nemalo ešte ani rok a tiež prvá otázka smerovala na to či môže zostať že ak nie že žiada papier a idú do inej nemocnice.

sisaka
10. jún 2024

@reddflowerlife keď dietatu ide o život, tak tam rodič nemože byť? Či len mysliš, že tam nemože spať?
To by bolo pekne kruté, ak by rodičia nemohli byť pri dieťati…

reddflowerlife
11. jún 2024

@sisaka a kde by mali byť ??? Na Jiske nemozu byt hospitalizovani. Tam je prisny rezim kde su deti vedla seba my ked sme boli na praxi sme tam boli max 5 min prezleceni. Kde by tych rodicov dali?? Tam nie su postele pre nich ani nic podobne to je uplne ze sterilne pristredie

sara07
11. jún 2024

@reddflowerlife jisku chápem plne ale normálne odeleni je snád o inom, ked budeš matka možno pochopíš čo je to nechat dieta v nemocnici, v podstate absolutne nedôvera že ked bude plakat alebo niečo že sa to nevyrieši naštopeme liekmi alebo necháme vyravat
ak budeš oponovat že sa to nerobí ,bola som ako dieta v nemocnici viem svoje , nič sa v tomto nezmenilo
to sú ako kecy o tom že po pôrode ti daju dieta na brucho aspon na chvilu ako kde , totálne ako za starých čias, nie všade, stále ti dieta zoberu ani ho nestihneš vidiet odvleču a potom oblečené donesu rychlo prisat, a ty v šoku že je niečo zle nie 10/10 a tak rozmyšlaš prečo to dieta nemôže byt pri tebe aspon 5 min na tele sa zohrievat, nie musi ist do inkubatora

reddflowerlife
11. jún 2024

@sara07 ale omg sak ja nepisem o klasickom odfeleni. Ale pisali tu ze dieta transportovali. Tak asi ju netransporstobali na klasicke inde oddelenie ale asi je to vazne a na Jis

sara07
11. jún 2024

@reddflowerlife lenže nie všade nenechaju matku s dietatom na klasickom oddelení , niekdte nie nemôžeš ani na stoličke

prasiatko30
11. jún 2024

Ono by to ani take komplikovane nebolo-vsak nemusis zabezpecit rovno postel pre spravdzajucu osobu - staci fotel pri kazdej posteli a tolerovat, ze ta sprevadzajuca osoba ostava pri dietati. U nas matka nedostava postel ani jedlo- neviemmozno su nejake vynimky jedy by dostala jedlo ak by to bolnejaky socialny pripad, ale vacsinou je pri kazdej posteli fotel a ti rodicia, alebo rodina sa tam uz vystriedaju, na noc ostava jedna osoba - ale je to v drvivej vacsine pripadov tak, ze sa ti ludia tam prestriedaju - matka na noc, rano dojde otec matka sa ide domov osprchovat, najest, trochu vyspat a pride na dalsiu sichtu. Zase ale neviem ako to manezuju ked su cezpolni

sisaka
11. jún 2024

@reddflowerlife rodič tam nemusi mať predsa posteľ, ale nedovoliť mu tam byť s dieťaťom? Slovensko sa zaseklo v ktorom storoči?!

Pridavam sa k ľuďom so zahraničnou skúsenosťou. Je nemysliteľné, aby rodič nesprevádzal dieťa v nemocnici, či už na normálnom oddelení, alebo ICU. Rodičia nie sú považovaní za návštevu a návštevné hodiny sa ich netýkajú. Je jedno, či je dieťa dojčené/nedojčené, či je batoľa alebo ma trebárs 16 rokov, dieťa má pravo byt so svojim rodičom/rodičmi.

reddflowerlife
11. jún 2024

@sisaka a ako by tam mal byt v takom prostredi? Navstivit ho moze, da si plast navleky ciapku a ide. Ale on sa tam nemoze teraz cely den pohybovat, ci ako co mas na mysli ze byt s dietatom, ze niekolko hodin tam bude stat ?

klip0
11. jún 2024

@reddflowerlife prečo by tam v tých navlekoch nemohol byť? A tak ako iné deti na izbe môžu byť a rodič nie ?
V zahraničí to veru takto nefunguje, to len na Slovensku sa nedá

letfenixa
11. jún 2024

@sisaka presne takto mi to povedali pred 2 rokmi- rodič nie je návšteva.

@reddflowerlife píšem vyššie, že som týždeň strávila so synom na Jis 24h denne.

sisaka
11. jún 2024

@reddflowerlife čo nerozumieš písanému textu? ja si nič nemusím predstavovať, je to bežná prax.
keď si to na Slovensku neviete ani len predstaviť, tak sa treba pozrieť na to, ako to funguje v zahraničí a prispôsobiť tomu prostredie, s mentalitou nedá sa, nemôžeme sa to nikdy nezmení.

reddflowerlife
11. jún 2024

@sisaka tak vol ludi ktori zmenia zdravotnictvo na SR, nie papalasov ktory budu dotovat Pentu a nutit personal aby po 4 dnoch prepustili pacientov z oddelenia lebo potom nedostanu pekne peniaze od poistovni. Vol ludi ktori zmenia zdravotne poistovne a celkovo cele zdravotnictvo na SR aby to tu teda bolo tak ako v zahranici.

zuzanka.zuzu
11. jún 2024

@reddflowerlife niekedy stačí ak personál niečo urobí alebo neurobí, nemusíte sa stále vyhovárať na politikov, staré nemocnice, chýbajúce lieky... čím vás tá mama obmedzuje??? nepomáha ani generačná obmena 🙈 choďte už dočerta, v zahraničí vám to nevadí, tu si podupete...

reddflowerlife
11. jún 2024

@zuzanka.zuzu Personal? Personal jej vlastnorucne vytesa z dreva stolicku? Ked ledva my nemame na com sediet ? V robote mi dali drevenu rozpadavajucu sa stolicku, mozem snivat o tom ze budem mat kreslo na kolieskach. Vytesame jej jednu stolicku, uvidi to druha mamicka tak aj ona chce stolicku. Tak teraz vytesame vlastnorucne personal vo volnom case 20 mamickam stolicky? Ci ako co chces od personalu? Nemame ani klimu, v lete tam zdechyname, v zime zas mrzneme kvoli starym oknam pomedzi ktore prefukuje, v jednu noc ked bola burka vydrbalo cele okno. na oddeleni mame 1 !!! teplomer. Ci pojdem za vlastne pokupit pre odddelenie teplomery? Pojde personal za vlastne peniaze vymenit okno? Vybijas sa na personal, ale my s tym neurobime nic.Za vsetkym stoji riaditelstvo, poistovne a vlada.

reddflowerlife
11. jún 2024

@zuzanka.zuzu Chybajuce lieky. A co, pojdem do labaku ich vlastnorucne vyrobit tie lieky? Ci co chces ?