Syn 3 ročný
00:45 som sa zobudila na to že ma triašku , čelo horúce nohy a ruky ľadové
Meram teplotu 38,5
Dala som mu paralen čipok
Teraz meram teplota tak isto
Triašku už nemá leží drieme aj čajik pýta kedy podať ďalší liek ? Alebo zrážať teplotu ? Všade píšu inak
V pribalovom letaku pisu odstup najmenej 6 hodin.
Daj mu cajik a nech sa vypoti,viac spravit nevies.
Ak teplota neklesá, kombinuj pa 4/5 hodinách s nurofenom. Nám narofen pri veľmi vysokej teplote zabral skôr.
@palicka už ma 39,2 do teraz sme robili zábal nepomohlo
Pohotovosť radšej ?
Hlavne si pozri, či mu dávaš dostatočnú dávku k jeho hmotnosti: ibuprofén 10mg/kg, paracetamol 15mg/kg. Ak máš doma aj ibuprofén dala by som ešte ten, mozes uz po 3-4hodinach od paracetamolu. Hlavne veľa dávať pit, môžeš osprchovať vlažnou vodou
Zabal nepomoze kym ma ruky studene. Kym su ruky studene teplota stale stupa a vtedy je cloveku zima (z toho ta zminica) a treba drzad dieta v teple ale neprehrievat. Ked teplota dosahne maximum, bude mat ruky aj nohy horuce a vtedy uz cloveku nie je zima a vtedy mozes zacat ochladzovat zabalmi. Ale pri 39.2 zabaly este netreba. staci len sledovat a meraj kazdu polhodinu.
Hlavne prosim nepanikar a netahaj dieta zo soplom, co raz zakaslalo uprostred noci na pohotovost. Normalne zrazajte teplotu, ak nemas lieky na striedanie, nech to manzel rano otoci do pohotovostnej lekarne alebo zavolas nejakej kamoske s detmi, lieky ma takmer kazdy doma pre istotu. Horucka je obranny mechanizmus nasho imunitneho systemu, telo bojuje... daj mu cas, nemozes to hned zrazat, ani panikarit...jasne sledovat, kontrolovat, ale uvedomit si, ze viroza su bezne tri dni horucok a potom to odoznie alebo sa vam rozbehne choroba a idete k lekarovi... to je prvy krat chory? Zapaly ked ma studene ruky by som nerobila.
Cipok? to ma aku gramaz, kolko ma kg syn?
Ja som takto robila kúpele. Do vane voda38-38,5 a bol tam aj pól hodinu kým mu neklesla teplota. Pozor ale toto nesmier robiť ak má triašku, mramorovú kozu a podobne.
Inak mne Dr povedala že ak liek nezaberá tak môžem striedať účinnú latku po 3 hodinách.
akoze tolko paniky aj v komentoch kvoli teplote
prve pravidlo, fyzikalne neochladzujem kym ma studene ruky/nohy
druhe pravidlo striedam paralen a nurofen v SPRAVNEJ davke kazde 4hodiny.
paralen cipok ma spravnu davku?? netrebalo dat dva na vahu? na insta je milion detskych doktoriek a postupov ako riesit teplotu
V klude. Teplota prve tri dni sa zvykne drzat pri viroze. Mozes pre pokoj na dusi striedat nurofen a paralen po 4 hodinach. Paralen ma dlhsi nastup ucinku a dlshie udrzi teplotu nizsiu. Pri nurofene treba spravne davkovat. A pokial sa dieta citi dobre, netreba sa bat
No vies, ked ma triasku a/alebo studene koncatiny, tak horucka este len stupa. Keby mu odmerias horucku az po tom, co prejde triaska a koncatiny sa zohreju (vtedy vystupila na max), tak ma mozno (velmi pravdepodobne) aj nad 39 a tym padom znizenie na 38,5 je viac nez dostacujuce. Kazdopadne 38,5 je fajn, nepotrebujes horucku znizit viac, staci ze sa drzi na tejto hranici aspon kym mozes znova podat lieky. Lieky vzdy davkuj podla hmotnosti, nie veku a teplotu merat v konecniku alebo pod pazuchou (aspon 5-7min), nie bezkontaktne. Takze to su otazky, ktore je treba zodpovedat, aby sme vedeli adekvatne posudit, ci naozaj horucka nereaguje: ako si merala teplotu a kolko dieta vazi a kolko mg akeho lieku si mu podala?
A teda striedat lieky Nurofen/Paralen mozes v krajnom pripade po 3h, idealne az po 4.
Ahojte dievčatá , ďakujem za každý komentár
Áno pravda je trochu som spanikarila … mám ešte 7 mesačne babo plne kojene v noci k nemu milión krát vstávam celý týždeň som na nich sama unavená poriadne mi to nemyslelo a hentake sme mali prvý krát veru
Ďakujem za rady a postrehy
Počas dňa mal trošku soplik a večer ked zaspal raz zakašlal ..