Negatívny Rh faktor

adkabujnova
31. máj 2016

baby, od narodenia mojej dcéry rozmýšľam nad tým, ako sa dedí Rh faktor. moja krvná skupina je 0+ a muž má A+. ako je možné ze dcéra má A-? vysvetlite mi to, prosím vás, niekto "po lopate". dakujem

buckeye
31. máj 2016

To znamena ze ste pre Rh heterozygoti, teda nesiete jednu kopiu genu + a druhu -, kedze - Je recesivny(neprejavujuci sa znak) tak sa na testoch ukazujete ako +, dcera zdedila od jedneho aj od druheho -, takze u nej sa prejavuje -, lebo recesivny znak sa prejavuje len v tedy, ak je na oboch kopiach 🙂

adkabujnova
autor
1. jún 2016

@buckeye dakujem.😊 a môže mat kvôli tomu nejake problémy či už s transfúziou (keby nedajbože potrebovala) alebo s otehotnením?

sisaha
1. jún 2016

@adkabujnova ja som A- a nemala som nikdy s ničím problém. Mám dve deti.

0silvia0
1. jún 2016

@adkabujnova ja som A- a jediný problém som mala v tehotenstve, keďže manžel má Rh+, čiže moje telo si vytváralo protilátky, keďže moje obe deti zdedili Rh faktor po otcovi, krvnú skupinu po mne. S otehotnením ani s transfúziou nie sú v prípade negatívneho Rh faktoru žiadne problémy.
Ale dnes sa všetko sleduje, takže síce bola som sledovaná ako riziková pacientka počas tehotenstva, sledovali mi hodnoty krvi, hodnoty protilátok, ale deti som porodila v normálnom termíne, prirodzeným pôrodom, akurát boli obaja po pôrode chudokrvní a potrebovali vitamínovú liečbu. Všetko sa vyriešilo...

adkabujnova
autor
1. jún 2016

dakujem baby 😊

buckeye
1. jún 2016

@adkabujnova ak bude mat nahlasene ze je rh- tak nie, moze dostat len krv rh-, pri transfuzii a co sa tehotenstva tyka, tak sa hned pri porode zistuje, ci jej dieta ma rh-, ak ma -, tak vsetko ok, ak by malo +, daju jej injekciu a zasa vsetko ok 🙂 ziadne strachy, teraz su uz takeho veci podchytene 🙂

adkabujnova
autor
1. jún 2016

dakujem. a ešte som chcela: je dedične aj to, ktorou rukou bude dieťa písať? či bude ľaváčka alebo praváčka?

buckeye
1. jún 2016

@adkabujnova noo tak o tomto sa vedu polemiky este, uplne dedicne to nie je ale je zvysena pravdpodobnost, ale nemusi byt nutne lavacka, ak je jeden z rodicov, ja som napr obojrucna, sestra ja pravacka, otec obojrucny, mama pravacka 🙂

adkabujnova
autor
1. jún 2016

@buckeye ide o to, ze aj ja aj muž sme pravici a aj v rodine mame zväčša pravákov a dcéra zatial aj pastelky, pero alebo lyžičku chytá do ľavej ruky 😂😂

dasenka1203
1. jún 2016

@adkabujnova toto mame aj my, dvojrocny krpec vsetko do lavej ruky chyta, a vsetci v rodine sme pravaci

adkabujnova
autor
1. jún 2016

@dasenka1203 je to zaujímavé. ja z toho nerobím nejakú veľkú vedu, veď aj ľaváci sú normály ľudia o to predsa nejde len moja babka stále do mna hučí nech ju preučím na pravú ruku... 😂

buckeye
1. jún 2016

@adkabujnova no ved to, ze to nie je 100% dedicnost, ved ju nechajte, tak bude lavak, nastastie teraz uz sa z toho nerobi taka veda, kedysi ucitelky deti capkali po rukach, ak vzali pero do lavej (sestra mala takto spoluziacku stresovanu v skole), svagor bol lavak, ale na vyske sa aspon pri operaciach preorientoval na pravaka, lebo je to tak jednoduchsie z pohladu instrumentarky a vsetkeho ostatneho, ja som obojrucna, viem pisat obomi, uz do malicka, som vykreslovala omalovanky obomi a niekedy aj naraz, v jedej ruke cervenu, v druhej zlutu a uz to islo 😀, niektore cinnosti robim vyslovene len lavou (napr ihlu pri siti, natieranie nozom) ine vyslovene len pravou..krajanie a strihanie, svokra to ma tiez tak, tiez je obojrucna 🙂 ale nikdy som nemala problem, ze ieco robim len lavou

dasenka1203
1. jún 2016

@adkabujnova ved v pohodke 🙂 nejak extra to neriesime, len je zahada ze skade sa to vzalo :D

sisaha
2. jún 2016

@adkabujnova ja som minuska a mladsia dcera tiez. obe sme pravacky 😉

dai
2. jún 2016

@adkabujnova 😉 tak to ma babka z komunizmu este - tam sa deti nasilne preucali... my sme s muzom obaja pravaci a dcera lavacka - pise krasne a funguje ako ma😉

adkabujnova
autor
2. jún 2016

ja to nejako extra neriešim. nech piše tak ako chce a ako je jej lepšie len sa vždy nad tým začudujem 😂