Dobry den, akosi som nenasla maminy, ktore riesia rovnaky problem, alebo si uz nim presli. Dcera ma 6 mesiacov a postupne jej pediater zvysuje davky Vigantolu (denne 5 kvapiek) kvoli makkemu zahlaviu. Mate s tym niektora skusenosti?
ja si nemyslim, ze je to len (ne)uzivanim vigantolu, hlavne je dcerka este malicka a ma kopu casu, aby sa fontanelka zrastla... kopa mamiciek vigantol ani nedava...
ja som jedna z mamiciek, co vigantol davam skor sporadicky, viac som zabudala do roka, ako ho dostaval a teraz od roka som zabudla uz 7 mesiacov. Maly nevyzera, ze by mu nieco chybalo, fontanelka sa mu zrastala asi do 15 mesiaca, ak nie aj viac.
@ganesh Daj si na to pozor, lebo velke davky vigantolu mozu sposobit aj velmi velke problemy s oblickami, ja osobne poznam jedno dietatko, ktore zachranili v poslednej hodine pred zlyhanim oblicky v dosledku velkych davok vitaminu D. Staci si precitat pribalovy letak a zvazit aj co pise demo
Rybí olej ste neskusali?
@culia1 tak v letaku je tato davka v medziach, nakolko teda ma makke zahlavie. Samozrejme nie je povolena uzivat ju dlhodobo, resp len pod dozorom krvnych testov. Som to konzultovala aj s inym lekarom, ze je mozne nacas zvysit davky, no ako som pisala, pojdem aj k inemu pediatrovi, nech on potvrdi to makke zahlavie.
Len hladam mamicku,ktora mala rovnaky problem, resp si tym presli....
@ganesh prepac, zle som precitala... ani na tu fontanelku urcite nie je prekroceny vek, aby bola uzavreta. Ale kazdopadne je to obrovska davka vigantolu a este ked ma urcite malicka pokrytu davku D-cka od teba... skus ineho doktora... ja malej tiez nedavam vigantol, vracala mi z neho a mam to naozaj odsledovane.
@charaka :( no vsak ja jej ani nedavam 5 kvapiek,lebo sa mi to tiez zda vela...len sa bojim,aby som to nepos..la, ked tvrdia, ze treba. Dokonca som presla na prirodny vit D od Swanson, neviem, ci poznas. Urcite to pojdem konzultovat este s inym pediatrom...len teraz vsetci sviatkuju,tak cakam do buduceho tyzdna.
v neonatologickom centre dávajú na 2kg 1 kvapku takže 5kvapiek je naozaj dosť
@ganesh Ja som mala pri staršom synovi problém tiež mal v období okolo 6 mesiacov mäkké kostičky, doktorka mu robila aj krvné testy mal nábeh na rachitídu a tiež sme zvýšili dávky vigantolu až na myslím (je do dosť dávno) 10 kvapiek. Stále mal zlý výsledky krvi myslím, že sledovali nejakú fosfatázu alkalickú 🙂 . Vigantol mu pomohol.
A mladší syn mal tiež mäkšie kostičky okolo 5 mesiaca, dr zvýšila dávky vigantolu na 4 kvapky, postupne sa to upravilo. Ale on mal krvné testy v poriadku, tak to bral myslím iba nejaké dva mesiace. Podľa mňa ver svojmu pediatrovi, určite vie, čo robí 🙂
@ganesh tiez sme to tak mali, asi za dva mesiace sa to upravilo. Ziadne testy nerobila, len rukami skusala zahlavie. A viac takych poznam, co to mali a zvysili im davky. A ver viac doktorom a nie tu nejakym, co si sami ordinuju a diagnostikuju vsetko...krivica z nedostatku D fakt nie je sranda...
@anaku dakujem. Tak len musim byt trpezliva. No nam vlastne z poradne do poradne zvysuje o jednu kvapku a tiez hlavicku skusa rukami. A ako si podavala kvapky? Ja si odstriekam mlieko a na lyzicke podavam, snazim sa kazdu kvapku zvlast do mlieka, nech ma ci najviac mlieka s tym. A potom sa napapa, kde tiez ma nastriekane MM.
@ganesh Pri staršom to bol boj, tie hladiny mal ukrutne vysoké dlhú dobu, krv mu brali ak na bežiacom páse 🙂 🙂 🙂 , keď mal šesť sa to myslím dalo do poriadku. Ono to bolo také zvláštne, lebo mal vysoké hladiny tej fosfatázy, ale podľa roentgenov mal kostičky v poriadku.
Pri mladšom dr. zvýšila dávky asi na dva mesiace, potom urobila rozbor krvi, bol v poriadku a vrátili sme sa k pôvodnej dávke.
Veľa som sa o to zaujímala, keď to bolo u nás aktuálne a vraj je to aj dedičné, že v dojčenskom veku sú tie kosti mäkké a postupne sa to upraví, vraj je na to výborná surová kuracia pečienka 🙂 🙂 🙂 ,ale to som sa nikdy neodvážila vyskúšať 🙂 🙂 🙂
@evulikm ahoj, dopadli sme tak, ze som si sama vybavila odbery v nemocnici, lebo sa mi to cele nezdalo a zistili, ze mala je "predavkovana". Normo hodnota v krvi je a ona mala 198! Boli sme na sone obliciek a kontrolnych odberoch a nastastie sa nic nestalo. Zmenila som pediatra a odvtedy som jej nedala Dcko. Ja si teraz v zime davam, aby cez mlieko co to dostala.
@ganesh ja som ho davala pravidelne kazdy den,..toto sa ti zrejme stalo ak si vynechavala davky,....alebo zabudla ,....