Nedostatok vitamínu D

ganesh
3. jan 2014

Dobry den, akosi som nenasla maminy, ktore riesia rovnaky problem, alebo si uz nim presli. Dcera ma 6 mesiacov a postupne jej pediater zvysuje davky Vigantolu (denne 5 kvapiek) kvoli makkemu zahlaviu. Mate s tym niektora skusenosti?

luba28
3. jan 2014

@ganesh ja som ho davala pravidelne kazdy den,..toto sa ti zrejme stalo ak si vynechavala davky,....alebo zabudla ,....

charaka
3. jan 2014

ja si nemyslim, ze je to len (ne)uzivanim vigantolu, hlavne je dcerka este malicka a ma kopu casu, aby sa fontanelka zrastla... kopa mamiciek vigantol ani nedava...

demo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
culia1
3. jan 2014

ja som jedna z mamiciek, co vigantol davam skor sporadicky, viac som zabudala do roka, ako ho dostaval a teraz od roka som zabudla uz 7 mesiacov. Maly nevyzera, ze by mu nieco chybalo, fontanelka sa mu zrastala asi do 15 mesiaca, ak nie aj viac.

ganesh
autor
3. jan 2014

@luba28 ani jeden jediny den som nevynechala

charaka
3. jan 2014

@ganesh a beries nejake vitaminy, napr. mamavit, femibion? Tam je pokryte vsetko vratane D-cka... teda ak kojis...

ganesh
autor
3. jan 2014

@demo nerobil :( 30.1. ideme do poradne, tak uz sa popytam, lebo tiez sa mi to nepozdava. A mam v plane ju ukazat aj inemu dr. Na predposlednej kontrole mi tvrdila,ze z toho vyrastie...ale stale zvysuje davky.

ganesh
autor
3. jan 2014

@charaka
@culia1 ta fontanela vzadu sa ma zrast v prvych mesiacoch zivota. Nemam na mysli tu hore na hlavicke, ale na temene.

ganesh
autor
3. jan 2014

@charaka beriem ryby tuk a vit D, ano kojim

culia1
3. jan 2014

@ganesh Daj si na to pozor, lebo velke davky vigantolu mozu sposobit aj velmi velke problemy s oblickami, ja osobne poznam jedno dietatko, ktore zachranili v poslednej hodine pred zlyhanim oblicky v dosledku velkych davok vitaminu D. Staci si precitat pribalovy letak a zvazit aj co pise demo

keira
3. jan 2014

Rybí olej ste neskusali?

ganesh
autor
3. jan 2014

@culia1 tak v letaku je tato davka v medziach, nakolko teda ma makke zahlavie. Samozrejme nie je povolena uzivat ju dlhodobo, resp len pod dozorom krvnych testov. Som to konzultovala aj s inym lekarom, ze je mozne nacas zvysit davky, no ako som pisala, pojdem aj k inemu pediatrovi, nech on potvrdi to makke zahlavie.
Len hladam mamicku,ktora mala rovnaky problem, resp si tym presli....

ganesh
autor
3. jan 2014

@keira ja ho beriem, malej som objednala, ale akosi mi este neprisiel ani potvrdzujuci mail o objednavke a v lekarniach ho neviem zohnat pre deti od 6 mesiacov.

charaka
3. jan 2014

@ganesh prepac, zle som precitala... ani na tu fontanelku urcite nie je prekroceny vek, aby bola uzavreta. Ale kazdopadne je to obrovska davka vigantolu a este ked ma urcite malicka pokrytu davku D-cka od teba... skus ineho doktora... ja malej tiez nedavam vigantol, vracala mi z neho a mam to naozaj odsledovane.

demo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ganesh
autor
3. jan 2014

@charaka :( no vsak ja jej ani nedavam 5 kvapiek,lebo sa mi to tiez zda vela...len sa bojim,aby som to nepos..la, ked tvrdia, ze treba. Dokonca som presla na prirodny vit D od Swanson, neviem, ci poznas. Urcite to pojdem konzultovat este s inym pediatrom...len teraz vsetci sviatkuju,tak cakam do buduceho tyzdna.

ganesh
autor
3. jan 2014

@demo ja som presla na ten Swanson, len tam neviem kolko kvapiek. Kedze jedna kvapka ma 400UI, Vigantol 500UI. Davam tri.

demo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ganesh
autor
3. jan 2014

@demo vsak googlim o dusu 🙂 ale zatial nic som take nenasla, o co by som sa mohla opriet :-/

saska.t
3. jan 2014

@ganesh swanson sa pri normalnej davke (preventivnej) dava 1 kvapka na 5 kg zivej vahy 😉

niki101988
3. jan 2014

v neonatologickom centre dávajú na 2kg 1 kvapku takže 5kvapiek je naozaj dosť

tisa82
3. jan 2014

@ganesh Ja som mala pri staršom synovi problém tiež mal v období okolo 6 mesiacov mäkké kostičky, doktorka mu robila aj krvné testy mal nábeh na rachitídu a tiež sme zvýšili dávky vigantolu až na myslím (je do dosť dávno) 10 kvapiek. Stále mal zlý výsledky krvi myslím, že sledovali nejakú fosfatázu alkalickú 🙂 . Vigantol mu pomohol.
A mladší syn mal tiež mäkšie kostičky okolo 5 mesiaca, dr zvýšila dávky vigantolu na 4 kvapky, postupne sa to upravilo. Ale on mal krvné testy v poriadku, tak to bral myslím iba nejaké dva mesiace. Podľa mňa ver svojmu pediatrovi, určite vie, čo robí 🙂

ganesh
autor
4. jan 2014

@tisa82 och dakujem, ze konecne sa niekto nasiel 🙂 a nepamatas si, po akej dobe sa im to upravilo? Tak sa jej na poradni opytam na tie krvne testy.

anaku
4. jan 2014

@ganesh tiez sme to tak mali, asi za dva mesiace sa to upravilo. Ziadne testy nerobila, len rukami skusala zahlavie. A viac takych poznam, co to mali a zvysili im davky. A ver viac doktorom a nie tu nejakym, co si sami ordinuju a diagnostikuju vsetko...krivica z nedostatku D fakt nie je sranda...

ganesh
autor
4. jan 2014

@anaku dakujem. Tak len musim byt trpezliva. No nam vlastne z poradne do poradne zvysuje o jednu kvapku a tiez hlavicku skusa rukami. A ako si podavala kvapky? Ja si odstriekam mlieko a na lyzicke podavam, snazim sa kazdu kvapku zvlast do mlieka, nech ma ci najviac mlieka s tym. A potom sa napapa, kde tiez ma nastriekane MM.

anaku
4. jan 2014

@ganesh ja na malu kovovu lyzicku tiez odstriekam nakvapkam vsetko naraz a dam tak

tisa82
4. jan 2014

@ganesh Pri staršom to bol boj, tie hladiny mal ukrutne vysoké dlhú dobu, krv mu brali ak na bežiacom páse 🙂 🙂 🙂 , keď mal šesť sa to myslím dalo do poriadku. Ono to bolo také zvláštne, lebo mal vysoké hladiny tej fosfatázy, ale podľa roentgenov mal kostičky v poriadku.
Pri mladšom dr. zvýšila dávky asi na dva mesiace, potom urobila rozbor krvi, bol v poriadku a vrátili sme sa k pôvodnej dávke.
Veľa som sa o to zaujímala, keď to bolo u nás aktuálne a vraj je to aj dedičné, že v dojčenskom veku sú tie kosti mäkké a postupne sa to upraví, vraj je na to výborná surová kuracia pečienka 🙂 🙂 🙂 ,ale to som sa nikdy neodvážila vyskúšať 🙂 🙂 🙂

ganesh
autor
5. jan 2014

@tisa82 dedicne? no tak to je zaujimave...
tak mysim pockat do dalsej poradne,aby som vedela na com sme :(

evulikm
12. jan 2015

@ganesh ako ste na koniec dopadli? Môjmu 2- mesačnému synovi dnes na poradni zvýšila dávku vigantolu, že má mäkké záhlavie a v piatok ideme na odbery. Ďakujem

ganesh
autor
12. jan 2015

@evulikm ahoj, dopadli sme tak, ze som si sama vybavila odbery v nemocnici, lebo sa mi to cele nezdalo a zistili, ze mala je "predavkovana". Normo hodnota v krvi je a ona mala 198! Boli sme na sone obliciek a kontrolnych odberoch a nastastie sa nic nestalo. Zmenila som pediatra a odvtedy som jej nedala Dcko. Ja si teraz v zime davam, aby cez mlieko co to dostala.