Nedobratie antibiotík 2-ročným dieťaťom

7. aug 2023

Ahojte, moja otázka je, či nemáte skúsenosti s nedobratím ATB pri zle stanovenej diagnoze u detí? V piatok sme boli u pediatričky, urobila výter z hrdla mojmu 2 ročnému synčekovi. V pondelok,dnes sme mali dostať výsledky, avšak výter neukázal baktérie, na ktoré berie atb. Nakoniec sme zistili,že sme chytili koronu.Zbytočne nechcem jeho telo zaťažovať, ale ani to, aby som urobila horšie, ak prestane s užívaním. Čo mi poradíte?

kacena4
7. aug 2023

vsak dr vam hadam povedala ci su tie atb vhodne aj na zapal pri corone a teda treba ich douzivat

colsami
7. aug 2023

Riad sa tym co hovori Tvoj lekar.
A ak mu neveris, zmen lekara.
Neriad sa kadekym na fore...
Doberanie atb ma svoje opodstatnenie.

autor
7. aug 2023

@kacena4 nepovedala, na koronu sa neberu antibiotika

basska_b
7. aug 2023

No, ono to moze byt korona plus este nieco bakterialne a pridruzene... vyter to mozno nepreukazal. Ale ked vysadite ATB, tak si vypestujete akurat tie bakterie, ktore su rezistentne.

viestta
7. aug 2023

le podavaju sa ako preventivna liecka proti pridruzenym bakterialnym infekciam

nikpa
7. aug 2023

Keď nepovedala dr nič k ATB tak sa jej treba spýtať. Pri 2rocnom dieťati by som neriešila možno zbytočne užívanie ATB na koňovi.

dzejsik
7. aug 2023

radsej by som ich uz dobrala, nas syn mal teraz 5 dni vysoke horucky, lekarka vravela ze zrejme 6ta choroba ze zrovna koluje u nas, ale preslo mu to do bakterialnej infekcie z vecera do rana okrem horucky aj kasel a riadne sopliska, nepacilo sa jej ani dychanie, takze nakoniec dostal aj atb a tie mu zabrali - po prvej davke sa uz horucka neobjavila a uz aj sople skoro uplne zmizli

colsami
7. aug 2023

Korona sama o sebe je virus ale ak mas viac info, urcite vies, ze k takemu ochoreniu sa Ti pridruzia sekundarne bakterialne infekcie a to je dovod preco sa niekedy davaju atb aj na virusove ochorenia a preco aj (velakrat) pomahaju a zlepsia stav virusovych ochoreni.

autor
7. aug 2023

@nikpa koronu sme zistili až doma, keď som zo zvedavosti urobila test.. doktorka už dnes neordinuje, preto som sa rozhodla tu spytat na skusenosti, čo s tym stratim, zajtra jej zavolam

xlucia
7. aug 2023

ake atb beriete? kolko tabletiek uz syn bral?

autor
7. aug 2023

@dzejsik ďakujem krasne za odpoved

autor
7. aug 2023

@colsami ďakujem, nevedela, nastastie nebyvame casto chory, koronu sme mali okrem tohto len jediny raz

autor
7. aug 2023

@xlucia ospen, zobral zatial len 4 davky

kacena4
7. aug 2023

na zapal, ktory sposubuje korona ano

sapetka
7. aug 2023

Dr vam urobila v piatok vyter a rovno napisala atb?cize tie berie tvoj syn od piatka?

1mina
7. aug 2023

ja ked som si neni ista volam dr (aj pre podobne veci tiez som volala napr ked mala naraz brat druhu davku bronchovaxu a do toho dostala atb ci davat oboje a tak( nikdy nebol problem u nas bud ochotne poradi sestricka alebo mi da dr ak nevie. Urcite by som sama od seba atb nevysadila, moze sa stat ze sa mu zhorsi stav alebo nieco pridruzi, dr to bude chciet riesit akoby atb uz bral alebo nie, zbytocne komplikacie. Najlepsie spytat sa jej

autor
7. aug 2023

@sapetka ano,ale nedala som od piatka,len od nedele rana, lebo sa jeho stal nezlepsoval,ba sa pridali ine priznaky

janinah
7. aug 2023

Určite dobrat.nemam čas písať dôvody.sim zdravotnik

sapetka
7. aug 2023

No ja si myslim ze bud si mala pockar do pondelka na vysledky a tak sa spytat dr ale ked si uz zacala davat atb tak liecbu dokoncit. A ako dlho horuckovalo dieta do toho piatka!

nahodnemeno
7. aug 2023

doberte aspon 5-7 dni, inak vznika rezistencia...ak sa uz zacalo, malo by sa brat dlhsie. som zdravotnik..

autor
7. aug 2023
autor
7. aug 2023

@sapetka stav sa mu zhorsoval, co som mala robit? Zobrat ho na pohotovost,kde vypisu tiez atb, alebo som mala podat to, co uz mam doma? Vo stvrtok zacal horuckovat,v piatok sme mali ist na dovolenku, tak som ho zobrala k pediatricke,nakoniec sa dovolenka nekonala