Prosím hľadám pomoc. Dcérka bude mať 6 rokov. Preberavá je v jedle, nič jej nechutí, opakovane si pýta len brydzové halušky. Vymýšľa!!?? JA fakt už neviem.. Snažím sa, aby sme mali pestrý jedálniček.. takže máme aj mäso aj ryby, omáčky, proste naozaj z každého... Ibaže mi povie na všetko že jej nechutí a len si dá 3-4x do úst.. polievky tiež máličko..Za posledný polrok sa to zhoršilo.. Nechudne, ale je chudokrvná. Užíva kvakky na zvýšenú hladinu krvi. J e hrozne bleda.. V škôlke som sa pýtala tiež málo papa. Už som skúšala ju prehovoriť aj po dobrom, i po zlom vyhrážkami, ale nikam to nevedie..ona radšej bude hladna, lebo jej to nechutí.. Na večeru si da max. jablko, alebo chlieb s maslom.... Po celom dni čo takmer nič neje.. Mladšia dcera zje ovela viac než ona. Poradíte mi čo mám robiť?? Mám jej tie brydzove halušky robiť každy deň aby sa ich prejedla a potom bude jesť aj ine veci??Ja neviem.. doteraz to taketo zlé nebolo.. Mala obdobie že nejedla.. ale potom aj obdobie že papala všetko doradu. ale toto už je pol roka... a je hrozne bleda.. nevyživená... ☹ Bojím sa aby to neskončilo horšie než je. sú nejake vitamíny na chuť do jedla? ďakujem za rady.
@olioza Ahoj, on je to trochu zamotany kruh. Totiz, dieta neje, je chudokrvne. Predpise sa zelezo v kvapkach, pricom hlavny vedlajsi ucinok uzivania zeleza je nechutenstvo. V ziadnom pripade netvrdim, ze jej mas vysadit zelezo, ked ho lekar predpisal, asi vie preco. Pri tazkom nechutenstve sa predpisuje aj Peritol sirup, ale to je tazky oblbovak a uzivaju ho napr. aj anorekticky. Takze s tym opatrne. Existuju este vitaminy skupiny B (pangamin napr.), ktore podporuju chut do jedla.
Kazdopadne, mozno stoji za to spravit taky pokus s tymi haluskami. Bryndzove halusky zje? Tak nech je na bryndzovych haluskach. Ak robis domace, daj do cesta aj napr. vajicko, trochu masla. Slanina, bryndza su tiez zdroj tukov. Pokojne by som jej to servirovala denne aj dva tyzdne. Az sa toho obje, hadam si sama vypyta ine. Vy ostatni mozte jest normalne, aj to moze byt motivacia.
Ale dolezitejsie je prist na pricinu - nema traviace problemy? Na gastro vysetreni ste boli? Moze to byt psychicke, nema pocit, ze ma malo vasej pozornosti a takto si ju ziskava?
mali sme to isté so synom,mal 4roky vtedy a nejedol nič okrem hrianok a kakavkasemtam hranolky ,nič nepomáhalo..napokon som vysadila kvapky a rozjedol sa,pomaly,postupne..skúste vymaniť kvapky na anémiu za iný liek a bolo by super,ak by doázala jesť melasu- v čaji, v jogurte.. a áno,varte jej halušky aj každý deň,nech je to,čo chce,len nech niečo zje..
@bosoriak Pozornosti ma naouzaj dosť..Do školky chodím po ne prva aby sme boli spolu, sme vonku až do tmy, a vnutri sa hrame, aj manžel sa s nimi hráva, chodíme na prechadzky, každy deň volačo..Ešte ju vozím na plávanie, takže aj tam sme spolu. Pracovne zoišity si pišeme, čítame rozprávky, logicke knihy a encyklopedie.. Je toho naozaj vela . Skusim s nou ist tento tyzden na kontrolnu krv, či sa jej to zhoršilo alebo zlepšilo. som zvedava sama. Traviace problemy nema... Stolicu mava pravidelne.
@olioza skus vymenit kvapkove zelezo za toto http://www.justnahrin.sk/podla-pouzitia/stavy-a...
a pridaj ten b vitamin,d vitamin a c vitamin-cecko podporuje vstrebavnie zeleza.
Skusaj jej dene odstavovat ovocie aj so zeleninou..obcas pridaj aj odstavenu cviklu-je dobra na anemiu-.plus pridaj jablcko,mrkvu,daky citrus.....oslad medovicovym medom..ten ma vela zeleza a nema pel.
Rob jej rozne koktejli..zas ovocne,rozmixuj tam aj jemne ovsene vlocky, alebo vyrob si mandlove mlieko a rozmixuj tam banan.....proste vyrabaj jej lahko stravitelnu zivu stravu......ked aj vareneho potom spapa malo,nevadi to.
Skusaj jej struhat na jemno mrkvu,jablko,cvilku-ochut to citronom medom........nemusi sa prejedat kalorickej varenej stravy ,ale nech je to starva ziva s obsahom vitaminov,vlakniny,mineralov a enzymov...telo by sa malo restartovat a potom aj chut do jedla naskoci.
Moj maly mas strasnu anemiu-zeleza mal hodnotu ledva 2,hemoglobin 78....po roku a pol mal zelezo 28 a hemoglobin 130 ...a ziaden kvapkove zelezo nejedol-jeho strasen zapekalo.....liecila som ho zdravou stravou-melasou,medovicovym medom,cvilkou,hovadzim masom...
@olioza Este som nasla takuto pomocku - http://www.hematology.sk/modules.php?name=News&...
Je to obsah zeleza v tych-ktorych potravinach. Ale dostatok zeleza nie je vseliek, takze to naozaj skus riesit tymi haluskami a obmienat cesto, prip. do bryndze zamiesat nejaky iny syr a pod.
@kaja73 to je sen každej matky vyliečiť si dieťa bez chémie a len stravou,ale čo keď dieťa nič nezje?mohla som dávať neviem čo a nič,ani neochutnal.....a
@olioza ešte som zabudla,dávala som aj Pikovit vitamínový sirup,môj totiž nezjedol ani to jablčko..pogoogluj čo všetko obsahuje železo,ja som napr. do jogurtov sypala sezam/to už keď trocha začal jesť /
@janinah ja viem...preto pisem namixovat,odstavit.... a aj ked pomaly po glgoch,lyzicke...ani moj maly nasjksor nechcel...ale dnes bez problemov vypije stavy,da si zdravu stravu...ale chcelo to trpezliost.
A ked sa dieta nebude nasilu tlacit tazko stravou plnou cukrov,nasytenych tukov......tak ono nabehne chut na zdrave ovocie,zeleninu....
Zo zaciatku aj povolit zo stereotypov, ze varene jedlo musi byt...no nemusi...staci aj surova strava plna vitaminov, eznymov ,mineralv a ani casy na jedlo sa nemusia vzdy dodrziavat.........ale chce to izaj trpezliovost....Moj starsi syn bol v tomto desny,takze viem ze ake mozu deti byt.
A dobre je do stravy pridat aj panenske oleje-moj maly zacina kazde rano takmer polievkovou lyzicou dakeho oleja-rybieho,lanoveho,rakytnikoveho,rascoveho,makoveho....ako kedy ..a plnym poharom vody.
Potom ide jablcko,banan,avokado... a na olovrant ma zas plny pohar doma odstavenj stavy a vecer pred spanim zas za pohar doma urobeho mandloveho mlieka s medom.
@jasanka24 mandlove mlieko neobsahuje laktozu 😉
Laktoza je mliecny cukor-ale cukor zo zivocisnych mliek-aj materskeho.
Rastlinne mlieka-skor sedi ale nazov rastlinne napoje-laktozu neobsahuju.
Vyroba zhruba 3 deci mandl.napoja-vecer si namoc cca 3 hrste mandli-tych supkovych-maju viac mineralov,lebo supka je ich hlavnym zdrojom.
Rano vodu vylej.
Mandel daj do mixera,zalej 3 deci cistej vody a cca 2 min.mixuj.
Potom zober napr plienku a cez nu to preced. A mas to hotove.
Takto pripravene to vydrzi cca 48 hodin a pred podavanim mozes dochuti medom, kakaom.....mojmu to velmi chuti.
Ked to budes zohrievat,tak len na mierne teple,aby sa zachovali enzymi . Kedze sa jedna o surovy napoj,tak ma vsetky vyhody surovej stravy-je zasadite,neprekysluje a ma aj tie enzymi,ktore vo nam vo varenej strave takmer uplne chybaju.
PS-to co ostane v plienka davam vysusit a potom pomelien na muku. Malemu z toho vyrabam potom mandlove giulicky---med,mandl.muka,trochu nutely a maly sa za tym ide potrhat.
Ahojte. Aj moja malá má tento probém, je len chlieb s maslom, detskú krupicu a puding. V jedle hľadá "bodky" ako to ona hovorí, to je korenie, a potom to neje. Lebo tam bola čierna bodka, tam zelena. Nevypije ani džus s dužinou, lebo tam niečo pláva. To už trvá aj viac ako rok. Nebude mať potom nejaké problémy z toho, že neprijíma žiadne vitamíny? teda okrem rakytníka ktorý jej dávam.
Tak keď má stolicu pravidelne, musí z niečoho kakať🙂. My sa tiež trápime čo sa jedla týka. Ale musím klop, že moja sa v škôlke rozjedla, keď vidí druhé detičky. Kým som bola s ňou doma tak to bolo zúfalstvo☹. Ja dávam to čo si pýta, keby to bolo aj každý deň to isté. Kúpila som pangamin vitamíny detské - v lekárni. Dávali sme aj Peritol sirup vtedy mi pribrala cca 1 kg. Moja sa aj naje ale nepriberie nič - tak neviem asi všetko vylieta. Má 109cm a 14,5kg🙂. Inak nebýva často chorá, také bežné chorôbky...
@olioza b komplex myslím podporuje chuť do jedla..ale tu by som sa obrátila skôr na dr 😕