Ahojte, aký máte názor na to, že teraz tak strašne veľa bábätiek musí chodiť na fyzio?
Nechápte má zle, je mi jasné že vedia veľa pomôcť, niektoré detičky majú skrátený sval a podobne.
Ale nechápem že teraz akonáhle dieťa robí trošku inak, alebo trošku neskôr prípadne skôr ako sú tabuľky.. hneď smer fyzio.. mne to príde veľa krát ako dobrý biznis 🙈
Ja teda neviem o tom že kedysi by sa tiez takto hneď s každým bábok chodilo cvičiť..
Aké sú vaše skúsenosti??
Ja idem v utorok na prvu hodinu a som rada, ze nas zobrala tak rychlo. Mala preferuje len jednu stranu otacania hlavicky, cakali sme, ci sa to nezacne zlepsovat samo ako dufala pediatricka. Nezacalo. Tak ideme a som za to stastna
@jajana_2
vo Francúzku je napríklad uplne normalne, ze par hodin po porode spravia babetkam kraniosakralnu terapiu. A opakujú pokial je treba. Takmer kazde ma pinatahovane svaly atd. Často sa tým vyhnú plaču "bez dôvodu" ako aj to zlepšuje kolkokrat kojenie q xy iných veci.
A tak podobne je to aj s fyzioterapiou. Kto zažil pochopi. Nie je to len biznis ale veľká pomoc a vystrihnuté sa pred vážnymi následkami.
@really8 presne si to vystihla. Som rada za osvetu, keďže moja generácia (90.roky) má tak dodžubaný chrbát, že sa bojím staroby. Môjmu synovi som to nechcela spraviť a nechali sme ho priebežne počas prvého roka skontrolovať, dokonca včasná intervencia bola žiadúca, keďže mal ťažký pôrod, diastázu a hoci pediater tvrdil, že nie je fyzio treba, opak bol pravdou a som vďačná, že sme sa na to dali, neľutujem investované peniaze do takejto dôležitej veci.
Presne tak, ako uz zeny pisu! Vela deti ma nejaky problem vzniknuty casto behom porodu, ved to je velmi tazke aj pre ne, nie len pre matku, obzvlast pri praktikach v nasich porodniciach kde deti tahaju za hlavu atd... Volakedy sa nerobilo to, nerobilo to… to, ze teraz je viac roznych problemov a ochoreni atd neznamena, ze si ich ludia vymyslaju ci sposobuju sami (aj ked iste niekedy aj to), ale ze sa teraz lahsie odhaluju a riesia. Veda pokrocila, vdaka bohu, dnes uz vieme viac o tom co je a co nie je ok a mame lepsie moznosti to riesit a podchytit aj vdaka prevencii. Fyzioterapia je skvela “vec” a dokaze velmi vyrazne pomoct a ulahcit zivot detom aj rodicom. A biznis? Samozrejme, co dnes nie je biznis? Dat si opravit zub za 150€ je ok ale zlepsovat kvalitu pmv dietata je zbytocne? A naopak, prave dobry fyzio ta uisti, ze dieta nemusi ist striktne podla tabuliek, dolezita je kvalita pohybu, spravne pohybove vzorce… ved je jasne vidiet aj tu na mk, ze mnohi ludia stale nemaju ponatia o tom co je spravne a co nespravne/zbytocne v PMV. Samozrejme nie je fyzio ako fyzio, tie kurzy co si dobry fyzio daraba po ukonceni studia su sialene drahe, tym padom aj ich ceny musia byt vyssie, pokial sa plati za kvalitu, tak sa to oplati a ked na to ludia maju, tak kludne aj preventivne.
Ďakujem za názory 😊 ja som drobca aj objednala na kontrolu tiež ma aj diastazu.. a je pravda že väčšina v mojom veku vo poznám ( cca 30 😁) máme problémy s chrbticou.. že by to mohlo byť tvorené manipuláciou od bábätka mi nenapadlo.. ale už som sa stretla s tým. Že mamičky čo išli rôzny fyzioterapeuti rôzne názory.. niekedy cvičenia čo nepomáhali.. asi treba nájsť aj niekoho naozaj dobrého a overeného
Ja súhlasím aj s tým, že prevencia je dôležitá a aj že sa vie o rôznych problémoch u bábätiek, o ktorých sa predtým nevedelo. Čo je super a je naozaj perfektne, že niektoré veci vieme riešiť skôr a efektívnejšie. Každopádne súhlasím aj s tvojim názorom, že už je toho miestami až moc. Z vlastnej skúsenosti aj z pár prípadov z okolia viem, že si fyzio vie nájsť všelijaké zámienky prečo tam treba chodiť a zbytočne matky doplašia. Všetko, čo nie je podľa tabuľky je hneď zle a samozrejme, každá matka chce najlepšie pre svoje dieťa a aby bolo zdravé. Keď ti povedia, že niečo nie je ok, proste tam budeš chodiť. No deti nie sú tabuľkové, takže treba myslieť aj na to. Žiaden extrém nie je dobrý.
@jajana_2 manipulácia od mala, chodítka, sedenie vo W sede, nesprávne neergo nosiče, hopsadlá... Mne keď pichala doktorka epidural, tak sa ma spýtala, že prečo som nepovedala, že mám za sebou ťažký úraz chrbtice - nemám 😂😂 len ho mám tak dorobený nesprávnymi úkonmi od mala. Muž to isté - ťažká skolióza. Dokonca aj keď kedysi doktori povedali, že odporúčajú fyzio, väčšina rodičov sa na to vykašľala. Netreba to podľa môjho názoru podceniť, veď sme vedomosťami zase inde než pred 30 rokmi.
Syn bol od narodenia v nemocnici 3 mesiace. Z oddelenia nám hneď vybavili rehabilitácie v nemocnici kde mi povedali, že ide cvičiť vojtovku. To som rázne odmietla. Vyhľadala som si súkromné fyzio, kde malého pani pozrela, a ze je v poriadku len jemne cvičenia mi odporučila, že žiadnu vojtovku nepotrebuje. Chodila som ku nej len raz za mesiac ako to malému ide, ukazovala mi len správne vzorce. Keď sa začal stavať na nôžky len sa ťahal za ruky, čo nebolo správne. Ukázala mi, ako mu pri vstavani podkladat nozku co si do 5 dní osvojíl a vstaval správne cez zohnute kolienko.
Z oddelenia na rehabky posielali skoro každé malé dieťa. Som názoru, kto môže, nech si radšej zaplatí kvalitného súkromného fyzioterapeuta aspoň pre vlastný pokoj, či je dieťa v poriadku.
@jajana_2 nechodilo sa cvicit lebo nebolo povedomie a pod. Preto ma tolko ludi skoliozy a problemy s chrbtom. Sama mam a zalezalo mi aby som podchytila navyky u deti uz od mala. Jednak sportom a aj napr sledovanim ci nepreferuje jednu stranu. A to je presne to co nerobila moja mama. Nesledovala ma a preto som “kriva”. Lenze aj tak je stale vela ludi neriesi napr manipulaciu s detmi aj ked sa dost dobre vie napr o skodlivosti choditok, pasivneho sedu, vertikalnej polohy u novorodencov atd atd