Mojho syna zhruba pred 2 a pol tyzdnami ustipol kliest v usku bol uz riadne nacecnuty tak predpokladam ze tam bol dlhsie ... Doktorka ho vybrala a o tyzden nato sa mu na usku urobil cerveny flak tak sme sli k doktorke a nasadila mu antibiotika duomox ( penicilin) preventivne keby to bola bolerioza uz ich bere 10dni ...ale stvrtok sa stala zvlastna vec maly zacal krivat na jednu nohu a taha ju zasebou ( urcite sa nebuchol ani nespadol ) bol aj dost malatny zavolala som 112 a odviezli nas na kramare ...tam neurobili nic poslali nas domov ze mame ho sledovat ale nohu stale taha zasebou a zmenilo sa mu viditelne spravanie je agresivny velmi ( bije nas a najma seba bucha si zlavu o dlazku a hadze vsetko do nas naokolo svoje hracky do kosa atd uplne nepricetne spravanie) o 2t ma dva roky a urcite to nieje ziadna faza vzdoru na 100% lebo poznam si vlastne dieta dneska sme sli opat na kramare neurologis sono bedrovych klbikov bolp OK a boli sme aj na infekconom a tam nam nevedela nic poradit som stradne velmi zufala neviem co urobit ako mu pomoct ...ja osobne pripisujem spravanie aj tu nohu pod lieky ...ak by nemal nabeh na tu boleriozu v momente ich vysadim ale neodvazim sa koli tej bolere a neviem co spravit ..nema prosim niketo nejaku radu pre mna? nejaku radu pre mna nedokazemct svojmu syncekovi ... Moj na
Brali mu krv vysledky negativne ale protilatky sa tvoria 4-8tyzdnov po ustipnuti cize nic ine som necakala ani :/ ...a na svoj vek vie velmi dobre rozpravat cele vety normalne sa rozpravame vedel by mi povedat ak ho nieco boli :(
@oliv11 Mrzí ma, že sa trápite, hlavne, ak lekári nevedia nič zistiť ☹ Možno svoje pocity nedokáže opísať, veľakrát aj my dospelí nevieme, čo nám vlastne je, ale necítime sa vo svojej koži. Možno je z tejto situácie nesvoj, vidí, že sa niečo deje a že tiež máte strach a bojíte sa o neho. Verím vám, že by ste pre neho urobili všetko, najťažšie, ak rodič nevie pomôcť. A lekárka mu asi nemôže zmeniť lieky, že?
@oliv11 a vylucili aj ine choroby, co prenasa kliest?
@oliv11 ahoj , môj starší syn mal raz zápal v bedrovom klbe bez príčiny, aspoň tak nám povedali na ortopedii, vraj sa to často stáva 2 ročným chlapcom, ja som o tom v živote nepočula, ale proste ráno sa syn nemohol postaviť, ťahal nohu za sebou a na ďalší deň bol ako popisuješ,potom ho aj bolela.. dostali sme panadol sirup pre deti a do 5 dní bol v poriadku.
Toto mi pride skor ako neurologicke priznaky - skor by som to tipovala na kliestovu encefalitidu - to je virus a na to ATB nezaberaju. Ale hadam ho v nemocnici videl neurolog a boli ste aj na infekcnom...tak hadam by to podla priznakov nejako vedeli rozpoznat. Da sa to zistit z krvi alebo odberom mozgovomiechoveho moku.
na stránke borelióza.sk máš kontakty, ak sa ti niečo nezdá skús sa s nimi poradiť ako postupovať.drzim palce!
skuste sa zajtra ozvať.0918 407 021
prezreli ste ho dobre? nema este niekde druheho kliesta??
@seahorse27 presne, aj mne skor napadla encefalitida, ale snad to.nebude ono 😕
@oliv11 ahoj, chcem sa spytat, ako to dopadlo. My sme presne teraz nasli malemu v usku nacucaneho kliesta 😔 boli sme vsetci cez vikend chori, nrjaka crevna viroza, ale maly sa mi aj tak nezda, brusko uz ho neboli, ale stale ma teploty a zacal byt nejaky malatny, som na nervy 😔
Bolo by dobre keby mu urobili lumbalnu a rozbor krvi. Moj syn dostal boreliu 2roky dozadu. Kluesta viditelne nemal. Jedneho dna som si vsimla, ze mu opadla polovica tvare(ako porazka), okamzite sme bezali na pohotovost. Hospitalizovali ho. Robili mu vsetky vysetrenia vratane lumbalky. No nezistili nic. Robili kontrolnu lumbalku aj krv a tam uz vysli vysoke hodnoty. Parezu tvare ma dodnes. Rehabilitacie, tvarove cvicenia, masaze, prebratie nervu pomocou elektropera, cereblorysin bral rok sustavne injekcie. Pri mori sme boli ale ked sa usmeje je to viditelne. Jednu cast tvare proste neusmeje. Aj v kupeloch sme boli. Cim skor ste spozorovali tym lepsie riesit!
@oliv11 A nemohlo sa stať, že napriek liekom tú boreliózu predsa len v telíčku má? Ono tie príznaky sú - fliačik na uchu (vyskytujú sa u detí, najmä na ušnom lalôčku), napadnutie kĺbového systému, celkovo nervové príznaky (môže to byť aj bolesť hlavy, ktorú dieťa nevie vyjadriť), poruchy citlivosti. Akurát u vás ide o skoré štádium, to by sa do týchto prejavov nemalo stihnúť dostať. Práve rané štádium boreliózy sa lieči ATB. Kamarátka mala boreliózu a tie príznaky sa šírili postupne, hlavne do svalstva a dosť dlho si ju lekári prehadzovali, má to zdĺhavý a náročný priebeh. Držím palce, aby to bolo v poriadku, ak lekári nič nenašli 🙏🍀