Narušená komunikačná schopnosť u 6-ročného

thirstymonk
3. apr 2024

Čauko. Mám syna - v auguste bude mať 6 rokov a mal by teda nastúpiť do školy. Lenže má narušenú komunikačnú schopnosť a podozrenie na ADHD. Riešime ho na neurologii, psychologii, logopedii atď atď.
Jeho vyjadrovanie je veľmi svojské a neurčité. Slovnú zásobu nejakú má, ale naskladať to do seba poriadne nevie. Zle skloňuje, aj to som rád, že vlastne vôbec skloňuje, lebo to začal možno len pred 3-4 mesiacmi. O sebe hovorí v tretej osobe "Janko ide spať" a pod... nerobí rozdiel medzi mužom a ženou (Mamka spal, ocko bola v obchode) a pod. Donedávna ešte vynechaval slabiky, ak šlo o 5 a viac slabičné slovo lokotiva (lokomotiva), nadeniny (narodeniny) a pod.
Keď mu nerozumieme, tak sa skoro hneď rozplače. Väčšinu mu rozumieme, ale to sme my. Cudzí ľudia mu málokedy niečo rozumejú. R a L skoro vôbec - jedine, že mu to ujde.
Neurologička mu predpísala torecan, ktorý ale neužíva - štípe ho z toho jazyk. Dávam mu aspoň ginko čaj na prekrvenie mozgu (čo je vlastne skoro to isté čo torecan - extrakt z ginka).

Nejaké rady tu vlastne ani nečakám a nehľadám, skôr nejaké vlastné skúsenosti... keď mal niekto dieťa s podobným problémom. Či sa to vekom upravilo, či dobehol rovesníkov, alebo jak? Bojím sa, či bude schopný žiť normálny štandardný život v dospelosti, alebo či mám očakávať nejaké problémy s tým?

Inteligenčne je na tom nadpriemerne, najbližšie pri psychologičke máme robiť IQ test, ale čo sa tak s ním zatiaľ rozprávala, tak vravela, že vyzerá byť múdrejší ako ostatné deti v jeho veku. Rád skladá puzzle, rieši hlavolamy, skladačky. Vôbec však napr. nemá rytmus - ide úplne mimo. My s manželkou sme obidvaja hudobníci, tak sme čakali, že podedí príslušné talenty, ale asi sa to nestalo.

andreja13
3. apr 2024

Ano, susedia mali takeho chlapca, do 8 rokov nevedel poriadne rozpravat, komunikovat, nikto mu nic nerozumel. Postupne sa to ale unho zrejme upravilo, dlhsie som ho nevidela a potom nastala z nicoho nic zmena, ked sme sa stretli, aj pekne pozdravil, povedal mi sam od seba, co ma nove. Preto si myslim, ze taketo deticky potrebuju len cas a trpezlivost. A samozrejme vela vela lasky ❤

klementinka58
3. apr 2024

Ja mam takeho syna robili mu vysetrenia intelekt vysoky ale rec velmi slaba, nam odporucali skolu pre deti s nks.

Rec nabehne len to chce dril a denne logopediu. Na skole pre deti s nks je 7 hodim logopedie tyzdenne+individualne intervencie len aj tam je velky zaujem a kapacita nestaci

thirstymonk
autor
3. apr 2024

Takže teoreticky to môže celé ešte dobre dopadnuť... 🙂 On je tiež papuľa, do troch rokov vedel jedine slovo. Nastupil do školky a jedine, čo vedel povedať bolo "ňe"... v školke začal potom už aj ine slova sa učiť.

christie11
3. apr 2024

Keby bol torecan ginko,tak by nebol na predpis.

klementinka58
3. apr 2024

Pridaj sa do fb skupiny deti s nks, su tam dobre rady + skuste davat omega 3 mastne kyseliny.
Konkretne nam odporucil neurolog esprico da sa volne kupit..

thirstymonk
autor
3. apr 2024

@christie11 Keby si sa nebála použiť oči, tak by si si prečitala, že torecan je 40mg extraktu z ginka.

thirstymonk
autor
3. apr 2024

@klementinka58 Daš plz link na tu skupinu?

tetapetra
3. apr 2024

@thirstymonk takúto skupinu nájdeš aj na FB

klementinka58
3. apr 2024

@thirstymonk neda sa mi to skopirovat

thirstymonk
autor
3. apr 2024

@klementinka58 Oki, požiadal som o prístup. Ďakujem

klementinka58
3. apr 2024

@thirstymonk neboj nic, nam logopedicka povedala, ze rec nabehne len to potrva pokial dozrezu nervove prenosy v mozgu a to my mame tazsiu dg v ramci nks recovu dyspraxiu. Ze tak vo stvrtom rocniku zs by to uz malo byt ok

thirstymonk
autor
3. apr 2024

@klementinka58 Ďakujem veľmi pekne za povzbudenie 🙂

nesvadbovo
3. apr 2024

@thirstymonk skola pre deti s NKS - vacsinou maju aj pripravny rocnik pre deti, ktore by inak mali odklad. Dcera aktualne tento navstevuje, nasledne tam bude pokracovat (su tam deti do tretieho rocnika, ale teda kazdy rok sa ucitel s logopedom dohodnu, ktore deti este budu pokracovat, a ktore uz su zrele na beznu skolu, takze dieta tam moze chodit len rok alebo vsetky tri). Ten pripravny rocnik aspon na nasej skole je super, decka sa naucia skolskemu rezimu (druzina, prestavky, hodina), maju skupinovu logopediu (tam riesia take ze prerozpravanie pribehov, zvyky, tradicie, oromotoriku a celkovo zlepsovanie syntaxe a podobne) + ma dvakrat tyzdenne 20 minut individualnej logopedie 1:1 s logopedickou, kde jej da ulohy presne pre nu, ktore teda do dalsej hodiny ma precvicovat. A ten pokrok je tam neporovnatelny, od Vianoc natrenovala R v slabikach zacinajucich na T a D, samozrejme, pokracuje dalej.. Na slovencine maju Elkonina, ktory je vyborny pre uvedomenie si hlaskovej struktury slova, pekne rozlisuju samohlasky, tvrde a makke spoluhlasky, dvojhlasky. Hoci sa to zatial neucili, dcerka si uz pekne cita + teda uz pisu tlacenymi pismenami slova. Takze ked to porovnam s tym, ze by bola dalsi rok v predskolskej triede, tak sto a jedno. Odporucam sa poobzerat tymto smerom..

negymama
3. apr 2024

urcite by som v tomto pripade dala odklad sk. dochadzky. Mam dceru s vyvojovou dysfaziou /receptivna/, isla do skoly 7 rocna, a aj to bolo na hranici zvladania. Tiez mala mnohe agramatizmy, nedokazala si zapamatat spravne tvary casovania.
priklad. oni beziju, spaju, robiju. mala problem porozumiet zamenam, celkove otazky jej robili problem...z coho, cim, ake, ktore? atd. pripadne z vety porozumela jedno slovo, ci vyraz a z toho dedukovala /casto nespravne/, priklad, niekto sa jej opytal ako sa ma , a odpovedala ze "Kati" atd. atd.
da sa povedat ze az v tych 8-9 rokoch plne nabehla na normalnu rec a porozumenie.

nikpa
3. apr 2024

@thirstymonk a neuvažovali ste dat mu odklad? Pri takýchto problémoch s rečou je to určite vhodne. A podla mna je adept na nástup do triedy s NKS. Nakoľko je inteligentný, v škôlke sa už môže nudiť ale zase v bežnej škole mu jeho verbálny prejav a nepresnosti v gramatike budú robiť problém. Taky prípravy alebo úvodný ročník pre deti s NKS by bol pre neho ideálny. Logopedička alebo psychologička vám nič také nenavrhli? Testy školskej zrelosti ma spravené?

Chapem tvoje obavy o neho v budúcnosti ale myslím, že na tom nie je až tak zle. Podľa opisu je to šikovný chlapec, ak sa mu budete venovať, reč dobehne.

thirstymonk
autor
3. apr 2024

Dakujem vam za odpovede. Zijeme panubohu za chrbtom, takze nejake NKS skoly neprichadzaju v uvahu, to by som ho musel vozit do popradu co mam 60km. Denne asi tazko. Odklad chceme aj my, psychosku mame 15.4. tak uvidime, co povie

negymama
3. apr 2024

@thirstymonk odklad urcite, ak nemate moznost nulteho rocnika. ja mam augustoveho mladsieho szna a dali sme ho 6rocneho do skoly, a to bol mega sikovny, vety hovoril uz ako rocny, v 2,5 rokoch mal artikulovanu rec vcitane cisteho R. este pred skolou medyi 4,5-5,5 rokmi aj cital a pisal kratke pribehy v 2 jazykoch. cize odklad sme neuvazovali, ze je dobre pripraveny. a aj tak bol prvy rok velmi unaveny skolou, zaspaval uz vecer o siestej hodine. jeden cas som aj lutovala, ze siel do skoly tak skoro, ale teraz uz je to ok, je uz siedmak a v tom veku su uz tie rozdiely vo veku nepodstatne.

kacena4
3. apr 2024

ahojko tiez mam nks dieta. odporucam pripravny rocnik, inak to budete mat tazke v skole. nam neskutocne pomohol, tiez elkonina trening. aj keby som mala skolu daleko do pripravneho by som dieta dala urcite. je to zaklad ktory mu nik nevezme. nakolko ma zlu gramatiku bude mat v skole problem zvladat citanie pisanie a neskor aj ostatne predmety kedze si nebude vediet s porozumenim precitat. s takto dietatom treba pracovat na dennej baze alebo aj nie a v skole si to odskace. drzim palceky

vladi4444
3. apr 2024

Ahoj, určite odklad, intenzívny tréning reči, eľkoninova metóda je skvelá (s deťmi ju robím), rozvíjanie všetkých jazykových rovín. Dobra je prípravka, ale ak nemáte poblízku možno kontaktovať najbližšie poradenské centrum, o ponuku takéhoto programu, rozvoj rečových rovín a pod. (My také ponúkame🙂 )

monikaduskova
3. apr 2024

@thirstymonk Ja ako učiteľka aj ako mama syna s vývinovou poruchou reči odporúčala odklad školskej dochádzky. Nevie či syn bol na ,,vyšetrení" v Centre špecialno -pedagogickeho poradenstva oni vám povedia ako by ste mali postupovať s malým. Môj tiež tak zle rozprával, že mu nikto nerozumel, nevedel poriadne vyslovovat s,z,š,ž a l,r...od 3 rokov sme chodili na logopédiu pekne sa rozhovoril a r začal rozprávať sám od seba zo dňa na deň....ešte je dobré keby ste ten rok (ak by ste dali odklad) moli navštevovat ak to u vás robia Elkonino....je to super metóda....

30katrusa40
3. apr 2024

@thirstymonk skúste pozrieť karnozin prípadne sa poradiť s lekárkou. Synovi vo vývoji reči veľmi pomohol, má 4,5 roka a konečne začína rozprávať viac a povie čo chce. Syn má poruchu reči a autizmus.

mikidita
5. jún 2024

@vladi4444 Dobrý deň čo obnáša Vami spomínaná metóda ? Nájdem niekde nejaké prístupné materiály? Ďakujem krasne M