Náročná rekonvalescencia po zmenšení krčnej mandle

erienka
31. okt 2017

Minuly stvrtok sme boli so 4 rocnou dcerou dat vybrat nosne mandle plus zmensit krcnu. Rekonvalescencia prebieha zle, stale place, ze ju to boli, nechce jest. Davam jej lieky proti bolesti. Nemate skusenost, dokedy to moze boliet?
Zaroven sa chcem uistit, ci jej naozaj bola vykonane len zmensenie mandle a nie vybratie, kedze tu na MK som citala vyjadrenia mam, ktorych deti po vykonani korekcie mandle boli bez vacsich bolesti. V lekarskej sprave sa pise, ze bola "vykonana tonzilotomia vlavo elektronozom, hemostaza bip. koagulaciou. cast tonzily ad. histol".
Dakujem

laksmi
31. okt 2017

Ahoj, mne vybrali mandle ked som mala 16 rokov, zatala som sa a odmietala jest, koli bolesti, ktora je dost neprijemna mala som pocit ze mam v hrdle ziletky, lieky nepomahali, 2 tyzdne s hoja rany, nakoniec nam odporucili papat zmrzlinu zima nezima, jedla som zmrzku a pomohla, vsakovake kase, vyzivky su fajn ale niektore rezu v hrdle. Viem ze kazdy znasa inak bolest..je to individualne. Dcerke drzim palceky a nech sa skoro uzdravi

mirka5
31. okt 2017

my sme boli so synom na mandliach pred mesiacom. Prvy den bol najhorsi a este mozno 2 dni potom - davala som mu nurofem od bolesti. Kazdym dalsim dnom sa to zlepsovalo. Je potrebne hlavne aby pila nech sa jej nezvysi teplota. Maly jedol inak hned v ten den ako ho operovali, ako bol vyhladnuty tak zjedol par lyziciek vyzivy, na druhy den uz cely tanier mleteho masa s kasou. V nemocke hovorili ze by mal jest aspon 2 tyzden tekute ale maly uz po cca tyzdni jedol normalne, zacali sme s maksimi jedlami a potom uz jedol vsetko a v pohode. Teraz uz ani nevie ze bol na operacii 🙂 podla toho popisu vyzera ze jej ju len zrezali ale nie som lekarka

zuzik307
31. okt 2017

Tonzilotomia je ciastocne odstranenie, ak by vybralu celu je to tonzilektomia...

erienka
autor
31. okt 2017

@zuzik307 dakujem

janinah
31. okt 2017

treba vydržať,dávať analgetiká,dnes je piaty pooperačný den,bolesti by mali ustupovať na 5-7poop. deň

adam2506
31. okt 2017

@erienka Nášmu brali 4.10. nosné ,krčné zmenšovali + mal tam ešte nejaké výrastky tie vypalovali a čistili zvukovody.Po op.to bolo náročné ,ale všetko mi bolo vysvetlené dopredu .Po op. sme dávali kvapky od bolesti niečo ako Algifen 3xdenne ,do nosa Pamycon a Augumentin Duo.Tá bolesť bola 12 dní.S jedením to bola katastrofa.Prvý týždeň len Nutridrinky /je na ne zvyknutý/ ,ovocné výživy ,silný slepačí vývar.Normálne začal jesť až po 14 dňoch ,ale ešte nie tvrdé a suché napr .kôrka z chleba alebo keks - bola som upozornená ,že to ešte nesmie.Už sme úplne v pohode a od min.týždňa aj v škôlke.Prajem veľa trpezlivosti a sily nech sa čím skôr zotavíte ,ale potrebuje to svoj čas

erienka
autor
1. nov 2017

@adam2506 dakujem za povzbudzujuci prispevok

kasudu
4. jan 2023

Dobrý deň, dieťatku skoro 4 ročnému vyberali nosnú mandľu na začiatku novembra a orezávali kŕčne mandle (2/ 3 orezali), po prvej kontrole bolo všetko ok, no na druhej kontrole po takmer 2 mesiacoch už mala dorastené kŕčne mandle, dieťa bolo už 2 x choré :(, nosná že zatiaľ nedorástla. mala to robené novou metódou tzv plazmová koblácia, ktorá má nižšie riziko krvácania. stretol sa už niekto s dorastením krčnych mandlí, ak áno, do akej doby od operácie dorástli. dakujem.