Narkóza dieťaťu bez náladovky

skalka22
31. máj 2013

mojej malej vyberali nosne mandle..dali jej narkozu, ale bez naladovky.. bola cela vystrasena. ked som uz nemohla ist na operacku, ona im tam zacala vrieskat..a ja som radsej isla na vzduch.. je to mozne aby skoro4rocnemu dietatu nedali naladovku..

aristka
31. máj 2013

a to kde ste boli v špitáli,to bolo čo za amatérov,detičkám sa vždy dáva dormicum ,na prevenciu takéhoto stavu a dieťatko si aj vďaka tomu nepamätá stav pred anestéziou...len treba dúfať,že to nezanechá hlbšie psych .následky

skalka22
autor
31. máj 2013

banska bystrica

xenicka13
31. máj 2013

Môjmu 5 rokov dozadu brali mandle iba s naladovkou, žiadna anesteza

martinkatinka
1. jún 2013

Ja sa na BB nemožem sťažovať, boli sme tam dva týždne po ťažkej operácii. Jedine, čo som sa čudovala, že pri vyberaní 22 stehov mu tiež nedali ukľudňovák, ale tak asi vedeli čo robia. Ale aj tak to zvládol bez jediného zapišťania.

janinah
1. jún 2013

@aristka pracujem na oper.sále aj keď nie ako aristka a nepostrehla som,aby dieťaťu pred CA niekto dával nejaké Dormicum či iný oblbovák,skôr ich obbujú rečami,že fúkaj do balonika a akú máš hračku a máš psíka a pod.,
@skalka22 u nás ide dieťa s rodičom až na oper. sálu/rodič v oper.prádle/ a vo vhodnej chvíli ho pošleme preč....ako všetko aj toto je o ľuďoch a o ich prístupe,ale nemyslím si,že ak dieťa poplače tak ho to poznačí na celý život,deti rýchlo zabúdajú,len rodičia sú pri chorobe dieťaťa citliví aj na jednu slzičku...tiež počúvam debatu medzi rodičom a dieťaťom v prípravovni,niekto dokáže dieťa krásne pripraviť /ujo doktor ti ide pomôcť,opraviť očko,aby si ho nemal nakrivo,nebudeš sa predsa preto báť.../ a niektorý rodič tam sedí ako "ťuťko"..a nerozumiem jednej veci,prečo sa toto pýtaš tu na fore,prečo sa to neopýtaš dotyčných konkretnych ľudí,ktorí tam boli,tu dostaneš všelijaké odpovede a nebudeš vedieť,ktorá je správna,ako sa to štandardne robí/či oblbovák áno,či nie--bavíme sa o CA,to si tiež niektorí pretú s LA/

mummy01
1. jún 2013

@skalka22 no moju malu pred operaciou nadopovali Diazepamom bez mojho vedomia 😠 neviem ci je dobre napchat do dietata oblbovaky a potom mu este nato dat narkozu...trocha dost na maly organizmus

anuska74
1. jún 2013

Podla mna by malo byť samozrejmosťou, že lekár si dá pred zákrokom tú námahu a rodičom aspon v skratke vysvetlí postup a čo dieťa dostane a nie ako je zvykom len šupnúť papier na podpis že súhlasíš so všetkým. a netreba sa dať odbiť ked nie je mi jasné, tak sa proste budem pýtať, preboha ved je to moje dieťa, nie už po hladať tu info a mal dosťať nedostal a tak. Fakt sa pýtať, inak tých lekárov na to nenaučíme.

skalka22
autor
1. jún 2013

@janinah - no mozno mate pravdu,..ale mne ziadne operacne pradlo nedali, a nechali ma stat na chodbe este pred dospavacou miestnostou pri automate na kavu.....doktor z prveho poschodia povedal ze jej daju naladovku vo forme tablety a na chirurgii jej nikto nic nedal, brali ju rovno na operacku....

barbs24
1. jún 2013

mne tiez vybrali mandle ked som mala 5 rokov a nebola som ani v narkoze a ani pod liekmi a som tu. nemam traumu a ani silne wpomienky na tu udalost..a to som bola nonstop obkrutena mojej mamke okolo krku, bola som citlive dieta. horsie som znasala hospitalizaciu

aristka
1. jún 2013

@janinah každému dieťaťu sa dáva v rámci anestézie tzv.oblbovák,preto sú detičky na oprečke také kľudné

aristka
1. jún 2013

@mummy01 diazepam sa detičkám nedáva,jedine žeby mali výpadok dormica a nato si dala súhlas,keď si súhlasila z anestéziou,to či je to dobré alebo nie,ty nevieš posúdiť ,keď nevieš aké sú postupy pri podávaní anestézie,pretože aj dospelým ľudom sa podávajú oblbováky,neviem či si už sama bola operovaná,zažila so ten strach,asi nie ,alebo si super hrdinka,lebo náš pud sebazáchovy nám až prikazuje báť sa ,keď idú do nás rezať,ďalej v rámci podávania anestézie ako pokračovanie po propofole sa podáva u detičiek dormicum ,plus plynné a inhalačné kvapalné anestetiká....,prosím ,aj dieťa pred takýmto výkonom absolvuje predanestetickú prípravu v anest.ambulanciii,treba sa dobre informovať o postupe podania anestézie,aby tu neprišlo k dezinformáciam a mudrovaniu laikov 😉

aristka
1. jún 2013

@skalka22 tuto nemocnicu obchádzaj z ďaleka,lebo toto som vo svojej praxi nezažila...

aristka
1. jún 2013

@barbs24 kedysi sa nedávala anestézia...,ale asi si nepamätáš ako si jačala...ja so mala možnosť tie detičky vidieť a stačilo mi a zhodli sme sa ,že či stojí zato takto detičky trápiť...chvalabohu,nastal v tom pokrok....a detičky ani dospelých netrápime...

loxa
1. jún 2013

Tak konecne vyjadrenie odbornika..Bodaj by aj v inych temach mal vzdy kto fundovane odpovedat...Ja napr. som mala mandle operovane tiez s "oblbovakom" , vsetci ma chvalili ako som pekne spolupracovala, bolo to ok..Mojmu brachovi vyberali mandle 5 rokov predo mnou bez "oblbovaku" a pocikaval sa este pol roka po tom 🙂

zuzik307
1. jún 2013

ja len na doplnenie: náladovka /u nás Dormicum tbl/ sa dáva hodinku pred anestézou, čiže ešte na izbe...a okrem zmiernenia úzkosti pred operáciou znižuje spotrebu anestetík, ktoré sa dieťatku podávajú...čiže jej podanie je opodstatnené a dôležité 🙂

katia7
1. jún 2013

@skalka22
@janinah no neviem sestre to urobili zaziva uplne v 5 rokoch a ma z toho traumu doteraz a je to uz peknych par rokov, asi by som bola dost nastvana ale tak uz si asi nepomozes 😒 tak aspon sa snazit nejak to dietatu vysvetlit a vynahradit

janinah
1. jún 2013

@katia7 ak zaživa myslíš úplne bez umrtvenia,tak tomu neverím...

katia7
1. jún 2013

@janinah no verit nemusis 😉 ale myslim ze jej to moc nepomoze 😔

barbs24
1. jún 2013

@aristka ja som za anesteziu samzrejme, v zivote by som nedovolila aby ,ojej dcerke robili tento zakrok tak nehumannym sposobom ako mne. len som podotkla ze nastastie sa na to nejak extra nepamatam a som ok

mummy01
1. jún 2013

@aristka ja tu nemudrujem....akoze sorry ale len som napisala co dali mojej dcere-a ano dali jej diazepam ale az v jej karte som sa to docitala lebo sestricka so mnou jak s debilom rozpravala ked som sa pytala co dava mojmu dietatu-odpoved znela ze bielu tabletku....kvoli tomu ju zobudili o 4:45 rano a jasne ze uz potom nespala a operovali ju az o 9:00.Ale musim este namietat,ked ju operovali prvy raz tak ziaden oblbovak nedostala,viem lebo som bola s nou nonstop a sama som ju na op.salu niesla a pekne spolupracovala a ziaden problem nebol.A operovana som bola,len sa ma slusne spytali ci chcem ukludnovak a ja som slusne odmietla.....

katecameron
1. jún 2013

mojim 3detom vyberali mandle v BB a nemozem povedat nic zle dali im oblbovak pred narkozou vsetko bolo ok len nam to akosi vobec nepomohglo to vybratie nosnej mandle

aristka
1. jún 2013

@mummy01 prosím ťa a to vakej nemocnici jej nič pred operáciou nedali,dávajú aj na odd.,ale aj na operačke takto maličkým deťom do striekačky z glukózou pol.hod.pred operáciou sa dáva dormicum...,to si bola niekde na ukrajinských hraniciach...sama som bola pacientkou,pred viacerými oper .aj ako dieťa,som dostala premedikáciu aj detičky ,ktoré tam boli a sama viem o čom hovorím...preto sa mi nechce veriť ,že malej nič nedali...a to ako je to na odd.asi to majú tak zaužívané,lebo to robí ešte nočná smena ,aby to stihli,lebo by si neverila koľko blbostí tie dievčatá musia vypisovať...takže aby to stihli,jednoducho tak to chodí

mummy01
1. jún 2013

@aristka predstav si ze na ukrajinskych hraniciach to nebolo...ale na kramaroch.Takze da sa to aj bez toho ale netvrdim ze vzdy a pri kazdom dietati.Moja dcera ma vecsiu traumu z toho ze pred a po operacii nemohla pit ako zo samotnej operacie.A to ze ma sestra vela papierovaciek jej nebrani v tom aby ma informovala co dava mojmu dietatu lebo odpoved ze bielu tabletku tak to je ako odpoved decka zo skolky.

aristka
1. jún 2013

@mummy01 tak to je zaujímavé kramáre poznám moc dobre...samozrejme súhlasím,že ti mala povedať čo podáva...

skalka22
autor
4. jún 2013

@katecameron mojej malej oblbovak nedali.. a pritom doktor mi osobne povedal ze jej ho daju..

skalka22
autor
4. jún 2013

@janinah zaujimave, ze u vas idu rodicia az na operacnu salu v operacnom pradle.. a to kde v BB?? preco takuto moznost sestry a doktory nepovedia rodicom....preco sa taketo veci o moznostiach musim dozevdiet az po operacii .. ???

janinah
7. jún 2013

@skalka22 nie som z BB,toto je na konkretnom pracovisku ako si to zorganizuje

sebastianka
13. júl 2013

Aj ja pridám celkom čerstvú informáciu,malému brali nosné manle v júli,v celkovej anestéze,dostal sirupček náladovku dormikum pól hodinu pred zákrokom,asi po 15min zaspal a na sálu ho zobrali v spiacej polohe,prišiel nám lekár operatér vysvetliť daný zákrok,aj anesteziologička,bolo sa možné na čokoľvek pýtať,boli sme v Žilpe v Žiline a bola som maximálne spokojná aj po odbornej aj po ľudskej stránke,vďaka v mene môjho drobčeka🙂

sebastianka
13. júl 2013

Ak by niekto chcel vedieť viac,kľudne odovzdám svoje skúsenosti🙂

amouramour
13. júl 2013

Mne ich vyberali ako 7rocnej bez narkozy,oblbovakov -sestricka nam chytila ruky za chrbat a slo sa🙂pohoda ziadna trauma,bolest nepamatam....skor si myslim,ze je blbost na vsetko pouzivat narkozu