Nakazilo morské prasiatko vaše dieťa?

fajnzienka
22. feb 2014

Žienky potrebujem počuť Váš názor. Včera sme si kúpili morské prasiatko. No jeden známy dnes prišiel s tým, že nech ho dáme preč, že riskujeme nakazenie malej (má 1. rok), lebo vraj kopa detí ochorela od morských prasiatok. Neviem, čo mám teraz robiť. Nechceme sa ho vzdať. Stretli ste sa s tým, aby deti ochoreli v domácnosti, kde je morské prasiatko?

simca06022011
22. feb 2014

Pocujem o tom prvy krat, dala som si to aj do googlu a veru nic nevidiiim... mali sme doma kadeco a nikomu nikdy nic nebolo. Jedine co morcatach treba robit je dbat na hygienu a cistit a vymienat piliny 🙂

stefi76
22. feb 2014

ahoj, skús pozrieť túto stránku- http://www.morcata.sk/index.php?id=106, sú tam uvedené prenosné choroby,ktoré sa môžu preniesť na človeka.

sandrika1986
23. feb 2014

My máme doma už tri roky morča a všetko je v pohode. Pravidelne sa o zvieratko staráme, čistíme klietku, vymiename podstielku...Doma mám dve deti. najstaršia má 5 rokov a najmladšia skoro 18 mesiacov.

sendynka01
23. feb 2014

Ja by som ho dala prec..tiez mam znameho. Jeho synovi sa to stalo. Mohol mat 3 roky aj nieco. Uplne podrobne detaily neviem, ale bolo to aj vecer v spravach tak cca pred rokom a tam ukazovali maleho rucicky a to bol tak strasny pohlad. Chlapcek mal rucicky sama chrasta, noznickami mu to odstrihovali a prevezovali obvazmi. Ako z toho co som v tych spravach videla, som usudila, ze radsej ziadne prasa ako riskovat toto ☹

sendynka01
23. feb 2014

@fajnzienka tuje link, aby si verila, ze nepisem hluposti..
http://www.zdravie.sk/forum/1691041/morske-pras...
Podla mna sa nemusi nic stat, viem, ze vela ludi ma morca a ked sa dodrzuju hygienicke navyky tak je vsetko ok..ale niekedy aj napriek tomuto sa moze stat aj to co by sme najmenej cakali. Niekto ma prosto smolu. Vam sa nemusi stat nic, ale ja to radsej nebudem riskovat. Pre istotu aj ked su morcata mile zvieratka 🙂

tina1988
23. feb 2014

mali sme niekolko morskych prasiatok, jedno az 10 rokov a nikomu sa nikdy nic nestalo, a to aj pocas tehu. Tak si myslim, ze sa netreba bat, staci len prasiatku pravidelne cistit.

kofoluska
23. feb 2014

@fajnzienka To je nejaky milovnik zvierat, co? 😠 Mali sme od malicka zvieratka, skrecky, morcata, rybycky, pakobylky....no ani to nevymenujem. NIKDY sme od nich nic nechytili a to sme dokonca zdielali kolko razy aj spolocne ovocie :D. Osobne uz roky chovam laboratorne potkany a jednu dozivajucu dochodkynu mame aj teraz. Nedali sme ju prec len preto, ze sa narodil maly. Nic mu nie je.
Deti, ktore vyrastaju s domacimi zvieratkami, maju mensie sklony k alergiam na zvieraciu srst a roztoce - potvrdene niekolkymi lekarmi a veterinarmi. Takze si morcika pekne nechajte. Dcerka bude mat od malicka pozitivny vztah k zvieratkam a morcik jej bude robit spolocnost. 🙂 Akurat zrovna pri morcikoch pozor skor na dieta, aby mu neublizilo. Morcik sa nebrani, neuhryzne, nepiskne. Uz som pocula o tom, ze dietatko v zapale hry morcika udusilo. Takze urcite nenechavat bez dozoru.

elienka
23. feb 2014

@fajnzienka ja som mala morské prasiatko aj vnútri, teraz máme 2 vonku v klietke. v dobe keď som si priniesla prvé morské prasiatko a mala ho vo vnútri, tak všetci toto riešili. Odpoveď veterinára bola, že ak je vo vnútri, práveže sa máme skôr báť čo chytí on od nás,než my od neho. Obavy rodiny boli preto, lebo vo vzdialenej rodine ochorelo dieťa na mononukeleózu a údajne to mala od morského prasaťa, ako išli reči v rodine, tak už z toho bola toxoplazmóza a bohviečo ešte. Tak boli všetci zhrození, že ja som si priniesla prasiatko domov. Ale mononukleóza je vysoko infekčná choroba, mohla si to priniesť aj z kolektívu, takže ak lekári povedali, že to je od morčaťa, tak asi len tak dali nejaký dôvod.
Ak máš pochybnosti, či je konkrétne tvoje prasiatko zdravé, tak ho zober k veterinárovi, daj ho vyšetriť pre kľud svojho svedomia, ale určite sa ho nevzdávaj, kvôli rečiam typu "jeden mi raz povedal..."
ak by sme všetko brali tak ako @sendynka01 tak to by som moje dieťa musela držať len doma, lebo všade niečo hrozí. Mrzí ma čo sa stalo synovi jej známemu, ale je kopu chorôb, ktoré sú hrozné a nesúvisia so zvieratami, proste sa to stane.

martavrazbova
23. feb 2014

Kazde zvieratko moze byt potencionalnou hrozbou - najma vtedy, ak je v rodine alergik. Ale moze byt aj prinosom. My mame doma kardiacku, Kazdu chvilu kolabovala a koncila v nemocnici. Kardiologicka nam poradila kupit jej psika. Je alergicka na srst, museli sme teda vybrat zvieratko, ktore ma "vlasy" Pred 10-timi rokmi sme jej zaobstarali yorkshira. Cuduj sa svete - napriek tomu, ze defekt na srdci stale este existuje - dcera odvtedy nekolabovala. Svoju zvysenu pozornost (ako v podstate jedinacik, ktory dovtedy venoval pozornost len sebe) upriamuje na psika a vsetko je OK. Drzim palce.

sendynka01
23. feb 2014

@elienka ale ja mojich synov neizolujem od okolia, nedezinfikujem vsetko okolo nich. Ked sa ma stat, stane sa..a postavalo sa uz vselico..svagrovci maju psa a bezne sa s nim syn blazni, mojka..mame znameho co ma farmu a ked sme u nich tak starsieho nevidime cely cas, lebo miluje zvieratka a chodi, hladka, krmi ich..ma z toho neskutocnu radost..ale prosto od kedy som videla reportaz o tom znameho chlapcovi a morcati, mam voci nim blok a nepohne s tym nikto..

elienka
23. feb 2014

@sendynka01 nemyslela som to tak, že izoluješ svoje deti, len proste, keby sme sa na všetko tak pozerali, tak to by deti nemohli hladkať mačky, lebo môžu mať toxoplazmózu, od psa je vraj čosi ešte horšie ako toxo, nemohli by ísť do škôlky, lebo jednej známej tam dieťa chytilo mononukleózu, tu v škôlke zasa bola žltačka pred 2 rokmi, jednoducho hrozby sú všade. A tebe možno nie sú morčiatka sympatické, tak po tej reportáži si na ne zanevrela úplne.

lucinocka
23. feb 2014

@fajnzienka mala ako novorodenec spala so psom , pes ju strazil ako svoje stena, ked sme zacali chodit vonku tak v kuse nejaka macka, koza, sliepka, pol rocna olizovala raka na plazi...a cuduj sa svete ani jedna chripka, nic 🙂 podla mna su zvierata len prinosom, ci uz zo zdravotneho pohladu ale aj psychologickeho...mala sa vie o vsetko podelit, je nezna k ludom a detom a ma rada vsetky zvieratka, nevyskakuje hystericky na ruky, ked prejde okolo macka, ako niektore deti 🙂
My sme mali skreckov, aj rybicky, aj vtacika ked sme boli maly a tiez nam nic nebolo🙂 ked sa uz bojis, tak nedavaj, aby sa s nim hrali...urcite by som ho nedavala prec, ubohe zvieratko, len tak vyhodit na ulicu

horana
23. feb 2014

Nedavaj prec, zvieratko je pre dieta prinosom. Ta minimalna sanca ze sa mu nieco stane, je radovo mensia nez zisk, emocionalny a psychologicky, ktore bude mat so spoluziatia so zvietatkom. A presne ako pisu predo mnou, do akeho veku budes izolovat od zvierat? Vsetky su "hrozbou" - psy, macky...vsetko. Ked nie je skyty problem v dietati co je ozaj raritne, imunite naopak pomahame ked deti vyrastaju so zvieratami.
A co taka skolka? Vies ake pikosky tam tvoje dieta moze nachytat. Mam nalinkovat clanky? A pozor, je to maximalne rizikova vec, radsej sa tomu vyhnut (ironia) 😉

mirka_st
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sendynka01
23. feb 2014

@elienka rozumiem 🙂

aknedz
23. feb 2014

@fajnzienka morča si treb zaobstarať z poriadneho chovu..alebo keď z obchodu, tak ho treba poriadne poprezerať, či sa veľmi neškriabe alebo nemá niekde vypadané kúsky srsti alebo chrastičky -pretože morčatá sú nachýlné na plesňovité ochorenia a môže sa vyskytnúť j svrab....ale mala som ako malá doma morča a nikdy mu nič nebolo a teraz v dospelosti sme mali tiež dva roky jedno-ale to bolo od malička také bojazlivé a keď sme ho priniesli domov, tak dostalo to plesňové ochorenie a veterinárka povedala, že to aj zo stresu zo zmeny prostredia....morča sa potrebuje pár dní aklimatizovať -. netreba ho veľmi plašiť, skôr sa mu prihovárať, ponúkať mu mlsky a až potom brať z klietky....ale všetko závisí od povahy morčaťa, niektoré nie je tké bojazlivé....
Manžel aj dcérka mali potom na tvári taký červený fľak - kruh, ktorý sa šupinkoval ale boli sme na vyšetrení u kožnej a nepotvrdilo sa, že by to bolo od morčaťa.....riziko je tam vždy ale to je asi pri všetkom 😉 Inak sú morčatá veľmi dobrí spoločníci, sú prítulné - ale preto sa im treba aj veľa venovať, lebo keď sú samé, tak potom trpia-a z toho sa môžu vyvíjať ochorenia-nám toto druhé pošlo, lebo sme mali naň málo času a bolo chúďa samé , aj ke´d sme mu čistili a kŕmili ho, popri dcérke do roka jednoducho tá starostlivosť nebola taká ako mala byť - tak ochorelo, nechcelo jesť a ani veterinárna týždenná liečba nepomohla ☹ Tak veľa šťastia, nedávajte ho určite preč, len naň nezabúdajte a venujte sa mu! 😉

misaelka
8. jún 2014

@fajnzienka je to blbost od decka chovam morciky a nikdy som neochorela to je blbost. umyvajte si ruky po maznani, cistite klietku, pokial nemate alergiu je vsetko ok.

misaelka
8. jún 2014

@fajnzienka je to blbost od decka chovam morciky a nikdy som neochorela to je blbost. umyvajte si ruky po maznani, cistite klietku, pokial nemate alergiu je vsetko ok. inac ten morcik je rozkosny, ako sa vola? 😎

fajnzienka
autor
8. jún 2014

Rodney stále ho máme a nie je žiaden problém 🙂

fajnzienka
autor
8. jún 2014

@misaelka zabudla som označiť 🙂

misaelka
8. jún 2014

@fajnzienka kukali ste doolitla, ze? 🙂

katusska1
8. jún 2014

Aj my s bratom sme mali morske prasiatka dokonca sa dozili 10 rokov, zrala som s nimi na striedacku jednu mrkvu aj uhorky a nic mi neni, spavala som s nimi a vsetko v pohode este aj dobre vyhrievali 🙂 kupali sme ich ked bolo treba mali to radi 🙂 piliny menili podla potreby aspon 2krat tyzdenne fakt sme chceli aby boli v cistom a boli spokojni 🙂 cele leta byvali vonku v ohradkach a boli lepsi ako kosacka 😀 ja mam s morcatkami super skusenost, urcite toto zvieratko kupim aj mojim detom, je vdacne, pritulne, a nase reagovali pekne na meno, aj ked som dosla domov a citili ma hned blaznili az piliny lietali 😀 nevyznam sa v chorobach co mozu preniest ale toxoplazmozu a neviem este ake choroby mozes dostat aj od inych zvierat alebo ludi ani nevies ako, tomu sa neubranis. Ja len viem, ze mircata sa davaju k zajacom, aby zajace chranili pred chorobou, neviem presne o co v tejto symbioze ide, ale ked som to pred x rokmi citala, vyslo mi z toho ze morcata su super 😀 aj ked ti nasiboli mali a jeden mal problem s nozickou, tak druhy ho ohrieval, a to boli samci, mali zvlast akvarka a vtedy sme ich dali spllu a nebili sa o uzemie. Tie nase nebycali vobec chore stale plne zivota az ked boli starucke tak potom sme chodili na injekcie ale to uz bolkonecny stav a prislo to zo dna na den mozno tyzden bol moj bez zivota a dva bratov. Prislo to nahle ked nas opustili najskor moj a potom bratov, ale akonahle umrel moj ten druhy to musel citit lebo sa spraval cudne. V kazdom oripade su to super zvieratka a som stastna ze som ich mala 🙂

fajnzienka
autor
9. jún 2014

@misaelka nie nepozerali sme Doolitla, ale predpokladám, že tam bol niekto s takým menom....ale my dávame zvieratkám mena tak, že sa na nich pozrieme...náš samček vyzeral ako Rodney, tak sa tak volá 🙂 napadlo to mňa a pritom som ani nevedela odkiaľ také meno mam, ale očividne mu pristane a okrem neho máme ešte sýrskeho škrečka, ktorý sa vola Miky a 2 korytnačky s menami HEJ a JEJ (tie mená im dala naša 1r. dcéra) 🙂

misaelka
9. jún 2014

@fajnzienka ja som mala korytnacky evicku a anicku takze hej a jej su este fajn mena 😅 hej tam bol morciak rodney

kiki68
9. jún 2014

nic sa nestane, pokial je zviera pravidelne veterinarne osetrovane, tak nema cim dieta nakazit. A predpokladam,ze viete,kde ste k zvieratku prisli a z akych podmienok pochadza.

simona99
27. mar 2015

@mirka_st moja mala to mala tiez na rukach a pod krkom a hrala sa u svokrovcov s morcatom .flaky boli strasne najskor cervene a potom biele supinove a teraz ma problem s dychanim a je na sprejoch

vikinkinamamka
16. jún 2016

@misaelka ahoj viem Že je to teraz od veci, ale dostali sme 1,5rocne morciatko. Pôvodný majiteľ zomrel. Robim si o neho starosti. Celé dni sa schováva v dome, vychádza sa len napapat a vykakat . Mame ho už skoro dva týždne. Každý deň ho beriem na ruky a hladkam. Stále je také nesmelé. Keď ho položím na zem,dokaze štát bez pohnutia na mieste aj hodinu. Čo by nám mohlo pomôcť aby sa trosku rozveselilo. Ďakujem

bestmate
16. jún 2016

Tema pre mna, nakolko chovam morciatka uz roky ...
-morcata su samo o sebe velmi cistotne zvieratka, takze aj od chovatela sa vyzaduje pravidelna vymena podstielky
- jedinou moznou hrozbou su ich kozne chrasticky, osetruje sa kremom proti plesniam, dostat bezne v lekarni, nie je to prenosne
-3 morciatka mi uhynuli kvoli nedostatocnym opatrniam, kedze starsia dcera dostala chripku, a ked ona tak aj ja, nedokazala som uz uchranit od milionov bacilov
- morcata sa neockuju, ako zajace, tie treba, nevyzaduju su pravidelnu navstevu u veterinara
Tolko k tomu.

bestmate
16. jún 2016

@bestmate este k tym chrastickam, tvoria sa hlavne pri zmene prostredia, ked su v novom, zo stresu.

misaelka
16. jún 2016

@vikinkinamamka ono sa musi osmelit zmena prostredia je pre neho zataz. hovor nan kkudnym hlasom ponukaj dobrotky, privykne si 😉