Nájde sa tu detská lekárka?

tslobik
13. okt 2018

Môj 6 r. syn mal šarlach, 10 dní bral penicilin. antibiotiká, aslo mal 72. Za dva dni po dobratí poslednej tabletky dostal horúčku s tým, že sa mu vrátila angína (mali sme ju obaja v auguste). Dostal na 5 dní Axetine 250. Teraz má aslo 640. Lekárka mu predpísala Ospen 500 (penicilín), vraj asi na mesiac. Syn váži 23 kg a bojím sa, či to nie je silná dávka. Je potrebná táto liečba, ak sa cíti dobre. Ideme ešte v pondelok na krčné a potom na kardiologiu. Výter z hrdla si dám spraviť aj ja s manželom. Neviem čo to je, v škôlke nebýval chorý, len bežné sople. A teraz v prvej triede toto. Už je 3 týždne doma. Už som z toho zúfalá načisto.

pininka
13. okt 2018

@tslobik nechcem ta strašiť, ale môjmu synovi sa sarlach vrátil trikrát po sebe, na koniec bol aj v nemocnici. Sám primár sestre povedal že ešte sa s tým nestretol. Takže to určite treba preliečiť poriadne.

tslobik
autor
13. okt 2018

@pininka Hrozné.....z čoho to má ja neviem. Nikto v škole ani v okolí nemá. A pritom fakt zdravý býval až doteraz. Mám strach do neho cpať toľko liekov. Veď 6 týždňov užívať penicilín, to je čo? Bude mať imunitu totálne nanič potom. Ach jo.

pampeliska84
13. okt 2018

@tslobik dobrý deň, ja som detská lekárka a liek (Ospen) a jeho dávkovanie považujem za správne (2-3tbl 500 Ospen denne). Vzhľadom na stúpajúce Aslo a teploty nieje nad čím polemizovať, vážnejšie by boli dôsledky nedostatocne liečebného sarlachu

tslobik
autor
13. okt 2018

@pampeliska84 len ma trápi že 15 dní bral už lieky a teraz mu nasadila (a spomínala mesiac). To 6 týždnov brať....čo mu to môže poškodiť? Bojím sa aj hnačiek napr. Nebolo by lepšie podávať vnútrožilovo? Dávam aj probiotiká, aj acidko pije, ovocie....

tslobik
autor
13. okt 2018

On sa cíti dobre práve...

kallanchoe
13. okt 2018

@tslobik skus napisat do skupiny: zdravotnici na MK, tam to poradia najlepsie😉

tslobik
autor
13. okt 2018

@kallanchoe vďaka.

tslobik
autor
13. okt 2018

@pininka a ako dlho bral antibiotiká? Mal zvýšené aslo?

pininka
13. okt 2018

@tslobik neviem či mal zvýšené, ale viem že bral dva týždne, potom išiel na dva dni do školy, opat horúčky, nemocnica, tam ATB do žily, doma ešte týždeň. A potom opäť asi cca po dvoch týždňoch sa to vrátilo a zasa ATB. A to on je chorý dosť často takže ich už zobral požehnané. Držím palce

tslobik
autor
13. okt 2018

@pininka ďakujem, dnes som už aj revala

a_lexie
13. okt 2018

Nie som lekar a teda neuznavam zbytocne uzivanie liekov na vsetko. Ale ak mas dobru detsku lekarku, ktora spravila potrebne testy a na zaklade toho odporuca brat dalej lieky, dverovala by som jej. Ved nepredpisuje antibiotika len tak od stola. Existuju aj antibiotika na dlhodobe uzivanie v pripade potreby. Mozno by som zvazila konzultaciu este s dalsim lekarom, pripadne spravit nanovo testy. Tiez mu mozes davat pravidelne robit pecenove testy a lekar by mal vediet zistit, ci maly bude moct pokracovat v uzivani liekov. Ale ver mi, nepreliecena choroba moze mat naozaj zle nasledky. Nechcem Ta strasit, ale moja kamaratka prechodila anginu, ona sa citila dobre, ale poskodilo jej to srdce. Nedozila sa 18.

tslobik
autor
13. okt 2018

@a_lexie ano, viem že to poškodzuje srdce, oličky..... Len sa bojím, že už bude mať naveky zničenú imunitu a všetko ho skolí. A to je prvák, bojím sa, že ho vrátia do škôlky aj keď je šikovný a to by psych. on nezniesol. Len nechápem.....začal s liečbou prakticky hneď, dôsledne a bral lieky miesto 10 dní 15, čiže už mal byť zdravý a toto.

a_lexie
13. okt 2018

@tslobik no niektore choroby mas take, ze sa ich tazko zbavit a hlavne dnes, ked su bakterie cim viac rezistentne na antibiotika. Ja viem, ze 6 rocne dieta je este malicke. Ale prave lekar ma byt ten, kto vie posudit povahu ochorenia a davkovanie liekov tak, aby neublizili dietatu a pritom ucinne vyliecili chorobu. To, ze je chory teraz neznamena, ze to tak ostane. A imunitu mu vies naspat posilnit cez vyvazenu stravu, pripadne kvalitnymi doplnkami. A do skolky ho len tak vratit nemozu. Pokial sa s nim budes ucit doa, syn bude napredovat, nie je dovod aby musel opakovat rocnik.

luliu
13. okt 2018

@tslobik môj syn mal vysoké Aslo a penicilin bral vyše pol roka, mal vtedy 2-3 roky.

tslobik
autor
13. okt 2018

@a_lexie ano, ďakujem za povzbudenie🙂 Nedávam mu ani sladkosti, málokedy. Ani mu veľmi nechutia. Myslím si, že jeme zdravo. Ľúbi ovocie, acidko. Teraz som mu nasadila hlivu s rakytníkom, C-čko, probiotiká a bylinkárka mi poradila na streptokoky a močové cesty čaj z kapucínky.

tslobik
autor
13. okt 2018

@luliu Fúha....a to bral v akej forme? Sirup, či injekčne? Môj má klasické tablety, lebo tie presladené sirupy nemá rád. Len sa skúsim spýtať, či by sa nedalo inj. aby to obišlo žalúdok.

matabb73
13. okt 2018

Môj syn nemal šarlach, ale časté anginy a vysoké aslo po nich. Tiež mu predpísali dlhodobé branie penicilinu. Mesiac bral Penclen. Mal vtedy 8 rokov a bol dosť chudý. Veľmi to pomohlo. Všetky bacili, čo mal na mandliach to zabilo. Neboj sa toho, doktorka určite vie, čo robí. Jemu hrozilo vybratie všetkých mandlí a takto sme sa tomu vyhli. Dovtedy býval často chorý a odvtedy akoby uťalo. Dlhé roky skoro žiadna choroba. Až na strednej sa to zhoršilo.

luliu
13. okt 2018

@tslobik tabletky, ani on neznesie sirupy. Injekcie sú bolestivé, plus stále pichať, to by som nedala

matabb73
13. okt 2018

Inak on normálne chodil do školy.

tslobik
autor
13. okt 2018

@matabb73 a nemal z toho hnačky? Lebo môj sa už od včera sťažuje, že ho bolí brucho. Angínu prvú v živote mal teraz v auguste, a od konca septembra šarlach a zase angína. A dovtedy ani chorý nebýval. Neviem kde nastala chyba.

matabb73
13. okt 2018

Nie, nemal. Ani neviem, či bral nejaké probiotika, lebo kedysi to nebolo bežné. On ma teraz už 19 rokov.

luliu
13. okt 2018

@tslobik treba dávať probiotika

tslobik
autor
13. okt 2018

@luliu dávam, aj ich striedam.

matabb73
13. okt 2018

Moje obe deti boli častejšie choré, keď nastúpili najprv do škôlky a potom do školy. Dcéra v prvej triede do novembra 3 krát chorá. Trvalo to 2 az 3 roky, kým sa to ukludnilo. Doktorka vravela, že nové bavili, ktoré telo nepozná. Dcéra brala aj lieky na podporu imunity. Od alergologičky.

matabb73
13. okt 2018

Bacili

senta_sofia
13. okt 2018

@tslobik na vysoke ASLO sa predpisuje dlhodoba liecba antibiotikami, aj vo forme injekcii, na druhej strane su odbornici, ktori tvrdia, ze to nie je nevyhnutne a tento postup je zastaraly. ASLO mu neklesne za tyzden, klesa dlho, jeho zvysenie je vlastne znakom prekonania infekcie betahemolytickym streptokokom. Robila mu aj vyter ked dostal znova anginu? Alebo aspon CRP?

kubobubo
13. okt 2018

@tslobik moja dcera mala celkom vysoke aslo, bola aj u ORL, ale nedal jej antibiotika. Pri dalsej angine o vyse roka od jeho navstevy brala potom vyssie davky penicilinu. Chora nie je casto.

tslobik
autor
13. okt 2018

@senta_sofia Výter mal pozitívny na streptok. na začiatku šarlachu, teraz ideme na krčné v pondelok (čiže bude asi robiť nový). Tento týždeň mal z krvi zápalové parametre v poriadku. Veď to mi nikto nevie povedať, či treba brať ten penicilín a dokedy? Keď aslo klesá postupne aj pol roka, rok. Čiže ako Dr. vie, či by mu neklesalo aj bez nich?

tslobik
autor
13. okt 2018

Keď ho napr. nebude mať v norme o 4 mesiace, to akože bude musieť stále brať ATB, aj keď bude už hodnota nižšia napr.? Tomuto nerozumiem. Veď to má byť len ako dôkaz o prekonaní infekcie strept. ale nemusí už v tele byť baktéria? Či to len nechápem dobre?

kubobubo
13. okt 2018

@tslobik aslo klesa aj pol roka, ale ked ide dole, nie je potrebne brat dalsie antibiotika. Aspon nasa doktorka to tak berie. Pri dcere neklesalo, tak ju poslala na ORL, ale on nevidel dovod davat antibiotika len kvoli vysokemu ASLO, ked vsetko ostatne mala v poriadku.