Náhle začervenanie tváre 7-mesačného chlapčeka

gabriela_matoha
24. aug 2024

Je tu nejaká doktorka, ktorá by mi vedela poradiť? Včera večer sa nám stala nepríjemná situácia. Dojčila som môjho 7 mesačného chlapčeka ako obvykle, zrazu si začal šúchať očká a hnevať sa a odtláčať. Začali mu červenať a puchnúť viečka, na koreni nosa objavovať pupáčiky - vnútri biele a okolo červené (vyzerajúce ako žihľavka), tie sa postupne rozšírili popod oči a pár na čelo nad jedno obočie. Tvár aj čelo mu postupne začervenalo. Dala som ho na prebaľovací pult a chladila mu tvár mokrou studenou plienkou, potom som do nej zabalila mrazený hrášok a tak mu tvár jemne chladila. Celý čas sa strašne rehotal ako som mu to chladila, s dýchaním problém nemal a ani zvýšenú teplotu. Len teda vyzeral strašne. Postupne mu tvár začala blednúť, pupáčiky ustúpili, len viečka ostali opuchnuté. Nemal už červenú tvár, ale akoby také mapy po tvári. Behom cca trištvrte hodiny bolo úplne po všetkom. Aj opuch bol preč, on sa celý čas hrajkal, akoby mu nič nebolo, aj spinkať potom som ho dala bez problémov. Dojčil sa potom akoby nič a aj v noci bez problémov.
Rozmýšľam - prášok ani kozmetiku som nemenila, jem stále to isté. Začali sme s príkrmami, v nedeľu mal cuketu s troškou olivového oleja, zjedol asi 2 lyžičky, utorok zemiak s troškou olivového oleja a môjho mliečka, vo štvrtok hokkaido s troškou olivového oleja a včera opäť zemiak. Všetko zo záhrady, parené v Avente na dojčnskej vode.
Čo sa stalo, čo to mohlo byť? Ďakujem za prečítanie a rady.

doriiis
24. aug 2024

Mozno olivový olej.Olivy su pomerne veľký alergen

pribinak
24. aug 2024

@gabriela_matoha zrus ten olej. Olivy sú alergén
Kúp kvalitný slnečnicový olej ale napr ak robíš Hokaidó tak tam olej dávať nemusíš, tekvica je mastná sama o sebe

doriiis
24. aug 2024

A pariť na dojčenskej vode? Načo? Keď niečo paris,tak ta voda vrie,takže môžeš použiť aj normálnu vodu.

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@pribinak @doriiis ten už používam vyše 2 týždne, to by sa až teraz prejavilo? To sa mi nezdá. To je kvalitný bio z DMky.

doriiis
24. aug 2024

@gabriela_matoha ....opakujem.Olivy sú častý alergén.Skus vymeniť za slnecnicovy

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@doriiis mám aj ghee, môžem skúsiť to?

pribinak
24. aug 2024

@gabriela_matoha zo je fajn že z dm, ale olivy sú alergén
Pri bábätkách platí, že by mali v prvom rade jesť to čo je dopestované v našich podmienkach

doriiis
24. aug 2024

@gabriela_matoha ...prosím ťa,začni s potravinami,ktoré sú nám v týchto našich podmienkach blízke.Ani olivy,ani tekvica hokkaido ani maslo ghee to nie je.Mrkva,hrášok,zemiaky,kaleráb,petržlen,brokolica,slnečnicový olej

doriiis
24. aug 2024

Kuracie mäso,morčacie,kralicie,bravčové po troške.

pribinak
24. aug 2024

Keď budeš variť masko, tak tá voda v ktorej sa to mäso varilo tak tu mizes použiť miesto oleja

Nerob pokusy a skús to tradične 🤣

3princezne
24. aug 2024

Olivovy olej by som dala prec, z toho mam aj ja reakciu

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@doriiis olivový olej poradila pediatrička, aby malého nezapekalo. Ghee je v podstate prepustené normálne maslo, žiadna exotika.

doriiis
24. aug 2024

@gabriela_matoha ...tak rob,ako myslíš.Tu je každá rada marna

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@doriiis si sa zle vyspala? Normálne sa pýtam, nemala som odkiaľ vedieť, že je to alergén, keďže mi to poradila pediatrička, verila som, že radí správne.

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@doriiis povedala pediatrička, sme na dedine, vody mávajú vraj veľa dusičnanov.

doriiis
24. aug 2024

@gabriela_matoha ...ak používaš vodu zo studne,tak áno.Mestska voda nie je zdraviu škodlivá.

anavixy
24. aug 2024

Olivy su alergen, ale zriedkavy. Vobec to nie je take tragicke ze bubu dala si olivovy olej… uplne bezne sa dava babatkam do prikrmov a bez reakcii. Urcite ale vyskusaj ho zmenit za ghee (uplne kludne, to nie je ziadna exotika len zato ze sa to vola inak..) alebo repkovy ci slnecnicovy. Este poznamka: olej sa do prikrmov nedava kvoli zapche, ale hlavne kvoli tomu, ze vela vitaminov je rozpustnych v tukoch a tie sa v zelenine zvacsa nenachadzaju, takze pre lepsie vstrebavanie vitaminov a potom aj kvoli tej zapche (ale treba ich davat aj ked dieta zapchou netrpi). Varit a parit na dojcenskej vode naozaj nemusis, ale to uz je tvoja vec. A zavadzanie potravin je uplne ok, urcite radsej cuketa a hokkaido ako rovno zacat (aj ked teda neviem ci len zacinas alebo uz prikrmujes dlhsie) hraskom a kalerabom, keby hned aj bol z vasej zahrady (co moze byt aj cuketa a tekvica), dokonca mrkva zapeka a tiez sa uplne neodporuca na prvy prikrm, to su proste prezite nazory, ine je to s ovocim.
No a co sa tyka popisovanej reakcie, musis si to dokladne odsledovat, takato reakcia moze byt celkom vazna, ak by sa posunula nizsie, akakolvek zihlavka na tvari je rizikova. Nenatierala si si urcite niecim prsia alebo nejedla nieco co by potencialne mohlo alergizovat? Alergia sa moze prejavit aj po nejakej dobe, nemusi to byt len pri prvej expozicii alebo moze sa stat aj to, ze v prikrme nevadi ale v kombinacii prikrm + alergen v mm uz problem urobi, no to su uz spekulacie kde treba zohladnit aj tvoj jedalnicek aj ci islo o prve dojcenie od prikrmu atd. Mozno to naozaj bola len nahoda, ze sa to prejavilo prave pri dojceni, ale je to zvlastne.

pralinka86
24. aug 2024

Zacala by som tym, ze novu potravinu zavadzat 3 dni za sebou, ako sa odporúča. Alergická reakcia sa nemusi vyskytnúť hned, nech vies mozno lepšie identifikovat z coho to mohlo byt. Pripadne ci nejaka kombinácia nerobi zle
A kvalitny olej/tuk urcite pridat, taka tekvica obsahuje latky, ktore tuk potrebuju pre svoje vyuzitie. Ale aj ine zeleniny. Dava sa kvalitny olivovy za studena lisovaný olej, niekto ghi, maslo, ci iny olej.

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@anavixy konečne normálna rada bez citových výlevov, ďakujem ti veľmi pekne za radu, vyskúšam sledovať a uvidím. Prikrmujem vyše 2 týždne. Ovocie zatiaľ ešte nedám, až po zavedení zeleniny. A áno aj nechávam odstup 3 dní.

iwesska
24. aug 2024

Z olivoveho oleja to urcite nema,ked uz ho mal aj predtym a nemal reakciu. Ak to vzniklo nahle,rozmyslam skor nad tym,ci si ty nezjedla nieco,co je vyrazny alergen - oriesky, citrusy...Alebo si nemala na sebe nieco parfumovane,podprsenku vypranu s olejom do prania a pod.

gabriela_matoha
autor
24. aug 2024

@iwesska práveže nie, doma behám stále v tom istom (pyžamko), keďže je horúco, krémy mám stále tie isté dlhodobo. Oriešky a citrusy takisto som nejedla. Preto som ostala šokovaná, keď sa to stalo. No dnes som mu teda spravila zemiak s mojím odsatým mliečkom a uvidím teda neskôr.