Náhla zmena v 7. mesiaci

mato151
30. júl 2020

Zdravim, máme dcerku v 7 mesiaci. Plne kojena od narodenia, od 4.mesiaca sme začali s prikrmami. Dieťa prospieva, parkrat sa u nej striedali nejaké horšie obdobia (problém zaspat, časté grcanie, placlivost) hlavne do toho 4 mesiaca. Postupne sa to všetko stabilizovalo, nebol s nou problém, papala, vedela sa aj sama pohrať, človek aj niečo doma porobil, mal čas na seba a uz sme si mysleli ze je to ok. Avšak pred zhruba
2 týždňami prišiel zlom a dcéra je ako vymenena, sama so sebou nedokaze byt, nic jej nie je dobre, nic ju nebavi, stale je nervózna, mrnči, plače, nemôžme ju nechať ani sekundu samu, lebo hned spustí rev ako keby ju rezali. Ked ju človek zoberie na ruky, je hneď kľud, teda väčšinou. Často sa budí, a skoro vstáva, samozrejme nervózna. A aj keď si ju dáme k sebe do postele, prebalenu, nakojenu, stale je nespokojna a plače. Sme už na dost vyčerpaní, nebudem klamať ked poviem, že miestami aj na pokraji psychického zrútenia, lebo nejaký oosbny život neexistuje, človek doma ledva niečo uvarí aby sa najedol.
Mali ste niekto podobne skúsenosti, ako sa to vyriešilo? vďaka

pribinak
30. júl 2020

Zuby? Horúčavy? Separacna úzkosť?

zuzkavladko
30. júl 2020

Nejdu jej zubky?

daniela1911
30. júl 2020

@mato151 opis môjho dieťaťa v danom čase, trvalo to skoro mesiac - vyšli očné zuby

ruzasipova
30. júl 2020

zuby/spankova regresia. Malemu slo 8 zubov takmer naraz od 6. do 8. mesiaca. To bolo strasne obdobie :D

magic08
30. júl 2020

Je to typické obdobie, nemôžeš čakať, ze dieta bude spokojné vždy. V siedmom mesiaci si už dieťa uvedomuje ovela viac ako v prvom polroku. Začínajú zúbky, separacna úzkosť, nočné desy. Je to úplne normálny vývoj 😁 takže len veľa trpezlivosti a pochopenia. Tiež mám doma 7mesacnu, takže presne viem čo prežívas. Je to niekedy na slučku. No raz to skončí 😂 a bude horšie 😂😂😂 keď začne chodiť a všetko ťahať a na všetko liezť 😂

mogaa
30. júl 2020

@mato151 zubky, horúčavy....

mato151
autor
30. júl 2020

tie zuby nás napadli hneď, ale pri tych záchvatoch revu si ani nepcha ruky a veci do úst, takze neviem... ked ale by mala bolesti zo zubov, tak bolesť by neprestala v sekunde po tom co ju zoberiem na ruky, alebo? 😁 cize je nam to zvláštne celé... horúčavy tu zas nejaké extrémne nemame, este snad nebolo ani 30stupnov,oblečená je na ľahko.... jedine zeby ta úzkosť.. aj to neviem aku úzkosť môže cítiť, ked leží v posteli medzi nami. Modlime sa aby to čím skôr prešlo 😁.

mato151
autor
30. júl 2020

Navyše mame planovany odchod o 2 tyzdne na týždňovu dovolenku (7-8 hodin v aute). Riešili sme to este ked bola relatívne v pohode a brali sme to, ze je to fajn nápad, ale teraz už sme na pochybách.

daniela1911
30. júl 2020

@mato151 ale ona môže byt nervózna zo zúbkov, keď ju vezmeš na ruky, upokojí sa.
Ja by som sa dovolenky nebála, uvidí mnoho nových podnetov, zaujme ju to. Iné miesto. Iný režim.
Cestou robte viac prestávok

mato151
autor
30. júl 2020

@daniela1911 môže byt, je to naše prvé tak to nevieme posúdiť. vďaka 🙂

tata1401
30. júl 2020

...skúste jej dať niečo na zúbky...niekto dáva geliky na ďasienko,niekto homeo a niekto nurofen...ak zaberie tak to bude spojené s prerezávaním zúbkov

mato151
autor
30. júl 2020

@tata1401 Kamistad sme jej dali 2x... raz sa ukludnila, druhykrat to bolo bez účinku... mame doma detský panadol sirup, ale snazime sa do nej nepchat lieky ked netreba. Neviem si predstaviť kebyze tieto stavy majú trvat mesiac, ze to do nej budeme liať mesiac. Co sa tyka homeo.. mate nieco overené co funguje? Osobne moc týmto sarlatanstvam neverim ale už sme v takom stave, že by sme aj skúsili 😁.

tata1401
30. júl 2020

@mato151 chápem...s tým sirup by sa to dalo skúsiť a použiť iba aby ste vylúčili nepokoj z dôvodu bolesti...samozrejme nie je to na dlhodobé riešenie situácie...ja som dcérke dala iba v prípade,že išlo tuším 6zúbkov naraz a medzi nimi boli aj očné a dr. ma upozornila že to bude masaker🙂tak nech jej v krajnom prípade uľavím nurofenom...dokonca mi vravela že niektoré mamičky zvyknú potierať práve sirupom ďasná-neviem to som neskúšala...inak ja som malej dávala camiliu alebo ešte keď veľmi-veľmi zle spávala čípok viburcol...našej začali vychádzať zúbky od 4mes. a v 16mes. ich už mala vonka 16.

ivangeline
30. júl 2020

Myslím, že každé dieťa na rukách je spokojné. Môže jej byť všeličo. Moja to zle obdobie od kolík po nevedieť zaspať a ostať spať až po nočné budenie sa má celý čas..,má 6m o týždeň a už červené ďasno dole... Takže sa teším na ďalších pár mesiacov a budem dúfať, že po roku bude spokojná ... A že ju stále budem mať za to všetko rada. Je druhé dieťa a preto je to také ťažké... Chlapec bol a je zlaté, kľudne dieťa.. Ona sa absolútne nevie sama upokojiť. Nijak. Ani na prsníku kvôli kolikam. Nerada papa.. 😒

andreatytler
31. júl 2020

Podla mna separacna uzkost. Boji sa zaspat, lebo sa moze stat ze sa zobudi a bude sama... Vyskusaj ci uz chape ze objekty exituju aj ked ich nevidi.

mato151
autor
31. júl 2020

@andreatytler chápe.. hráme sa na schovavacku a ma z toho radosť. taktiež v kočíku je otočená v smere jazdy, nevidí ma a je kľudná, lebo vie ze som tam

andreatytler
31. júl 2020

@mato151 No moze to byt teda ta separcna uzkost... inac ako travite den? Ak ste pri nej tak sa hra aj sama alebo musi byt stale na rukach?

oblecenie99
31. júl 2020

@mato151 presné to isté u nás so synom,sedí aj vek,práve mu idú zuby 🙂 vôbec ho neviem nechať samého ani na sekundu,naši susedia vždy vedia,kedy idem na toaletu,umyť si ruky a pod. lebo hneď spustí alarm 😃 bežne mám prvé jedlo poobede 😳

mato151
autor
3. aug 2020

@andreatytler hra sa aj sama.. teda ked to mozno nazvat hranim.. sedi v kresielku alebo leží a žužle co príde pod ruku, to ju samu dlho vsak nebaví a treba sa s ňou santit, brat na ruky, nosit vsade v byte aby bola pri všetkom co človek akurat robi. Každý den je v kočíku, ked ideme von, to je tak prva polhodina pokoj a ked nezaspi, tak zacina mrncanie ktoré prechadza do revu akoby ju rezali a zas ruky a ide sa domov lebo to na rukach človek dlho nedáva.

mato151
autor
3. aug 2020

@oblecenie99 áno, ked je žena doma sama a s ňou, tak neraz mi píše o 13hod ze ranajkuje 🙄

oblecenie99
3. aug 2020

@mato151 Údajne je to takéto obdobie,asi to už bude aj tá separacna úzkosť u nich..nás bol taký,keď sa narodil,že išiel nám vyskočiť z rúk,nechcel byť na rukách,max.v perinke,na začiatku som neverila,že mu budeme aj chýbať a bude pritulny 😄 Zo začiatku iba mrncal,keď som od neho odbehla,a zistil,že nie som pri ňom,postupne pridával..teraz stačí,že iba vstanem z podložky a on už dal dokopy,že ja keď odchádzam,tak predtým zmením polohu,a už sa mu krivia ústa..a to ani nemusím odísť z izby,iba sa zdvihnem..a už sa nehrá na mrncanie,on už zistil,že treba hneď pridať a rovno vrieskat,a to už mamka hodí to poloosupane jablko do drezu a zdvihne ma.Ja už mám všade po byte rôzne podložky,aj do kuchyne som dala penové puzzle,nech sa na ňom hrá,kým navarim,zo začiatku to fungovalo,ale teraz ho to uz nebaví,on chce byť na rukách a chce aby som bola 100 percentne k dispozícii..a pritom na rukách predtým nebol nejak zvyknutý byť,ako píšem vyššie,sám sa odtahoval.Moj otec vyhlásil,že tak ako som ho zvykala,tak to aj mám..je rozmaznany udajne.mala som čo robiť,aby som mu na to nič vulgárne nepovedala.Jednoducho má také obdobie.Ja nie som moja mama,že decko hodím do chodítka,nech mám pokoj,alebo ho nechám vyplakať,a pôjdem pre istotu do záhrady niečo porobiť,aby som ho nepočula..navyše bývame v byte,mne nie je jedno,že ten vreskot počúvajú aj susedia.Neponaha ho nechať plakať,on je schopný sa za mnou doplaziť,a pritom vresti tak,že je celý bordovy a ide sa zadusit od slin.No pripravuj takto večeru..

andreatytler
4. aug 2020

@mato151 No nie som expert lebo nezda sa ze nas syn by trpel prilis separacnou uzkostou ale aj podla toho co @oblecenie99 opisuje sa zda ze deti dokazu byt urcity cas spokojne ak je rodic v dohlade a spustia sirenu v momente ked je prec.. to knizky opisuju ako separacna uzkost. Ak to tak je, prejde to a bude horsie 🙂
Urcite sa nesnazte nasilu ju naucit byt samostatna v tomto obdobi... je to extremne stresujuce pre dieta.
Viem ze je to drina a castokrat velka otrava ale toto je obdobie kedy vas zboznuje najviac ako sa da. Od teraz to uz pojde len dole kopcom a coskoro sa bude odtahovat ked jej budes chciet dat pusu alebo drzat za ruku.
My mame narocne dieta od narodenia - teda od 1 mesiaca kedy sa zacal zaujimat o okolie.
Som s nim 10 hodin denne. Varim 1x do tyzdna, upratujem ked spi, nastastie muz robi z domu a tak ho ma 1 hodinu rano a 1 hodinu vecer kedy sa najem, odsajem mlieko, osprchujem a pripravim veci na dalsiu sichtu.
Potrebuje spolocnost a neustale nove podnety... nove veci obzerat a hracky treba menit kazdych 5 minut inac sa zacne nudit a plakat. Je to tazke ale vrati sa mi to 100x. Je super sikovy. Stvornokovat zacal ako 6 mesacny, teraz v 8 mesiacoch uz chodi okolo nabytku a hovori mama, pa pa a Bobo (nasa macka)... Deticky v detskych domovoch su vyvojovo zaostale lebo sa im nema kto venovat. Cim viac sa dietatu venujes tym viac sa uci a rozvija....
Su sposoby ako pomoct dietatu so separacnou uzkostou... skuste niektoru z metod.
Drzte sa.

andreatytler
4. aug 2020

@oblecenie99 Oooj... to on bude zase vyskakovat z tvojich ruk, hned ako zacne stvornozkovat ale aj tak sa bude rad nosit na rukach cas od casu.
Odkedy nas syn zacal stvornozkovat a stavat na nohy, musime chodit vsade za nim. On je velmi zaujaty objavovanim a skumanim novych veci a mna ignoruje ale kazdych 10 minut sa ku mne otoci a taha sa hore po mojich nohach... to viem ze sa chce pomojkat. Tak ho vystiskam a o 5 sekund sa uz odtahuje ze co este nove sa da objavit.
Dobre ze nepocuvas otca. To bola taka generacia.