Ahojte.
Mam 4 rocnu dcerku. Od nastupu do skolky minuleho roku sme v kolotoci chorob a atb.
Ja nie som proti atb a som rada, ze existuju a zachranuju zivoty. Ale 7 atb za rok pre 4 rocne dieta je podla mna uz konska smrtiaca davka.
Sopel, kasel mala, dostala zapal stredneho ucha. A toho sa dr.vzdy boji, ze sa vrati. Mala v uchu aj rezistentneho stafilo alebo streptokoka, uz nepamatam.
ORL aj imunoalergologicke vysetrenie je v poriadku. Dostala aj lieky na podporu imunity. Ako nahle pride do skolky, znova ju to polozi. Nemam problem si ju nechat doma, zatial som s mladsim na materskej este posledny rok, ale co bude potom? Upravili sme stravu, obmedzili cukor na minimum.
Ako si ma to dieta budovat imunitu. Ja verim nasej dr. aj si vazim jej pracu a nedovolim si ju spochybnovat, ale ona sa boji kazdeho zeleneho sopla, minule jej napr.nasadila atb pri crp 22.
V nedelu dostala 40 horucku uz 5.den dnes.
Sopel kasel nema, ale crp 76. Vyter z hrdla a nosa je negativny. Aj tak je ale od vcera na atb 🤦♀️a ja jej ich uz davam s placom. Neviem ako jej pomoct, porodila som zdrave dieta, ale bojim ze mi ho tie atb otravia alebo ja umriem uz od zialu, neviem, co mam robit 😭😭😭😭, na koho sa obratit.
@johankaivanka ak mate moznost nechajte si ju doma. Potrebuje byt dlhsie zdrava a bez antibiotik aby sa jej posilnila imunita, vystupit z kolotoca chorob. Nebojte sa imunita sa posilnuje aj vekom cize ked ostane doma vyrastie zosilnie a o rok moze ist do skolky. Moji synovia chodili az po predskolaku koli chorobam tiez.
skor jej nasadte probiotika ba dlhodobo a nejake prirodne veci na imunitu.
@pericolosa ona bola doma cely minuly skolkarsky rok, v skolke bola dokopy mozno mesiac.
A tento rok prve 3 tyzdne v skolke a od vtedy zas len doma.
pri crp 76 sa tym atb ani necudujem, to je dost. mas pocit, ze niektore z tych 7 atb boli zbytocne? (neber to, ze rypem, len som zvedava, ze podla coho jej ich vasa dr vzdy dava. nasa dr je zas opacna, vzdy vyckava, ako sa to vyvinie, a atb su az posledna moznost. moj syn bol napr. prvy rok v skolke stale chory a atb nemal ani raz. prvykrat ich dostal minuly rok, ked mal streptokokovu anginu.
inak ked bol syn prvy rok v skolke stale chory, nechali sme ho v zime par mesiacov doma (aj kvoli covidu, aj kvoli tomu, ze plakaval = stres, aj kvoli neustalym chorobam). nastupil na jar a odvtedy to bolo ovela lepsie. netvrdim, ze nebyva chory, aj teraz mal nejaky hrozny virus, ale aspon to uz nie je tyzden v skolke a dva-tri doma. ale citam, ze vlastne u vas je to uz druhy rok chorob, tak neviem, ci by to pomohlo, preckat zas zimu doma...
@deedol ano, myslim si, ze urcite boli niektore zbytocne.. cize vy pridete k dr.so soplom kaslom a co vam robi dr., kaze cakat? A ake robi vysetrenia? Lebo u nas robi stale crp, len ja si nepamatam tie cisla, kedze ja som sa v tom tak zo zacatku nevyznala a nic mi to nehovorilo. Az posledne 22 si pamatam. A terajsie 76. To viem, ze je vysoke a hovori o bakt. infekcii, z vyteru z nosa a hrdla sa ale nepotvrdila. Zvykne robit aj vyter z hrdla.
Zas ked jej hovorim, ze si ju necham doma, tak nie je vraj ok ju izolovat, tomu rozumiem. Mam ju davat do skolky napr. len utorok streda stvrtok..
@johankaivanka ostatní v domácnosti ste mali robený výter?nechaj ju doma zatiaľ, pokým môžeš.kazde ATb oslabia imunitu a potom chytí prvý virus
@johankaivanka so soplom a kaslom ani nechodime, to zvladame doma. ak je teplota, po 2-3 dnoch nam da termin (niekedy aj skor, ak je vysoka/nejde dobre zrazit). vzdy robi crp. ked mal cervene hrdlo, spravila vyter z hrdla - to bol ten streptokok. tiez si nepamatam vsetky crp, ale teraz co bol chory, tak mal 19 a 26 a atb mu nedala, ale vzala mu krv a poslala do labaku, lebo uz to trvalo dlho. bakteria sa nepotvrdila, mala podozrenie na mononukleozu a este nieco k tomu. tak sme sa trapili s teplotami dalej (syn teplotoval nakoniec 12 dni, to uz aj ona vravela, ze este den a da mu atb), ale potom telo zabojovalo.
co sa tyka skolky, neviem, ci tam dcerka spi - ak ano, zvaz mozno, ze by si ju davala len na pol dna, podla uciteliek to moze pomoct.
Do konca marca by ju v škôlke nevideli ani nikde v detskom kolektíve,toto je už ozaj vysoká chorobnosť. Zápaly usiek vznikajú zo soplov,musí fúkať resp.odsavat sople ozaj poctivo.Je len málo deti,kedy sú tie zápaly časté a nedá sa to ovplyvniť.Tiez kvapky do nosa tie normálne napr,nasivin,morská voda nestačí.
@johankaivanka Mám malú len tretí mesiac v škôlke, no začiatky boli strašné. Asi pred mesiacom začala denne inhalovat + vitamíny + Imunoglukan + aromaterapia a teda klop klop ale choroby ustali. Nejdem mudrovať, keďže fakt sme len v začiatkoch, ešte to môže byť rôzne, no niečo z toho robíte? Podľa našej Dr je inhalácia skvelou prevenciou chorôb.
My sme mali taký minulý rok. Tento rok nám veľmi pomohla alergologicka, zistila alergiu a nasadila imunor. A veľmi nám pomáha výplach nosa každý deň.
@mima172 ano, mame inhalator, ked ma sople odsavame odsavackou na vysavac, hned, ako vidiet pocut sopel.., vit D, imunoglukan. 2x denne Physiomer do nosa na hygienu nosa. Davam jej niekolko mesiacov vypit moje odsate MM, kedze este kojim mladsieho, ale mlieka mam malo uz.
Preplach nosa konvickou nam koli riziku zapalu stred.ucha neodporucili, cize len ten Physiomer alebo Vincentka.
@jarus88 ten vyplach nosa by som chcela aj ja, ale zatial nam ho neodporucili kvoli zapalu sted.ucha a ona by mi to ani nedovolila, ja obdivujem kazde dieta, ktore je tomu pristupne 😊
@johankaivanka moj syn konvickuje od 3r kazdy den po skolke a v pripade soplov viackrat denne. on zas nechce inhalovat. u vas ale by som tiez bola opatrna kvoli tomu uchu - kazde dieta ma tie dutiny trocha ine a tvoja ma to ucho mozno "blizko" pri nose. (obrazne povedane, ale asi chapes 🙂)
My sme mali prvý rok tiež taky kritický - od októbra do marca každý mesiac chorý, skoro vždy ATB. Tiež som mala nervy. Malý z toho schudol, j keď užíval dlhodobo probiotika, jesť mu poriadne nechutilo.
V čase najhoršej choroby mal vždy chytené uši, uniflox tiekol potokom a vždy mu vyšla MRSA (multirezistentny zlatý stafylokok)
Nam pomohla jedine operácia mandlí, tento rok je to omnoho lepšie. Naposledy mal ATB vo februári, dokonca aj sarlach prekonal bez nich.
Od augusta sme nasadili lipozomálne vitamíny C D a zinok, rakytnikovu šťavu devit a omega 3 k tomu. A máva len sople. Ak ich je moc, inhaluje kyselinu hyaluronovu a vincnetku.
@johankaivanka ani syn nechcel,ale sám vidí, že vďaka tomu nieje chorý. On mal problém s tým, že nevedel vyfukat, všetok sopel mal vzadu. Teraz už sám chodí nech mu vyplachnem.
@johankaivanka ked raz zhodnoti dr ze tie atb treba tak ich treba, dieta mas horuckujuce, crp vysoke.. pred 11r, stacilo crp 7+ a uz sa riesilo, a aj atb sa davali. Farebne sople sa riesili hned. Ja by som prave necakala.. kym bude horsie. Ked uz som videla ze je zle, zacali sme v klude a cim skor napr. obycajnym pamyconom. Vies, ten vyter ukaze iba to co sa podari zachytit, a velakrat a duplom u niektorych lekarok nezachyti nic... doslova. Dcera mala dve detske lekarky, u prvej vzdy daco bolo, u druhej nikdy. ORL lekarky tiez, v jeden den dokonca sme mali 2x vyter u praktickej a ORL. A jeden negativny a druhy s nalezom... cize napr. nasa lekarka sa riadi priznakmi. Neexistuje aby mi deita mavalo zapaly ucha a bude mi doma soplave na bylinkach s horuckami tyzden... domace liecby podporujem, kym nie su komplikacie. Naozaj nemas preco za to plakat alebo stresovat.
Cistit nos, aj preventivne ked nie je chora, imunoglukany, vitaminy (ako to som davala ci bola chora/nebola chora, v podstate od polky augusta som to davala celu skolku az do januara) otuzovanie, chodit vela von.. a prejde to. Tiez sme boli rok dva viac chori ako zdravi ked mi mala nastupila do jasiel. Urcite si imunitu vybuduje, neboj sa.
A teraz citam ze to aj robis.. inak podla mna 2x denne ak je chora morska voda je malo. Treba castejsie. AJ odsavat castejsie. Skus tu odsavacku viac polohovat, vyskusat, ja napr. ked som ju nahla tak vytiahlo malej kopu soplov, nie len ked som ju rovno drzala a dokladne. Kludne aj pauzu a strek morsku vodu a znovu odsat... k tomu som pridavala ked bola chora morsku vodu s nejakym kovom, teraz neviem ci meď alebo co to bolo.. .
A najviac nam pomohlo, samozrejme nie definitivne, ze som si malu nechala doma a riadne som ju doliecila, brala som ju neskor len tak na plavaren sem tam, planovala som aj solnu jaskynu... nesla do jasiel cca 4-5meisacov, dala som ju az v APRILY (nastup v septembri, v kuse chora, fakt do zaciatku decembra bola v jasliach dokopy mozno 2t, inak atb zaradom, tak som ju odhlasila a na jar prihlasila do inych jasli, ktore sa mi zdali svetlejsie, cistejsie, vzdusnejsie, krajsie.. :D) .A tym ze sme nenastupili v obdobi chorob, tak neochorela hned a potom byvala tak mozno 4x do roka, v skolke sem tam, v predskolskej uz vobec, v skole uz vobec... atb nebrala od asi 5rokov do teraz...
Inak ja som sa vzdy najviac tesila, ked sa mi mala pozvracala :DD ako hnusna mater som, moja mama mi tiez hovorila, ze ona rovnako, ze vtedy uz vedela ze bude dobre :D zatekacie hlieny su u nas dedicne.. :D
inak este mi napadlo, 4r by uz mohla vediet aj fukat nos, my uz hadam od 2,5-3r neodsavame. syn ma teraz 5,5r a vie si lepsie vyfukat sam, ako ked mu ja "fukam". ale asi je to individualne, ja som tiez taky typ, ze ked fukam, tak sa ludia obzeraju, ze co za slon...
@mikaela1 ano, ja uz sa chytam kazdej slamky, ako z toho von, takze skor mozno nejaku skusenost hladam, lebo uz zufalstvo. Viem, ze dr. vie a nasa je sikovna, aj ked si myslim, ze v prvom rade musi chranit najprv seba.
@luccija nie, nemali sme robeny vyter, nikto. Ja byvam chora od kedy dcerka nastupila do skolky, predtym skoro vobec a moj muz tiez nie.
@deedol ano, presne aj to zvazujem, ci ju tam budem nechavat spat. Inac ona do skolky ani chodit nechce, vzdy rano s placom, a spanie tam je pre nu za trest, cize ja rozmyslam, ze aj ta psychika svoje urobila. Neviem.
@janinah no mala som ju doma fakt velmi dlho, za minuly rok dokopy v skolke bola mozno mesiac. A teraz kym nebude fit tam ani nepojde a ked, tak len na 2-3 dni z tyzdna. Ona tam chodit ani nechce, mozno aj to je problem. Ja som napr.na zaciatku netusila, co vedia sople urobit, ale traz davam na nich obrovsky pozor. Ona vie smrkat ale aj tak, ked su sople proste u nas ide vysavac aj kazdych 10 minut na striedacku so smrkanim. A posledne sople co mala, to sme hektolitre naodsavali.
@deedol zavidim konvickovanie..a ano, chapem 😊
@nykkushka prosim ta tie vitaminy ktore konkretne beriete, myslim aku firmu
@simca06022011 no ona prave tuto poslednu chorobu nemala ziadne sople ani kasel, len zrazu ju skolila horucka.
Predtym sople vzdy, zas ale horucky neboli. Sople sme vo velkom odsavali, vkuse vysavacova odsavacka aj v noci. Ona uz si potom aj sama odsavala, fukala, lebo videla, ze jej to pomaha.
Inak ja velmi rozmyslam nad plavanim a otuzovanie laka aj mna osobne, tak ale moj muz by asi zinfarktoval, keby som ju zacala otuzovat.
No u nas praveze, ked zacnu zvracat, viem, ze je zle..😊
@deedol hej, ona uz davno vie fukat, ale najradsej ma aj ona aj ja vysavac, ze vysajeme vsetko a je chvilu pokoj az do dalsieho vysavani, smrkania..
@johankaivanka
Klasický DeVit v kvapkách a rakytníkovu šťavu kupujem v dm 😊
https://www.pilulka.sk/avita-c-d3-zinok-liposom...
@johankaivanka ja ťa chápem, siahala by som (pokiaľ sa dá) po alternatívach. Vieš si dieťa nechať doma, pokiaľ má len sopel a kašel, k lekárke by som nešla. Ak má zvýšenu teplotu viac ako 2 dni vtedy by som už šla. Dá sa kúpiť aj domáci crp test. Nechala by som dieťa doma a skúsila nasadiť kvalitné probiotiká aspoň na mesiac (aj probiotické potraviny-kvasena zelenina). Skúsila by som zistiť, či ju nezahlieňuje mlieko alebo lepok. Taktiež zistí hladinu vitamínu D3. A pokiaľ bude doma a nebude mať sopeľ, nechaj jej nos na pokoji. Žiadne výplachy, morskú vodu, nič. Nos má samocistiacu schopnosť, len ju musí znova naštartovať. Mne osobné sa vyplachom a infláciou akurát podarilo baktérie preniesť ešte ďalej .. na dýchanie skús nasekanú cibuľu a v noci ju dať blízko hlavy. Zo sušených šípok urobiť prášok a pridať ho do kaše, jogurtu. Je to skvelý zdroj vitamínu C, akurát sa nemôže vystaviť vysokej teplote. Pokiaľ nieje alergická, skús každý večer lyžičku medu. Tiež si každú deň dajte niečo so surovým cesnakom -natierka, hrianka... Ak ju už začne bolieť hrdlo urob odvar zo šalvie a nauč ju kloktat, kľudne aj 5x za deň. Keď na ňu začne niečo liezť tak nastrúhať červy zazvor, vyluhuj, už do chladnejšieho pridaj med a polku citróna a nech to popíja celý deň. Skús ešte na posilnenie imunity tinktúru z Echinacei. V začiatkoch choroby môžeš pridať aj Lipový čajík. Ešte skúsim pohľadať v knihách, čo je dobré na zahlienenie u deti. Myslím, že skorocel kopijovity, ale ten je skôr na vykašliavanke. Dôležité je tieto ľahké alternatívy nasadiť hneď v začiatkoch, aby sa to nerozbehlo tak, že už musíš ísť k lekárovi.
@johankaivanka ak dcérka nie je imunokompromitovaná, teda nemá vyradený imunitný systém od liekov či nejakej choroby, tak podľa mňa dr. nepostupuje správne. Dáva antibiotiká zbytočne určite ešte nejaké širokospektrálne, ako ďalšie stovky lekárov ktorých by som najradšej kopla do zadku. Obyčajne nachladnutie sa antibiotikami proste nerieši, ak už navštevuje základnú školu ani by som to prvý týždeň neriešila s lekárom a počkala. . Dávate na imunitu nejaké imunoglukany a vitamíny?
Hmm neviem ci vám tu poradia správne. Ale tak doktorka vie co robi. Nas mal najviac 3krat za rok a ro som uz mala varovný prst, ze je to uz moc. U nás bol problém zapal hrdla a zapal ucha. Ucho sa veľmi ťažko lieci až by som povedala, ze volne sa nevylieči. Nebojte sa dcérka vyrastie z Toho