Nadmerné potenie u dieťaťa

ucitelkapetra
28. dec 2018

Dobrý deň, milé mamičky.
Mám jednu otázočku. Možno ak by sa tu našla aj detská lekárka/lekár, vedeli by odbornejšie reagovať.
Pracujem v MŠ a prišiel k nám do triedy chlapček, ktorý sa ale naozaj nadmerne potí. Denne ho prezliekame niekoľko krát. Komplet celého. Spotí sa doslova aj pri sedení. Z môjho pohľadu to nie je úplne ok. No maminka tvrdí, že deti sa potia bežne a všetko je ako má byť.
Môže sa za týmto skrývať nejaké ochorenie?
Ďakujem za odpovede a želám príjemné medzisviatkové dni 🙂

benit
28. dec 2018

@ucitelkapetra toto zaujima aj mna. Ja mam v triede takeho. Este potom aj tak divne citit. Mama tvrdi, ze je ok a nic mu nieje. Este aj chodi stale na wc, normalne tancuje pod lavicou. Par krat sa mu stalo ze nevydrzal, nepytal sa a cikol si.

bobricek1979
28. dec 2018

@ucitelkapetra a nečúra veľa alebo nieje smädné po prípade unavené kým nemá nejaké iné sprievodné príznaky tak nadmerné potenie samotné asi nič také neznamená možno je príliš hyper aktívne či?

bobricek1979
28. dec 2018

@benit to môže byť príznakom cukrovky detskej treba isto spomenúť rodičom pre istotu

ucitelkapetra
autor
28. dec 2018

@bobricek1979 Práveže hyperaktívny nie je. On sa doslova spotí aj pri kreslení. Alebo keď sa hrá napríklad s autíčkom a pritom sedí na zemi. A nemám pocit, ani žeby bol unavený. Pije dosť veľa ale na záchod sám nejde. Po niekoľkých "nehodách" sme zistili, že ho treba posielať na záchod. Pre istotu. Maminku sme niekoľko krát vyzvali, že by bolo fajn zájsť za detskou lekárkou, aspoň pre istotu. Ale jej odpoveď na všetko je, že to je v poriadku, všetky deti sa predsa potia.

bobricek1979
28. dec 2018

@ucitelkapetra aha no tak komu niet rafy tomu niet pomoci, ako mama by to mala zvážiť

mrkvicka060
28. dec 2018

@ucitelkapetra mam take dieta v rodine. Od malicka ho mama prezliekala niekolkokrat denne, bol totalne mokry a to len sedel na koberci a hral sa s autickami. Teraz je nastrocny, trochu z toho vyrastol a zatial mu nejaku vadu/chorobu nezistili a uzavreli, ze sa len proste nadmerne poti. Su take deti, jedno zo 100 a nemusi to nic znamenat. Akurat mas jedneho takeho v triede.

bobricek1979
28. dec 2018

@mrkvicka060 môže to byť aj tak a tak by to bolo najlepšie

ucitelkapetra
autor
28. dec 2018

@mrkvicka060 Ja s tým nemám problém. Ja ho prezlečiem bez problémov. Mám v triede aj "plienkáčov". Takže s týmto ja problém nemám. Len som sa chcela možno uistiť, že je všetko v poriadku.

benit
28. dec 2018

@bobricek1979 mame som hovorila odbila ma ,ze je v poriadku. Viac urobit nemozem. On aj velmi pribral behom chvile. Mame to nevadi, co s nou. Ja s nim k lekarovi ist nemozem. Mna tiez napadla cukrovka.

bobricek1979
28. dec 2018

@benit no však áno, chápem

fide
28. dec 2018

@ucitelkapetra Moja dcerka sa veľmi potí. Keďže jej otec sa tiež veľmi potil ( onko pacient) tak som na to upozornila obvodnu dr. Prešli sme endokrinologiu alergo. a tiež kopu odberov na diabetes a mnohe ine... Všetky vysledky ma ok...zistili akurat, že ma cholesterol zvyšeny , čo je asi zo stresu, lebo stravu sa snažim naozaj zdravu a po 17.00 neje kôli refluxu....vôbec nieje hiperaktívna, práve naopak....uzavreli to že je to genetické po ockovi a ja som ju naučila často sa sprchovať a umývať vlasy. V škole má tielko a tričko na prezlečenie. Predsalen už to trocha aj smrdí keďže ma 9 rokov. Každopádne matka ak nepobehala lekárov a nepovedali jej ,že je to ok... pride mi nezodpovedná.

som_ponorka
28. dec 2018

Ako píšu baby, nemusí to znamenať nič a môže. Cukrovka, problém so štítnou žľazou alebo iny hormonálny problém, onko ochorenie alebo sa iba potí, ja na jej mieste, by som dala určite spraviť nejaké vyšetrenie, kým by som to len tak odmavla rukou

ucitelkapetra
autor
2. jan 2019

Ďakujem Vám za všetky Vaše reakcie. Neviem či je to dobré znamenie alebo zlé, ale dnes ráno išla mamička s dieťaťom na naše prekvapenie kvôli tomu poteniu k detskej lekárke a poobede na naše ešte väčšie prekvapenie priniesla do škôlky žiadosť o ukončenie dochádzky kvôli nedostatočnej starostlivosti zo strany učiteliek. 🙄😮😞😧

benit
2. jan 2019

@ucitelkapetra asi to potenie nemalo suvis s odchodom zo skolky, ci?

ucitelkapetra
autor
2. jan 2019

No podľa toho zdôvodnenia v žiadosti nie ☹ Dôvodom odchodu sme my učiteľky a naša nedostatočná starostlivosť o dieťa. Ale mamička nebola ani za nami, ani za riaditeľkou, žiadosť o ukončenie len vo dverách podala do ruky pani upratovačke, že sa ponáhľa, nemá na nás čas. Len dúfam, že malému nič nezistili u doktora.

benit
2. jan 2019

@ucitelkapetra no ved toto aj mna napadlo, ze ci sa nieco nezistilo a nechce vam to hovorit. Super je , ze mate po probleme a maly sa riesi.

som_ponorka
2. jan 2019

No neviem, či to bola nedostatocna starostlivosť zo strany uciteliek. Možno skôr zo strany rodičov a potrebovala sa matka na niekoho pri dr vyhovoriť. Hádam bude malý v poriadku

ucitelkapetra
autor
2. jan 2019

@benit Pre nás to nebol v žiadnom prípade problém. Ale áno, som rada, že sa teda niečo začalo okolo dieťaťa riešiť.