Nádcha a kašeľ u 6 mesačného. Máme ísť na pohotovosť?

petikmir
14. apr 2022

Žienky, mám výčitky. Syn od včera ma nádchu. Doobeda sa mi zdalo už lepšie, no k večeru to začalo ( očká s kaprikami), stekajúci sopel, vlhký kašeľ a občasný plač. Mám výčitky svedomia odkedy som teraz čítala že s dieťaťom pod jeden n rok treba ísť s nádchou k lekárovi a teraz sa trápim že sme nešli na pohotovosť... Teraz spinká, jedol nie tak ako je zvykom ale trochu sa nakojil... Na obed jedol aj výživku... Teploty nemá... Mám ísť s ním zajtra? Bude to pre mňa ťažká noc s výčitkami :(

zlaasky
14. apr 2022

@petikmir všetko je v poriadku🙏🏻 Naozaj sa nestresujte. Stekajuci sopel nie je nič prijemne ale ani nebezpečne…. Často kojiť a sledovat stav dietata🙂 ja s mojimi deťmi chodim k doktorke až po 3 dňoch teplôt. (Ak nie sú extrémne vysoké)

petikmir
autor
14. apr 2022

@zlaasky aj keď ma 6 mesiacov? Ten Karl večer bol riadne vlhký :( taký zahlieneny... Ja normálne mám nočné mory z chorôb....sopel mu tečie až k ústam keď je hore :( teraz spí,no len čo sa trošku rozruši už chce prsník...teplotu vôbec nemá... Len veľa slini... Keby nebolo toho strašného kakaa tak by som si myslela Že to zuby

4stanka4
14. apr 2022

Daj ho spinkat tak aby bol vo vyvysenej polohe ak mas klinovy vankus alebo zroluj uteraj a daj mu ho pod matrac nebudu mu sopliky tak zatekat. Hlavne klud neboj sa bude dobre 🙂

petikmir
autor
14. apr 2022

@4stanka4 problém je, že len čo ho dám do postieľky je hore...klinovy vankúš nemám :( a chce byť len pri mne, kontakt ruka na mne a len čo trošku sa preberie tak prsník namiesto cumlika... Spi na boku

zuzana2299
14. apr 2022

@petikmir Naozaj si to netreba vyčítať. Moja mala pred par týždňami tiež sopel hlieny a kašeľ. Spávala pri mne v posteli držali sme sa za ruku. Dieťa potrebuje kontakt ked ma nejaké trápenie. Prejde to rýchlo netreba sa báť. Ja som jej vtedy kupila Mucosolvan junior a sprej do nosa Nosko a na noc som zapínala difuzer s eukalyptom.

4stanka4
14. apr 2022

@petikmir tam ide len o to nej je trosku vyssie nech nu to tak nezateka, kludne spite spolu, daj sa na vakus nech si vyssie aj ty

kleopatra114
14. apr 2022

Skus sa upokojiť , lebo pri naozajstných chorobách ta porazí. Na pohotovosti by ti povedali , že máš čistiť noštek morskou vodou a poprípade trochu poodsavat Podložiť matrac v postieľke , často vetrať . Na vlhký kasel musocolvan, ak je to potrebne

zlaasky
14. apr 2022

@petikmir pravdepodobne mu zatekaju hlieny, čo spôsobuje ten škaredo znejúci vlhký kašeľ. Nemá teplotu- pravdepodobnosť zápalu je veľmi mala🙏🏻 Treba sa v hlave nastaviť, že sa pár noci horšie vyspite… choré deti sú maximálne prisavky😂🙏🏻 Materské mlieko je zevraj všeliek, cize by som dopriala drobcovi, co potrebuje.

thoughtfulweirdo
14. apr 2022

Ja osobne by som nešla. Môj ma 11 mesiacov a prechladnutý bol za svoj krátky život viac než zdravý, hold sestra chodí do škôlky 😕 prvú nádchu mal 5 dňový 🤭 ALE to som ja a môj syn. Ty sa rozhoduj podľa celkového stavu svojho, ak sa ti zdá, že sa naozaj trápi a je mu zle, tak radšej zbehni. Ale pri obyčajnej nádche a pokasliavani by som nešla, aby ste si z tej pohotovosti nedoniesli nejakú väčšiu pliagu. Skoré uzdravenie!

zlaasky
14. apr 2022

@petikmir a neviem či to sem môžem napísať, nakoľko nemám vzdelanie ale nám sa pri kaslo-soploch osvedčil pred spánkom fenistil (je na lekársky predpis) a určite vecer uz nedávať lieky podporujuce vykašliavanie.

sapetka
14. apr 2022

Treba odsavat sople, vlhky kasel moze byt zo zatekajucich soplov

janinah
14. apr 2022

Ja som zdravotník a bola som orl sestra a veru by som k dr. šla-zajtra.Nevidíš mu do hrdla,do uší,do priedušiek.Je to príliš malé dieťa na domácu liečbu.

darina14m
14. apr 2022

@petikmir poradím aspoň trochu- k posteli, k hlavke dať nakrájanú cibuľu.. Nam to vždy za 2 dní prešlo....nech dycha tu cibuľu..."osviežovač" parádny na celý dom, ale naozaj zaberá....robím to tak obom deťom pri kasli+sopli.

ankare
14. apr 2022

Pre pokoj choď k dr., radšej zbytočne. Skoré uzdravenie!

bona_dea
14. apr 2022

@petikmir s vysokou horuckoubu dietata do jedneho roka sa chodi k lekarovi, nie so soplom 🤦‍♀️

petikmir
autor
14. apr 2022
janinah
14. apr 2022

prepánakráľa,neraďte cibulu pre 6mes. dieťa,nemá to nijaký efekt okrem smradu...ci´bula má akýtaký učinok iba ako šťava...to je podobná rada ako tá,že zahlienené dieťa nemá piť mlieko-nijaká odborná štúdia o tom neexistuje,ale šíri sa táto info ako lavína

zorkahorka
14. apr 2022

Mame doma skolkara,takze mladsi syn bol uz neraz chory a velakrat si viem poradit uz aj sama. Pre parmesacne babo ani vela luekov nie je. Vystacis si s fenistilom, morskou vodou alebo este tusim nejake kvapky existuju aj pre polrocne deti. Davaj kalciovy sirup a sirup na kasel. Odsavaj sopliky a zvlhcuj vzduch. Nadcha nie je problem. Skor si vsimaj kasel. Pozri mu do ust,ci nema zapalene hrdlo. Ak budes mat pocit,ze kasel ide z hrudníka, volaj dr, nech ti ho popocuva, ci nema chytene priedusky alebo pľúca.

babydesire
14. apr 2022

@petikmir never vsetkemu co sa kde napise..ochoriet moze kazdy aj babatko a nie vzdy to je hned na akutnu lekarsku pohotovost...kaslik,teploty do 38-38,5, sopliky,ci unava ztohoto su zvladnutelne domacou liecbou..treba len sledovat...moja dcerka ked mala 9mesiacov dostala laringitidu, vnoci sme jej nemohli utisit otrasny kasel,trvalo to asi dve hodiny kym ma strach prinutil zobudit muza a syna a isli sme na pohotovost,,tam si nas nechali, znizili horucku,kasel dostali pod kontrolu a po troch dnoch sme sli domov..ale to bol ozaj neutichsjuci kasel, az sa dusila

euka210
14. apr 2022

@petikmir podla mna niet dovod na pohotovost...horucky nema, tazko sa mu nedycha. Na pohotovosti s tym nic neurobia, to musi viroza prejst.

andreatytler
15. apr 2022

@petikmir Zatial si urobila vsetko dobre. Dieta je vcelku pokojne, trochu viac placlive a kontaktne ale zda sa ze nema bolesti a znasa ten sopel a kasel relativne dobre. Aj chut do jedla stale ma, takze je pochopitelne ze si nesla k lekarovi. Pozoruj ho a ak sa zhorsi, hocikedy mozes zajst na pohotovost. Hlavne ho vela mojkaj aby si prisla do kontaktu s jeho bacilami. Tvoje telo okamzite vytvori protilatky a posle ich do materskeho mlieka.
My doslova drzime syna v naruci non stop ked je chory tak ze sa striedame a spi nam na hrudi a my sedime v kresle... jednak je to pre neho upokojujuce, nase telesne teplo mu dava prijemne vyhrievany pelech a nezatekaju mu sople a menej kasle, lebo ma hlavu vyzsie. Trva to vzdy len 1-2 noci. V tom kresle sa da aj zdriemnut.

petamich
15. apr 2022

maly ma 8M a riesili sme toto iste minuly vikend, ked sa o 1 v noci zobudil a uplne zahlieneny a kaslal a plakal od bolesti, lebo ho hrdlo bolelo, tiez som nevedela co, kedze mame prve dieta - volala som na detsku pohotovost a povedali mi, ze kym nema horucku a zelene hlieny mame odsavat, morska voda a mozeme kupit sinupret, solmucol alebo ambrobene na vykasliavanie

a v pondelok som volala pediatricke a ani ta ho nechcela vidiet, ze mame pokracovat so sirupom a odsavat sople a ked by bola horucka mame prist

petikmir
autor
15. apr 2022

Žienky, ďakujem vám... Včera som ani spať nemohla od strachu či som niečo nepodcenila... celú noc slbol na prsniku, keď sa mu dalo tak pil...ráno vstal celý vysmiaty avšak kašeľ má riadne vlhký ( občas suchý) ale prevažne tak odkasliava....okolo pol druhej sa mi zdal horúci tak som merala a mal v konečníku 38,5 C čiže 38 zvýšenú teplotu...tak počkám ako to bude doobeda a keď sa to neukludni tak pôjdeme, no tiež som to tak brala že keby odmietal jesť,vkuse plakal a mal horúčky bolo by to iné. Dávam prospan a fenistil a v noci som dala nurofen a kalciovy.... Poradíte či dať ešte nieco na kašeľ? Zas ho nechcem dopovať....príjem včera napr zjedol úplne celý čiže chuť do jedla má aj normálnu stolicu

ankare
15. apr 2022

@petikmir super, že ho dojčis. Máj ho na prsníku čo najviac.
Kedze mu vystúpila teplota, chod s ním k dr.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
15. apr 2022

@petikmir myslim,ze od pol roka mozu deti stoptusin. Pripadne volaj na pohotovost, oni ti poradia

kataka10
15. apr 2022

@petikmir moj mal tiez v 6mes taku nadchu. Isla som s nim aj dr ale iba skonstatovala ze mam robit nadalej to co robim. Takze sople poriadne odsavat, kasel je zo zatekajucich soplov, takze odasavanim riesis aj ten. Odsavata tak ze nastriekas roztok morskej soli (napr.Physiomer), povysavas sople, ak treba zopakujes a streknes Nasivin pre deti (max 7 dni uzivat). Vela tekutin. Dieta davaj spat vo vyvysenej polohe. Vetraj a zvlhcuj vzduch v izbe. Uvidis ze za tyzden bude fit. Budu aj horsie choroby a zvladnes.

fiafia
15. apr 2022

@petikmir na vlhky kašeľ je najlepší mucosolvan ale Max do 17tej. Rada používam tussirex ten je na oba druhy kašľa. Večer pred spaním by som dala fenistil. Do nosteka najviac pomáha sterimar a nasivin striedať, samozrejme odsavat. Kým dieťatko papa, nieje apaticke, nemá vysokú teplotu 39 a vyššie na pohotovosť by som nešla. Moja dr chce dieťa vidieť po 3 dňoch vtedy je už jasné čo sa z toho vykľuje.... Nezabúdať na pitný režim. Držím palce

zuzana2299
15. apr 2022

@petikmir ešte co ti môžem poradiť je tento balzam. Ja som ho dávala na chrbát a hrudník pred spaním a skutočne sa jej dobre dýchalo

petikmir
autor
15. apr 2022

Tak uvidíme ako do večera... Je vysmiaty, ale chce byť na rukách... Zdá sa mi, že kašle menej ale soplikov stále dosť steká...a objavila som prvu Biely bodku na dasne dole takže máme tu ešte asi aj prvý zub