Mrazené bobule rakytníku - aké je dávkovanie pre 5 ročnú dcéru?

gabulienka623
27. mar 2019

Dobrý deň mamičky. Chcem zacat dávať dcérke rakytník na podporu imunity, mam mrazené bobule z Tvrdošoviec. Koľko bobúľ denne môže zjesť 5 ročne dieťa? A môže ho konzumovať dlhodobo ?? Ďakujem

jasminet
27. mar 2019

bobul neviem... my mame svoj vlastny, na jesen sme ho odstavili a dali zamrazit do nadobiek na lad. v zime sme robili citronadu s medom a do toho 1-2 kocky rakytnika. pila aj nasa 3 rocna.
same o sebe su strasne kysle tie bobulky, takze neviem akou formou jej to chces davat.

erikavesela
27. mar 2019

Kludne jej davaj aj 5 bobuliek denne..my mame vlastny a nas syn ho jedava od 1,5 roku...sedi pod krikom a vyslovene laduje...mrazene miluje...tych je chopny zjest aj 30 ks..nastastie je to prirodny vit.c.. takze sa v tele nezhlukuje pri vacsom prisune...daj jej ich take zamrazene...nerozmrazuj ich...nie su az take kysle vtedy😀

ikissedagirl
27. mar 2019

Tiez mam mrazene. ja davam detom do 5 rokov 1 bobulu denne. Prilezitostne si chcu "zamaskrtit" a zjedia 2-3. Ja si davam 2 bobule denne. Bud rozpucim do osladeneho caju, alebo bobulu priamo zjest a rychlo zapit.

sisulia
27. mar 2019

Davaj 1 - 2, viac netreba takemu malemu dietatu

lindusss2016
27. mar 2019

Ja si tiez myslim, ze 2 stacia

zuzanaam
27. mar 2019

1-2 bobulky? Veď je to ovocie a nie tableta z lekárne. My si dávame ráno do kaše tiež 1-2, ale polievkové lyžice, vrátane dcéry odmalička. Primeraná dávka je taká, akú bude chcieť zjesť 😉

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaam
27. mar 2019

@matkamirko veď s každou novou potravinou treba začať pomaly, ale ak nie je alergia, tak nevidím dôvod dávkovať to po kusoch. Jednoducho mi to prišlo smiešne. Napr. aj také jahody často spôsobujú alergiu, ale keď ju nemám, nebudem rozmýšľať, či môžem zjesť 1, 2, alebo 3 kusy.

veronikaszabova
27. mar 2019

@zuzanaam tiez pozeram, ze davkovanie ako pri tabletkach 🙂
Decka mi ich na dvore jedia vo velkom, neratam im bobulku 🙂

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kika831
27. mar 2019

@gabulienka623 mne jedna pani, ktora sa bylinkam venuje hovorila, ze 1 doobeda a 1 poobede detom staci. 😉

zuzanaam
27. mar 2019

@matkamirko no vit. C to myslím si nebude, zas tak enormné množstvo ho neobsahuje, uvádza sa 360 - 450 mg vit. C na 100 g. 1 bobulka má 1-3g podľa odrody. Majú vaše deti rovnaké príznaky aj po vit. C z iných zdrojov? Inak také šípky majú vit. C ešte viac. A čo je teda alergia, ak nie precitlivenosť organizmu? Pestujem rakytník roky, jeme ho vo veľkom vrátane širokej rodiny a známych, sušíme listy na čaj. So žiadnou precitlivenosťou som sa u nikoho nestretla, ale verím, že niektorí ľudia môžu byť alergickí aj na rakytník.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaam
27. mar 2019

@matkamirko no ved ja sa nechcem hádať, len sa snažím pochopiť, ako by zlomok dennej odporúčanej dávky vit. C, ktorá je v 2 plodoch, mohol spôsobiť také reakcie. Preto uvažujem, že to bude nejaká iná látka, inak u niektorých kultivarov rakytníka majú listy viac vit. C, ako plody. A určite, každý si musí na sebe odskúšať, čo mu vyhovuje a čo nie.

gabulienka623
autor
27. mar 2019

Ďakujem mamičky za odpovede, vidím že názory sa líšia.. a aj to detičkám pomáha? Myslím skôr takým ktoré bývali veľmi často choré, že by to malo nejaký efekt? Moje sú choré každý mesiac, skúšali sme už kadečo, ale zatiaľ bez výsledku

zuzanaam
27. mar 2019

@gabulienka623 kolegyňa, ktorá odo mňa berie plody aj listy na čaj vraví, že im to veľmi v tomto pomohlo, za seba popravde neviem, nebývame chorí, ale tam bude viac faktorov. V prvom rade sa minimálne stretávame s chorými ľuďmi, dcéra je domaškoláčka a aj keď chodí po krúžkoch, tam choré deti prakticky nechodia, zato keď chodila do škôlky, síce chorá tiež veľmi nebývala, ale nosila odtiaľ sople. Teraz býva chorá max. raz za dva roky. Imunitu si pestujeme aj otužovaním, chodením do sauny, v zime beháme občas bosí po snehu a v lete celé dni. Väčšinu dňa sme vonku, v pohybe máme sliepky, psov, kozy, chodíme pravidelne na kone. Jeme čo si dopestujeme, vrátane množstva divorastúcich rastlín. Teraz je akurát čas na recepty z púpavy, žihľavy, medvedieho cesnaku... Myslím, že rakytník nie je ani zázrak, a ani všeliek, ale môže napomôcť k udržaniu zdravia, treba vyskúšať. Inak, keď už na niekoho niečo "lezie", najspoľahlivejší prostriedok na odvrátenie choroby ktorý poznám je kolostrum, my ho máme od našich kôz, ak nejaké zvýši. S kolostrom z lekárne skúsenosť nemám.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaam
27. mar 2019

@matkamirko inak, dobre že spomínate ten vit. D, my každý deň jeme 1 čl. rybieho oleja, myslím, že má tiež na imunitu dobrý efekt

gabulienka623
autor
27. mar 2019

@zuzanaam ďakujem, toto všetko čo píšete sa snažíme dodržiavať aj my, až na ten sneh 🙂 my to zial asi máme genetické, manžel bol od narodenia v kuse chory, nonstop v nemocnici... Dcerky majú tiez zníženú imunitu, už len dúfam že vekom sa to bude zlepšovať, lebo naozaj snažíme sa zdravo žiť, ale nič nepomáha, ani lieky od imunológa..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabulienka623
autor
27. mar 2019

@matkamirko ďakujem, všetko toto dodržiavame, pohyb vonku, otužovanie, zdravá strava, ovocie, zelenina, bylinky všetko domáce, vyplachy nosa ...d vitamín dávam od narodenia stále v zimných mesiacov. Tiež som skôr za prírodnú liečbu, ale sú sledované aj u imunológa, ale ani tá liečba nepomáha. Ako som vyššie písala, majú to geneticky dané po manželovi a už len verím že vekom to bude lepšie

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabulienka623
autor
27. mar 2019

@matkamirko echinaceu máme od našej babky bynikarky. Skorocelovy sirup, cibuľový sirup, tymiabovy, šípkový čaj, materina dúška...áno máte pravdu ja už som z toho na nervy..dcéra len kychne a ja už stesujem že zasa bude chorá .. ale vždy aj je ..a aj s tou psychikou súhlasím

olinka55
6. sep 2021

@gabulienka623 aj my kupujeme zo svet bedniciek teraz na jesen kazdy rok, pytali sme sa pediatra, kedze kazdy hovoril inak... tiez vraj 2-3 bobulky denne su ok. oni maju v ponuke bio rakytnik, obsah vit C zavisi vraj aj od odrody, podmienok pestovania, ale toto by malo stacit. 🙂